Z otroki smo se na začetku novembra odpravili na delavnice v Dobrote Dolenjske. Tam so nam v sodelovanju s sadjarsko kmetijo Uhan pripravili zanimivo delavnico z naslovom Tri sladke, mehke hruškice, tri hruškice dišeče.
Gospa Špela, ki je vodila delavnico je najprej predstavila kmetijo Uhan. Nato je z otroki spregovorila o pomenu uporabe zdravih, svežih, lokalnih sestavin. Pokazala jim je različne sorte jabolk iz kmetije. Nato so otroci okušali sadje v večih različicah: sveže, sušeno, liofilizirano ter sok.
Ogledali smo si, kako se pripravi liofilizirano sadje in zelenjava, ter poskusili liofilizirano jabolko, hruško, breskev in rdečo peso. Otrokom je bil okus zelo zanimiv, nekaterim celo bolj všeč od klasično sušenega sadja. Vsak je dobil polovico jabolka in ga s pomočjo odrasle osebe zrezal na krhlje. Položili so jih na posebne pladnje in jih odnesli v napravo za sušenje sadja.
Tekom delavnice so otroci skupaj z gospo Špelo kuhali hruškovo marmelado z dodanim jabolčnim sokom. Dobili so nalogo, da ji dajo ime in tako smo dobili marmelado Junaki, kar so zapisali tudi na etiketo in jo nalepili na kozarčke. Slastno domačo marmelado smo lahko še toplo okusili že tam, vseeno pa smo jo dobili tudi za v vrtec. Komaj čakamo, da si jo postrežemo ob kruhu oz. palačinkah. Prav tako smo za v vrtec dobili slastne jabolčne krhlje, ki bodo zdrava malica v naslednjih dneh.
Sara Žibert, vzgojiteljica