Mednarodni eTwinning seminar za vzgojitelje v Talinu, Estonija

10.01.2024

Children – our future innovators

V Talinu je od 7. do 9. 12. 2023 potekal mednarodni eTwinning seminar za vzgojitelje predšolskih otrok. Zbralo se nas je 51 udeležencev iz 8 evropskih držav (Slovenija, Estonija, Latvija, Francija, Ciper, Češka, Poljska in Italija). Iz Slovenije smo bili trije udeleženci.

Rdeča nit je bila letna tema inovacij v izobraževanju, na katerem so nastali projekti, ki bodo spodbujali sodelovalno delo med najmlajšimi učenci in predšolskimi otroci, s pomočjo tehnologije in robotike. Udeleženci smo sodelovali pri različnih delavnicah kreativnosti in ustvarjalnega mišljenja. Obiskali smo tudi estonski vrtec, kjer smo podrobneje spoznali osnove predšolske vzgoje v Estoniji.                                       

V Estoniji v predšolski vzgoji dajejo velik poudarek na robotiki in kodiranju, v kurikulum vpeljujejo tudi informatiko. Spoznali smo nekaj robotov in se preko njih učili programiranja.                                                                                                     

Glavni namen seminarja je bil spoznati bodoče partnerje, z njimi osnovati skupen projekt in sodelovati preko eTwinning platforme v bodoče. Naš vrtec bo od januarja do junija sodeloval v projektu Let’s go to the woods to find the goods z vrtcem Pangapealse Lasteaed iz Estonije. Rdeča nit projekta je izvajanje dejavnosti na prostem, predvsem v gozdu na vseh področjih kurikuluma.                              

Nina Bevec Jevnikar, vzgojiteljica

Dostopnost