ŠKRATKI

Vzgojiteljica Teja Jurečič

VPO pom. vzgojiteljice Nina Zore

 

Heja hoj,

Heja hoj,

Ti si z mano,

Jaz s teboj.

Naredimo velik krog,

Naj sliši se bučanje nog.

Z roko v roki, vsi veseli,

Zdaj bomo do 3 prešteli.

1… 2… 3…

To smo mi,

To smo mi,

Razigrani škratki vsi.

Pravljična džungla v enoti Ostržek

3. 4. 2024

 

Od 18. 3. do 22. 3. smo v enoti Ostržek imeli prav poseben teden. Posvetili smo ga zgodbi Julije Donaldson, Mamica, kje si?

Prvi dan smo se odpravili v senzorično sobo. Ob posebnih svetlobnih efektih in zvokih džungle smo otroke seznanili z novo zgodbo. Ker je bilo okolje drugačno, so otroci še z večjim veseljem prisluhnili novi zgodbi.

V torek je bil čas za ustvarjanje. Papirnate krožnike smo preobrazili v like iz zgodbe. Vsa otrok si je izbral žival, ki jo je izdelal. Vse te pisane živali smo razstavili na igrišče našega vrtca. Sceno za predstavo, ki je bila v sredo, so otroci iz skupine Škratki pripravili sami. Z različnimi likovnimi tehnikami, materiali in prečudovito sceno je bila dramatizacija zgodbe še toliko bolj zanimiva.

Otroci so zelo aktivno sodelovali v kotičkih. Za njih smo pripravili lutkovno gledališče s kuhalnicami, pod majhnimi kamenčki in tekočim milom so odkrivali zakrite živali, v žagovini pa so iskali izgubljene živali. Lahko so tudi sestavljali sestavljanko ali iskali pare majhnih in velikih živali iz zgodbe.

Boljšega zaključka kot je bila naša džungla zabava sploh ne bi mogli pripraviti. S skupnimi močmi smo se ogreli potem pa zaplesali v ritmih džungle.

Ta teden je bil res nekaj posebnega. Še vedno se po hodnikih vrtca sliši… »Slon ni od opice mami, pa pajek tudi ne«….

Otroci so res zeloooooo uživali in se imeli lepo.

Še kdaj se bomo vrnili na potovanje po džungli.

 

 

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Brrrrrr zima je prišla

27. 2. 2024

 

Zima je končno poslala pošiljko snega in malo nižje temperature. Pri »Škratkovih« smo ugotovili, da potrebujemo topla oblačila, da nas ne bo zeblo. Kape, šali, rokavice, bunde in kombinezoni. V veliko pomoč nam je bila zgodba Pika plete. Miška Pika je dobila volno in iz nje spletla doooooolg šal. Z njimi so se lahko segreli vsi njeni prijatelji. Pika je imela prijateljico žabo, ta nam je bila tako zelo všeč, da smo se naučili novo pesem Miha in žaba. Najbolj nam je bilo zanimivo, ko smo iskali prave lastnike kap, ki so se skrivali v vreči. Pa iskanje parov rokavic. Tudi v nekaj novih likovnih tehnikah smo se preskusili. Čisto prvič smo slikali z volnenimi čopiči, ki smo si jih izdelali sami. Pa kakšna čarovnija se je naredila, ko smo čez voščenko slikali z vodenimi barvami.

Striženje volne, nam je povzročilo nekaj težav, zato smo raje strigli papir.

V telovadnici v enoti Mavrica smo se kotalili kot jež, plazili kot miš, skakali kot žaba in plezali kot veverica.

Ko pa je zapadel sneg, smo šli hitro izdelat sneženega škrata in uživat zimske radosti.

Škoda, ker ga je tako hitro stopilo sonce.

 

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Novoletna jelka za živali

26. 1. 2024

 

V decembru smo za igralnico in vrtec izdelovali veliko okraskov. Velikih, majhnih, bleščečih, naravnih. Naš vrtec je bil res prečudovit. Ugotovili smo, da si živali ne morejo sami izdelati okraskov. Odločili smo se, da jim mi okrasimo smrečico v gozdu. Nabrane storže smo namočili v kokosovo mast in ga posuli s semeni. Tako smo dobili prečudovit okrasek za smrečico in hkrati tudi zelo okusno hrano za ptice.

Ko smo prišli v gozd, smo se dobro razgledali, kam naj obesimo naše okraske. Na jasi smo zagledali manjšo smrečico, ki se nam je zdela ravno pravšnja za polepšanje. Na njo smo obesili storže in dodali še nekaj posušenih listkov.

Ko je bilo konec praznikov, smo se ponovno vrnili v gozd. Vsi presenečeni in presrečni smo opazili, da so ptički pojedli vse naše okraske.

Veseli smo, da smo tudi živalim malo polepšali veseli december.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Vesel in pester december pri Škratkovih

4. 1. 2024

 

A je že konec veselega decembra?

Pri Škratkovih se je toliko dogajalo, da je december šel čisto prehitro mimo.

Čisto na začetku decembra je na obisk prišla babica iz daljne dežele in sabo pripeljala škrata. Prebrala nam je zgodbo Neke božične noči, ki je bila rdeča nit tega meseca.

V decembru smo bili zelo ustvarjalni. Naredili smo okraske iz naravnega materiala za našo smrečico v hodniku ter pred vrtcem. Kaj pa se zgodi, če otrokom ponudiš kroglo iz stiropora, lepilo in veliiiiiiko bleščic? Naša prečudovita dekoracija v igralnici.

Da pa ne bomo mi edini, ki bomo imeli okrašeno, smo poskrbeli tudi za gozdne živali. S ptičjo hrano smo okrasili storže in z njimi okrasili smrečico v Jurčkovem gozdu.

Po naši enoti je v tem mesecu kar dvakrat dišalo po prazničnih dobrotah. Enkrat smo na obisk povabili Tevževo in Brunovo babico. Njune pridne roke, so nam pomagale pri peki prazničnih piškotov. Za Ostržkovo pogostitev smo pekli palačinke, delali pomarančni sok in sadna nabodala.

Po dobri hrani se je prileglo malo telovadbe. Čez celo igralnico smo postavili zalo razgiban poligon. Veliko smo se družili tudi z otroki iz cele enote.

Obiskali smo Božičkov nabiralnik in bili čisto navdušeni, ko nam je Božiček odpisal. V mestnem parku smo okrasili novoletno smrečico, obiskal nas je Božiček in čarodej Jole Cole nam je pokazal nekaj prazničnih trikov.

Pižama party je bil pravo presenečenje. Takega navdušenja in veselja pri otrocih nismo pričakovali. Otroci so že zjutraj komaj čakali, da se lahko preoblečejo v svoje pižame. Ko pa so se preoblekle še vzgojiteljice, se je zabava lahko pričela.

Ob koncu veselega decembra smo strokovne delavke za otroke pripravile predstavo o Novoletni jelki, škrat pa je razdelil darila, ki jih je prinesel Božiček. Zelo smo se razveselili novih igrač. Veseli smo bili, ko nam je Miklavž pod smrečico pustil polno dobrot.

Veseli december pa ne bi bil pravi, če ni silvestrske zabave. Kravate, metuljčki, srajčke, krilca in obleke,… vse se je bleščalo. Prižgali smo božično glasbo in še zadnjič letos skupaj zaplesali.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Gozdno ogledalo

4. 1. 2024

 

Ko smo se nekega dne odpravili v gozd, smo opazili, da je okrog in okrog nas polno zanimivih stvari s katerimi bi lahko ustvarili prečudovite umetnine. Z otroki smo se dogovorili, da bo eno dopoldne namenjeno ustvarjanju v našem bližnjem gozdu. Vzgojiteljici sva za otroke pripravili okvir s samolepilno folijo in odpravili smo se v gozd. Vsak od otrok je ob vstopu v gozd dobil okvir. Otroci so po gozdu raziskovali, opazovali in na okvir prilepili različen nabrani material. Tako so nastale čudovite umetnine, ki smo jih poimenovali Gozdno ogledalo. Z njimi smo polepšali naš hodnik in igralnico.

 

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Voščilo

22. 12. 2023

 

“Tavelike” in “tamali Ostržki”

vam želimo

iskrive, nagajive, srečne, ljubeznive,

predvsem pa zdravja polne praznike!

 

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Buča

30. 10. 2023

 

Kaj vse lahko naredimo iz buče smo spoznavali na deževni dan pri Škratkovih. V kamišibaj predstavi o debeli buči smo spoznali, da je buča lahko zelo prijeten dom nekaterim živalim in odličen obrok za divje svinje.

Ugotovili smo tudi, da zna biti buča prav strašljiva, ko ji izrežeš oči in usta in v njej prižgeš svečko. Bolj strašljivo je samo še pobiranje semen iz buče. To nam res ni bilo všeč.

Je bilo pa zelo zabavno rezati bučo z nožem. Ja tudi to smo danes poizkusili, saj jo je bilo potrebno pripraviti za bučni zavitek. K nam je prišla kuharica Alenka in skupaj z nami pripravila slaaaasten bučni zavitek. Dišalo je po celem vrtcu. Mmmmm res je bil okusen.

Hvala kuharici Alenki za pomoč pri peki in družini Marinčič za bučo.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Teden otroka pri Škratkovih

30. 10. 2023

 

Letošnji teden otroka je potekal od 2. do 6. oktobra. Tema je bila ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI.

Teden smo začeli s praznovanjem rojstnega dne. Potem je bil teden namenjen druženju z otroki iz enote. V torek smo se po sistemu NTC učenja, s pomočjo slikopisa, naučili novo pesmico Milene Holc, z naslovom Zakajček. Na malih ritmičnih instrumentih smo že pravi virtuozi. V sredo so strokovne delavke v gozdu pripravile dramatizacijo priredbe Rdeča kapica in skupaj smo iskali odgovore na vprašanja Zakaj ima volk…? V četrtek pa ponovno sprehod do Jurčkovega gozda, kjer nas je čakal pravi gozdni poligon. Ker smo dobro razmigali vse naše mišice, je bil v petek čas za zabavo na našem igrišču. Imeli smo ustvarjalnice, plesali smo ob glasbi in se družili z našimi prijatelji.

 

Kliknite za ogled galerije slik

V škratovi deželi

26. 10. 2023

S 1. septembrom smo stopili v škratovo deželo. V tej deželi je zelooooo zabavno. Imamo nov vrtec, imamo novo igralnico, nove garderobe, novo igrišče ampak kar je najpomembnejše…prijatelji so ostali isti.

V naši novi igralnici domujeta dve razigrani škratkinji, ki za nas vsak dan pripravita zelo zanimive dogodivščine.

V mesecu septembru smo kar šestkrat imeli rojstnodnevno zabavo. Imeli smo tudi glasbeno dopoldne, kjer smo igrali na male ritmične instrumente in prepevali pesmice. Naučili smo se novo pesmico, ki je vsem zelo všeč. Napisala jo je Lenčka Kupper: Enkrat je bil en škrat. Pa tudi ustvarjali smo.

Raziskovali smo gozd in senzorno sobo v enoti Mavrica, pa raziskovanje po knjižnici. Ooooo koliko veliko knjig imajo tam. Sigurno se bomo še vrnili.

V septembru je bil tudi evropski teden mobilnosti. Ogledali smo si predstavo pred občino, bili smo na železniški postaji, veliko smo hodili na sprehode in spremljali promet in prometne znake.

Udeležili smo se množičnega teka s prijatelji iz cele enote.

Mesec smo zaključili z dnevom brez igrač. Sploh nismo vedeli, da je v škratovi deželi lahko tako zelo zabavno, tudi če celo dopoldne v roke ne vzamemo nobene igrače.

Komaj čakamo, da vidimo, kaj se bomo novega naučili in kaj zanimivega spoznali.

Za konec pa še škratov pozdrav: »HEJA HOJ!«

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost