MIŠKE

Vzgojiteljica Radojka Udovič

VPO pom. vzgojiteljice Karmen Kraševec

 

Smo 2-3 letni malčki združeni v oddelku »Miške.« Domujemo v hodniku A enote Mavrica. Skoraj vsi se med sabo poznamo, vzgojiteljice in nove prostore pa še spoznavamo.
Skupaj bomo preko vsakodnevnih aktivnosti pridobivali nove izkušnje in nova spoznanja.
Vsak izmed nas je nekaj posebnega, vsi pa smo navihani, vedoželjni in razigrani, željni novih dogodivščin. Veselimo se skupnih vrtčevskih dni polnih novih doživetij in spoznanj.

 

Zrak

9. 5. 2024

V okviru obogatitvene dejavnosti »Navihani radovednež« smo preko različnih dejavnosti spoznavali zrak. Ugotavljali smo, kje vse je zrak, zakaj ga živa bitja potrebujemo, kako lahko poskrbimo, da ga ne onesnažujemo,… Ugotovili smo, da je zrak povsod okrog nas, da ga potrebujemo, da dihamo, da živimo. Pihali smo si v dlani in ugotovili, da je zrak topel. Ko je pihal veter okrog nas, smo ugotovili, da je zrak lahko tudi hladen. Ugotovili smo tudi, da je zrak neviden, lahko ga občutimo oziroma vemo, da je prisoten, ko se okrog nas kaj premakne (veter). Z lastnim zrakom smo premikali kosme vate, balone, nismo pa mogli premakniti npr. skodelice, kozarca, ker sta pretežka. Pihali smo zrak skozi slamico v vodo in delali milne mehurčke. Opazovali smo v katero smer piha veter in sicer smo opazovali plamena prižganih svečk na terasi, ki so se premikala v različne smeri, odvisno kam je pihal veter. Naredili pa smo tudi poizkus s čajnimi svečkami in različno velikima kozarcema. Ugotavljali smo, katera svečka bo dlje časa gorela, okrog katere je največ zraka. Ugotovili smo, da najdlje gori svečka, ki je nismo pokrili s steklenim kozarcem, najkrajši čas pa svečka, ki smo jo pokrili z majhnim steklenim kozarcem. Pri raziskovanju zraka smo se zabavali in tudi veliko naučili.

Kliknite za ogled galerije slik

Na obisku pri Bibah

7. 5. 2024

Otroci in odrasli iz skupin Bibe in Miške smo se dogovorili, da se dobimo na skupnem druženju na terasi enote Videk. Otroci in strokovna delavca skupine Bibe so nam pripravili različne gibalne naloge v katerih so se otroci preizkušali, nato pa smo se igrali na igralih. Skupaj smo preživeli zabavno dopoldne. Preden smo se poslovili pa smo se dogovorili, da nas tudi oni kmalu obiščejo v enoti Mavrica. Verjamemo, da bodo tudi oni pri nas doživeli zabavne dogodivščine.

Kliknite za ogled galerije slik

Agregatna stanja

17. 4. 2024

V okviru obogatitvene dejavnosti »Navihani radovednež« smo preko različnih dejavnosti spoznavali agregatna stanja. Pogovarjali smo se o vodi, kakšne barve je, kakšnega okusa, vonja. Ugotovili smo, da teče, da je tekočina. Ko smo jo kapnili na roke smo ugotovili, da je mokra.

V grelnik vode smo natočili vodo in ga vključili. Ugotavljali smo, kaj se bo zgodilo. Z zanimanjem smo gledali v grelnik vode. Čez čas smo zaslišali brbotanje vode in skozi odprtino se je začel valiti »dim.« Pri opazovanju smo bili zelo previdni, saj je bila voda zelo vroča. V steklenico smo ulovili dim – vodno paro. Steklenico smo zaprli. Potipali smo jo in ugotovili, da je topla, skozi njo pa nismo videli, ker se je zameglila. Spraševali smo se, kaj se bo zgodilo s paro v steklenici, bo izginila, kam bo izginila, bomo lahko videli skozi steklenico,… Naslednji dan smo pogledali kaj se je zgodilo s paro v steklenici. Videli smo, da pare ni več, da so na notranji strani steklenice kapljice vode. Ugotovili smo, da voda, ko jo segrejemo gre v zrak kot dim – para, ko se ohladi spet postane tekočina.

Po dežju smo se odpravili na lov za lužami. Našli smo jih. Zanimalo nas je ali bodo jutri še tam. Obrisali smo eno res veliko s kredo. Naslednji dan smo ugotovili, da se je zelo zmanjšala. Tla so bila še mokra, a luža ni bila več tako velika kot včeraj. Vsak dan je bila luža manjša dokler se ni čisto posušila. Kaj se je zgodilo, kam je izginila voda iz luže? Ugotovili smo, da je lužo posušilo sonce.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Igra sence in svetlobe

13. 2. 2024

V okviru obogatitvene dejavnosti »Navihani radovednež« smo preko različnih dejavnosti spoznavali svetlobo. V senčnem gledališču smo si ogledali predstavo Živali pri Babici Zimi. Tudi sami smo se preizkušali v senčnem gledališču s senčnimi lutkami. Z lastnimi telesi smo upodobili senčne silhuete na steni in ustvarjali senčne silhuete tudi z drugimi predmeti in igračami, ki smo jih postavljali pred svetlobno telo.

V senzorični ustvarjalnici smo se, leže na tleh, sproščali ob umirjeni glasbi in opazovanju različnih senčnih učinkov iz projektorja. Nato smo projektor usmerili v steno in z rokami poskušali upodobiti različne like; psa, metulja, papigo,…

V naravoslovni ustvarjalnici smo z različnimi svetilkami ustvarjali različne senčne oblike na tleh, na steni, na sebi.

Na svetlobno mizo smo razporejali različne materiale in ugotavljali njihovo prosojnost.

S pomočjo barvnih transparentnih geometrijskih likov smo ustvarjali različne senčne oblike.

Pri vseh dejavnostih s svetlobo in senco smo se zabavali, saj je že zatemnjen prostor pričaral posebno vzdušje in vzbudil naše zanimanje, pričakovanje, kaj bo sledilo.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Obisk zobozdravstvene ordinacije

21. 1. 2024

V okviru sodelovanja z zobozdravstveno službo Zdravstvenega doma Trebnje smo se v začetku januarja odpravili v ZD Trebnje, kjer smo obiskali ordinacijo zobozdravnika. Sprejela nas je medicinska sestra Tjaša, ki nas je že obiskala v vrtcu skupaj z Zobozavrom. Razkazala nam je ordinacijo, pripomočke, ki jih potrebuje zobozdravnik pri pregledu zob in tudi pri zdravljenju, če je to potrebno. Obnovili smo znanje o tem, kako poskrbimo za svoje zobe, da so zdravi. Nekatere, predvsem fante, je bilo na začetku malo strah, kasneje pa so se pogumno usedli na stol in se vozili gor in dol. Nekateri so bili celo tako pogumni, da so odprli usta, da je lahko sestra z ogledalcem pogledala zobke. Na koncu so prav vsi odšli iz ordinacije z ogromno »štampiljko« na roki. Zahvalili smo se sestri Tjaši in ji obljubili, da bomo še naprej lepo skrbeli za svoje zobe.

 

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Druženje z malčki iz skupine Račke

21. 1. 2024

Otroci iz oddelka »Račke« so prišli prvič v vrtec v mesecu novembru. Nekateri niso bili stari še niti eno leto, zato so potrebovali nekaj časa, da se navadijo na novo okolje, nove ljudi okrog sebe. Sedaj se že lahko družimo ob prihajanju v vrtec in odhajanju domov, zato smo se odločili, da skupaj preživimo nekaj časa tudi dopoldan, po zajtrku.

Najprej smo nekaj trenutkov gledali drug drugega, nekateri malčki so tudi jokali. A prav hitro smo se skupaj zaigrali v kotičku kuhinja, ob sestavljanju kock in kotaljenju z obarvano vodo in bleščicami napolnjenimi plastenkami. Ta čas sta vzgojiteljici pripravili poligon v igralnici in kotiček iz gugalnih blazin tudi v garderobi pred oddelkom »Račke.« Skupaj smo premagovali ovire poligona, se gugali in igrali z didaktičnimi ploščami pritrjenimi na stene garderobe. Pri igri smo upoštevali pravila (počakali na vrsto), bili pozorni drug na drugega, da se ne bi zgodila kakšna nesreča. Pri plazenju, plezanju, lazenju, vlečenje,…smo drug drugemu pomagali in bili še posebej pozorni na malčke. Skupaj smo še pomalicali in popili čaj ter na koncu pomagali pospraviti vse pripomočke za vadbo.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Obiskal nas je Božiček

8. 1. 2024

V zadnjem tednu pred novoletnimi praznike nas je v vrtcu obiskal Božiček. Videli ga sicer nismo, nam je pa pod lepo okrašeno jelko, z okraski, ki so jih otroci naredili doma skupaj s starši, pustil vrečo z darili. Verjetno je hodil po našem vrtcu takrat, ko smo si v multimedijskem prostoru ogledali video gledališke predstave z naslovom Neke božične noči, ki so nam jo pripravile strokovne delavke našega vrtca. Po koncu predstave smo pod jelko v našem hodniku odkrili Božičkovo darilo. Vrečo smo nesli v igralnico in jo polni pričakovanj odprli. Božičkovega darila smo bili zelo veseli in takoj smo pričeli s konstruiranjem z magnetnimi gradniki.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Obisk pri prijateljih iz enote Mojca

8. 1. 2024

V času veselega decembra smo se letos družili otroci in strokovne delavke iz enote Mojca in hodnika A. Otroci in strokovne delavke iz oddelkov »Metulji in Miške« smo obiskali otroke in strokovne delavke iz oddelkov »Dinozavri in Barvice.« Takoj, ko smo stopili v enoto Mojca nas je prevel vonj po pečenih palačinkah. Otroci so se razkropili po obeh oddelkih, se pomešali med prijatelje in se priključili k njihovi igri. Prijatelji iz enote Mojca so vse lepo sprejeli in jim pokazali svoje prostore in igrače. Strokovne delavke smo, med opazovanjem otrok pri igri, hitele palačinke, ki sta jih pekli dve od strokovnih delavk, mazati z marmelado in čokoladnim namazom. Potem smo si ob sladkanju s palačinkami in sadjem ogledali risanko z zimsko in praznično tematiko. Po koncu risanke smo še zaplesali, pospravili igralnici in se odpravili na skupni sprehod do dreves nad »mavričnim igriščem,« okrašenim z našimi novoletnimi okraski. Skupaj smo preživeli prijetno in zabavno dopoldne in sklenili, da se bomo družili še kdaj.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Druženje z vrstniki iz razvojnega oddelka

22. 12. 2023

Z vrstniki iz razvojnega oddelka smo se družili na hodniku A. Vzgojiteljica razvojnega oddelka je pripravila poligon po celotni dolžini hodnika. Predno smo se odpravili na poligon smo se še ogreli; »napihovali in spuščali smo balon« in izvajali gibalno ponazarjali gibanje živali, ki so se ob metu prikazale na veliki igralni kocki. Nato smo na poligonu izvajali vaje za krepitev osnovnih gibalnih konceptov (plazenje, plezanje, lazenje, vlečenje,…). Za vse nas je bilo še najtežje oblikovati kolono in počakati, da pridemo na vrsto. Sama izvedba vaj nam ni povzročala nobenih težav. Drug drugemu smo pomagali, če je potreboval pomoč. Dopoldne v prijetnem prijateljskem druženju je kar prehitro minilo. Na koncu smo še pomagali pospraviti vse pripomočke za vadbo.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Druženje prijateljev iz hodnika A in enote Mojca

22. 12. 2023

V času veselega decembra smo se letos družili otroci in strokovne delavke iz enote Mojca in hodnika A. Otroci in strokovne delavke iz oddelkov »Dinozavri, Barvice, Metulji in Miške« smo se dobili v telovadnici enote Mavrica. Tam smo s pomočjo japonskega gledališča kamišibaj spoznali vsebino knjige Želim si postati božično drevo. Glede na to, da so bili nekateri prvič v kamišibaj gledališču in da so bili med nami tudi otroci iz razvojnega oddelka, ki težje prenašajo tako veliko množico ljudi, so z zanimanjem sledili zgodbi od začetka do konca. Otroci so v zgodbi prepoznali močno sporočilo, da vsi nekomu nekaj pomenimo prav taki kot smo in da drug drugega potrebujemo.

Zapeli smo tudi nekaj pesmi o zimi, snegu, Božičku in prihajajočih praznikih. Zelo prijetno druženje v prijateljskem vzdušju pa smo zaključili s plesom. Dogovorili smo se, da prijatelje iz enote Mojca obiščemo v prihodnjih dneh.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Obisk Zobozavra in medicinske sestre

22. 11. 2023

V okviru sodelovanja z zobozdravstveno službo Zdravstvenega doma Trebnje, sta nas obiskala medicinska sestra Tjaša in zmaj Zobozaver. Zobozaver si vsak dan dvakrat ščetka zobe, zato ima zelo lepe, brez črvičkov. Pri tem mu pomaga Tjaša, da so res dobro umiti. Tudi nam sta pokazala, kako se pravilno ščetka zobe in kakšna zobna ščetka je najbolj primerna za naše zobe. Tudi sami smo poskusili ščetkati zobe Zobozavru. Na koncu smo se igrali še družabno igro, pri kateri smo z namizne plošče s ščetko odstranjevali zobne črvičke. Bilo nam je zabavno. Zahvalili smo se medicinski sestri Tjaši in zmajčku Zobozavru in ju povabili, da se še kaj oglasita pri nas.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Svetovni dan strpnosti

20. 11. 2023

Ob Svetovnem dnevu strpnosti smo dopoldne preživeli z vrstniki iz razvojnega oddelka. V jutranjem krogu smo se pozdravili s pomočjo masažnega valjčka, nato smo skupaj polagali dele obraza na predlogo in jih poimenovali. Razgibali smo se ob petju pesmi Glava, ramena, kolena in stopala ter Od glave do peta. Ob petju pesmi Naša četica koraka smo oblikovali kolono in se sprehodili po vrtcu. Ko smo se vrnili v igralnico, smo se še skupaj poigrali. Preživeli smo lepo, sproščeno dopoldne in sklenili, da se bomo družili še večkrat ob različnih priložnostih.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Elektrika

20. 11. 2023

V okviru prednostne naloge naše enote, smo v oddelku A1 »Miške« raziskovali elektriko. Spraševali smo se, kje je elektrika, ali jo lahko vidimo in za kaj jo potrebujemo. S skupnimi močmi smo ugotovili, da je elektrika v lučeh in v vtičnici. Potrebujemo jo, da delujejo aparati, da nam svetijo luči. Spomnili smo se tudi na elektriko v naravi – strelo, ki nam razsvetli nebo ob nevihti. Ravno tako, smo se spomnili, kako nas kdaj, ko se spuščamo po toboganu strese. To je statična elektrika. Naredili smo nekaj zabavnih poizkusov kjer smo ustvarjali statično elektriko;

– balon smo podrgnili ob lase, ki so se postavili pokonci,

– balon smo drgnili ob blago, statična elektrika je odklonila curek vode,

– balon smo drgnili ob blago in prijel se je na steno,

– dva balona na vrvici sta bila najprej skupaj, ko smo jih podrgnili ob blago, sta se odbila vsak na svojo stran.

Pri izvajanju poizkusov smo se zelo zabavali in nasmejali.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost