MAVRICE

Vzgojiteljica Maja Marinčič

VPO pom. vzgojiteljice Nataša Bembič

 

“V nas barv je veliko, odtenkov našteto.

Skupaj mavrica barvita smo,

pristnost in igrivost v svetu trosimo.”

(Maja Marinčič)

 

 

MAVRICO MI UJEMI (Randez Vouz)

 

Mavrico mi ujemi, primi jo za rep,

pisani bi svet postal naenkrat lep.

Pobarvane vse hiše, pisan bil bi slon,

oranžno vse deževje, vsak kamen kot, kot bordo.

Mesec mi ujemi, daj mi ga na dlan,

kjer noči so dolge, naj bo lepši dan.

Naj me vedno spremlja, naj bo vedno tu,

velika zlata zvezda podnevi in, in v snu.

To je naš najmlajši čudoviti svet,

pesem nas prebuja kakor sonce cvet.

Ostane naj nam v srcu, srečni smo lahko,

domovino svojo ljubimo srčno.

 

Lutkovna predstava Krtek Zlatko

6. 4. 2023

V marcu smo si v okviru lutkovnega abonmaja ogledali predstavo Krtek Zlatko ali kakec, ki je padel z neba. Z avtobusom smo se odpravili iz naselja Vejar in komaj čakali, da sedemo na sedeže v KD Trebnje. Ob predstavi smo se zelo nasmejali, saj je bila vsebina in izvedba zelo zabavna. Ob zgodbi, ki je bila povezana z naravoslovjem, smo  tudi prepoznavali, katera žival se je krtku Zlatku pokakala na glavo. Zgodba pa je imela tudi pomemben nauk – da maščevanje in vračanje res ni lepo. Za naše otroke je ogled lutkovne predstave izrednega pomena, sploh na področju jezika in izražanja ter tudi za vključevanje romskih otrok v družbo. Vsekakor že komaj čakamo naslednjo predstavo.

Kliknite tukaj za ogled fotografij …

Delavnica: Zmanjševanje strahu pred pregledi

6. 4. 2023

Obiskala nas je sestra Hedvika iz Zdravstvenega doma Trebnje. Za nas je pripravila delavnico o zmanjševanju strahu pred zdravstvenimi pregledi pri otrocih. Opazili smo, da se otroci bojijo zdravnikov in pregledov, zato nam je bila ta delavnica v  veliko pomoč pri premagovanju strahu. S pomočjo lutke Nodi, nam je sestra Hedvika predstavila zdravstvene pripomočke in kako se z njimi rokuje. Otroci so bili navdušeni in so nadpovprečno sodelovali ter si dobro zapomnili, kako zdravniki delajo s pripomočki. Tudi sami so se preizkusili kot zdravniki, kar je otrokom še dodatno spodbudilo zanimanje. Se že veselimo naslednjega obiska iz zdravstvenega doma.

Kliknite tukaj za ogled fotografij …

Delavnica za starše

6. 4. 2023

V petek, 13.1.2023 smo izvedli delavnico za starše: Otroku objem podarim in zdravo sladico naredim. Pričela se je ob 13.00 in se zaključila ob 14.30. Obisk je bil tokrat rekorden – prišlo je 17 staršev, prisotni so bili tudi skoraj vsi otroci, ki so vključeni v vrtec ter sem pa tja kakšen bratec in sestrica. Skupaj smo naredili zdravo sladico in izdelavo le te je vodila naša vodja prehrane Barbara Pečar. Starši so dobili zaposlitev in naloge za izdelavo sladice, zraven pa je svetovalna delavka Ksenja Pravne in vzgojiteljica Maja Marinčič sta vodili prijeten pogovor u ustreznem usmerjanju otrok in postavljanju mej. Otroke sta ta čas animirali pomočnici vzg. Nataša in Sanja. Delavnica je bila namenjena opolnomočenju staršev, spodbudi ljubeče komunikacije in motiviranja otrok na ustrezen način ter da še bolj okrepimo vezi med vrtcem in starši.

Kliknite tukaj za ogled fotografij …

Nastop na kulturni ploščadi

6. 4. 2023

V decembru smo v okviru našega projekta Mavrični svet glasbe naredili »mini nastop« na kulturni ploščadi v Trebnjem. Nastopali smo za našo prijateljsko skupino (izmenjave med enotami) iz enote Mojca – za Minione. Ob spremljavi kitare smo zapeli uspavanko Čib jaro in La bamba. Potem povabili k petju tudi Minione, da so zapeli z nami Če si srečen in tako smo zaključili naše druženje v prav prijetnem vzdušju.

Kliknite tukaj za ogled fotografij …

S kitaro v naravo

5. 4. 2023

V marcu smo v okviru našega projekta Mavrični svet glasbe in v okviru LDN vrtca izvedli dejavnost v naravi. Spoznavali smo romsko kulturo in vzeli s seboj zelo priročen inštrument – kitaro.

Kliknite tukaj za ogled fotografij …

Zdrava prehrana v Romano

17. 10. 2022

V enoti Romano smo v petek, 30. 9. 2022 imeli na obisku medicinsko sestro Hedviko iz Zdravstvenega doma Trebnje. Njenega obiska smo bili zelo veseli, saj je imela pripravljeno zelo zanimivo igro za nas, na temo Zdrava prehrana. Otroci so opazovali hrano na ploščicah, jo poimenovali v romskem in slovenskem jeziku ter jo sortirali v ustrezen obroč.  Skupaj smo prišli do ugotovitev, zakaj je pomembno, da jemo zdravo in kaj se zgodi, če jemo nezdravo. Opazili smo, da otroci veliko vedo o zdravem prehranjevanju, saj se o tej temi veliko pogovarjamo v vrtcu. Od zdaj naprej bomo skozi dnevno rutino še večkrat spontano spodbujali otroke k pogovoru o zdravem načinu življenja, saj navsezadnje to vpliva na njihovo počutje ter na učenje in spoznavanje novih stvari v vrtcu. Sestri Hedviki smo v zahvalo zapeli romsko himno Djelem, djelem.

Kliknite tukaj za ogled fotografij …

Dostopnost