MINIONI

Vzgojiteljica Simona Umek

VPO pom. vzgojitelja Mladen Šiška

 

Pozdravljen obiskovalec naše strani😊

Smo skupina 23 otrok, ki se skupaj družimo v skupini Minioni.

Zelo radi ustvarjamo, raziskujemo, spoznavamo, se gibamo,

najbolj pa uživamo v naravi in tako nam dopoldnevi zelo hitro minevajo.

Vzgojitelja bova poskrbela, da bodo otroci v vrtec prihajali nasmejani

in preživljali trenutke polnih dogodivščin še zadnje leto pred vstopom v šolo.

 

Akcija Deželak=junak

05. 06. 2023

V prejšnjem tednu smo lahko na Radiu 1 veliko poslušali o akciji Dežalak junak. Kot že 8 let prej se je tudi letos Miha Deželak odpravil na pot po Sloveniji z namenom, da zbere čimveč denarja, da otroke, ki še niso bili na morju tja tudi odpeljejo in jim pričarajo nepozabne počitnice.

Po pogovoru o akciji smo se v enoti Mojca odločili, da podpremo Mihov prihod v Trebnje. Otroci so se odpovedali sladoledu ali dvema in v hranilnik, ki smo ga v ta namen postavili v enoti vrgli nekaj denarja. Vse skupaj smo nabrali več kot 260€ in ta denar so otroci danes predali Mihi Deželaku in upamo, da bo čimveč otrok lahko odšlo na morju.

HVALA ZA VAŠO PODPORO!!!❤️

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Na obisku pri Kekcu

01. 06. 2023

Na sončno torkovo jutro smo se pogumno odpravili na avtobus in se odpeljali novim dogodivščinam naproti. Pot do Kranjske Gore je bila kar dolga, a nam je ob klepetu in opazovanju okolice kar hitro minila. Na dogovorjenem mestu nas je pričakal Bedanc bus, ki nas je po skrivni poti odpeljal proti Kekčevi deželi. Ne vprašajte nas, kako smo do tja prišli, saj smo morali zapreti oči, šteti do dvajset in kar naenkrat smo se znašli sredi gozda.  

Hitro smo se odpravili skozi gozd do koče, iz katere sta se slišala jokanje in smrčanje. Ugotovili smo, da smo prišli do Bedančeve koče in se odločili, da pogledamo, kaj se v njej dogaja. Tam smo videli Mojco, zaprto v kletki, zato smo Bedancu vzeli ključ, rešili Mojco in se skozi majhno okno odplazili ven. Bedanec pa je cel čas smrčal in niti sanjalo se mu ni, kaj smo naredili. Hvaležna Mojca nas je popeljala po gozdu in nam povedala nekaj prigod, ki jih je doživela s Kekcem in Roželtom. Ko smo brezskrbno hodili proti Brincljevi koči pa je do nas prišel  jezni Bedanec. Ugotovil je, da smo mu odpeljali Mojco, čeprav se je ta uspešno skrivala za drevesi. Menda je celo ugotovil, kdo mu je izmaknil ključ, ker se mu naj bi svetile roke. Mi pa mu nismo priznali, ampak smo mu pogumno zastavili nekaj vprašanj. Kar naenkrat se je razjezil in se odločil, da bo enega izmed nas vzel s seboj, zato smo hitro začeli oponašati sovo, kajti Bedanec se je boji in je zato hitro stekel na goro in menda ga 3 dni ne bo nazaj v dolino. Brincelj nam je v zahvalo spustil dvižna vrata in nas povabil v svojo kočo, iz nje pa smo se spustili kar po toboganu. Veseli smo se odpravili do temnega prehoda, skozi katerega smo se splazili do kozjega hleva. Od tam smo že lahko videli Kekčevo hišo. Kekec je otroke povabil v kočo, vzgojitelji pa smo ostali zunaj. Kaj se je zgodilo v koči nam otroci ne želijo razkriti, nam pa se zdi čudno to, kako so otroci na drugi strani koče sploh prišli ven, če pa tam ni nobenih vrat. 

Kekec nas je ob petju njegove pesmi pospremil do Pehte, ki nas je popeljala skozi svoj laboratorij do koče. Razkazala nam je svojo kočo, pokazala zelišča in nam dovolila, da smo se iz hiše spustili po toboganu in pristali v senu. Postregla nam je s slastnim čajem iz zelišč in pecivom za pogum. Otroci so bili mnenja, da boljšega čaja še niso pili. Družbo pri Pehti so nam delale koze, ki so nas prišle pozdravit. Ko je Pehta v svojo kočo povabila še vzgojitelje, pa je na otroke popazil Kekec, ki mu je Pehta naročila, naj jih nauči kakšno pesem. Ko smo se vrnili, so jo otroci zapeli, Pehta pa je za Kekcem tekla z metlo in bila nanj zelo huda. Le kakšno bedarijo je Kekec naučil otroke? 

Poslovili smo se od Kekca, Pehte in kozic ter odšli po poti do Bedanc busa. Na avtobusu smo zopet mogli zapreti oči, šteti do dvajset in kar naenkrat smo bili že pri »našem« avtobusu, kjer smo pojedli malico in se polni novih vtisov odpravili nazaj v Trebnje. 

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Poslednji utrinki z gorenjske

11. 05. 2023

Čisto, čisto malo še pa se bomo odpravili domov. Preden pa nas avtobus odpelje proti dolenjski, nas čaka še zadnji dan, ko bomo pokazali, kaj smo se v tem tednu naučili.

Četrtkovo dopoldne smo preživeli v bazenu. Popoldan pa smo imeli skupno druženje vseh skupin. Tekmovali smo v štafetnih igrah pri katerih smo pokazali svojo tekmovalnost. Borili smo do konca, vendar je vedno nekdo poraženec in samo en zmagovalec. Kljub temu ni bilo slabe volje, saj smo se pri igrah vsi zelo zabavali. Sledil je žur pod žarometi. Zaplesali smo ob različnih ritmih.

Po zadnji večerji smo iskali skriti zaklad in imeli kino večer.

Teden je minil hitro. Za večino prehitro. Spletli smo nova prijateljstva, mogoče tudi nove otroške simpatije.

Nekaj skrivnosti pa bomo zadržali samo zase …

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Naše nove dogodivščine v Kranjski Gori

10. 05. 2023

Komaj smo prišli na letovanje, že je bila sredina tedna. Ker se nam dogaja toliko stvari, se dan samo zablisne. V sredo dopoldan smo kot ponavadi obiskali bazene hotela, kjer so nas plavalni učitelji urili v plavanju. Prosti čas, ki smo ga imeli na voljo, smo izkoristili za sprehod po Rutarški poti za Savo, ki pelje vse od Kranjske Gore. Na poti smo izvajali gibalne naloge in jogo. Prijateljske vezi med vsemi tremi oddelki smo okrepili s skupnimi druženju ob igri na hodnikih in po sobah, za katere smo izredno lepo skrbeli. Vestno smo jih pospravljali, kar so opazile tudi čistilke in podelile pohvalo.

V popoldanskem času nam je želel ponagajati dež, vendar nas to ni motilo, saj smo v prostorih Planeta otrok gradili hišice, se preizkusili v gibalnem poligonu in spoznavali lastnosti ognja. Zakurili smo mali kres.

Tudi danes nas je utrujenost hitro odnesla v sladke sanje, kjer se gotovo pocrkljamo v objemu svojih staršev. Malo jih pa že pogrešamo.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

1. in 2. dan letovanja

9. 05. 2023

Naše letošnje letovanje je zaznamovalo muhasto majsko vreme, zato smo se z otroki pošalili, da smo prišli na zimovanje. Vendar nas ni niti malo zeblo. Vznemirjenje zaradi odhoda na počitnice v krogu svojih prijateljev in prihajajoče novo doživetje, nas je vse skupaj močno ogrelo.

Po zajtrku smo se odpeljali proti gorenjski v Gozd Martuljek, kjer smo se najprej nastanili v sobah v hotelu Špik. Po kosilu smo se odpravili že na prvo plavanje in veselo začofotali. Pokazali smo svoje znanje in se razvrstili po skupinah. Najbolj pa nas je navdušil pustolovski park, kjer smo se preizkusili v različnih gibalnih spretnostih na višini.

Dogodivščine prvega dne so nas tako močno utrudile, da smo po večerji brez težav sladko zaspali.

Kljub temu, da smo daleč od doma, so pokazali, da smo pravi mali korenjaki, saj smo se naslednje jutro zbudili nasmejanih obrazov in polni energije, ki smo jo kmalu uporabili pri urjenju plavalnih veščin. V popoldanskem času smo plezali na plezali steni in sodelovali v prometnem poligonu. Imamo se res lepo.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Raziskujemo vesolje

27. 04. 2023

Med otroki sva velikokrat slišala pogovore o vesolju in o tem, kaj vse se v njem skriva … odločili smo se, da bo najbolje, da ga raziščemo.

Pričeli smo s spoznavanjem nastanka vesolja, katerega smo si ogledali na posnetku in le-tega ponazorili z balonom. Otroci so spoznali vse planete – od prvega, ki je najbližje soncu pa do zadnjega, ki je najbolj oddaljen.  Z velikim zanimanjem so odkrivali lastnosti planetov v našem osončju. Bolj podrobno so spoznavali Zemljo in ugotovili, da Zemlja potuje okoli Sonca eno leto in da imamo zaradi tega na Zemlji štiri letne čase, zaradi vrtenja okoli svoje osi, pa imamo dan in noč.

Preko videoposnetkov so si ogledali izstrelitev rakete ter bivanje astronavtov na vesoljski postaji. S pomočjo literature so ogotovili, da v vesolje potujejo le astronavti, ki za na pot potrebujejo posebno obleko, kako si astronavti v vesolju umivajo glavo, pijejo vodo, se prehranjujejo,… Spoznali so tudi zakaj so astronavti vedno privezani, ko zapustijo vesoljsko plovilo in seveda tudi katere živali so že bile v vesolju poleg astronavtov. Vse te informacije so bile otrokom zelo smešne.

Vsa nova spoznanja so otroke izredno motivirala za nadaljnje raziskovanje in ustvarjanje. Otroci so izdelali vsak svoje vesolje, s skupnimi močmi pa so izdelali planete, jih gnetli iz plastelina, sestavljali sestavljanke na temo vesolja, se igrali igro Vesolje in igro spomin na to temo.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Pohod na Vrhtrebnje

21. 04. 2023

Na lep petkov dan smo se odpravili na pohod na Vrhtrebnje. Pot nas je vodila ob glavni cesti mimo Spara do Odrge, kjer smo polni energije tekli na po hribu navzgor in navzdol, nato pa pot nadaljevali po strmi gozdni poti vse do Vrhtrebnjega. Do vrha smo potrebovali slabo uro hoje in tudi teka. Na vrhu smo se odžejali in pojedli malico nato pa raziskovali okolico. Odpravili smo se še do vasi Vrthtrebnje, kjer se je odprl razgled in opazovali bližnjo in daljno okolico. Pot smo skozi gozd nadaljevali v vrtec. Otroci so neizmerno uživali in se nič kaj utrujeni vrnili v vrtec.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Plavalni tečaj

20. 03. 2023

Otroci iz skupine Minioni so se v mesecu marcu udeležili plavalnega tečaja na Osnovni šoli Grm. Na tečaju so se otroci v vodi  igrali različne igre, kjer so oponašali  živali in se s tem navajali na vodo in seveda zelo uživali. Vsak dan so ob koncu tečaja imeli nekaj minut za prosto igro. Ta čas so skakali v vodo, se lovili po bazenu in se z vodo tudi špricali. Zadnji dan tečaja je sledilo preverjanje znanja. Otroci so pokazali kaj so usvojili, za nagrado pa so prejeli priznanja. Za velik uspeh si štejemo to, da so se vsi otroci navadili na vodo in v njej uživali.

Poseben dogodek za otroke je bil tudi, da so se vsak dan z avtobusom peljali v Novo mesto in nazaj. Kakšen dan nas je na poti proti domu že dohitela utrujenost, a se ji niso pustili ujeti.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

"Pirin dan"

26. 01. 2023

V okviru oddelčnega projekta Z majhnimi rokami do velikih dobrot smo do sedaj spoznali kar nekaj živil. V tem mesecu smo se odločili, da bodo otroci spoznali eno najbolj zdravih žitaric s tisočletno tradicijo – piro. Z Dobrotami Dolenjske smo se dogovorili, da so nam pripravili delavnice na to temo.

S predpasniki v rokah smo se odpravili v njihove prostore, kjer so nas pričakale nasmejane zaposlene. Na delavnico so povabile g. Roglja, ki nam je prikazal mletje pire v moko. Zmleto piro smo presejali, da smo ločili otrobe od moke. Preskusili smo se  v izdelavi pirinih kosmičev, za kar smo potrebovali veliko mišic. Vmes smo poskusili pirine ublance, ki so, mimogrede, odlični, in v lončke pa smo posejali piro.

Nato smo se odpravili v kuhinjo, kjer je že dišalo, kajti že se je kuhalo naše kosilo. Med kuhanjem pa smo zavihali rokave in iz pripravljenega testa oblikovali in spekli odlične žemljice ter slastne medenjake. Med oblikovanjem testa so otroci izredno uživali. Medtem, ko smo namleto moko pakirali v vrečke, je že zadišalo po pirinih palačinkah. Te smo z največjim veseljem namazali z domačimi marmeladami. Za zaključek pa smo si privoščili še kosilo – ekološki pirin rižek z jurčki v smetanovi omaki in se posladkali še s palačinkami. Ko smo se polnih rok pirinih dobrot poslavljali od nasmejanih zaposlenih, je eden izmed otrok rekel: »to je bil najboljši dan v vrtcu do sedaj«. In lahko rečeva, da se s tem še kako strinjava. Polni lepih vtisov in prijetno utrujeni smo se odpravili v vrtec.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Medeni november

01. 12. 2022

Mesec november smo pri Minionih namenili spoznavanja čebel in njihovega življenjskega okolja. Na začetku meseca smo preverili znanje o čebelah, nato pa smo preko deklamacij, pesmi, bibarij in branja različnih zgodb spoznavali njihovo življenje. Na obisk smo povabili čebelarja, ki nam je predstavil njegov hobi in pripomočke. Na sprehodih smo opazovali čebelnjake in čebele, ki so pridno letale naokrog. Posebej pozorno smo si ogledali panjske končnice nato pa smo jih izdelali tudi v vrtcu in iz njih sestavili čebelnjak, ki smo ga poimenovali Minionov čebelnjak. Obiskala nas je čebela, ki nam je prinesla čebelji vosek iz katerega smo izdelali svečke. Odpravili smo se na izlet v Mirno Peč, kjer smo si v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ogledali razstavo Čebelji svet in razstavo o življenju Lojzeta Slaka. Obisk muzeja smo izkoristili še zato, da smo posneli kako lepo znamo zapeti pesem Čebelar, ki smo se jo pridno učili. Za konec pa smo spekli še slastne medenjake.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Mojčino srečanje s starši

30. 10. 2022

Mojčini najmlajši smo že takoj v mesecu septembru dobro zavihali rokave in se podali v projekt Z majhnimi rokami do velikih dobrot. Ker nam je jesen letos ponudila vsega v izobilju, smo z lahkoto spoznavali različne pridelke in jih predelovali. S svojimi produkti smo želeli pogostiti tudi naše starše, zato smo v sredo, 26. 10. 2022, organizirali srečanje, kjer so si z opravljenimi gibalnimi nalogami skupaj s svojimi otroki, zaslužili peko jabolka na vrtčevskem kurišču, se posladkali s jabolčnimi krhlji, rozinami in grozdnim sokom. Srečanje je bilo polno smeha, gibanja in sladkega »cmokljanja«.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Ustvarjamo iz grozdja

9. 9. 2022

V okviru projekta z »Majhnimi rokami do velikih dobrot« otroci spoznavajo različno hrano iz lokalnega okolja in pridobivajo navade zdravega in raznolikega prehranjevanja. Nekaj dni nazaj smo v oddelku imeli trgatev. Otroci so razmišljali o tem, kaj lahko iz grozdja naredimo. Prišli smo do spoznanja, da lahko iz grozdja naredimo sok, posušimo grozdne jagode v rozine, skuhamo marmelado,…  Odločili smo se, da izdelamo rozine. Otroci so grozdne jagode položili v sušilnik sadja in opazovali kako nastajajo rozini.

Odločili smo se, da bomo izdelali tudi zavitek iz grozdja. Ugotovili smo, da bo boljši, če iz grozdnih jagod poberemo peške. A skupnimi močmi razvaljali in razvlekli testo in ga potresli s skuto in grozdjem. Da bo bolj slasten smo dodali še malo sladkorja in zavili v zavitek ter odnesli v kuhinjo. Kmalu je zadišalo in privabilo tudi otroke iz sosednje skupine. Povemo vam, da je bil zelo slasten in odločili smo se, da peko še kdaj ponovimo, le da bomo uporabili drugo sadje.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Trgatev pri Minionih

8. 9. 2022

Otroci iz skupine Minioni z vzgojiteljema že peto leto skrbijo za vrtčevski vinograd. Tako, kot že nekaj let zapored smo tudi letos organizirali trgatev. Otroci so od doma prinesli košare, vedra, brente ter predpasnike. Pred trgatvijo so otroci razmišljali o tem, kaj trgatev je in kje trgamo, kje raste grozdje,  kaj je trta in kaj potrebujemo za trgatev ter seveda kaj se zgodi z obranim grozdjem in kaj bomo z njim naredili mi.

Ob vinogradniški glasbi smo zakorakali med naše trte in pridno nabirali rdeče in belo grozdje. Otroci so za tovrstno opravilo pokazali veliko navdušenje.  Da je bilo bolj veselo, smo na trgatev povabili tudi prijatelje iz skupine Vesoljčki. V zahvalo za pomoč pri naši trgatvi smo jih podarili nekaj grozdja. Na koncu trgatve smo veselo zavriskali.

Kaj bomo z grozdjem naredili, pa več v prihodnjih dneh…

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Dostopnost