ŽOGICE

Vzgojiteljica Barbara Škarja

VPO pom. vzgojiteljice Lucija Mežan

 

 

Naj se še toliko trudimo, svojim otrokom ne moremo dati prihodnosti.

Lahko pa jim damo sedanjost. In to je tisto, kar šteje!

 

 

Dobrodošli v naši poskočni pravljici, kjer bomo tkali nova prijateljstva in na igriv način raziskovali nove poti, ki so pred nami ter ustvarjali nepozabne spomine.

 

Zelo lačna gosenica

31. 5. 2023

V mesecu maju smo se odločili, da spoznamo pravljico z naslovom Zelo lačna gosenica. Knjiga je bila otrokom zelo zanimiva in so jo z navdušenjem poslušali in jo kar hitro usvojili. Veliko časa smo preživeli zunaj na svežem zraku in v gozdu. Redno smo obiskovali naravoslovno ustvarjalnico, kjer otrokom res nikoli ne zmanjka idej za igro. Da smo malo zamenjali okolje smo se odpravili v Mavrico v telovadnico, kjer smo izvedli vadbeno uro. Otroci so prostor hitro osvojili in sodelovali na poligonu tako kot znajo le oni. Pridno smo nabirali tudi smrekove vršičke, iz katerih bomo naredili sirup. Skrbno smo urejali naš vrtiček, posadili kar je bilo potrebno in vsakodnevno opazovali kako lepo vse raste. Ko so nam prijazni hišniki pokosili travo so jo otroci z grabljicami pograbili in naložili v samokolnice. Ogledali smo si lutkovno predstavo v enoti Mavrica. Likovno smo bili ta mesec zelo ustvarjalni saj smo ustvarjali izdelke za razstavo Kreativni prstki. Skupni izdelek oddelka si lahko pogledate v enoti Mavrica posamezna likovna dela pa so  razstavljena pred enoto.  Praznovali smo že kar nekaj rojstnih dni. Dopoldne je minilo v znamenju  plesa. Otroci so se posladkali s sadnimi nabodali, smetano in čokolado. V okviru prednostne naloge enote smo izvedli gibalni poligom pred enoto. Pridno pa se i že pripravljamo za nastop, ki ga boste kmalu videli…. Se beremo prihodnji mesec.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Mavrične ribice in Žogice v Jurčkovem gozdu

2. 4. 2023

Na čudovito, sončno sredino dopoldne smo se otroci z oddelkov Žogice in Mavrične ribice odpravili na med oddelčno druženje. Ker smo zelo aktivni in polni energije smo se odpravili proti Jurčkovem gozdu, kjer smo imeli veliko časa za prosto igro, raziskovanje in spoznavanje. Spuščali smo se po toboganu, se guncali igrali z naravnim materialom in napravili skrivališče za žuželke. Dopoldne je minilo hitro saj v gozdu zares uživamo. Otroci gozd zelo radi obiščejo saj imajo tam varen prostor in veliko možnosti lastnega raziskovanja in proste igre. Gozd ni samo gozd vendar je tudi prostor, ki otrokom nudi veliko možnosti za igro. Na koncu smo ugotovili, da otroci ki preživijo veliko časa v gozdu oziroma naravi na splošno, so bolj samozavestni in imajo bolje razvito samozaupanje.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

April pri žogicah

2. 4. 2023

V mesecu aprilu smo bili pri Žogicah bili zelo ustvarjalni, raziskovalni in navihani. Izhodiščna knjiga nam je bila pravljica Trije metulji, ki so jo otroci zelo lepo sprejeli. Na začetku meseca smo se likovno izražali in naredili drevo prijateljstva, ki krasi našo garderobo. Veliko časa smo po zajtrku namenil sproščanju, izvedbi joge za otroke ter masaži. Otroci so pri tem zelo uživali in se s tem tudi umirili. Ogledali so si predstavo Trije metulji v izvedbi strokovnih delavk enote ob zaključku Mavričnega bralčka. Na predstavo smo povabili tudi otroke iz romskega vrtca, ki so se našemu povabilu prisrčno odzvali. Obiskali smo tudi naravoslovno ustvarjalnico, kjer smo na svetlobni mizi razvrščali like po barvi, velikosti in obliki. Otroci so pri tem zelo uživali in na drugačen način utrjevali barve. Izvedli smo tudi dve gibalni urni v enoti Mavrica. Za otroke je bila ta ura malo drugačna, saj je potekala v drugem prostoru kakor ponavadi. Bili so zelo vodljivi in poslušni. Obeležili smo dan hoje. Vsi oddelki iz enote Ostržek smo se skupaj odpravili na krajši pohod, kjer smo se imeli lepo in preživeli zares lepo dopoldne. Ker nam je vreme nagajalo in je velikokrat deževalo smo se en dan odločili, da se ne igramo z igračami vendar z odpadnim materialom. Otroci igrač sploh niso pogrešali, saj so bili pri sestavljanju, razvrščanju odpadnega materiala, škatel tako iznajdljivi, da se tega sedaj poslužujemo večkrat na željo otrok. Rokovali smo se tudi s slanim testom, izdelovali metulje, se igrali v hiški, ki so nam jo posodili prijatelji iz sosednje igralnice. Ustvarili smo tudi čutno pot po kateri smo hodili v igralnici . Ob koncu meseca, ko nas je le obiskalo sonce pa smo se odpravili do naše visoke grede, kjer smo posadili peteršilj, jagode, solato… Tekom celega meseca pa smo vneto vsakodnevno vadili dramatizacijo Trije metulji, katero bodo zaigrali otroci sami. Ja, prav ste prebrali, otroci sami. Se beremo prihodnji mesec.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Pisan marec

29. 3. 2023

V mesecu marcu smo se skupaj z otroki odpravili do knjižnice, kjer smo si izposodili knjigo Mavrični Elmer. Knjigo smo skupaj prebrali in jo tekom celega meseca utrjevali. Preko računalnika so si otroci ogledali predstavo o Elmerju. Pri ogledu predstave so zelo uživali in jo doživeli na poseben, drugačen način. Ker je mesec bil v znamenju in spoznavanju baru smo se odpravili do Dso-ja na mavrično igrišče. Ko pridemo na to igrišče otroci vedno neizmerno uživajo. V sklopu prednostne naloge enote smo na travniku razvrščali različne barve cvetlic, ki smo jih likovno ustvarili v igralnici. Otroci so preko razvrščanja barve tudi spoznali in jih osvojili. V tem barvitem mesecu smo izvedli tudi posebno srečanje: Srečanje z očiji. Skupaj z otroki so ustvarili pozornost za mamice ob materinskem dnevu. Obiskala nas je medicinska sestra, ki nam je pokazala pripomočke, ki jih uporablja zobozdravnik. S seboj je pripeljala tudi prijatelja dinozavra, kateremu smo lahko pogledali zobke, jih prešteli in mu jih ščetkali. Udeležili smo se sprehoda z baloni v podporo ljudem, ki imajo Downov sindrom. Dopoldne je bilo zares čudovito, sončno tako in drugače. Veliko časa smo  namenili likovnemu ustvarjanju. Ker pa nam je bilo vreme naklonjeno smo velik del dopoldneva preživeli zunaj na svežem zraku, kjer so otroci raziskovali, se igrali, vozili s poganjalci in se družili z vrstniki iz enote. Posadili pa smo tudi solato v gredo za katero skrbimo. Se beremo prihodnji mesec.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

16. Mednarodni likovni natečaj Bodi umetnik «Igraj se z mano«.

13. 3. 2023

 

Tudi v letošnjem letu smo se skupaj z otroki iz oddelka »ŽOGICE« z veseljem odzvali povabilu mednarodnega likovnega natečaja Igraj se z mano. Na letošnji natečaj je prispelo preko 4900 likovnih del, sodelovalo je 9 držav (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Severna Makedonija, Slovaška, Ukrajina, Francija, Hong Kong, Italija). Z veseljem pa povemo in se pohvalimo, da je bilo delo dečka Eneja Porleta pod mentorstvom vzgojiteljice Barbare Škarje  izbrano med najboljšimi in bo razstavljeno v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Zlatolaska in trije medvedi

23. 2. 2023

»Nekoč je živela deklica, ki je imela prelepe zlate lase. Nekega dne se je sprehajala po gozdu in zašla. Kar naenkrat se je znašla pred hišo, v kateri so živeli trije medvedi…« Tako se je začela naša pravljica, ki smo jo spoznavali. Tekom meseca smo uživali in se zabavali ob prebiranju te čudovite knjige. Otroci so bili zelo razposajeni, vodljivi in osredotočeni na dejavnosti, ki smo jih izvajali. Veliko časa smo preživeli zunaj na svežem zraku, se odpravili v bližnji gozd. Pravljico smo preko sistema NTC- učenja samostojno pripovedovali, razvrščali po velikosti in barvi. Obiskali smo senzorično ustvarjalnico, kjer smo ob umirjeni glasbi poslušali branje pravljice in se sproščali. V mesecu februarju smo bili likovno ustvarjalni, saj smo pripravili razstavo iz odpadnega materiala, katero ste si lahko ogledali zunaj pred enoto. Veliko smo klasificirali in razvrščali po barvi, velikosti in obliki. Otroci so pri tem neizmerno uživali in to vključili tudi v spontane igre, ki so potekale v dopoldanskem času. Odpravili smo se tudi na druženje v enoto Mavrica , trakt b. S prijatelji smo prepevali in ustvarjali z domačega plastelina. Lahko bi naštevali še in še. Vendar bo za mesec februar dovolj. Vse lepo do naslednjič.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Nekega zimskega dne

21. 1. 2023

Prazniki so minili in mi smo se nazaj v vrtec vrnili. Mesec januar je pri nas nekoliko bolj umirjen mesec. Začeli smo spoznavati knjigo z naslovom Nekega zimskega dne. Vse dejavnosti, ki smo si jih zadale smo izvajale v povezavi s knjigo. Otrokom je bila knjiga zelo zanimiva, saj je ježek prijazno podaril svoja oblačila živalim. Izdelali smo dekoracijo za skupni hodnik in dekoracijo, ki krasi našo igralnico. V povezavi s sistemom NTC učenja smo otrokom pripravile slikovno gradivo in ga izobesile na steno, da je otrokom dosegljivo in lahko tekom celega dopoldneva sami ponavljajo, pripovedujejo in obnavljajo zgodbo. Otroci so si ogledali lutkovno predstavo Nekega  zimskega dne v izvedbi strokovnih delavk, kasneje pa so imeli možnost tudi sami se izkazati v vlogi igralcev. Bili so navdušeni in nič kaj sramežljivi. Razveselili smo se tudi velike pošiljke snega. Odpravili smo se na igrišče pred vrtcem, kjer so zares uživali in se prepustili zimski idili. Raziskovali smo v naravoslovni ustvarjalnici, se igrali v Medvedovem brlogu in veliko časa preživeli v gozdu. Likovno smo ustvarjali, sestavljali snežake, barvali rokavice, šale, kape, izdelali izdelke za razstavo v sklopu prednostne naloge, ki sedaj krasi našo garderobo. Z veseljem pa vas tudi vabimo, da si ogledate našo razstavo izdelkov, ki krasi trgovski center Qlandia  v Novem mestu. Družili smo se z otroki iz sosednje igralnice, si izmenjavali igrače in krepili prijateljske vezi. Veliko smo prepevali plesali in telovadili.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Veseli december pri Žogicah

27. 12. 2022

V mesecu decembru smo se v enoti Ostržek posvetili pravljici Rokavička. Na to temo smo izdelali dekoracijo, ki krasi našo enoto in igralnico. Veliko časa smo namenili prosti igri, skupnemu druženju in branju prazničnih pravljic. Bili smo zelo pridni in zato nas je obiskal Božiček, ki nam je pod smreko pustil veliko vrečo daril in nas razveselil z branjem pravljice. Sodelovali smo z DSO- Trebnje in Rdečim križem. Decembrske dni pa smo jim polepšali z prazničnimi izdelki in voščilnicami. Prve letošnje snežinke smo izkoristili maksimalno in iz njih naredili ogromnega snežaka. Veliko smo hodili na sprehode, opazovali okolico in promet. Likovno smo zares veliko ustvarjali kar si lahko ogledate sami v parku, kamor smo odnesli svoje izdelke kateri sedaj krasijo našo smrekico. V parku smo se zabavali s Piko nogavičko. Z vašo pomočjo pa smo okrasili tudi našo skupno smreko enote Ostržek. December je zares mesec medsebojnega druženja, rajanja in veselja. Vse to smo doživeli in se imeli zares lepo. Mesec smo zaključili s skupno čajanko in prazničnim plesom. Sedaj pa hitimo na počitnice, da si naberemo novih moči in se zopet beremo v naslednjem članku.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Pod medvedovim dežnikom

24. 11. 2022

V okviru Mavričnega bralčka smo v oddelku Žogice spoznali knjigo Pod medvedovim dežnikom. Knjiga je otrokom zelo zanimiva, saj smo jim jo predstavile na veliko različnih načinov ( s pomočjo lutk, kostumov, igre…). Otroci so hitro usvojili vsebino zgodbe. Na temno knjige smo likovno ustvarjali in naredili dekoracijo tako po hodniku kakor v igralnici. Z gibanjem smo ponazarjali  živali, ki so v knjigi. Ogledali smo si predstavo s senčnimi lutkami. Obeležili smo tradicionalni slovenski zajtrk in obiskala nas je čebela Adela. Na obisku smo imeli tudi medicinsko sestro iz zdravstvenega doma Trebnje, ki nam je pokazala in predstavila pravilno tehniko umivanja zobkov in vse pripomočke, ki jih zobozdravnik potrebuje.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Barvita jesen

20. 11. 2022

V mesecu oktobru smo obeležili teden otroka. V sklopu programa smo imeli na voljo veliko različnih aktivnosti. Veliko smo plesali, prepevali, izdelovali iz slanega testa, se sproščali z senzoričnimi pripomočki, plezali skozi pajkovo mrežo, likovno ustvarjali ter veliko časa preživeli z ostalimi sovrstniki iz enote s katerimi smo se odpravili tudi do Jurčkovega gozda, kjer smo preživeli aktivno dopoldne in imeli možnost raziskovanja. Naslednji dan smo si vzeli čas za sproščanje zato smo odšli v senzorično ustvarjalnico v enoto Mavrica. Spoznali smo tudi novo pravljica z naslovom Buča Debeluča. Pravljica nam je bila zelo zanimiva, saj smo se lahko rokovali in igrali tudi z lutkami.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

September pri Žogicah

11. 10. 2022

Mesec september je začelo obiskovati 14 otrok, pridružila sta se nam še dva novinca. Deček in deklica. Prvi dan so otroci spoznali jutranji pozdrav ter nekaj skupinskih pravil. Na začetku meseca smo se odpravili na pošto skupaj s prijatelji iz oddelka Rožice. V naslednjih dneh, ki so bili pred nami  smo prebrali veliko knjig, prepevali pesmice po sistemu NTC učenja. Imeli smo veliko gibanja – v  igralnici ter zunaj na igrišču, kjer otroci tudi zelo uživajo. Hodili smo na krajše in daljše sprehode. Najbolj smo uživali na mavričnem igrišču pri DSO- ju. Osvojili smo hojo brez bibe. Lahko se pa tudi malo pohvalimo, da smo skoraj že vsi brez plenic ter, da pridno hodimo na stranišče. Pri gibanju smo utrjevali naravne oblike gibanja. Obiskali smo Jurčkov gozd, kjer so se otroci sproščeno igrali. Sprostili smo vsa svoja čutila in se prepustili gozdnemu užitku. Ker smo spoznavali deklamacijo o Polžku smo ga v naravi tudi poiskali. Za njega smo skrbeli en teden, mu prepevali pesmico nato pa ga spustili nazaj. Ob praznovanju 1. jesenskega dne smo se odpravili na krajši pohod. Ko smo se vrnili nazaj smo imeli še malo energije zato smo s skupnimi močmi uredili in izdelali našo skupno jesensko dekoracijo. Najbolj smo ponosni na našega »Jožeta«, katerega vsak dan pozdravimo. Zunaj smo raziskovali, se igrali, ustvarjali, nabirali naravni material za naravoslovni kotiček in preprosto uživali. Obiskali smo tudi naravoslovno ustvarjalnico, kjer so otroci spoznavali svetlobno mizo. V okviru tedna mobilnosti smo si ogledali reševalno in policijsko vozilo. Najbolj sta nas navdušila policijska psa, ki sta bila zelo prijazna.  Na voljo smo imeli tudi veliko časa tudi za igro po kotičkih. Mesec je minil hitro in mi smo se imeli super.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Dostopnost