MAVRIČNE RIBICE

Vzgojiteljica Jožica Bevec

VPO pom. vzgojiteljice Eva Blatnik

 

PLAVA, PLAVA RIBICA,

V VODI PLAVA, SEM IN TJA.

MOJA MAVRIČNA RIBICA ,

KAJ MI BOŠ POVEDALA?

V VRTEC HODIM SE IGRAM,

PRIJATELJEV VELIKO IMAM.

(Milena Holc)

 

V skupini Mavrične ribice domujemo otroci stari od 3 do 4 leta.

Smo prijatelji in se veselimo novih dogodivščin v tem šolskem letu.

Naš mini vrtiček

14. 5 .2023

V letošnjem letu otroci iz skupine Mavrične ribice sodelujemo pri Eko projektu v različnih tematskih sklopih. Eden od sklopov je tudi Eko vrt. Z otroki smo se odločili, da bo naš eko vrtiček domoval v mini visoki gredi na izhodu vrtca. Najprej smo v visoko gredo natrosili zemljo in jo z grabljicami uredili. Potem smo jo dobro zalili in se dogovorili katere rastline bomo posadili. Odločili smo se, da posejemo špinačo in korenček in nekatera zelišča. Odšli smo v prodajalno Tika kjer so nam prijazne vrtnarke svetovale katera zelišča so za našo oskrbo najbolj primerne. Tako smo poleg zelenjave posadili še drobnjak, rožmarin in žajbelj. Vse rastline pridno zalivamo, da nam lepo rastejo. Posladkali smo se že z drobnjakom v juhi in mlado špinačo v solati. Mlade liste žajblja pa smo odtisnili v fimo maso in iz nje naredili obeske za verižice. Z veseljem skrbimo za naš mali vrtiček saj se ob tem urimo v opazovanju, odgovornem ravnanju, spoznavamo rast rastlin od semena do rastline in spoznavamo naravo v vsej njeni raznolikosti.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Med oddelčno druženje

14. 5 .2023

Otroci iz skupine Mavrične ribice smo povabili na med oddelčno druženje otroke iz skupine Žogice. Po zajtrku smo se uredili in odšli v Jurčkov gozd. Najprej smo se pozdravili in se dogovorili o poteku druženja. Odločili smo se, da skupaj zapojemo nekaj znanih pesmi in se poigramo na igralih. Bilo je zabavno opazovati integracijo med otroki, ko so starejši otroci pazili mlajše pri igri. Pri igri  so bili strpni, upoštevali so pravila in krepili prijateljske vezi. Na koncu smo se okrepčali z sadno malico in prijetno utrujeni odšli vsak v svojo enoto vrtca.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Čistilna akcija

23. 4 .2023

Otroci iz skupine Mavrične ribice smo se odločili, da izvedemo čistilno akcijo. Z otroki smo se najprej pogovorili zakaj je potrebno čistiti in kam odlagamo odpadke. Utrdili smo pravila ločevanja odpadkov in si poiskali barvne vreče za ločevanje. Ogledali smo si tudi video posnetek o ločevanju in recikliranju odpadkov. Ugotovili smo, da doma vsi pravilno ločujemo odpadke in da imamo zato namenjenih več kontejnerjev. Nato smo vzeli rokavice za enkratno uporabo in odšli urejat okolico vrtca. Presenečeni smo bili, da  se je nabralo kar nekaj odpadkov. Največ je bilo robčkov in papirčkov od bombonov. Na koncu pa so nas v igralnici obiskali tudi Eko detektivi in pregledali naše ločevanje odpadkov. Ker smo ločevali pravilno smo si prislužili zelenega smejkota.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Pust širokih ust

23. 4 .2023

V oddelku Mavrične ribice smo komaj čakali pust. Že kakšen teden prej smo izdelovali pustne maske in očala. Izrezovali smo jih iz papirja in jih pobarvali z tempera barvo in bleščicami. Z njimi smo okrasili igralnico in hodnik. Spoznali smo deklamacijo Krof in se naučili pesem Pustna. Na pustni torek smo se našemili v različne zabavne like in odšli v povorki po mestu Trebnje. Pri kosilu smo se posladkali z velikim krofom.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Nastop na skladovi prireditvi

21. 4 .2023

Vsako leto Sklad vrtca Trebnje priredi prireditev Naš dan- Vaš dan. S prostovoljnimi prispevki želimo pomagati otrokom in pri izvedbi nadstandardnih dejavnosti v vrtcu.  Prireditev se odvija v Kulturnem domu Trebnje. Na prireditvi nastopajo otroci in strokovni delavci vrtca.  Tudi otroci iz skupine Mavrične ribice smo sodelovali na prireditvi z peto plesno točko Kekčeva pesem. Na nastop smo se pripravljali kar nekaj časa. Skupaj z otroki smo izbrali točko in koreografijo, ter izdelali Kekčeve kape. Z veseljem smo nastopili na prireditvi, zelo smo bili veseli aplavza in sladkih presenečenj.

Na obisku preventivna zobozdravstvena sestra

21. 4 .2023

Oddelek Mavrične ribice je obiskala preventivna zobozdravstvena sestra iz zdravstvenega doma Trebnje. Predstavila nam je pravilno umivanje zob in zobne krtačke, ki so primerne za otroke stare od 3 do 4 leta. Otroci so imeli možnost izdelati vzorčke mlečnih zob iz plastelina in kalupov. Na razpolago smo imeli manjše zobozdravniške pripomočke, ki smo jih uporabili pri igri. Pogovorili smo se o zdravi prehrani za zobe. Hrano smo tudi razvrstili v prehransko piramido. Ugotovili smo, da se vsi pridno umivamo zobe in poizkušamo jesti čim bolj zdravo hrano.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Marec

21. 4 .2023

Marec je mesec prebujanja rožic in praznik naših družin. Z otroki smo se pogovarjali katere so lepe besede, kdaj jih izrečemo in kako se ob tem počutimo. Izdelali smo tudi lonček lepih besed, ki smo ga napolnili z lepimi željami. Lonček smo postavili tudi v garderobo, da smo ga napolnili skupaj z starši. Vsak dan smo prebirali nove lepe besede. Ob tem smo se pogovarjali kako se počutimo. Igrali smo se različne socialne igrice in igre zaupanja. Del dejavnosti smo prinesli v igralnico na prostem (gozd, travnik). Na travniku so se prebujale prve spomladanske cvetlice, ki smo jih spoznali in jih med seboj primerjali. Odločili smo se, da mamicam podarimo kar nekaj nabranih šopkov. Na platno smo z akrilnimi barvami in balončki odtiskovali različne barvne cvetlice. Slike smo nato podarili mamicam za praznik.

December pri Mavričnih ribicah

21. 4 .2023

Mesec december je čas lučk, slastnih piškotov in lepih želja. Otroci iz skupine Mavrične ribice smo skozi ves december izdelovali različne okraske za igralnico in hodnik. Spomnili smo se tudi dedkov in babic v Domu starejših. Tudi njim smo izdelali čestitke in okraske za novoletno jelko. Pripravili smo si pravo pojedino iz čokoladnih kroglic in cimetovega čaja. Naučili smo se veliko deklamacij in pesmic primernih za ta letni čas. Ob obisku upokojenih delavk vrtca smo jim tudi mi zapeli in zaplesali. Ker je december čas obdarovanj so nas obiskali kar trije dobri možje. Prinesli so nam suho sadje in igrače. Polni lepih občutkov smo stoplil v novo leto.

Kostanjev piknik

21. 4 .2023

V mesecu oktobru smo se v skupini Mavrične ribice odločili, da bomo imeli kostanjev piknik. Piknik je sovpadel z pričetkom našega celoletnega projekta Raziskovanje Mavrične ribice. Zato je bila lokacija ribniki pod Lanšprežem odlična lokacija. Dogovorili smo se z lastnikom ribnika  gospodom Lojzetom in njegovo ženo Danico, da sta nam povedala nekaj o zgodovini ribnika, njegovem nastanku in predstavila živali, ki živijo v ribniku in ob njem. Zelo so nas pritegnile različne vrste račk, ki domujejo na otočku ribnika in občasni skoki velikih somov na površje. Opazili smo tudi velike kačje pastirje in celo male miške so nas prišle preplašeno pogledati. Ob spremljavi očetove harmonike smo nekateri zapeli in zaplesali, nekaj staršev in otrok pa je speklo kostanj ter hrenovke. Posladkali smo se tudi z slaščicami, ki so jih spekle mamice. Škoda, da se je kmalu zvečerilo in smo polni prijetnih vtisov odšli domov.

Svetovni dan zdravja pri Mavričnih ribicah

21. 4 .2023

Vsako leto 7. aprila svetovna zdravstvena organizacija proslavi obletnico svoje ustanovitve s svetovnim dnevom zdravja. Tako smo tudi mi v petek 7. aprila obeležili svetovni dan zdravja. Strokovne delavke in otroci iz hodnika B smo se odločili, da ga obeležimo z daljšim pohodom, ki smo se ga udeležili vsi oddelki hodnika B.  Po zajtrku smo se z nahrbtnikom in zdravo malico športno oblečeni odpravili do cerkve na Vini gorici. Pot nas je vodila čez mesto Trebnje do vasi Vina gorica. Med hojo smo utrjevali naše znanje o pravilni udeležbi v prometu in upoštevanju prometnih predpisov. Na cilju smo pojedli sadno malico in spili vodo. Na travniku smo se igrali gibalno rajalne igre in prepevali. V vrtec smo se prijetno utrujeni vrnili v času kosila.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Mavrični bralček v hodniku B

21. 4 .2023

V hodniku B smo tudi v letošnjem šolskem letu smo izvajali Mavričnega bralčka, ki je potekal od 2. 11. 2022- 3. 4. 2023. Otroci so skupaj s starši doma prebirali knjige in deklamacije po želji iz ponujenega seznama, katerega je pripravil tim za Mavričnega bralčka. Otroci so se sami odločili ali jo povejo pred skupino ali ne. Otroci so zelo radi  pripovedovali obnovo prebrane zgodbe ali deklamacijo pred ostalimi otroki v oddelku. S tem so urili svoj besedni zaklad in doživljali ugodje, veselje in zabavo, ki ga ponuja samo knjiga. Za zaključek  Mavričnega bralčka, ki je bil 3. 4. 2023 (Dan mladinske književnosti, nedelja 2. 4. 2023), smo obiskali knjižnico in tam prebirali knjige po želji otrok. Na koncu so otroci dobili priznanja za uspešno branje. Bralno značko so uspešno opravili vsi otroci.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Akvarij

21. 4 .2023

Skozi celo leto izvajamo projekt Mavrična ribica. Otroci z zanimanjem raziskujejo tudi doma. Tako sta se kar dva otroka z starši odločila, da v vrtec prineseta ribice za v akvarij. Nekaj ribic je našlo domovanje v velikem akvariju hodnika B, dve pa domujeta v akvariju oddelka. Dežura otroka vsak dan poskrbita, da so ribice site in imajo čisto vodo. Vsak dan otroci opazujejo gibanje in igro ribic v akvariju. To otroke pomirja in sprošča. Ob skrbi za ribice se otroci učijo odgovornosti in doslednosti, spoznavajo živa bitja, način prehranjevanja in obnašanja. Otroci sodelujejo pri čiščenju akvarija in rastlin. Pri tem se učijo strpnosti, sodelovanja, načrtovanja in doslednosti. Ribice nas opozarjajo tudi kdaj smo preglasni in se kar poskrijejo v rastline. Ponosni smo, da tako lepo skrbimo zanje.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Dostopnost