STORŽKI

Vzgojiteljica Alenka Šiška

VPO pom. vzgojiteljice Katja Božič

 

IGRALNI RAJ 

(Zvezdana Majhen)

 

Kaj ste danes delali

v vrtcu na livadi?

“V en glas smo povedali,

da se imamo radi!

 

Kaj ljubezen naredi,

malčki dobro vemo!

Vrtec je igralni raj,

kamor radi gremo!”

 

 

Še vi pokukajte v naš igralni raj.

Dobrodošli!

 

Obisk Dobrot Dolenjske

27. 1. 2023

Mesec januar smo v skupini Storžki namenili temi Živimo zdravo. Ker tudi prehrana vpliva na naše zdravje smo se odločili obiskati Zavod Dobrote Dolenjske. Barbara nam je predstavila žito, ki se mu reče pira. To je zelo zdravo žito, ker vsebuje veliko hranilnih snovi.Vsak si je v svoj lonček posejal nekaj zrn pire in sedaj v vrtcu opazujemo, kdaj bo iz semen kaj zraslo. Nato smo se pripravili za izdelavo pirinih žemljic in medenjakov. Vsak si je nadel predpasnik in kuharsko kapo ter se lotil dela: zgnesti, zvaljali in oblikovati je bilo treba testo. Vse izdelano izpod pridnih otroških rok smo za nekaj minut postavili v pečico. Med peko smo se posladkali z domačim sokom in pirinimi palačinkami, ki smo si jih sami namazali z marmelado. Kmalu je po prostoru prijetno zadišalo, saj so bile dobrote skupine Storžki že pečene. Odnesli smo jih v vrtec, kjer smo jih tudi poskusili.

Kaj pa vi mislite, smo dobro spekli?

Hvala vsem zaposlenim predvsem pa Klarini mami Barbari, ker nam je pomagala pri organizaciji srečanja!

Kliknite za ogled galerije slik

Novoletni recept

23. 12. 2022

Vzemi dvanajst mesecev. Očisti jih natančno vsake grenkobe, skoposti, malenkosti

in strahu. Razdeli vsak mesec na trideset oziroma enaintrideset delov, tako

da bo vse skupaj zadostovalo za eno leto. Vsak dan posebej vzemi eno do dve

tretjini veselja in humorja. Dodati je treba tri zvrhane žlice optimizma, žličko

strpnosti, zrnce ironije in ščepec obzirnosti. Vse bogato prelij z ljubeznijo.

Pripravljeno jed okrasi še s šopki malih pozornosti in z vedrino serviraj.

 

Če boste delali po receptu, vam bo v novem letu zagotovo uspelo!

Srečno 2023!

Kliknite za ogled galerije slik

Izlet z avtobusom

15. 12. 2022

Za otroke je bil obisk enote Lovrenc v Šentlovrencu še posebej zanimivo doživetje zaradi tega, ker smo se tja peljali z avtobusom in zato, ker je bila to za marsikoga prva vožnja.

Obiskali smo skupino Gumbki, kjer so otroci prvega starostnega obdobja. Kljub temu, da so res še zelo majhni, so se našega obiska razveselili. Zaplesali smo jim ples »Ježek teka, teka« ter jim povedali deklamacijo »Dedek Mraz«, skupaj pa smo zapeli še pesem o babici zimi.

Seveda smo se skupaj tudi poigrali v različnih kotičkih: gnetli in oblikovali smo slano testo, sestavljali magnetne in duplo kocke ter se igrali v kotičku dom. Seveda smo imeli tudi malico: okrepčali smo se s piškoti, palčkami in sokom.

Ker dopoldne hitro mine in ker se malčki kmalu odpravijo k počitku, smo se mi odpravili na avtobus in se odpeljali nazaj v naš vrtec.

Ob koncu dopoldneva smo skupaj strnili misel, da je bilo druženje prijetno in da se bomo še kdaj odpravili na izlet. Kdo ve, takrat pa morda celo z vlakom….

Kliknite za ogled galerije slik

Barve jeseni

16. 11. 2022

Barve jeseni so v naši skupini popestrile tako sončne kot deževne dni. Sončne dni smo kar nekajkrat izkoristili za obisk gozda, ki smo ga zamenjali za igralnico in tam izvedli nemalo dejavnosti, ki jih sicer izvajamo v vrtcu. Tako smo se igrali gozdni bingo, kjer so otroci prepoznavali predmete na sliki in jih nato poiskali v naravi, izdelali smo si poligon iz naravnega materiala in se na njem razgibali, pa tudi ustvarjali smo:  vsak je v naravi našel nekaj, s čimer je lahko zaigral in bili smo pravi gozdni orkester, ko smo zraven pesmi na gozdne instrumente še zaigrali.

Deževne dni smo izkoristili za branje knjig o jeseni, petje pesmi, deklamacije in različna ustvarjanja z materialom, ki smo ga nabrali v gozdu. Gospa jesen se bo s svojimi barvami tako počasi poslovila, v deželo in naš vrtec pa se bo naselila gospa zima in z njo nove dogodivščine.

Kliknite za ogled galerije slik

Varno v vrtec

Namen prijave na natečaj Društva Sobivanje »Varno v vrtec in šolo« je bil, da otroke ozaveščamo o varnosti v prometu, da v prometu veljajo različna pravila, ki jih je potrebno upoštevati, spoznali pa smo tudi prometno ureditev v okolici vrtca. V skupini smo omenjeno prometno ureditev izdelali kot maketo iz odpadne embalaže iz papirja.

Ker so otroci v skupini drugega starostnega obdobja, smo pozornost namenili predvsem varnosti v prometu. Otroci so se preko različnih dejavnosti (gibalna igra »Semafor«, pesem Janeza Bitenca »Semafor«, ogled vzgojno izobraževalne serije »Zelena luč«, knjiga »Previdno na cesti« seznanjali z običaji, določenimi družbeno sprejetimi pravili in načini vedenja v cestnem prometu. Spoznavali smo promet, otroke smo ozaveščali, da za okolje skrbimo tudi tako, da za pot izberemo prijaznejši način prevoza in se tega tudi sami posluževali (hoja, tek, vožnja s skiroji). Pri tem smo opozarjali in praktično izvajali, da moramo kot udeleženci v prometu skrbeti tudi za varnost (čelada, hoja čez cesto po zebri, pri semaforju, ko sveti zelena luč, pogled v levo in desno, varna hoja v koloni, uporaba odsevnikov…) ter upoštevati pravila, ki veljajo v prometu.

Kliknite za ogled galerije slik

Dan slovenskega športa

26. 9. 2022

Ali ste vedeli, da 23. septembra, na prvi jesenski dan, praznujemo Dan slovenskega športa? Ja, prav ste slišali. In tudi mi v vrtcu, v skupini Storžki, smo ga praznovali. Na prav poseben način. Odzvali smo se namreč prijaznemu povabilu Doma starejših občanov in sončno dopoldne preživeli v družbi starejših, a mladih po srcu. Skupaj z njimi smo se razgibali pod vodstvom vaditeljice, ki je v vadbo, s pripomočki in brez, spretno vključevala tako otroke kot starejše. Vsi skupaj smo ob aktivni vadbi krepili zdravje, pozitivne vrednote in medsebojne odnose. Ob koncu dogodka smo se v vrtec odpravili z lepimi vtisi predvsem pa s spoznanjem, da kljub razliki v letih lahko sodelujemo in se imamo lepo.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost