JAGODE

Vzgojiteljica Darja Perdih

VPO pom. vzgojiteljice Anja Starič

 

POZDRAVNA PESEM

Dobro jutro, dober dan,

živjo, čau za lep pozdrav,

iz srca si zaželimo,

da si lepši dan naredimo.

 

Tu pri Jagodah je res lepo,

saj vsi se radi smejemo,

zapojemo, zarajamo,

pa tudi kdaj ponagajamo.

 

V šolskem letu 2022/2023 bomo gradili na temeljih, katere smo skupaj z vami starši postavili prejšnje šolsko leto.

 

Korakajmo skupaj

 

Ustvarjanje iz naravnega materiala

10.06.2023

V mesecu maju smo imeli poudarek na gozdu. Tam smo tudi izvedeli prednostno nalogo na ravni enote z naslovom Gozdna umetnost. Otroci so s pomočjo zgodbice o ježku pomagali postaviti hišico, ob njej so rajali, risali s palicami po gozdnih tleh in na koncu tudi začarali čarobni napoj. V igralnici smo ustvarjali z naravnim materialom, za katerega sva prosili starše, da ga prinesejo v vrtec. Odziv je bil zelo pozitiven, za to so se lahko otroci veselo igrali s storži, listjem, palicami, kamni ter se z njimi kasneje ustvarjali. Izdelke smo postavili na razstavi enote z naslovom Naravno je najlepše, drugi skupni izdelek – gosenica s čutno potjo pa je bila razstavljena v Mavrici.

Klikni za ogled galerije…

April pri Jagodah

06.05.2023

Mesec April je bil zelo pester. Praznovali smo veliko rojstnih dni, naučili smo se nove plesno- gibalne igre in utrjevali že poznane ter spoznali nov bans Odpri – zapri. Veliko smo prepevali in se zabavali. Nismo pozabili tudi na dan Zemlje. Sodelovali smo s starši, ki so prinesli odpadni material, s katerim so otroci veselo ustvarjali. Naredili smo rože z vazami. Izdelke smo razstavili na razstavi , ki je bila  postavljena v naši enoti Kekec.

Veliko časa preživljamo na prostem, kjer otroci urijo gibalne sposobnosti, veliko plezajo, tečejo in skačejo. Sprehajamo se po Trebnjem, kjer se učimo samostojne hoje v paru brez držanje bibe. Muhasto aprilsko vreme nas ne zmoti, ker zelo radi opazujemo dežne kapljice.

Klikni za ogled galerije…

Prvi pomladni dan

02.04.2023

Prvi pomladni dan 21. 3. 2023, smo obeležili s pohodom do Odrge. Na poti smo si ogledali Trebanjski grad, na travnikih smo iskali prve znanilce pomladi(zvončke, trobentice, marjetice) in med rožicami zarajali ob znanih rajalnih igrah. Pot nas je vodila skozi gozd, kjer smo poslušali ptičje petje, tipali drevesa, jih objemali, se igrali s palicami in opazovali ptice. Na toplem pomladanskem soncu smo se okrepčali in nato zadovoljni vrnili nazaj v vrtec.

V vrtcu smo si tudi pričarali pomlad, v galeriji boste videli kako.

Klikni za ogled galerije…

Pust nasmejanih ust

28.02.2023

Preko celega tedna smo izdelovali pustno dekoracijo, ki je pričarala pustno razigranost v našem oddelku. Spoznali smo tudi pustne pesmice, ki smo jih vsakodnevno utrjevali. Na pustni torek smo se vsi tako mali kot veliki našemili v zajčka, gasilca, dinozavra, princesko, spider mana… Ob glasbi smo rajali in prepevali skupaj s prijateljčki iz skupine Zajčki. Nato pa smo se skupaj z vsemi otroci iz enote odpravili v mestni park, kjer smo ob spremljavi harmonike skupaj zapeli in zaplesali znane pesmice. Sprehodili smo se po mestu vse do Doma starejših občanov, kjer smo s svojim obiskom razveselili varovance doma. Tako smo se s pustnim rajanjem, otroškim smehom in dobro voljo poslovili od zime.

Klikni za ogled galerije…

Čajanka

30.01.2023

Pravljica z naslovom Muca copatarica nam je bila izhodišče, da smo si v oddelku pripravili čajanko. Najprej smo se pogovorili, kako pripravimo čaj, nato pa smo se lotili dela. V večji lonec smo nalili vodo in jo položili na indukcijsko ploščo. Otroci so vztrajno čakali in tudi dočakali trenutek, ko je voda zavrela in tako vanj dali sadni čaj. Bili so dobri opazovalci saj so opazili, da se je voda obarvala rdeče. Med tem, ko se je čaj hladil, smo pripravili mize, skodelice, oželi limone, pripravili med in piškote, ki pri čajanki ne smejo manjkati. Preden smo v čaj dodali dodatke, kot so limonin sok in med, smo zapeli in zarajali ob znanih pesmicah. Nato pa smo se vsi skupaj pogreli ob slastnemu čaju, ki so ga otroci pili iz svojih najljubših skodelic, ki so jih prinesli od doma in zraven grizljali slastne piškote.

Klikni za ogled galerije…

Vadbena ura

14.01.2023

Obiskali smo telovadnico v enoti Mavrico, kjer smo v družbi svetovalno delavko K.P. izvedli vadbeno uro. Otroci so se plazili skozi tunel, hodili po taktilnih ploščah različnih velikosti, se kotalili po blazini, sonožno skakali čez ovire, plezali po letvenikih iz katerih so se spustili po valjih, hodili po mehki blazini, prestopali različne ovire in pri tem v roki držali kocko, katero so po barvi razvrstili v urejeno množico. Vadbena ura je tako vključevala različne ovire, katere so otroci premagovali, glede na svoje gibalne sposobnosti.

Klikni za ogled galerije…

Spoznavali smo poklic policista

21.11.2022

Ker je oče deklice A.V. po poklicu policist, smo ga z veseljem povabili v vrtec, da nam je predstavil omenjen poklic.

V vrtec je prišel oblečen v policijski uniformi. Z zanimanjem smo si ogledali pripomočke, katere je prinesel v torbi. Vsak predmet, ki ga je pokazal je poimenoval in povedal kdaj oz. za kaj ga uporabljajo. Tako smo si ogledali policijsko značko, pištolo, piščalko, svetilko, loparček “stop policija”, odsevni brezrokavnik, dve različni policijski kapi, čelado, lisice in tonfo.

Sprva smo bili bolj zadržani, pozneje pa smo si z veseljem ogledali in rokovali z vsemi naštetimi pripomočki. Seveda nam je bila najbolj všeč svetilka in piščalka, pa tudi lisice so bile zelo zanimive.

Zatem smo se odpravili tudi na krajši sprehod v spremstvu policista. Skupaj z njim smo ponovili pravila pri prečkanju ceste po zebri. Povedal nam je, da moramo pozorno pogledati levo in desno predno prečkamo cesto, pri tem pa tudi dvignemo roke visoko v zrak, da nas vozniki bolje vidijo, ker smo še majhni.  Z njegovo pomočjo smo varno prišli nazaj do vrtca, kjer nam je za konec še razdelil obeske na katerem je policijski tovornjak in se poslovil.

Preživeli smo krasno dopoldne v družbi policista, za kar se mu zelo lepo zahvaljujemo.

Klikni za ogled galerije…

Gozd naša druga igralnica

10.11.2022

V okviru oddelčne obogatitvene dejavnosti z naslovom Začutimo gozd z vsemi čutili je gozd postal naša druga igralnica in igrišče v katerega otroci z veseljem zahajajo. Pred vsakim vstopom v gozd povprašamo drevo, če lahko vstopimo ihn ob tem ponovimo gozdni bonton. V gozdu pojemo izbranim drevesom, jih objemamo, božamo, prebiramo pravljice, premagujemo naravne ovire, tečemo, prikazujemo gibanje gozdnih živali, poslušamo naravne zvoke, se igramo s palicami, skačemo iz štorov, itd.

V gozdu ni nikoli nikomur dolgčas.

Klikni za ogled galerije…

Nazaj v vrtec

6.10.2022

V mesecu septembru so se otroci seznanili novo igralnico, novim imenom skupine – “Jagode”, si ogledali enoto Kekec v kateri se nahajajo ter spoznali sosednje skupine v enoti. Skupini se je pridružila novinka, katero so otroci z veseljem sprejeli.

Mesec je bil že poln novih odkrivanj za otroke. Na sprehod smo se odpravili z vrvico in opazovali sadovnjake, poimenovali sadje ter ugotavljali kakšne barve je. V igralnici smo se pogovarjali o jagodah, jabolkah in hruškah, katere narisane na listu swo otroci barvali in razvrščali v drevesni diagram. Ružili so koruzo, pretresali pšenico ter se igrali in prelagali drobne kamenčke. Izkoristili smo tudi skupni prostor v enoti za vadbeno uro, igre z žogo in vožnjo s poganjalčki. Ob igranju na male inštrumente pa smo zapeli otrokom že poznane pesmi ter se učili novih.

Klikni za ogled galerije…

Dostopnost