ZMAJČKI

Vzgojiteljica Janja Strmec

VPO pom. vzgojiteljice Mojca Bregar

 

V vrtcu mavrica je nemir,

Le kaj se tam dogaja?

Gremo gledat, če je res,

Da imajo zmaja.

 

V vrtec smo prišli, zmaja smo iskali.

Našli zmajev smo zaklad

In smo jurjevali.

 

Ker smo se lepo imeli,

Smo kar tu ostali

In mali zmajčki še mi postali.

 

Igre v vodi

16.05.2024

Danes smo na bazenu zelo uživali. Postali smo že čisto pravi plavalci. V vodi smo se potunkali, delali puščice, zvezdice, plavali mrtvaka in skakali v vodo. Pod vodo smo iskali zaklad in ga tudi našli.

Po kosilu smo se v telovadnici igrali igre zaupanja: sprehod v dvoje, gosenico, padalo, sestavljanje žleba, po katerem smo spuščali žogice in tigrčke.

Za spomin na letovanje smo izdelali vsak svojo priponko. S prijatelji se je prijetno igrati, vendar vsi že težko pričakujemo topel družinski objem.

Klikni za ogled galerije…

Otroška zabava

15.05.2024

Tretji dan smo začeli s ponavljanjem pravil, ki jih moramo upoštevati na bazenu. Pri igrah v vodi smo že zelo spretni. Na prostem smo se preizkusili v štafetnih igrah: kotaljenje sodov, prevažanje krompirjev v samokolnici, prenašanj sladoledov in Kekčev klobuk.

Pred večerjo smo se udeležili otroške zabave. Animatorka nas je naučila novih plesnih gibov, ki smo jih potem zaplesali ob glasbi. Imeli smo se super. Na žuru smo plesali med dimno zaveso, milnimi mehurčki in peno.

Klikni za ogled galerije…

Prvi dnevi letovanja v Kranjski gori

14.05.2024

Na letovanje smo prišli polni pričakovanj. Kljub muhastemu vremenu se imamo lepo.

Prvi dan smo se odpravili že na plavanje in veselo začofotali. Pokazali smo svoje znanje in se razvrstili po skupinah. Po malici smo se odpravili v vas Rute na kres, kjer nas je presenetil Bedanec.

Drugi dan nas je navdušil pustolovski park, kjer smo se preizkusili v različnih gibalnih spretnostih na višini. Plezanje smo nadaljevali na plezalni steni, ki je bilo za večino nas velik izziv. Nadaljevali smo igre v vodi po programu Plavalček skakalček. Prijetne sončne žarke smo izkoristili in se posladkali s sladoledom. Primerno opremljeni smo začeli graditi čarobno hišico in s timskim sodelovanjem tudi uspeli.

Dogodivščine drugega dne so nas tako močno utrudile, da smo po večerji brez težav sladko zaspali.

Klikni za ogled galerije…

Spoznavamo države naših otrok

24.03.2024

V mesecu februarju smo se dotaknili našega slovenskega kulturnega praznika Prešernov dan. Naučili smo se slovensko himno Zdravljico, spoznavali značilnosti Slovenije, kot so zastava in grb, na katerega smo tudi likovno ustvarjali. Spoznali smo narodno nošo, Blejsko jezero, slavno kremšnito, potico, našo valuto Euro, Kranjsko čebelo, človeško ribico in najbližje sosednje države. Vsako značilnost smo narisali na drug list, tako so nastale prav posebne umetnine. Ker smo ugotovili, da v naši skupini nismo samo otroci iz Slovenije, smo spoznali tudi države naših ostalih otrok, to je Makedonija in Bosna in Hercegovina. Primerjali smo zastave, grb, značilno jed, zaplesali kolo vseh treh držav. Otroci so neizmerno uživali in se veliko naučili.

Klikni za ogled galerije…

Lov na zaklad

18.02.2024

Z mesecem februarjem nas je obiskal kulturni praznik, zato smo se posvetili našemu pesniku Francetu Prešernu, državi Sloveniji in spoznavanju državnih simbolov. Svoje pridobljeno znanje smo preverili z lovom na zaklad. V vrtcu nas je čakal zemljevid, s katerim smo se orientirali, da smo prišli do kulturnih ustanov, kjer so nas čakale naloge. Pri prvi smo pokazali znanje o Prešernu in naši slovenski himni, drugi vse kar smo vedeli o grbu, tretji smo sestavili zemljevid Slovenije in na četrti slovensko zastavo. Pri zadnji smo poleg še prešerno in ubrano zapeli himno Zdravljica ter se posladkali z nagrado. Čakale so nas sladke fige. Mogoče prav tiste, ki jih je Prešeren delil otrokom. Kdo bi vedel ?

Klikni za ogled galerije…

Likovniki

18.02.2024

Da je likovno področje lahko tudi zelo zabavna in zanimiva igra, po kateri radi sežejo tudi fantje, smo pri Zmajčkih ugotovili v februarskih dnevih likovnega ustvarjanja. Najprej smo spoznali, kdo sploh so likovni umetniki, kaj je risba, slika in kip, razlika med toplimi in hladnimi barvami in kaj je galerija. Dogovorili smo se, da v teh dneh spoznamo novo likovno tehniko. To je bila grafika. Ugotovili smo, da je to vse, kar lahko odtisnemo. Skupaj pa smo raziskovali na kakšne vse načine lahko naredimo grafični odtis. Preizkusili smo se v izdelavi matrice na »moos gumiju«, barvanju le-te in odtiskovanju. S prsti smo risali v barvo in to odtisnili. Risali smo v brivski peni, ustvarjali mavrične vzorce in to odtisnili, da so postali marmorni vzorci. Najbolj pa nam je bila všeč dejavnost, kjer so otroci prosto iskali predmete po igralnici in jih odtiskovali na skupen papir. Pri tem so postali pravi mali raziskovalci. Hmmm.. kaj vse pušča sled? Pri tem so bili zelo uspešni. Nad svojimi likovnimi umetninami so bili izredno navdušeni, zato so pred igralnico pripravili prav svojo Zmajčkovo galerijo.

Klikni za ogled galerije…

Dogajanje v novembru pri Zmajčkih

11.12.2023

V mesecu novembru smo si popestrili dni s spoznavanjem tujega jezika angleščine. Maček
Cookie je s svojima dvema prijateljema pripravil ure angleščine, polne petja, plesa in smeha.
Obeležili pa smo tudi evropski teden zmanjševanja odpadkov. V omenjenem tednu smo
spoznavali kaj vse so odpadki, kdo skrbi za njih, kaj je naša naloga, kako pravilno razvrščati
in kako lahko določen odpadek še enkrat uporabimo. Naredili smo načrt in izdelali eko
družabne igre, ki jih sedaj že veselo uporabljamo za svojo igro.
Spomnili pa smo se tudi na naše pridne čebele in na slovenski tradicionalni zajtrk pripravili
prav poseben čebelji dan.

Klikni za ogled galerije…

Zmajčki so zasedli grad

14.11.2023

V oktobru smo utrjevanje imena oddelka »Zmajčki« usmerili v pravljično domovanje le-teh bitij – v gradove. Same zmaje in njihovo povezavo smo pustili povsem za konec. Najprej smo pričeli s spoznavanjem gradov. Preko strokovne literature in raziskovanja smo spoznali vse o gradovih. Kje in kdo jih je gradil, kako in iz česa so bili zgrajeni, kdo je živel na gradu, kako so bili v tistem času oblečeni, kakšne pripomočke so potrebovali, inp…

Izdelovali smo loke, krone, ščite, se učili grajskega plesa, se oblačili v grajska oblačila in pripravili dan na gradu. Na gradu so bivali grajska gospoda, služičad in vitezi, ki so imeli grajski ples. Grad pa je napadel zmaj, ki je premagal vse viteze in osvojil princese.

Spoznali smo zgodbo Grad Gradič in jo dramsko uprizorili. Raziskovali smo gradove v naši okolici in si ogledali Trebanjski grad ter ga narisali kar s ptičjimi peresi, kot so to delali v časih bivanja na gradu.

Za konec pa nas je v praznik noč čarovnic odpeljala zgodba Čarovnica Mica, ki je otroke v vrtcu tudi obiskala in skupaj z njihovo pomočjo skuhala napoj, ki je premagal hudobnega zmaja.

Med spoznavanjem življenja na gradu pa obeležili teden otroka, obiskali gasilce in si ogledali predstavo v Novem mestu.

Bilo je veliko doživetij.

Klikni za ogled galerije…

Prve skupne dogodivščine oddelka Zmajčki

1.10.2023

S 1. septembrom smo skozi vrata oddelka Zmajčki vstopili otroci iz različnih oddelkov in zakorakali na skupno pot. Začelo se je obdobje, ko smo spletli nova poznanstva in oblikovali skupna pravila. Kmalu so se med nami stkala prva prijateljstva in pričeli smo s petjem pesmi, učenjem iger, raziskovanje novih tem. Podali smo se na pot prvega vrtičkanja, preizkusili smo se v kolesarskih spretnostih in pokazali znanja ravnanja v prometu. Družili z otroki drugega oddelka. Opravili prvi dolg pohod. Obiskali Galerijo likovnih Samorastnikov Trebnje in še in še…

Mesec nam je minil kot bi mignil. Prepričani smo, da bo tako tudi v prihodnje.

Klikni za ogled galerije…

Dostopnost