METULJI

Vzgojiteljica Mojca Mihelič

VPO pom. vzgojiteljice Branka Krmc

Spremljevalki gibalno oviranih otrok Damjana Pazlar in Renata Metelko

Kdo na celem širnem polju

ima najlepša krila?

Tanjša so kot cvetni listič,

nežnejša kot svila.

Metulj

Navihani radovedneži raziskujejo elektriko

8. 11. 2023

Metulji smo elektriko sprva raziskovali v naravoslovni ustvarjalnici, kjer smo z žico povezali baterijo in žarnico ter ugotovili, da žarnica ob tem zasveti. Kasneje smo z žicami povezali ventilator in zvočni signal in spoznavali kaj se bo zgodilo. Pri tem smo bili zelo vztrajni, da smo res vse natančno povezali. Dodali smo tudi stikalo in ugotavljali, kaj se zgodi, ko ga vklopimo in izklopimo. V senzorični ustvarjalnici smo ležali na optičnih vlaknih in opazovali, kako skozi vlakna potujejo različne barve. Prižigali in ugašali smo svetlobne žogice in tako spoznavali različna stikala. V igralnici smo se dotikali plazma krogle in opazovali kako se energijski žarki dotikajo naših prstov. Na koncu tedna smo naredili nekaj poskusov s statično elektriko. Balon smo podrgnili ob oblačila in ga približali našim lasem. Plastično folijo smo podrgnili ob oblačila in jo približali koščkom aluminijeve folije in papirja. Opazovali smo kako koščki skačejo proti plastični foliji. Za zaključek smo s pomočjo statične elektrike naredili izdelek. Karton smo pomazali z lepilom in s pomočjo naelektrenega balona prijemali koščke aluminijeve folije, ki so popadali na lepljiv karton. Svoje dogodivščine z elektriko smo na hodniku predstavili z razstavo.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Obisk medicinske sestre

8. 11. 2023

V oktobru nas je obiskala medicinska sestra z namenom zmanjševanja strahu pred zdravstvenimi pregledi. Na začetku smo si s sestro skupaj ogledali slikanico, ki je govorila o obisku zdravnika. Nato je sledil naš najljubši del, raziskovanje različnih medicinskih pripomočkov. Ker nas je bilo na začetku še malo strah, smo medicinske pripomočke najprej preizkusili na Nodiju, kasneje pa smo se opogumili in jih preizkusili še na sebi in drugih otrocih ter na vzgojiteljicah. Dajali smo si injekcije, izmerili srčni pritisk, poslušali bitje srca, preverili smo naša ušesa in še marsikaj. Nekaj utrinkov s srečanja si lahko ogledate v galeriji.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Teden mobilnosti pri Metuljih

16. 10. 2023

V tednu mobilnosti smo se pri Metuljih osredotočili na spoznavanje različnih vozil in pravil v prometu. V ta namen smo spoznavali različna vozila in različne možnosti potovanja z vozili. Odpravili smo se na železniško postajo, kjer smo počakali vlak in si ogledali staro lokomotivo. Na sprehodih smo si ogledali prometna znak za prehod za pešce ter znak za stop in se učili kako prečkamo prehod za pešce. Kasneje smo v vrtcu izdelali maketo, kjer smo nalepili prehode za pešce in prometna znaka, ki smo si ju spoznavali. Ob svetovnem dnevu brez avtomobila, smo se skupaj s skupinami Miške, Barvice in Dinozavri odpravili na pohod do Jurčkovega gozda, kjer smo se tudi skupaj poigrali. Nekaj utrinkov naših dejavnosti, si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Postali smo Metulji

16. 10. 2023

V letošnjem šolskem letu smo se iz Žabic spremenili v Metulje in pridružila sta se nam Nik in Loti, ki se je vrnila po daljši odsotnosti. September smo namenili temu, da se otroci med seboj spoznajo in navadijo drug na drugega. Ker smo postali metulji, smo si ogledovali različne slike metuljev in prepevali pesmice Metuljček Cekinček in Gosenica je lezla. Ogledali smo si tudi predstavo Trije metulji, pri kateri so se nam pridružili tudi otroci iz skupin Miške in cofki. Izkoristili smo tudi lepo vreme in se velikokrat odpravili na sprehod v naravo, kjer smo opazovali travnike, če bi kje zagledali kakšnega metulja. Kar nekaj lepih trenutkov smo doživeli tudi v Jurčkovem gozdu. 27. 9. smo sodelovali na množičnem teku otrok, za kar smo si oblekli naše majčke, ki smo jih dobili pri Mladem športniku.

Zelo se že veselimo, kakšne dogodivščine bomo pričarali v prihodnje.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost