Ob dnevu slovenske hrane, ki je bil v petek, 19. novembra 2021, smo tudi letos pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk.
Dan slovenske hrane je namenjen ozaveščanju o tem, da hrana ne zraste v trgovinah ter da razmislimo o naših prehranjevalnih navadah, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo in kaj jemo. Prav Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, živilskih podjetjih in zadrugah bolj sveža, okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.
Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka, ki morajo biti pridelani oz. predelani v Sloveniji.
Ta dan smo otrokom v vrtcu ponudili živila, ki so pridelana oz. predelana v domačem okolju in sicer:
- Domači kruh pečen v vrtcu iz ekološke moke EKO kmetije Zabukovec,
- EKO seneno mleko EKO kmetije Kukenberger,
- Bio maslo Mlekarne Krepko,
- med čebelarstva Vencelj in
- jabolka integrirane kmetije Uhan.