GUSARJI

Vzgojiteljica Metka Staniša

VPO pom. vzgojiteljice Tamara Orešnik

 

 

Še zadnje leto v vrtcu smo,

jadra zdaj razprimo,

dobrodošli vsi pri GUSARJIH

 

V Kekčevi deželi

1. 6. 2023

»Jaz pa pojdem in zasejem, dobro voljo pri ljudeh…« (Kajetan Kovič), se je veselo prepevalo na avtobusu, ki je bil v zgodnjih urah, že na poti proti lepi gorenjski. Tega ponedeljka smo se vsi veselili, saj smo komaj čakali, da spoznamo Kekca. Ob prihodu v Kranjsko Goro, smo se presedli na Bedanc bus. Zaprli smo oči, počasi prešteli do 5, pogledali okoli sebe in hura, že smo v Kekčevi deželi. Izstopili smo iz avtobusa in okoli sebe zagledali prave pasti. Z animatorko smo se podali v noro dogodivščino s prijazno Mojco, hudobnim Bedancem, teto Pehto, Brinceljem in seveda Kekcem. Kljub rahli negotovosti kaj nas čaka, smo v objemu čudovitega gorskega sveta, doživeli prijetno in nepozabno izkušnjo. Seveda, pa si bomo najbolj zapomnili dobrovoljnega Kekca in preplašenega Bedanca.

Klikni za ogled galerije…

Zadnji utrinki iz letovanja

18. 5. 2023

Tudi v sredino jutro, so nas prebudile dežne kapljice. Kljub slabemu vremenu, si te dni nikakor ne dovolimo, da bi izzvenelo naše veselje in navdušenje nad dejavnostmi. Otroci so zjutraj razmišljali le o tem, ali je že čas, da si pripravijo in oblečejo svoje kopalke in kopalne plaščke/brisače.

Dopoldan smo preživeli v bazenih. Otroci so s svojimi učitelji utrjevali plavalne tehnike in osvajali nove. Plavanje v vodi jim je zelo všeč. Zaradi slabega vremena, smo se tudi popoldan odpravili na bazen, kjer so otroci sodovali pri načrtovanih zabavnih štafetnih igrah v bazenu.

Po okusni večerji, smo se toplo oblekli, vzeli dežnike in se odpravili na kratek sprehod do sosednjega hotela. Sledila je težko pričakovana “žurka”, kjer so otroci skupaj z animatorko zaplesali ob sodobni glasbi. Kljub celodnevnemu kopanju, so dali vse od sebe in se noro zabavali. Po vrnitvi v hotel, so brez težav vsi sladko zaspali.

Danes nam je vreme bolj naklonjeno, zato se bomo v popoldanskih urah preizkusili v pustolovskem parku in se podružili ob kresu.

Otroci in vzgojiteljice vam pošiljamo še zadnje pozdravčke iz Gozda Martuljek.

Klikni za ogled galerije…

Dogodivščine pri Gusarjih

17. 5. 2023

Dnevi letovanja zelo hitro minevajo, otroci pa v vsem tem pridobivajo ogromno zanimivih, novih, razburljivih in veselja polnih doživetij. Vsi otroci pridobivajo bogato plavalno znanje na bazenih in prav z velikim navdušenjem jih je opazovati, kako nekateri že zelo spretno preplavajo dolge dolžine v bazenu. Tudi plavalni učitelji so navdušeni nad znanjem in trudom otrok. V torek popoldne so se otroci preizkusili v različnih igralnih igrah po postajah pri katerih so bili primorani uporabljati veliko mero spretnosti in logičnega znanja, preizkusili pa so se tudi v gradnji lesene hišice. Zelo zanimivo je bilo opazovati, kako znajo otroci zavihati rokave, poprijeti za delo in si med seboj pomagati, da je delo hitreje opravljeno. Kljub deževnemu vremenu se imajo otroci zelo lepo in pridobivajo veliko novih izkušenj.

Klikni za ogled galerije…

1. in 2. dan letovanja Gusarjev

16. 5. 2023

Polni pričakovanja smo se z avtobusom odpeljali novim dogodivščinam naproti. V gozdu Martuljek nas je pričakalo lepo sončno vreme.

Najprej smo se namestili v sobah in spoznali nove prijatelje. Ker smo bili že pošteno lačni, smo se odpravili na kosilo. Bilo je zelo okusno. Po kosilu smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina se je preizkusila v plavanju. Druga skupina pa v plezanju na plezalni steni. Dokazali smo, da smo zelo pogumni in spretni. Dan je hitro minil. Po večerji, smo prebrali še pravljico za lahko noč ter utrujeni zaspali.

Spočiti, nasmejani in polni energije, smo se zbudili in odpravili na okusen zajtrk. Na to smo se odpravili na bazen, kjer smo preizkušali nove plavale tehnike.

Klikni za ogled galerije…

Obisk Čebelic iz Šentlovrenca

10. 5. 2023

V petek, je iz enote Šentlovrenc, k nam priletela skupina čebelic. Pričakali smo jih v multimedijskem prostoru in prihod otvorili z dramsko igro: »Bi se gnetli ma tej metli?«. Otroci so ob dramski igri zelo uživali. Nato smo jih pospremili v matično igralnico. Na željo otrok, smo dopoldne preživeli na igrišču pri igralnici. Ker so naši želodčki pričakovali kakšno sladko presenečenje ob prihodu skupine Čebelic, smo na terasi pripravili pogostijo. Posladkali smo se s sadjem, maslenimi piškotki in nazdravili z okusnim čajem.

Klikni za ogled galerije…

Obisk čebelarja

5. 5. 2023

Ker spoznavamo svet čebel, smo se dogovorili z Larinim dedkom, da nam ga podrobneje predstavi.

Tako smo v četrtek 4. 5. 2023 prisluhnili gospodu Lojzu. Za začetek smo se odpravili do čebelnjaka in pozdravili čebelice, ki so pridno opravljale svoje delo. Ogledali smo si stare in nove satnice ter spoznali njihovo funkcijo. Ogledali smo si panjske končnice, notranjost čebelnjaka in panja ter med sabo primerjali mrtvega trota, čebelo in Matico. Otroci so bili zelo navdušeni. Gospod Lojz nam je predstavil tudi potek pridobivanja medu in nas povabil, da si ogledamo točilnico. Za konec pa smo se lahko posladkali z doma pridelanim medom.

Lepo se zahvaljujemo za povabilo in vam želimo še veliko pridelanega medu.

Klikni za ogled galerije…

Obisk Hiše Kranjske čebele

13. 4. 2023

Gusarji so letošnje leto intenzivno vpeti v spoznavanje življenja pridnih čebelic. V sklopu
projekta »Od čebele do medu« smo se v petek, 7. 4. 2023 odpravili v Hišo Kranjske čebele.
Po zajtrku smo se sprehodili do železniške postaje Trebnje, kjer smo vstopili na vlak. Izredno
doživetje na vlaku, nam je popestril strojevodja, ki nam je dovolil pokukati v njegovo kabino.
Ob izstopu v Višnji Gori, smo se po hribu povzpeli do Hiše Kranjske čebele. Otroci so preko
doživete pripovedi vodnice, spoznavali pomen in življenje Kranjske čebele, njene člane
čebelje družine in njihove vloge. Ogledali smo si steklene čebelje panje, risali na panjske
končnice in obiskali bližnji čebelnjak. Za konec smo se posladkali še s sladkim medom. Kdor
je želel, je poskusil tudi cvetni prah, ki pa zaradi svojega grenkega okusa ni bil najbolj
priljubljen. Ob koncu smo se zahvalili vodnici in ji v zahvalo podarili čebelico (darilo). Polni
energije smo se vrnili na vlak in se odpeljali v Trebnje.

Klikni za ogled galerije…

Lov na zaklad

12. 4. 2023

Gusarji so pred kratkim izsledili informacijo, da se v okolici vrtca skriva zaklad. Skril naj bi ga Gusar
Friderik, ki se je okoli Trebnjega skrival pred pirati. Otroci so vedeli, da bo lov na zaklad velik zalogaj.
Odločili so se, da bodo za pomoč poprosili svoje starše.
V torek, 4. 4. 2023 smo otvorili popoldansko druženje z dramsko igrico »Bi se gnetli na tej metli«.
Predstava je več kot odlično uspela, kar je potrdil tudi bučen aplavz staršev. Nato so otroci našli
pismo gusarja Friderika, ki se je skrivalo v multimedijskem prostoru. V njem je pisalo, da je potrebno
opraviti gusarske naloge. Otroci so se skupaj s starši odpravili na teraso pred igralnico in skupaj
reševali gibalno-miselne igre. Ob koncu, je otroke čakalo še zadnje pismo. Preko uganke so hitro
odkrili, kje se je ves ta čas skrival zaklad. Sledila je pogostitev v gusarskem stilu s sadjem, piškoti in
čajem.
Gusarji so bili nad zakladom presenečeni, saj so mislili, da se v njem skrivajo zlatniki, tako kot
običajno v risankah. Vendar je družabna igra hitro vzbudila zanimanje po igri.

Klikni za ogled galerije…

Gusarji na pohodu

12. 4. 2023

Topli sončni žarki v mesecu marcu so nas pritegnili, da smo večina dejavnosti izvedli na prostem. Ena
izmed njih je bil tudi daljši pohod, ki so se ga otroci zelo veselili. Po zajtrku smo se primerno uredili,
pripravili nahrbtnike s priboljškom in pijačo, ter se odpravili na pot. Pot smo pričeli izpred vrtca, do
vasi Štefan. Nato smo pot nadaljevali po Benečiji do Trebanjskega gradu, kjer smo se odžejali in
posladkali s sadjem in piškoti. Seveda brez proste igre ni šlo. Ker pa nas je presenetila rahla ploha,
smo morali hitro odkorakati nazaj proti vrtcu. Po pohodu so otroci menili, da niso utrujeni. Vendar se
je pri počitku izkazalo, da jim je pohod le pobral nekaj energije.

Klikni za ogled galerije…

Februar, dober dan

1. 3. 2023

V začetku meseca nam je zasnežena pokrajina omogočila iskanje različnih stopinj v snegu. Otroci so bili nad idejo zelo motivirani in radovedni. Takoj so vedeli, da se bomo odpravili v bližnji gozd, ki ga obožujejo. Tako so v snegu opazili stopinje veveric, zajcev, medvedov, srn, ljudi, sani in ptičev. Kot zanimivost, mali raziskovalci so opazili tudi stopinje pravega orjaškega dinozavra ;).

V mesecu februarju smo večji poudarek namenili letnim časom. Napisali smo srčna pisma za male borce in se spomnili na našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Razveselili smo se tudi pusta, ki nas je popeljal v svet super junakov. Udeležili smo se pustnega rajanja in se sladkali s krofi ter bonboni.

Klikni za ogled galerije…

Snežne radosti

1. 2. 2023

Skupina Gusarji smo vedno pripravljeni na pustolovščino in nova doživetja. V novo leto smo se s priljubljeno slikanico »Bi se gnetli na tej metli« podali na nepozabno dogodivščino, s prijazno čarovnico in njenim mačkonom. Dneve smo si popestrili z izdelavo kostumov in scene za namen dramske igre, ki jo pridno vadimo za nastop. Vabila so že v delu.

Najbolj pa smo se veselili bivanja na svežem zraku, saj nam je obilno sneženje omogočilo sprostitev na snegu. Seveda, smo naredili sneženega moža, ki nam je pričaral dodatno iskrico v očeh. 

Klikni za ogled galerije…

Sreča se z deljenjem veča

23. 12. 2022

Čarobni december smo preživeli v vzdušju sreče, veselja, čarobnosti in druženja. Brali smo slikanico o Gustiju in Bibi, izdelovali okraske za na smrečico, pomagali postaviti smrečico, izdelovali dekoracijo za igralnico, izdelke za krasitev trgovskega centra in Zdravstveni dom, okraske za krašenje smrečice v parku. Spekli smo slastne medenjake, se družili z otroki iz hodnika C, imeli čajanko s prijatelji iz skupine Gobice, se z avtobusom odpravili obiskat prijatelje v enoto Lovrenc, si v Kulturnem domu ogledali predstavo o Črnem mucku in celo videli Božička, ki nam je prinesel nove igrače. Sodelovali smo na uri angleščine, bili aktivni na vadbenih urah, prisluhnili medicinski sestri, ki nas je poučila o gibalni aktivnosti in pred počitnicami preživeli petek v »žurerskem« vzdušju.

Leto 2022 mahamo ti v slovo in veselimo se leta 2023, ki prihaja 🙂

Klikni za ogled galerije…

Čebelar na obisku

17. 11. 2022

“Gusarji” smo dobili prav poseben obisk, saj nas je obiskal Galov dedi, ki opravlja delo Čebelarja. Predstavil nam je pripomočke, ki jih uporablja, prinesel pravi panj v katerem bivajo čebelice in v katerega lovi roje. Otroci so pobližje spoznali satnice in satovje, ki ga oblikujejo tako marljive živalice. Preoblekel se je v čebelarsko obleko in z  otroki izmenjal še nekaj besed o vrstah medu, o točenju medu in o zdravilnih učinkih medu. Dopoldne je bilo tako poučno medeno in zelo zanimivo.

Galovemu dediju se iz srca zahvaljujemo 😊

Klikni za ogled galerije…

Sodelujemo z okoljem

27. 10. 2022

Na megleno jutro smo se odpravili do Gasilskega doma, kjer so nam gasilci predstavili njihov poklic in pomen njihovega pogumnega dela. Z zanimanjem smo prisluhnili predstavitvi tovornjaka, se sprehodili kar mimo njihovih sedežev za kabino in se preizkusili v zahtevnem prenašanju gasilca z nosili, čeprav je bilo izredno zabavno. Ob odhodu v vrtec smo se pozdravili s pozdravom “Na pomoč!”

Teden pred počitnicami pa nas je obiskala medicinska sestra, ki nam je predstavila Človeško telo. Ugotovili smo, da smo se razvijali v maminem trebuščku kar devet mesecev. Sestavljeni smo iz krvi, kosti, žil, možganov itn. Pri vsem tem pa imamo vsi srce, ki poskrbi, da živimo. Svoja telesa so otroci dopolnili z vsem naštetim. Naše telo je res zanimivo.

Klikni za ogled galerije…

Ahoj, Gusarji!

07. 10. 20222

Kako zanimiv in ustvarjalno obarvan mesec je za nami. Toliko spominov smo si ustvarili in toliko zanimivega smo doživeli, spoznali in se naučili.

Izurili smo se v oblikovanju jutranjega kroga, tako da otroci povsem sami pripravijo prostor, izdelali smo si svoj koledar, se preizkusili v izdelavi gusarske ladje po lastni kreativnosti. Skozi mesec nas je spremljala zgodba Gusar Berto, preizkusili smo se v plesu Ribiča Pepeja – Gusarji in se naučili izštevanko Meseci v letu.

Udeležili smo se delavnic ob tednu mobilnosti in ugotavljali, ali se zdravo prehranjujemo in ali pravilno ločujemo odpadke.

Prav tako smo bili aktivni na Predsednikovem teku na šolskem igrišču pri Osnovni šoli, kjer so vsi prisotni otroci pretekli kar dva kroga. Preizkusili smo se v vožnji s štirikolesniki na nožni pogon v sklopu Kolesarčki.

Konec meseca smo si vsakodnevno privoščili tudi pečen kostanj, ki smo ga pripravili kar v igralnici.

Dragi naš September, pa te ni 😊

Klikni za ogled galerije…

Dostopnost