LONČKI

Vzgojitelj Žiga Mohorčič

Pomočnica vzgojitelja Sabina Podlogar

Dolgo že iščemo

lonček na pike,

tak, ki ti skuha vse, kar želiš.

Malo potrkaš,

malo pomešaš,

rečeš – in vse, kar izrečeš, dobiš.

Če bi kdo srečal

lonček na pike,

najprej naj sam se naužije dobrot.

Potlej pa res –

bomo hvaležni,

če mu do nas pokažete pot.

Gibalna delavnica

30.5.2024

V okviru sodelovanja z zdravstvenim domom Trebnje so se otroci udeležili gibalne delavnice. Na ploščadi pred knjižnico jih je pričakala medicinska sestra Hedvika in se z otroki pogovorila o pomenu gibalnih dejavnosti. Nato so se otroci preko gibalne igre ogreli in premagovali poligon: morali so vijugati, skakati, odbijati žogo, skakati po eni nogi, hoditi po vseh štirih, sonožno skakati z žabjimi skoki, preskakovati palice in dvigovati uteži. Za konec so se igrali še gibalno igro gnilo jajce ter zaključili z razteznimi vajami. Ker je bila delavnica otrokom tako všeč, so se je udeležili že drugič!

Obisk živalskega vrta

19.4.2024

Sredi aprila smo obiskali živalski vrt. Z avtobusom smo se odpeljali v Ljubljano pod Rožnik in si ogledali živali. Najprej smo po živalskem vrtu naredili krožno pot, potem pa nas je sprejela vodička. Od blizu nam je pokazala kuščarja – bradato agamo in kačo – ameriškega goža. Obe živalci smo pobožali po luskah in ugotovili, da sta pravzaprav zelo mehki, kača pa, kljub izgledu, nič sluzasta. Ogled smo zaključili z ogledom hranjenja morskih levov, pomalicali in se igrali na izvrstnih igralih, ki jih imajo v živalskem vrtu. Ob vremenu, ki se je krasno izkazalo, smo v živalskem vrtu zelo uživali in tri ure so minile kot bi mignil.

Obisk kmetije Kukenberger

26.3.2024

Po nekaj preložitvah smo se končno uskladili z vremenom in obiskali ekološko kmetijo Kukenberger. Do daljnih Ponikev smo se odpeljali kar z vlakom, vožnja je trajala celih pet minut! Na kmetiji nas je s harmoniko in pesmijo sprejel g. Toni, šef kmetije. Najprej nam je razložil kaj vse na kmetiji pridelujejo in nam predstavil tudi njihove glavne izdelke: sir in jogurt. Vse smo lahko tudi poskusili. Najbolj zanimiv del pa je bil hlev z mladimi telički in kravami sivkami, ki so radovedno mukale, ko smo vstopili. Na koncu smo se odpravili še do pašnika, kjer kravice pasejo travo. Izlet je bil zelo poučen, okusen in zanimiv. Posebna zahvala,poleg g. Tonija, gre tudi Tinetovi mamici, Ge. Vanji Kresal, ki je tam tudi zaposlena in nas je celo pot spremljala.

Pižama party

25.3.2024

V našem zadnjem skupnem tednu smo po izboru otrok pripravili pižama zabavo, s katero so se otroci poveselili Andrejkinega penz’jona. Najprej smo v pižamah in z baloni rajali, peli in plesali, šli v kino s pokovko in uživali na svežem zraku. Dan je bil za otroke res popoln, saj so v vsem zelo uživali; skoraj prehitro je vse skupaj minilo. Lep pozdrav, Andrejka, hvala za vse in srečno v penziji!

Mavrično raziskovanje

14.3.2024

V jutranjem krogu so otroci izrazili željo, da bi se pogovarjali o mavrici. Najprej smo zapisali vse kar vemo o mavrici, nato pa smo se odpravili na mavrično raziskovanje. Otroci so ugotavljali katere barve so v mavrici, spoznavali velike in majhne mavrice, ujeli mavrico v dlan, se igrali z mavričastimi milnimi mehurčki, naredili poskus potujoče mavrice, izdelali mavrične vrtavke in še veliko drugega. Nazadnje so ugotovili, da imajo take teme najrajši; take, ki jih predlagajo sami in v katere se lahko še aktivnejše vključijo in sodelujejo.

Obisk lovskega doma v Globodolu

22.11.2023

Z lovsko družino Mirna peč smo se dogovorili za obisk in po čakanju na lepo vreme se nam je danes nasmehnila sreča. Z avtobusom smo se odpeljali k lovskemu domu v Globodolu, kjer nam je g. Lambert predstavil opremo, delo in poklic lovca. Zvedeli smo veliko novih stvari, si ogledali lovske trofeje, lovsko puško in se igrali na svežem zraku. Lovskemu društvu Mirna peč se še enkrat zahvaljujemo za sprejem in sladko malico, g. Bojanu pa za spremstvo. Lepo jesensko dopoldne smo preživeli v naravi in svežem zraku, v vrtec pa smo se vrnili utrujeno in veseli.

Od zrnja do kruha

6.11.2023

Odzvali smo se vabilu trgovine Dobrote dolenjske in se udeležili njihove delavnice na temo žit. Tam nam je gospodična Barbara prijazno predstavila različne vrste žit ter nam pokazala kako dolga pot je od zrnja do kruha. S čisto pravim mlinom so otroci iz pšeničnih zrn namleli moko in jo presejali skozi sito. Iz ovsa pa s kosmičnikom izdelali ovsene kosmiče. Zadaj v kuhinji so otroci lahko iz testa oblikovali svojo štručko, ki jo je kuharica spekla v peči. Mmmm, kako je lepo dišalo…

Od kostanja do palačink

30.10.2023

Oktobrska tema se je vrtela okrog kostanja, začeli pa smo jo s kostanjevim piknikom. Ker nam je nekaj kostanja ostalo, smo ugotavljali kaj bi še lahko naredili z njim. Sklenili smo, da naredimo kostanjevo moko, saj lahko iz nje naredimo veliko stvari. Do končnega izdelka pa je bila pot zelo dolga. Najprej smo kuharico prosili, da nam preostali kostanj speče, nato smo ga olupili, zdrobili, posušili in na koncu zmleli v moko. Iz moke smo najprej itak spekli palačinke, zatem pa smo se lotili še kruha. Oboje smo z zanimanjem poskusili in še večjim veseljem pojedli.

Pohod za Mali sonček

5.9.2023

Sončne dni v začetku septembra smo izkoristili za pohod in odšli do gradu ter se povzpeli po strmih stopnicah nad avtocesto. Po servisni poti smo nadaljevali pot proti Odrgi in na najvišji točki med malico uživali v razgledu na Trebnje in širšo okolico. Z višjega nivoja smo poiskali vse glavne stavbe in kraje v mestu in naš vrtec. Pot je bila res strma in naporna tako v hrib kot v dolino, zato smo morali biti zelo previdni. Vrnili smo se utrujeni, a zadovoljni, ker nam je prvi pohod tako lepo uspel.

Obisk gasilnega doma

12.10.2023

V mesecu požarne varnosti so nas z prostovoljnega gasilskega društva Trebnje povabili na obisk v gasilni dom. Tam so otroci spoznali vse kar tiče dela gasilcev. Prijazni gasilci so pokazali svojo gasilsko opremo, ki obsega vse od posebnih škornjev, hlač, jakne, rokavic, čelade, svetilke in vokitokija. Nato so nam razkazali svoja vozila ter orodje, ki ga prevažajo na intervencije. Na koncu smo lahko še gasili s čisto pravo gasilno cevjo in s pršenjem vode ustvarili majceno mavrico. Ogled je bil poučen in zelo zanimiv.

Dostopnost