STORŽKI

Vzgojiteljica Alenka Šiška

VPO pom. vzgojiteljice Katja Božič

 

IGRALNI RAJ 

(Zvezdana Majhen)

 

Kaj ste danes delali

v vrtcu na livadi?

“V en glas smo povedali,

da se imamo radi!

 

Kaj ljubezen naredi,

malčki dobro vemo!

Vrtec je igralni raj,

kamor radi gremo!”

 

 

Še vi pokukajte v naš igralni raj.

Dobrodošli!

 

Kaj bom, ko bom velik

25. 5. 2023

V mesecu maju so si otroci izbrali temo poklici, na katero smo se navezali s knjigo Mojca Pokrajculja (ljudska pripovedka), kjer so predstavljeni nekateri poklici, ki jih imajo nastopajoče živali v zgodbi. Preko izbrane teme smo spoznavali širše okolje, saj smo si v sodelovanju s starši ogledali nekatere poklice kar v njihovih službah, kar je bila za otroke še dodatna motivacija in zanimiva izkušnja. S seznanjanjem z različnimi poklici smo spoznavali tudi, da se moramo v različnih ustanovah primerno obnašati, da ne motimo drugih obiskovalcev. Konkretne izkušnje, ki so jih otroci pridobivali na »terenu« pa so lahko vnašali v igro vlog, ko so se igrali poklice v različnih kotičkih. Vživljali in posnemali so osebe z različnimi poklici, zraven pa uporabljali za njih značilne pripomočke (frizer, zdravnik, kuhar,…). Ugotovili smo, da so vsi poklici v družbi enako pomembni in enakovredni.

Hvala vsem staršem skupine Storžki, ki ste se odzvali našemu povabilu s predstavitvijo poklica.

Kliknite za ogled galerije slik

Družinsko športno popoldne

8. 5. 2023

Ker je gibanje zelo pomembno za naše zdravje smo se odločili, da v mesecu maju h gibanju povabimo tudi naše starše. Ker nam je zagodlo vreme, smo družinsko športno popoldne, namesto na igrišču, izvedli v telovadnici vrtca. Najprej smo se skupaj ogreli ob bansih Gremo na lov in Konjska dirka, nato pa smo po postajah izvajali različne gibalne vaje, ki so spodbujale gibljivost otrok, naravne oblike gibanja in razvijale ravnotežje. Postaje so se ob pisku piščalke menjale v smeri urinega kazalca. Po vseh opravljenih vajah smo skupaj pospravili in se ob masaži sprostili. Ker so pri vadbi gibalno najbolj sodelovali otroci so bili prav oni tisti, ki so si zaslužili masažo svojih staršev. Pri tem so se nekateri zelo zabavali, ker ji je žgečkalo, drugi pa so se po naporni vadbi sprostili. Za konec srečanja je po okrepčilu sledilo presenečenje za starše in otroke. Otroci so starše presenetili z nastopom na odru, otroci pa so za svoj trud in sodelovanje prejeli »medaljo« z zlatim sončkom. Preživeli smo prijetno popoldne obenem pa poskrbeli še za zdrav duh v zdravem telesu.

Kliknite za ogled galerije slik

Posadili smo drevesa

4. 5. 2023

Jesenski meseci nam ponujajo veliko različnega materiala za raziskovanje, zato smo se pogosto odpravili v gozd. Iskali smo storže, opazovali drevesa na katerih rastejo, tipali njihovo lubje…. Nabrane storže smo prinesli tudi v vrtec. Otroci so kmalu ugotovili, da se v storžih skrivajo semena. Odločili smo se, da jih skupaj z javorjevimi semeni posadimo v lončke in potem opazujemo, kdaj bo iz njih kaj zraslo.

Posajeno smo opazovali kar nekaj mesecev in ker ni zraslo nič, smo na lončke s semeni kar malo pozabili. Do pomladi, ko smo pri igri na prostem opazili, da se v lončkih vendarle nekaj dogaja in da je iz zemlje nekaj pokukalo. Otroci so ugotovili, da je zunaj topleje in so semena začela kaliti.

Ko so rastline že začele dobivati svojo podobo in poganjati listke so otroci predlagali, da jih posadimo v gozd, s tem pa poskrbimo za večjo gozdno poraščenost z drevesi, za boljše počutje našega planeta in nenazadnje tudi za nas ter za naše zdravje.

Kliknite za ogled galerije slik

7. april - Svetovni dan zdravja

12. 4. 2023

Vsako leto 7. aprila svetovna zdravstvena organizacija proslavi obletnico svoje ustanovitve s svetovnim dnevom zdravja. Tako smo tudi mi v petek 7. aprila obeležili svetovni dan zdravja. Strokovne delavke in otroci iz hodnika B smo se odločili, da ga obeležimo z daljšim pohodom, ki smo se ga udeležili vsi oddelki hodnika B.  Po zajtrku smo se z nahrbtnikom in zdravo malico športno oblečeni odpravili do cerkve na Vini gorici. Pot nas je vodila čez mesto Trebnje do vasi Vina gorica. Med hojo smo utrjevali naše znanje o pravilni udeležbi v prometu in upoštevanju prometnih predpisov. Na cilju smo pojedli sadno malico in spili vodo. Na travniku smo se igrali gibalno rajalne igre, prepevali in iskali velikonočnega zajčka s sladkim presenečenjem. V vrtec smo se prijetno utrujeni vrnili v času kosila.

Kliknite za ogled galerije slik

Svetovni dan Downovega sindroma

22. 3. 2023

Iz Varstveno delovnega centra Novo mesto so nas povabili, da v letošnjem letu v sodelovanju z društvom Downov sindrom Slovenije obeležimo Svetovni dan Downovega sindroma. DSI je za letošnje leto objavila geslo »Z nami, ne za nas«, s katerim je pozvala vse ljudi in vse organizacije po svetu, da naj pri svojem delovanju aktivno vključujejo osebe z Downovim sindromom in naj ne delajo in odločajo namesto njih. Z veseljem smo se odzvali in sodelovali pri sprehodu  z modrimi baloni po mestu Trebnje. V parku Forma viva pri knjižnici nas je na kratko nagovorila županja Trebnjega, potem pa smo pod vodstvom Barbare prepevali različne otroške ljudske pesmi ob zvokih harmonike in zraven tudi zarajali. Otroci so za svojo udeležbo in sodelovanje prejeli priboljšek in sok s slamico.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Maškare so, maškare

22. 2. 2023

21. 2. 2023 so v vrtec prišle maškare. Rajale so ob glasbi, si ogledale predstavo »Nerodna Avguština«, si popravile šminko, frizuro in obleko in se odpravile na pustno povorko po mestu. Bile so zelo glasne. Vriskale so, pele in ropotale, saj so na vsak način želele pregnati zimo. Po poti so maškare res opazile zvončke in trobentice. To pomeni, da so bile pri odganjanju zime uspešne, saj je pomlad že začela puščati svoje sledi. Dopoldne je v hipu minilo. S čebelico, kravo, Spidermenom, Elso, klovnom, Piko Nogavičko, princeso, gusarjem,… pa se zopet vidimo drugo leto.

Kliknite za ogled galerije slik

Raziskovanje in igre v gozdu

21. 2. 2023

Storžkovi otroci dopoldne večkrat preživimo v gozdu. Tudi tokrat je bilo tako. Otroci so uživali, saj zelo radi raziskujejo in se igrajo z naravnim materialom.Po nekajminutni prosti igri smo si skupaj ogledali delovni list in poimenovali stvari na njem, nato pa so se lotili nabiranja le teh v kanglice. Nabrane gozdne predmete smo pregledali in otroci so ugotovili, da vsega niso našli:

– Kako pa naj pajka naberem?

– Jaz se pajka bojim in ga ne bom prijela.

– Grah raste na vrtu, ne v gozdu.

– Cvetlic in gob ni, ker je zima.

– Trava ne raste v gozdu ampak na travniku.

– Zeleni listki bodo spomladi.

Otroci so se nato razdelili v štiri naključne skupine in vsaka skupina je dobila nalogo, da iz nabranega materiala nekaj sestavijo ali narišejo. Skupina se je morala najprej dogovoriti in razdeliti vloge, nato pa so se lotili dela. Nastali so zanimivi izdelki otrok: medvedov brlog, vetrnica, šotor, gozdna klopica.

V gozdu je veliko dreves in odločili smo se, da se vanje spremenimo tudi mi. Posnemali smo njihovo gibanje skozi celo leto v različnih vremenskih pogojih. Otroci so ugotovili, da je težko biti drevo, saj drevesa ne hodijo ampak so s koreninami zasidranimi v zemljo. Ravno zato se je bilo težko zibati, z nogami pa stati pri miru. Najbolj so uživali, ko je prihrumel orkanski veter in je prevrnil vsa drevesa na tla, korenine pa izruval iz tal.

Drevesa smo tudi opazovali, se jih dotikali, jih povohali,… Otroci so se čudili, kako so visoka. Povedali so, da nimajo vsa drevesa liste ampak, da imajo nekateri iglice. In tudi, da imajo različna lubja. In da po nekaterih raste celo mah.

Na koncu si je vsak izbral drevo za svojega novega gozdnega prijatelja. Dal mu je ime, ga pobožal in mu nekaj lepega zašepetal.

Gozd je naša igralnica na prostem in otroci radi kažejo zanimanje in željo po še več dejavnostih v njem. In zdaj, ko imamo tam nove prijatelje, se bomo tja zagotovo kmalu spet vrnili.

Kliknite za ogled galerije slik

Obisk Dobrot Dolenjske

27. 1. 2023

Mesec januar smo v skupini Storžki namenili temi Živimo zdravo. Ker tudi prehrana vpliva na naše zdravje smo se odločili obiskati Zavod Dobrote Dolenjske. Barbara nam je predstavila žito, ki se mu reče pira. To je zelo zdravo žito, ker vsebuje veliko hranilnih snovi.Vsak si je v svoj lonček posejal nekaj zrn pire in sedaj v vrtcu opazujemo, kdaj bo iz semen kaj zraslo. Nato smo se pripravili za izdelavo pirinih žemljic in medenjakov. Vsak si je nadel predpasnik in kuharsko kapo ter se lotil dela: zgnesti, zvaljali in oblikovati je bilo treba testo. Vse izdelano izpod pridnih otroških rok smo za nekaj minut postavili v pečico. Med peko smo se posladkali z domačim sokom in pirinimi palačinkami, ki smo si jih sami namazali z marmelado. Kmalu je po prostoru prijetno zadišalo, saj so bile dobrote skupine Storžki že pečene. Odnesli smo jih v vrtec, kjer smo jih tudi poskusili.

Kaj pa vi mislite, smo dobro spekli?

Hvala vsem zaposlenim predvsem pa Klarini mami Barbari, ker nam je pomagala pri organizaciji srečanja!

Kliknite za ogled galerije slik

Novoletni recept

23. 12. 2022

Vzemi dvanajst mesecev. Očisti jih natančno vsake grenkobe, skoposti, malenkosti

in strahu. Razdeli vsak mesec na trideset oziroma enaintrideset delov, tako

da bo vse skupaj zadostovalo za eno leto. Vsak dan posebej vzemi eno do dve

tretjini veselja in humorja. Dodati je treba tri zvrhane žlice optimizma, žličko

strpnosti, zrnce ironije in ščepec obzirnosti. Vse bogato prelij z ljubeznijo.

Pripravljeno jed okrasi še s šopki malih pozornosti in z vedrino serviraj.

 

Če boste delali po receptu, vam bo v novem letu zagotovo uspelo!

Srečno 2023!

Kliknite za ogled galerije slik

Izlet z avtobusom

15. 12. 2022

Za otroke je bil obisk enote Lovrenc v Šentlovrencu še posebej zanimivo doživetje zaradi tega, ker smo se tja peljali z avtobusom in zato, ker je bila to za marsikoga prva vožnja.

Obiskali smo skupino Gumbki, kjer so otroci prvega starostnega obdobja. Kljub temu, da so res še zelo majhni, so se našega obiska razveselili. Zaplesali smo jim ples »Ježek teka, teka« ter jim povedali deklamacijo »Dedek Mraz«, skupaj pa smo zapeli še pesem o babici zimi.

Seveda smo se skupaj tudi poigrali v različnih kotičkih: gnetli in oblikovali smo slano testo, sestavljali magnetne in duplo kocke ter se igrali v kotičku dom. Seveda smo imeli tudi malico: okrepčali smo se s piškoti, palčkami in sokom.

Ker dopoldne hitro mine in ker se malčki kmalu odpravijo k počitku, smo se mi odpravili na avtobus in se odpeljali nazaj v naš vrtec.

Ob koncu dopoldneva smo skupaj strnili misel, da je bilo druženje prijetno in da se bomo še kdaj odpravili na izlet. Kdo ve, takrat pa morda celo z vlakom….

Kliknite za ogled galerije slik

Barve jeseni

16. 11. 2022

Barve jeseni so v naši skupini popestrile tako sončne kot deževne dni. Sončne dni smo kar nekajkrat izkoristili za obisk gozda, ki smo ga zamenjali za igralnico in tam izvedli nemalo dejavnosti, ki jih sicer izvajamo v vrtcu. Tako smo se igrali gozdni bingo, kjer so otroci prepoznavali predmete na sliki in jih nato poiskali v naravi, izdelali smo si poligon iz naravnega materiala in se na njem razgibali, pa tudi ustvarjali smo:  vsak je v naravi našel nekaj, s čimer je lahko zaigral in bili smo pravi gozdni orkester, ko smo zraven pesmi na gozdne instrumente še zaigrali.

Deževne dni smo izkoristili za branje knjig o jeseni, petje pesmi, deklamacije in različna ustvarjanja z materialom, ki smo ga nabrali v gozdu. Gospa jesen se bo s svojimi barvami tako počasi poslovila, v deželo in naš vrtec pa se bo naselila gospa zima in z njo nove dogodivščine.

Kliknite za ogled galerije slik

Varno v vrtec

Namen prijave na natečaj Društva Sobivanje »Varno v vrtec in šolo« je bil, da otroke ozaveščamo o varnosti v prometu, da v prometu veljajo različna pravila, ki jih je potrebno upoštevati, spoznali pa smo tudi prometno ureditev v okolici vrtca. V skupini smo omenjeno prometno ureditev izdelali kot maketo iz odpadne embalaže iz papirja.

Ker so otroci v skupini drugega starostnega obdobja, smo pozornost namenili predvsem varnosti v prometu. Otroci so se preko različnih dejavnosti (gibalna igra »Semafor«, pesem Janeza Bitenca »Semafor«, ogled vzgojno izobraževalne serije »Zelena luč«, knjiga »Previdno na cesti« seznanjali z običaji, določenimi družbeno sprejetimi pravili in načini vedenja v cestnem prometu. Spoznavali smo promet, otroke smo ozaveščali, da za okolje skrbimo tudi tako, da za pot izberemo prijaznejši način prevoza in se tega tudi sami posluževali (hoja, tek, vožnja s skiroji). Pri tem smo opozarjali in praktično izvajali, da moramo kot udeleženci v prometu skrbeti tudi za varnost (čelada, hoja čez cesto po zebri, pri semaforju, ko sveti zelena luč, pogled v levo in desno, varna hoja v koloni, uporaba odsevnikov…) ter upoštevati pravila, ki veljajo v prometu.

Kliknite za ogled galerije slik

Dan slovenskega športa

26. 9. 2022

Ali ste vedeli, da 23. septembra, na prvi jesenski dan, praznujemo Dan slovenskega športa? Ja, prav ste slišali. In tudi mi v vrtcu, v skupini Storžki, smo ga praznovali. Na prav poseben način. Odzvali smo se namreč prijaznemu povabilu Doma starejših občanov in sončno dopoldne preživeli v družbi starejših, a mladih po srcu. Skupaj z njimi smo se razgibali pod vodstvom vaditeljice, ki je v vadbo, s pripomočki in brez, spretno vključevala tako otroke kot starejše. Vsi skupaj smo ob aktivni vadbi krepili zdravje, pozitivne vrednote in medsebojne odnose. Ob koncu dogodka smo se v vrtec odpravili z lepimi vtisi predvsem pa s spoznanjem, da kljub razliki v letih lahko sodelujemo in se imamo lepo.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost