LONČKI

Vzgojitelj Žiga Mohorčič

VPO pom. vzgojiteljice Andrejka Jevnikar

 

Dolgo že iščemo

lonček na pike,

tak, ki ti skuha vse, kar želiš.

Malo potrkaš,

malo pomešaš,

rečeš – in vse, kar izrečeš, dobiš.

Če bi kdo srečal

lonček na pike,

najprej naj sam se naužije dobrot.

Potlej pa res –

bomo hvaležni,

če mu do nas pokažete pot.

Obisk lovskega doma v Globodolu

22.11.2023

Z lovsko družino Mirna peč smo se dogovorili za obisk in po čakanju na lepo vreme se nam je danes nasmehnila sreča. Z avtobusom smo se odpeljali k lovskemu domu v Globodolu, kjer nam je g. Lambert predstavil opremo, delo inpoklic lovca. Zvedeli smo veliko novih stvari, si ogledali lovske trofeje, lovsko puško in se igrali na svežem zraku. Lovskemu društvu Mirna peč se še enkrat zahvaljujemo za sprejem in sladko malico, g. Bojanu pa za spremstvo. Lepo jesensko dopoldne smo preživeli v naravi in svežem zraku, v vrtec pa smo se vrnili utrujeno in veseli.

Od zrnja do kruha

6.11.2023

Odzvali smo se vabilu trgovine Dobrote dolenjske in se udeležili njihove delavnice na temo žit. Tam nam je gospodična Barbara prijazno predstavila različne vrste žit ter nam pokazala kako dolga pot je od zrnja do kruha. S čisto pravim mlinom so otroci iz pšeničnih zrn namleli moko in jo presejali skozi sito. Iz ovsa pa s kosmičnikom izdelali ovsene kosmiče. Zadaj v kuhinji so otroci lahko iz testa oblikovali svojo štručko, ki jo je kuharica spekla v peči. Mmmm, kako je lepo dišalo…

Od kostanja do palačink

30.10.2023

Oktobrska tema se je vrtela okrog kostanja, začeli pa smo jo s kostanjevim piknikom. Ker nam je nekaj kostanja ostalo, smo ugotavljali kaj bi še lahko naredili z njim. Sklenili smo, da naredimo kostanjevo moko, saj lahko iz nje naredimo veliko stvari. Do končnega izdelka pa je bila pot zelo dolga. Najprej smo kuharico prosili, da nam preostali kostanj speče, nato smo ga olupili, zdrobili, posušili in na koncu zmleli v moko. Iz moke smo najprej itak spekli palačinke, zatem pa smo se lotili še kruha. Oboje smo z zanimanjem poskusili in še večjim veseljem pojedli.

Pohod za Mali sonček

5.9.2023

Sončne dni v začetku septembra smo izkoristili za pohod in odšli do gradu ter se povzpeli po strmih stopnicah nad avtocesto. Po servisni poti smo nadaljevali pot proti Odrgi in na najvišji točki med malico uživali v razgledu na Trebnje in širšo okolico. Z višjega nivoja smo poiskali vse glavne stavbe in kraje v mestu in naš vrtec. Pot je bila res strma in naporna tako v hrib kot v dolino, zato smo morali biti zelo previdni. Vrnili smo se utrujeni, a zadovoljni, ker nam je prvi pohod tako lepo uspel.

Obisk gasilnega doma

12.10.2023

V mesecu požarne varnosti so nas z prostovoljnega gasilskega društva Trebnje povabili na obisk v gasilni dom. Tam so otroci spoznali vse kar tiče dela gasilcev. Prijazni gasilci so pokazali svojo gasilsko opremo, ki obsega vse od posebnih škornjev, hlač, jakne, rokavic, čelade, svetilke in vokitokija. Nato so nam razkazali svoja vozila ter orodje, ki ga prevažajo na intervencije. Na koncu smo lahko še gasili s čisto pravo gasilno cevjo in s pršenjem vode ustvarili majceno mavrico. Ogled je bil poučen in zelo zanimiv.

Dostopnost