BIBE

Vzgojiteljica Simona Umek

VPO pom. vzgojiteljice Mladen Šiška

 

Dobrodošli pri “Bibah”. Smo eni izmed mlajših otrok našega vrtca in se počasi, kot bibe privajamo na vrtčevski svet.

Pri “Bibah” bomo tkali nova prijateljstva ter ustvarjali prijetne in nepozabne spomine.

Vodna zabava

28. 6. 2024

Danes smo pri Bibah doživeli prav poseben dan, ki je bil poln sonca, smeha in otroške radovednosti. Po četrtkovi nevihti je na terasi ostala luža, ki so jo radovedni malčki takoj opazili. Z največjim veseljem so začeli čofotati z rokami po vodi, kar nama je dalo idejo, da jim prineseva banjico z vodo in nekaj posod. Ko so otroci zagledali vodo, so se takoj sezuli in se kar oblečeni usedli v banjico. Njihova domišljija je hitro začela delovati – začeli so vodo metati iz banjice, jo prelivati, brizgati vsepovsod in celo piti. Toda zabava se tu ni končala, skupaj smo se lotili tudi ustvarjanja. Luže na tleh smo obrisali s kredo in risali kroge, katere so nato otroci z največjim navdušenjem “napolnili” z vodo. Seveda sva tudi vzgojitelja dobila svoj delež mokre zabave, saj so otroci navihano poškropili tudi naju. Otroci so se med igro z vodo zelo zabavali, hkrati pa tudi spoznavali lastnosti vode.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Zelo lačna gosenica pri "Bibah"

7. 5. 2024

V skupini smo v zadnjem mesecu veliko prebirali  otroško knjigo “Zelo lačna gosenica.” S tem smo otrokom odprli vrata v svet narave, učenja in igre, ki jim je prinesel veliko veselja in bogatih izkušenj. Zgodba o zelo lačni gosenici je otroke zelo pritegnila. Da bi utrdili vsebino zgodbe, smo jo poustvarjali na različne načine: skupaj z otroki smo izdelali senzorno gosenico iz različnih materialov, ki so jo lahko raziskovali s tipom. Otroci so uživali, ko so “hranili” gosenico z različnimi živili, ki se pojavljajo v zgodbi. Likovno smo izdelali gosenico in metulja, veliko pa smo se tudi gibali kot gosenice in metulji. Otroci so zelo uživali, ko so posnemali razvoj jajčeca do metulja.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Miške na druženju

7. 5. 2024

Otroci in odrasli iz skupin Bibe in Miške smo se dogovorili, da se dobimo na skupnem druženju na terasi enote Videk.
Otroci in strokovna delavca sva pripravila različne gibalne naloge v katerih so se otroci preizkušali, nato pa smo se igrali na igralih. Skupaj smo preživeli zabavno dopoldne, ker pa smo kar kmalu postali zaspani, smo se po malici poslovili, še prej pa smo se dogovorili, da jih kmalu obiščemo v enoti Mavrica. Verjamemo, da bomo tudi mi pri njih doživeli zabavne dogodivščine.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Pohod ob Svetovnem dnevu zdravja

15. 4. 2024

Petkov sončen dan je bil za naše otroke nekaj posebnega. Prvič smo se odpravili na krajši sprehod, s katerim smo obeležili Svetovni dan zdravja, ki je bil sicer v nedeljo, 7. 4. 2024.

Ker je treba za svoje zdravje skrbeti že od zgodnjih nog, smo se odpravili na pohod mimo Športnega parka Trebnje, kjer smo brez večjih težav premagali veliko stopnic, da smo prišli do glavne ceste, ob kateri smo hodili čisto brez vrvice. Pot nas je zanesla v ulice, po katerih smo prišli nazaj do Športnega parka, kjer smo si ogledali šolarje med telovadbo in se vrnili do vrtca. Ker smo imeli še veliko energije smo se poigrali na igralih, potem pa se prijetno utrujeni odpravili k počitku.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Gremo na vrt...

3. 4. 2024

…pogledat, kaj delata miška in krt, se je večkrat slišalo iz naše igralnice, kajti odločili smo se, da raziščemo vrt. V tem tednu smo imeli različne dejavnosti: bibarijo Miška in krt smo večkrat ponavljali in jo tudi gibalno uprizarjali. Aktivno smo raziskovali vrt, prepevali smo pesmi o Miški, na travniku in vrtu z lupo opazovali majhne živali, si pripravili gibalni poligon v naravi, za konec raziskovanja vrta pa smo posejali paradižnik in papriko. V tej aktivnosti so otroci najbolj uživali, kar se vidi tudi na fotografijah.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Maškare

13. 2. 2024

“Na pustni torek so v vrtec prišli zmaji, dinozavri, princeske in medvedki, vsi oblečeni v čudovite maske, ki so jih prinesli od doma. Otroci so se veselo družili, peli, plesali in poslušali pustne pesmi skupaj z drugimi maškarami iz enote Videk.”

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Tu pri nas je v majhni vasi…

22. 1. 2024

se je v zadnjih dveh tednih slišalo iz naše igralnice. Le zakaj? Ker nas je obiskovala Muca Copatarica. To je tista prijazna muca, ki otroke uči pospravljanja copat. Dnevno nas je po zajtrku pozdravila lutka Muce Copatarice in nam prebrala knjigo ali pa povedala zgodbo ob ilustracijah. Večkrat je tudi preverila ali imamo obute copate. Razmetane copatke pa ni odnesla v svoj dom, ampak jih je dala v košaro in povabila otroke, da ji povedo čigavi otroci so, nato pa jim je pomagala obuti copate. Otroci so skozi igro prepoznavali copate ostalih otrok, copatom iskali pare, se gibalno razgibali po vsebini zgodbe ter izdelali Muco Copatarico iz vate ter copatke, ki sedaj krasijo Muco na panoju. Čeprav nam je igralnico popestrila hiša Muce Copatarice, na katero smo večkrat potrkali, pa smo na sprehodu vseeno opazovali, če kje srečamo Muco ali opazimo njeno hišo.  

Dejavnosti sicer otroke niso spodbudile, da bi si manj sezuvali copate, je pa Muca Copatarica lepo  poskrbela za zabavne prigode. 

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Razgibani november

5. 12. 2023

Zadnji mesec se je pri Bibah zelo veliko dogajalo. Prav posebno doživetje za otroke je bilo, ko smo se prvič odpravili v knjižnico. V otroškem kotičku smo si ogledali različne knjige, ki so v otrocih vzbudile radovednost. Veliko smo tudi likovno ustvarjali. Otroci takoj pridejo k mizi, ko na njej zagledajo barve in liste. Prav nobenega »strahu« nimajo več pred barvami. V duhu prihajajočih praznikov smo se posvetili prazničnemu ustvarjanju. Skupaj smo ustvarili skupinski izdelek – smrečico ter snežinke in jelenčke, ki krasijo našo garderobo in zunanjo smreko. Ob dnevu strpnosti smo se povezali z ostalimi skupinami naše enote ter se posvetili gibalnim igram. Skozi različne dejavnosti smo spodbujali medsebojno povezovanje. Najbolj pričakovani dogodek pa je bilo seveda Miklavževo presenečenje. Otroci so s pričakovanjem poslušali branje njegovega pisma, se posladkali s sladkimi dobrotami ter ob glasbi veselo zaplesali.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Raziskovanje jesenskih plodov

2. 11. 2023

Jesenski čas je obdobje, ko narava razkrije svojo polno paleto barv in plodov. Zato smo se spoznavanj jesenskih plodov »lotili« tudi mi.

V igralnici smo pripravili naravoslovni kotiček, kjer so se otroci lahko poglobili v raziskovanje jesenskih plodov. S koruzo, storži, želodi in vejami so odkrivali naravo skozi svoje čute. Plodove so preučevali, se igrali z njimi, jih tipali, vonjali in prenašali.

Plodove smo raziskovali tudi s pomočjo senzorne in čutne škatle. Škatli sta bili polni različnih predmetov, kot so koruza, storži, želodi, kostanj, vejice… Otroci so z rokami raziskovali teksture in vonje vsakega od teh naravnih plodov.

 

Na travniku so se otroci prelevili v male umetnike in ustvarjali jesenske izdelke iz naravnih materialov. Po travniku so nabirali naravne materiale, kot so listi, vejice, cvetovi in storži ter jih s pomočjo lepili na kartonastega jelenčka. Skupaj so raziskovali različne načine, kako pritrditi naravne materiale, in tako razvijali svoje fine motorične veščine.

Na sprehodih smo opazovali jesensko listje, kako se je obarvalo in začelo padati na tla. Z veseljem smo tudi oponašali gibanje listja, ki pada z drevesa.

Lepo jesensko vreme smo izkoristili za vsakodnevne sprehode in učenja hoje v paru. Čeprav so se otroci na začetku srečevali z nekaj izzivi, se hoja v paru vsak dan izboljšuje.

Kliknite za ogled galerije slik…

Prvi mesec v vrtcu

11. 10. 2023

Za nami je prvi mesec bivanja v vrtcu. Prvi dnevi, ko so otroci ostali so jim predstavljali kar velik izziv. Čutili so nelagodje, vendar so se z vsakim dnem bolj navadili na vrtec. Spoznali so ostale otroke, igralnico in druge prostore vrtca. Kar hitro so usvojili ritem življenja v vrtcu in sedaj uživajo naš vsakdan v vrtcu ob igranju na flavto, petjem, plesom, ko med sprehodi v naravi raziskujejo okolje, spoznavajo in iščejo različne živali in opazujejo rastline… Preskusili so se tudi v likovnem ustvarjanju, izdelali so buče in ježke. Ob ustvarjanju so se otroci različno odzivali, velika večini otrok pa je uživala ob rokovanju z barvo. Če slučajno kdaj priteče kakšna solzica, pa jo hitro posušimo z objemi. Sedaj pa z velikim veseljem hitimo proti novim vrtčevskim dogodivščinam naproti. 

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost