VESOLJČKI

Vzgojiteljica Janja Strmec

VPO pom. vzgojiteljice Mojca Bregar

 

Ali se tam za oblaki res kaj godi?

Ali tam res kdo živi?

Pa postanimo VESOLJČKI MI.

 

Kako lepo je biti otrok, ko vse še pravljično je,

ko v otroški glavi domišljija vre,

ko vse se še resnično zdi,

ko vse se še lahko zgodi.

 

Naj bo ta brezskrbnost in brezmejnost naše vodilo.

Naj bo smeh, igra, razigranost in raziskovanje glavno pravilo.

 

Trebni vrh ali Vrhtrebnje

1. 6. 2023

Trebnje leži ob glavni cesti Ljubljana – Novo mesto ob reki Temenici.

Vsako mesto ima znamenitosti in lepe skrite kotičke, kot tudi naše mesto Trebnje, ki smo jih želeli odkriti.

V skupini Vesoljčki smo se zato lotili raziskovanja po lastnem navdihu in željah. Pri sprehodih smo odkrili zemljevid mesta Trebnje z okolico, na katerem so bile zabeležene in opisane določene posebnosti v bližnji in daljni okolici. Le-te so nam bile v pomoč pri raziskovanju.

Po sprehodih, pohodih po mestu in okolici, skiciranju, risanju in pogovoru smo ugotovili, da je naš skriti kotiček Trebni vrh ali kot mu mi rečemo Vrhtrebnje. To je hribovsko naselje pod samim vrhom, ki se nahaja južno oz. jugozahodno od Trebnjega.

To najvišjo točko smo večkrat obiskali. Poti je več, mi smo si izbrali Baragovo pot, ki je tudi označena.

To je visok hrib, poraščen z gozdom, kjer je zelo veliko kamnov, listja in blata. Hoditi moraš počasi in previdno, ker lahko padeš zaradi korenin ali kamnov. Pot te vodi čez reko Temenico, kjer je most brez ograje. Na poti srečaš veliko živali kot so račke, ribe, žabe, polži, srne, mravlje ter ptički te spremljajo celo pot. Ogledaš si lahko brloge in medvedovi jami. Da se ne izgubiš te usmerjajo pikice – markacije, ki te spremljajo in kažejo pravilno pot. Če se na določenih predelih ozreš v dolino, vidiš lep razgled Trebnjega v vsej lepoti. Dobro se vidi osnovno šolo, pokopališče, cerkev in naš pisan vrtec Mavrica. Na poti se odpočiješ, piješ na podrtih drevesih s koreninami, lahko pa se igraš, da so to letala in poletiš. Ko prispeš na cilj, to je 581 metrov visok hrib, je najbolj pomembno, da se usedeš na klopco pod malim kozolčkom, se odpočiješ in okrepčaš z malico  ter zabeležiš svoj prihod v knjigo pohodnikov. Pot v dolino je zelo enostavna, saj te noge same nesejo kakor hitro te lahko.

Pojdi, sprehodi se in uživaj v naravi.

Klikni za ogled galerije slik…

Poslednji utrinki z gorenjske

11. 5. 2023

 

Čisto, čisto malo še pa se bomo odpravili domov. Preden pa nas avtobus odpelje proti dolenjski, nas čaka še zadnji dan, ko bomo pokazali, kaj smo se v tem tednu naučili.

Četrtkovo dopoldne smo preživeli v bazenu. Popoldan pa smo imeli skupno druženje vseh skupin. Tekmovali smo v štafetnih igrah pri katerih smo pokazali svojo tekmovalnost. Borili smo do konca, vendar je vedno nekdo poraženec in samo en zmagovalec. Kljub temu ni bilo slabe volje, saj smo se pri igrah vsi zelo zabavali. Sledil je žur pod žarometi. Zaplesali smo ob različnih ritmih.

Po zadnji večerji smo iskali skriti zaklad in imeli kino večer.

Teden je minil hitro. Za večino prehitro. Spletli smo nova prijateljstva, mogoče tudi nove otroške simpatije.

Nekaj skrivnosti pa bomo zadržali samo zase …

Klikni za ogled galerije slik…

Naše nove dogodivščine v Kranjski Gori

10. 5. 2023

 

Komaj smo prišli na letovanje, že je bila sredina tedna. Ker se nam dogaja toliko stvari, se dan samo zablisne. V sredo dopoldan smo kot ponavadi obiskali bazene hotela, kjer so nas plavalni učitelji urili v plavanju. Prosti čas, ki smo ga imeli na voljo, smo izkoristili za sprehod po Rutarški poti za Savo, ki pelje vse od Kranjske Gore. Na poti smo izvajali gibalne naloge in jogo. Prijateljske vezi med vsemi tremi oddelki smo okrepili s skupnimi druženju ob igri na hodnikih in po sobah, za katere smo izredno lepo skrbeli. Vestno smo jih pospravljali, kar so opazile tudi čistilke in podelile pohvalo.

V popoldanskem času nam je želel ponagajati dež, vendar nas to ni motilo, saj smo v prostorih Planeta otrok gradili hišice, se preizkusili v gibalnem poligonu in spoznavali lastnosti ognja. Zakurili smo mali kres.

Tudi danes nas je utrujenost hitro odnesla v sladke sanje, kjer se gotovo pocrkljamo v objemu svojih staršev. Malo jih pa že pogrešamo.

Klikni za ogled galerije slik…

Prvi dnevi letovanja v Kranjski gori

9. 5. 2023

 

Naše letošnje letovanje je zaznamovalo muhasto majsko vreme, zato smo se z otroki pošalili, da smo prišli na zimovanje. Vendar nas ni niti malo zeblo. Vznemirjenje zaradi odhoda na počitnice v krogu svojih prijateljev in prihajajoče novo doživetje, nas je vse skupaj močno ogrelo.

Po zajtrku smo se odpeljali proti gorenjski v Gozd Martuljek, kjer smo se najprej nastanili v sobah v hotelu Špik. Po kosilu smo se odpravili že na prvo plavanje in veselo začofotali. Pokazali smo svoje znanje in se razvrstili po skupinah. Najbolj pa nas je navdušil pustolovski park, kjer smo se preizkusili v različnih gibalnih spretnostih na višini.

Dogodivščine prvega dne so nas tako močno utrudile, da smo po večerji brez težav sladko zaspali.

Kljub temu, da smo daleč od doma, so pokazali, da smo pravi mali korenjaki, saj smo se naslednje jutro zbudili nasmejanih obrazov in polni energije, ki smo jo kmalu uporabili pri urjenju plavalnih veščin. V popoldanskem času smo plezali na plezali steni in sodelovali v prometnem poligonu. Imamo se res lepo.

Klikni za ogled galerije slik…

Obiskali smo Dobrote Dolenjske

27. 2. 2023

 

Konec januarja smo na povabilo, obiskali Dobrote Dolenjske. Sprejeli sta nas Špela in Barbara, skupaj smo spoznavali najbolj zdravo in hranilno žitarico-PIRO. Na začetku smo v lončke posejali piro, iz pirine kaše smo zmleli polnozrnato moko in jo presejali, pri tem nam je pomagal gospod Lojze st. iz Ekološke kmetije Rogelj. Preizkusili smo se v mletju pirinih kosmičev za zajtrk, pripravili testo za pirin kruh in spekli odlične žemljice. Pripravili testo in naredili medenjake, si namazali pečene palačinke z domačimi marmeladami. Spoznali pirine testenine in poskusili pirine ublance. Špela nam je pripravila odlično kosilo: pirin rižek z jurčki v smetanovi omaki, posladkali pa smo se z pirinimi palačinkami. Bili smo zelo radovedni, z veseljem spoznavali vse novo, se zabavali in okusili svoje burbončice.

Hvala vodstvu in vsem zaposlenim za čudovit in okusen dan.

Klikni za ogled galerije slik…

Sipanje sreče v decembru

12. 1. 2023

Rdeča nit Veselega decembra v enoti Mojca je bila Sipanje sreče. V oddelku pri Vesoljčkih smo uredili prav poseben kotiček Sipanja sreče Pri Jelenčku Rudolfu, kjer smo vsakodnevno odpirali koledar in prebirali, kaj bomo tisti dan delali. Koledar nas je usmeril v različne dejavnosti. Vsakodnevno smo prebrali eno slikanico na temo sreče ali praznikov, se pogovarjali o tem, kako razveseliti druge ljudi (bližnje, znance, neznane ljudi), načrtovali delo in izdelali stvari, s čimer smo polepšali december našemu vrtcu, staršem, sebi ter starostnikom. Igrali smo se socialne igre, si ogledali predstavo s senčnimi lutkami Dedek Mraz v dimniku in predstavo v kulturnem domu O črnem mucku, kjer nas je obiskal tudi božiček. Mesec smo si popestrili z druženjem z drugimi oddelki ob petju, plesu in glasbi ter vsak dan smo na oglasno desko izobesili misel dneva otrok, ki je razveselila starše. Najbolj pa nas je osrečil prvi sneg, ki nam je ponudil prave zimske radosti.

 

Klikni za ogled galerije slik…

Mojčino srečanje s starši

Mojčini najmlajši smo že takoj v mesecu septembru dobro zavihali rokave in se podali v projekt Z majhnimi rokami do velikih dobrot. Ker nam je jesen letos ponudila vsega v izobilju, smo z lahkoto spoznavali različne pridelke in jih predelovali. S svojimi produkti smo želeli pogostiti tudi naše starše, zato smo v sredo, 26. 10. 2022, organizirali srečanje, kjer so si z opravljenimi gibalnimi nalogami skupaj s svojimi otroki, zaslužili peko jabolka na vrtčevskem kurišču, se posladkali s jabolčnimi krhlji, rozinami in grozdnim sokom. Srečanje je bilo polno smeha, gibanja in sladkega »cmokljanja«.

 

Klikni za ogled galerije slik

Pestro septembrsko dogajanje

20. 10. 2022

Začetek šolskega leta smo začeli s polno paro. Odpravili smo se na pohod v Rodine, kjer smo si ogledali Sadjarsko kmetijo Uhan, preizkusili sveže narejen sok in se okrepčali s sadjem. Ker smo raziskovali o jabolku »zakaj ima peške«, smo vrtcu narezali jabolka na krhlje, spoznali dele jabolka, peške posadili in krhlje posušili v sodobnih sušilnikih. S pomočjo dedka Jožeta in mamice dečka oddelka smo si v multimediji ogledali predstavitev sušenja na star način v Piškovi sušilnici. Za sprostitev energije smo imeli poligon v telovadnici. Obiskali smo  Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje. Ob dnevu brez avtomobila smo imeli predstavitev policista, policista vodnika psov, reševalca in delavnico s pomočjo knjižničark Knjižnice Pavla Golie Trebnje. Imeli smo kolesarčka, kjer smo spoznali pravila v prometu in se preizkusili v poznavanju le teh. Z nastopom smo razveseli starostnike v Domu starejših občanov Trebnje. Pestro dogajanje se nadaljuje…

Klikni za ogled galerije…

Mojčini vinogradniki

12.9.2022

V enoti Mojca smo Minioni in Vesoljčki imeli na lepo sredino dopoldne trgatev. Pred trgatvijo smo si pridobili in osvežil znanje o grozdju, trti, vinogradu, obiranju, trgatvi, kaj lahko naredimo iz grozdja, kaj potrebujemo za trgatev. Nato smo se nasmejanih ust v polni odpravi odpravili v vinograd, za katerega skrbijo otroci in vzgojitelja iz skupine Minioni. Ob spremljavi narodno zabavne glasbe so eni otroci trgali – obirali grozdje, drugi nosili brente, en deček pa nam je zaigral na harmoniko. Na koncu smo še zaplesali in zavriskali. V naslednjih dneh pa smo se preizkusili v peki štrudlja in kuhanju soka.

Klikni za ogled galerije…

Dostopnost