DEŽNIKI

Vzgojiteljica Maja Vrhovec

VPO pom. vzgojiteljice Bojana Popović

Romska pomočnica Nataša Zavrl

 

Moj dežnik lahko leti, 

kamorkoli se mi zdi, 

zavrtim ga in odprem, 

hop – in že letim na njem. 

 

Moj dežnik predobro ve, 

kam me vleče, kam pa ne, 

vsakič mi pokaže nove, 

krasno pisane svetove. 

(Anja Štefan) 

Skupaj se bomo podali novim dogodivščinam naproti. 

 

 

MAVRICO MI UJEMI (Randez Vouz)

 

Mavrico mi ujemi, primi jo za rep,

pisani bi svet postal naenkrat lep.

Pobarvane vse hiše, pisan bil bi slon,

oranžno vse deževje, vsak kamen kot, kot bordo.

Mesec mi ujemi, daj mi ga na dlan,

kjer noči so dolge, naj bo lepši dan.

Naj me vedno spremlja, naj bo vedno tu,

velika zlata zvezda podnevi in, in v snu.

To je naš najmlajši čudoviti svet,

pesem nas prebuja kakor sonce cvet.

Ostane naj nam v srcu, srečni smo lahko,

domovino svojo ljubimo srčno.

 

Pripravljalnice za otroke

21. 11. 2023

Od meseca oktobra v enoti ob sredah izvajamo pripravljalnico za otroke stare tri leta. Otroci skupaj s starši hodijo na delavnice, kjer strokovne delavke pripravimo različne dejavnosti za njih (kuharske, ustvarjalne, gibalne,…). Otroci in starši dobijo tako vpogled v dnevno rutino v vrtcu, otroke pa z dejavnostmi pripravljamo na samostojnost, vztrajnost in ustvarjalnost. Enkrat na mesec se z njimi tudi opravimo v Trebnje, kjer obiščemo ustvarjalnice, telovadnico in igrišča. Cilj je, da jim bo prehod iz domačega okolja v vrtec lažji in bodo tako otroci in starši hitreje zaupali ter otroka pustili samega v vrtcu.

 

Kliknite tukaj za ogled slik…

Pravljični svet v Romanu

21. 11. 2023

V mesecu novembru smo skupaj z otroki zakorakali v svet pravljic in spoznali slikanico Muca copatarica. Muca copatarica je otrokom v vrtec prinesla čisto novo copate, a so ji morali obljubiti, da jih bodo pospravljali. Otroci so muci pomagali pri šivanju copatkov, pobarvali in zgradili njeno hišo, sestavili dele sestavljanke muce v celoto, naredili so si spomin s copati Muce copatarice in se igrali socialno igro Čigav je copat? Na koncu tedna smo si ogledali glasbeno pravljico in dobili obisk Muce copatarice, ki je prišla preverit ali otroci pridno pospravljajo svoje copate. Teden smo uspešno zaključili z dejavnostjo risanja Muce copatarice in naredili knjigo z risbami ter ji izročili v zahvalo. Obljubila nam je, da nas v decembru zopet obišče.

 

Kliknite tukaj za ogled slik…

Obisk trgovine Dobrote Dolenjske

21.11.2023

Z otroci iz skupine Dežniki smo obiskali Dobrote Dolenjske v Trebnjem. Pripravili so nam delavnico, kjer smo spoznali žita in se preizkusili v peki. Najprej so nam prikazali, kako iz žita dobimo moko. Otroci so spoznali več vrst žit, ki so se razlikovala po barvi, strukturi, obliki. V mlin smo natresli pšenico, jo zmleli in dobili moko. Pomaknili smo se v njihovo delavnico, kjer nas je že čakalo testo iz katerega smo nato naredili žemljice, kajzerice, pletenke in polžke. Otroci so pri gnetenju testa zelo uživali. Spoznali smo še kosmičnik, ki melje žita in s tem pridobivamo različne vrste kosmičev. Izdelke iz moke smo nato dobili v vrtec in jih poizkusili.

 

Kliknite tukaj za ogled slik…

Pot v Jurčkov gozd

28. 9. 2023

Z nahrbtniki na rami smo se skupaj z romskimi otroci odpravili iz vrtca v Jurčkov gozd. Pot nas je vodila po travniških in gozdnih poteh. Ogledovali smo si metulje, gosenice, poslušali ptičje petje in si prepevali pesmi. V Jurčkovem gozdu smo se igrali na igralih, pojedli sadno malico iz nahrbtnika in se počasi odpravili nazaj proti našem vrtcu. Dan je minil v prijetnem vzdušju, z nami pa je šla tudi romkinja Simona, ki nam je pokazala vse bližnjice do gozda.

 

Kliknite tukaj za ogled slik…

Dostopnost