TAČKE

Vzgojiteljica Marta Rogelj Lipoglavšek

VPO pom. vzgojiteljice Tanja Papež

Spremljevalka Tina Koder

 

 

. . . ko opazujemo otroka prvič sesti na kolo – prvič zares spoznamo, kako otrok potrebuje našo podporo in svobodo hkrati. Ker vemo, da bo v življenju ta občutek dragocen, ga bomo razvijali in negovali tudi v oddelku Tačke.

Predstava "Papirnati čolniček"

Pri Tačkah smo se vživeli v glasbeno pravljico avtorice Mire Voglar z naslovom Papirnati čolniček. Otroci so se začarali v male glasbenike s spremljanjem na inštrumente, nekateri pa so se z dramskimi kostumi prelevili v pravljične junake: ptice, drevesa, veter, oblaki, dež, potok s čolničkom, rak in žaba. Predstavo smo zaigrali za prijatelje B hodnika in seveda tudi za naše starše – pred popoldanskim srečanjem. Ponosni smo na naše Tačke, saj so med predstavo uživali, jo dobro osvojili in se izražali na glasbenem, dramskem in plesnem področju.

Čutno raziskovanje v senzorni sobi

3. 4. 2024

Dejavnosti v senzorni ustvarjalnici nam omogočajo potop v drugačen svet. Senzorna igra v otroku spodbuja veselje, ugodje, umirjenost, a hkrati tudi prijetno zabavo. Ob tovrstnih obiskih ustvarjamo spodbudno otrokovo okolje z različnimi efekti: igra senc, vodene vizualizacije, instrumentalno zvočni efekti, animacije s projektorji, vodni stolp, aromaterapija, taktilni pripomočki, različne teksture in čutne poti. Čutna soba je zasnovana z namenom otrokom ponuditi drugačne dodatne spodbude in izkušnje, ki otroka vodijo k uspešnemu multisenzoričnemu razvoju.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Likovno ustvarjanje na snegu

4. 2. 2024

Otroci iz skupine Tačke imamo zelo radi zabavo. Ena izmed nadvse zabavnih iger pa nam je tudi prosto likovno ustvarjanje na snegu. Sneg smo okrasili z vodenimi barvami, s čarobnim prahom – posipanjem zdrobljene krede, z barvnimi brizgalkami, s slikanjem tempera barv in kiparjenjem na snegu. Res smo uživali v drugačnih umetninah.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Vesele Tačke v decembru

8. 1. 2024

Tudi pri Tačkah je bilo decembra bogato in zabavno! Ob skupnem vrtčevskem programu smo okrasili igralnico, enoto in smrečice. Prebirali smo tudi praznične pravljice, si ogledali predstavi Neke božične noči in Žabec pozimi. Da smo obogatili dneve starejšim v DSO, smo jim ustvarili posebne rokavičke s toplimi mislimi. Tudi svojim družinam smo izdelali božična voščila z našimi fotografijami in voščili. Dneve smo obogatili z medoddelčnim druženjem v B hodniku, z obiskom Miklavža in Božička, s pripravo in pokušanjem čokoladnih kroglic, z okraševanjem naše smrečice v mestnem parku, z ogledom predstave Zajčkova hišica v knjižnici Pavle Golie in z učenjem nove pesmi o snežinkah.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

V naravo hitim, da se nekaj novega naučim - v gozdu merimo in razvrščamo

15. 11. 2023

V oddelku smo najprej osvežili pojem vzorci in zaporedja. Z različnimi igračami smo ustvarili vzorec in ga nato večkrat ponovili, da je nastalo zaporedje. Vzorce smo ustvarjali tudi z gibi svojega telesa ter z lastnimi inštrumenti. Nato smo aktivnost vzorčenja in zaporedij nadaljevali v gozdu. Razdelili smo se v dve skupini in nabirali različen gozdni material. Nabrane gozdne elemente smo najprej opisali, poimenovali in primerjali. Nato so otroci sami predlagali različne vzorce. Sestavljeni vzorec smo naglas poimenovali in ga nato nadaljevali v zaporedju naprej na gozdni poti. Nekateri otroci pa so listna zaporedja ustvarjali z natikanjem na vejice. Med igro v gozdu smo si nabrali tudi malce več jesenskega materiala in ga prenesli seboj v igralnico. Iz različnih vrst listja in storžev smo ustvarili družabno igro »Storžek, ne jezi se« in igro »Špana,« ki je ustvarjena iz eko kartona, lesenih odrezkov in kamnov. Tako kot smo se dogovorili, si bomo izdelane družabne igre posojali tudi med oddelki celotnega B hodnika. Različne vrste listov smo razporedili različnim in ustreznim drevesnim deblom ter krošnjam. Ob tem smo opazili, da se drevesna debla med seboj razlikujejo tudi po obsegu. Drevesna debla smo primerjali z različno dolgimi vrvicami, z našimi objemi, s polaganjem dlani, s preštevanjem listov ali plodov okoli debla. Ugotovitve smo nato dokumentirali tudi na plakatu, ki je ponazarjal naše različne meritve, kako se drevesna debla med seboj razlikujejo.

Tako naravoslovno-matematična zaporedja, kot tudi meritve bomo v naslednjem tednu razširili in nadaljevali med dejavnostmi v naravoslovni ustvarjalnici.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Jesenska pesem nas druži

16. 10. 2023

Na prelep jesenski dan smo se odločili, da si glasbeno dopoldne popestrimo z obiskom prijateljev iz oddelka Vlakci. Tako smo Tačke s prijatelji skupaj osvajali elemente nove pesmi z naslovom Jesenska (avtorica: Anja Štefan). Najprej smo si dobro razgibali mišice, ki smo jih v nadaljevanju potrebovali za petje. V uvodnem delu smo se poigravali tudi z različno visokimi samoglasniki – ki so nam pomagali pri obiranju jesenskih plodov. Nato smo spoznali besedilo pesmi in poskušali osvojiti ustrezen ritem pesmi – s pomočjo inštrumentov iz skupine tolkal in ropotulj. Tako smo bili že dodobra ogreti tudi za osvajanje melodije pesmi. Peto pesem smo popestrili tudi z glasbeno spremljavo klaviature, blok flavte, cajonov in ksilofona. Ob zaključku pa smo dodali še plesne elemente in tako novo pesem popestrili tudi z zabavno otroško koreografijo. Imeli smo se res lepo!

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost