KRTKI

Vzgojiteljica Patricija Šlajpah

VPO pom. vzgojiteljice Ana Oberstar

 

Novo vrtčevsko leto, novi začetki. Vaši otroci bodo iz vašega varnega naročja naredili prve samostojne korake v svet. Pisali bodo svoje zgodbe, se izgubili v svetu igre, zabave, smeha. Stkali  nova poznanstva in prijateljstva. Pri tem jim bova pomagali Patricija in Ana. Tukaj bova ko bodo potrebovali topel objem in nasmeh. In tukaj bova, da vidiva kako odraščajo, dosegajo nove zmage in se, skupaj z vami, veselili njihovih dosežkov.

Kaj smo delali pri Krtkih v mesecu maju

10. 6. 2024

V mesecu maju smo največ pozornosti namenili prometu. Velikokrat gremo na sprehod v okolici Trebnjega, zato sta nas Patricija in Ana opozarjali, da se moramo držati bibe, hoditi ob robu in ne ob cesti. Zelo zanimivi so nam bili traktorji in tovornjaki, ki smo jih srečevali na sprehodih. Odšli smo tudi do železniške in avtobusne postaje ter si ogledali vlak in avtobus. Ko smo prišli v igralnico pa smo se vozili s različnimi poganjalci, igrali smo se z vozili in železnico. Prisluhnili smo slikanici o vozilih, najraje smo prisluhnili slušnim ugankam in ugibali katero vozilo ima določen zvok. Prepevali smo tudi pesmici Vlak in Z avtobusom k teti ter ju spremljali z glasbili. Prav zabavno je bilo, ko smo pobarvali kolesa naših igrač – avtomobilov in drugih vozil in jih odtisnili na list papirja, nato pa opazovali njihove sledi. Avtomobile smo tudi reševali iz lepilnega traku in jih čistili ter tako utrjevali fino motoriko. Na začetku meseca sta nam Ana in Patricija ves čas govorile, da naj pogledamo avto, vlak ali avtobus, sedaj pa že mi hitro opozorimo njiju kaj smo videli, saj smo usvojili že veliko novih besed ter se naučili še bolj varno hoditi v prometu.

Kliknite za ogled galerije slik…

Mesec družine

17. 4. 2024

V mesecu marcu smo v skupini Krtki pozornost posvetili družinam. Ogledali smo si slikanici: Si ti naša mami in Moj očka ter usvajali nove besede na temo družina. V vrtec je vsak prinesel tudi fotografijo svoje družine, skupaj pa smo naredili še plakat z družinskimi fotografijami v obliki hiše, ki si ga otroci vsak dan ogledujejo. Vsak pa je svojo družino tudi narisal z flomastri.

Krtki zelo radi ustvarjamo, zato smo pripravili tudi male pozornosti ob praznikih v marcu.

Iz kock smo sestavljali hiške ter naredili veliko hišo iz kartona in komaj čakali, da se v njej igramo. V krogu smo radi rajali prepevali pesmice Pri nas pa hiško zidamo in Mi se imamo radi.

Kliknite za ogled galerije slik…

Sončen april v skupini Krtki

17. 4. 2024

V mesecu aprilu smo pozornost posvetili travniku in vsem kar cveti in živi na travniku. Veliko smo raziskovali in bivali v naravi. Hodili smo po čutni poti in na travniku nabirali cvetlice ter opazovali spomladanske živali. Opazili smo čebelice in našli tudi polžke, ki smo jih nato odnesli v igralnico. Naučili smo se pesmico o polžku ter prebrali slikanico Lan in Luna: Prijazni polž.

Nismo pa se naučili samo pesmice o polžku, ampak tudi o pikapolonici, čebeli in metuljčku. Pesmice smo z veseljem prepevali in jih spremljali z glasbili. Vse živali so nas motivirale, da smo poustvarili čudovite likovne izdelke, ki zdaj krasijo našo igralnico in hodnik.

Vsak teden smo poskrbeli tudi za našo krtkovo gredico, zalili smo semena in sadike ter opazovali koliko so že zrastle naše sadike.

Kliknite za ogled galerije slik…

Pustno rajanje pri Krtkih

6. 3. 2024

Letošnje praznovanje pri krtkih je potekalo malo drugače, saj je bilo naše prvo. Že zjutraj smo se zbrali v igralnici in se kar debelo gledali. Otrok namreč ni bilo ampak so namesto njih v vrtec prišle čebelice, čmrlji, tigri, pika nogavička, metuljčica, pikapolonice, medved, dinozavra, miki miška. Z zanimanjem smo se ogledovali in preverjali krilca, tipalke, kapice in ostale dele naših pustnih kostumov. Dopoldan smo preživeli tako, da smo v jutranjem krogu preverili kdo je prišel v vrtec in kdo manjka. Ugotovili smo, da manjka nekaj otrok in tudi naša Patricija. S pustnim rajanjem smo odgnali zimo, žal pa nismo uspeli odgnati bolezni. Rajali in plesali smo ob rajalnih pesmicah, kasneje pa smo se pridružili skupnemu rajanju. Vse štiri skupine enote Videk smo se zbrale v našem skupnem prostoru kjer smo si prižgali glasbo, imeli smo mehurčke, ki smo jih poskušali pihati, pripravili smo si igračke in skupaj zarajali.

Kliknite za ogled galerije slik

Krtek ustvarja

11. 2. 2024

Ob dnevih likovnega ustvarjanja, ki so potekali od 5. do 9. februarja smo v skupini Krtki naše dopoldneve namenili ustvarjanju. Ustvarjali smo malo drugače in se pri tem zelo zabavali. Slikali smo z roll-oni, v katere smo dali rdečo in modro barvo Na tla smo postavili velik list, na katerega smo vsi skupaj  z flomastri ustvarili motive po želji.

Okrasili smo našo igralnico z barvnimi krogi in ustvarjali barvne slike z pomočjo folije. Izkoristili smo tudi sončno in toplo vreme ter odšli v  igralnico na prostem, kjer smo ustvarjali motiv travnika s pomočjo naravnih čopičev iz vej, trave in smrekovih iglic.

Kliknite za ogled galerije slik

Mesec januar pri Krtkih

30. 1. 2024

V tem mesecu so bila naša osrednja tema oblačila. Prisluhnili smo pesmicam Kje je copatek in Babica zima. Igrali smo se socialno igro izgubljeni copatki, kjer smo po igralnici poiskali vsak svoje copatke in šlo nam je zelo dobro. Prisluhnili smo zgodbi: Očak lisjak, ki je tudi iskal svoja oblačila vsepovsod.

Igrali smo se z kosi blaga in oblačili, poskušali smo obuti čevlje in se nadeti različne kape. Obešali smo kose blaga na vrvico, pritrditi pa smo poskušali tudi ščipalke.

S ščipalko in cofkom smo tudi odtiskovali in ustvarili motive majic, hlač in nogavic. S tempera barvami pa smo pobarvali tudi kape in rokavice. Ob zapadlem snegu smo si oblekli kombinezone ter nadeli kape in odšli na sneg.

Kliknite za ogled galerije slik…

Krtki rajamo, plešemo in igramo

21. 12. 2023

Otroci v skupini Krtki imamo najraje od vsega glasbo in gibanje. Radi prisluhnemo igranju na flavto in prepevanju otroških pesmic. Ob pesmicah sodelujemo, kažemo gibe in ploskamo. Še posebej se razveselimo kadar Patricija in Ana prineseta male inštrumente na katere radi igramo. Igramo se tudi različne glasbeno didaktične igre. V mesecu decembru smo poslušali praznično glasno. Poleg pa smo radi zaigrali na zvončke in kraguljčke.

Glasba nas vedno privabi. Ob pesmicah, ki se zavrtijo po radiju radi skupaj zaplešemo in rajamo. Učimo se tudi držanja za roke, da bomo kmalu lahko skupaj naredili velik krog.

Kliknite za ogled galerije slik…

Praznični december

21. 12. 2023

V mesec december je bil tudi v skupini Krtki praznično obarvan. Najprej smo izdelovali praznično dekoracijo, ki je krasila našo igralnico in hodnik. Ustvarili smo božične nogavice, barvne lučke, snežinke in jelenčke. Pripravili smo tudi okraske, ki smo jih skupaj ob praznični glasbi obesili na smrečico. Patricija in Ana sta dodali še lučke in naša igralnica je postala prav čarobna. V decembru smo tudi rajali in se družili z otroki z enote Videk. Nekega jutra smo prižgali tudi svečke in imeli praznično čajanko. Ob kaminu smo radi poslušali pravljice in pesmice ter ob njih igrali na kraguljčke in zvončke. Praznični december smo zaključili z novimi igračami pod smrečico in lutkovno predstavo: Neke zimske noči.

Klkiknite za ogled galerije slik…

Prve kapljice dežja

30. 11. 2023

Mesec november je bil v skupini Krtki deževno obarvan. Najprej smo se naučili novo bibarijo: Prve kapljice dežja. Prepevali smo pesmico: Dežek pada (M. Voglar), ki smo jo spremljali z malimi instrumenti. Všeč pa nam je bil tudi zvok dežnih palic. Radi smo ustvarjali s prstnimi barvami, s katerimi smo ustvarili čudovite dežne kapljice in dežnike. Opazovali smo padanje dežja in ob sprostitvenih dejavnostih prisluhnili tudi njegovemu zvoku. Ob suhih dnevih pa smo se hitro odpravili ven, kjer smo raziskovali okolico vrtca.

Kliknite za ogled galerije slik…

Krtkov dan brez igrač

20. 11. 2023

Na lep petkov dan smo v igralnici skupine Krtki pospravili vse igrače. Čakal nas je kup embalaže, ki smo jo zbrali s pomočjo naših staršev. Raziskovali smo škatle, lončke, posodice in vso ostalo embalažo, se skrivali v škatlah in se igrali vse do malice. Toliko smo imeli dela, da smo na naše igrače čisto pozabili. Največjo izmed škatel smo s skupnimi močmi pobarvali s tempera barvami, izrezali okna in vrata ter nastala je čudovita hišica. V njej smo se skrivali in igrali. Dan brez igrač nam je bil vsem zelo všeč, zato smo se odločili, da ga kmalu spet ponovimo.

Kliknite za ogled galerije slik…

Juhu jesen je tu

17. 10. 2023

V mesecu oktobru smo pri Krtkih namenili veliko pozornosti doživljanju jeseni. Plazili in lazili smo skozi pajkovo mrežo, igrali smo se z listjem in naravnim materialom.

Lepo jesensko vreme nas je večkrat privabilo tudi na igrišče. V igralnici smo odtiskovali z gobico in slikali s prstnimi barvami ter tako ustvarili naše čisto prve izdelke: jesenske liste in buče.

Ob dopoldnevih smo se skupaj usedli, poslušali jesenske pesmice ter igranje na flavto. Posebej všeč pa nam je bilo igranje na male inštrumente. Spoznali smo tudi novi bibariji: Miška in krt ter Medved stopa. Ogledovali smo si tudi fotografije jesenskih živali.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Naši prvi dnevi v vrtcu

17. 10. 2023

Prvi koraki so vedno težki, majavi in negotovi. In nič drugače ni bilo pri nas. Ko smo se poslovili od mamic in očkov ter ostali sami s Patricijo in Ano. Vsak dan v vrtcu odkrijemo kaj novega. Radi pojemo poznane in nove pesmice, poslušamo glasbo in igramo na male inštrumente.

Najprej smo se malo postrani gledali, vendar smo kmalu ugotovili, da ni tako slabo imeti veliko vzgojiteljic in rok, ki nas božajo, cartajo in imajo rade; več rok, več objemov. Ko smo se med seboj dobro spoznali, smo začeli tudi že ustvarjati. Počeli smo še kup zanimivih reči. Spoznavamo kaj pomeni rutina v vrtcu; sedenje na stolčkih za velike otroke, pa seveda odhod ven na teraso, sezuvanje copat, učimo pa  se tudi umivanja ust in rok. Najbolj zabavno pa je seveda sezuvanje nogavic in copatkov, ko to ni potrebno. Na ta račun Patricija in Ana kar naprej iščeta izgubljene copatke; en par smo celo izgubili za vedno.

Sicer pa smo postali pravi mali raziskovalci. Vsak dan se lažje poslovimo od mamic in očijev ter gremo k Patriciji in Ani v naročje. Kmalu pa tudi splezamo iz njega ter delamo prve samostojne korake. Komaj že čakamo, da se bomo lahko podali tudi kam dlje od naše igralnice in terase.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost