RAZIGRAN UŽIVAJ DAN – teden otroka v našem vrtcu

15.11.2021

V ponedeljek, 4. oktobra se je pričel teden otroka na temo Razigran uživaj dan, ki smo ga obeležili tudi v vrtcu. Kot protiutež epidemiji, šolanju od doma in posledicam, ki so iz tega izhajale, smo želeli poudariti pomen igre in igranja. Igra in igranje prinašata veselje in sproščenost, burita našo domišljijo, nas povezujeta, navdihujeta.

V prvem starostnem obdobju so se malčki seznanjali z različnimi socialnimi igrami, preko katerih so spoznavali in utrjevali imena svojih prijateljev. V okviru razigrane igralnice so prepevali različne otroške pesmice in poslušali igranje vzgojiteljic na različne inštrumente. Raziskovali so jesenske plodove, jih tipali, vonjali, prenašali in vozili v samokolnici po igralnici, manipulirali z  različnimi ročnimi lutkami in opazovali izdelavo lutke iz cunj, iz koruznih laskov so izdelali svoje lutke, urili so svoje gibalne sposobnosti na poligonu, se plazili skozi tunel in hodili po taktilnih ploščah. Prepevali so otroške pesmice in s spontanim plesom s pomočjo rekvizitov ob inštrumentalni glasbi. Med drugim so tudi poimenovali igrače v igralnici in nekaterim nadeli imena. V igralnici so postavili gibalne poligone, kjer so se otroci preizkusili v različnih spretnostih.

V drugem starostnem obdobju so se otroci igrali socialne igre, ki jih do sedaj še niso poznali. Igrali so se “stare igre”. To so igre, ki so se jih igrali njihovi starši in stari starši: Kdo se boji črnega moža, A je kej trden most?, Gnilo jajce, Ljubljana-Zagreb-Beograd, Rihtarčke prodajat, Gluhi telefon, En kovač konja kuje, Leti, leti itd. Tudi v drugem starostnem obdobju so zaživele igralnice. Na vrata in omare so nalepili dele obraza. Iz stolov miz in omar so nastajala bitja, hiše, vlaki, opremljeni ter okrašeni z različnim odpadnim materialom.

Izvedli so tudi igre brez meja brez pripomočkov. Nekateri so so uporabili naraven material (koruza, storži), spet drugi so uporabljali pomoč sošolcev (samokolnica). Tudi igralnice so postale začasne telovadnice. Samo s pripomočki, ki so v igralnic (brez telovadnih pripomočkov), so se pripravile gibalne naloge.

     Teden se je zaključil s Pokaži kaj znaš. Na odru v igralnici so otroci pokazali svoj talent petja na mikrofon in igranja na instrumente, plesa, deklamiranja ter hoje po modni pisti.

Zapisala: Nina Bevec Jevnikar

Dostopnost