SRČKI

Vzgojiteljici Darja Perdih in Petra Kic

VPO pom. vzgojiteljice Petra Kic in Anja Starič

Spremljevalka Barbara Blatnik

 

Vsak od nas ima ime

in vsi skupaj tvorimo veliko srce.

Med sabo smo prijatelji in se veselimo,

zato zjutraj radi v vrtec hitimo.

 

 

Junij pri Srčkih

26.6.2024

Junij v skupini Srčki je bil pester in že malo počitniško obarvan. Odpravili smo se v Zdravstveni dom Trebnje, in sicer v zobozdravstveno ordinacijo, kjer nam je zobna asistentka predstavila pripomočke, ki jih uporabljajo. V sklopu dneva knjižnice smo si ogledali predstavo, ki so jo pripravile knjižničarke. Sodelovali smo pri vaji evakuacije in v ta namen so nas obiskali tudi gasilci, ki so se pripeljali z gasilskim tovornjakom. Predstavili so nam opremo in pripomočke, ki jih potrebujejo pri delu. Ker je bilo lepo vreme, smo veliko časa preživeli na prostem. Večkrat smo odšli v gozd, kjer smo dali poudarek na občutenju gozda s čutili, odpravili pa smo se tudi na daljši pohod in se igrali na igrišču. Otroci so prinesli igrače za v peskovnik in tako smo izvedli še igralni dan na prostem. Veliko smo peli in plesali, sedaj pa komaj čakamo počitnice in nove dogodivščine.

Kliknite za ogled galerije slik…

Obisk vojaka

9.6.2024

V četrtek, 30. 5. nas je obiskal oči od L.N., ki je po poklicu vojak. Že takoj, ko vstopil v igralnico, smo bili navdušeni nad njegovo uniformo. Najprej nas je lepo pozdravil in nam pokazal nekaj pripomočkov, ki jih vojaki potrebujejo pri svojem delu. Pokazal nam je zaščitno opremo, med drugim čelado in neprebojni jopič, daljnogled, svetilko, šotor in spalno vrečo, katero smo lahko preizkusili ter ugotovili, da je res izjemno mehka in topla. Pogovarjali smo se preko radijskih sprejemnikov, iskali kovinske dele z detektorjem kovine, merili strani neba s pomočjo kompasa in zemljevida ter listali vojaške revije. Vojak nam je pokazal še hrano, ki jo jejo, ko so v gozdu in si ne morejo kuhati ter veliko stvari za prvo pomoč. Ko smo že mislili, da so to vsi pripomočki, je povedal, da je to le peščica izmed vseh pripomočkov, ki jih uporabljajo. Na koncu smo dobili še darilo, in sicer značko njihove vojaške enote, katere smo bili vsi zelo veseli. Zagotovo nas ta obisk ni pustil ravnodušne in z veseljem bomo vojaka tudi drugo leto povabili na obisk v vrtec.

Kliknite za ogled galerije slik…

Kolesarski dan

31.5.2024

V petek, 24. 5. smo imeli kolesarski dan. Vsak otrok je od doma prinesel svoje kolo oz. poganjalec. Najprej smo se pogovorili o zaščitni opremi, ki jo potrebujemo pri kolesarjenju in pravilih, s pomočjo katerih pazimo nase in tudi na druge kolesarje. Nato smo se s kolesi odpravili pred knjižnico, na ploščad Forma viva Trebnje, kjer smo s pomočjo stožcev postavili poligon, po katerem so se vozili otroci. Kasneje smo poligon še nadgradili, in sicer so se otroci vozili med stožci, se ustavili, odložili kolo, odtekli en krog, se spet usedli na kolo in odpeljali naprej po poligonu. Otroci so bili nad kolesarjenjem navdušeni in ponosni, da so lahko v vrtec pripeljali prav svoje kolo. Na koncu kolesarjenja smo utrujeni komaj čakali sok in malico, ki smo jo pojedli kot pravi športniki.

Kliknite za ogled galerije slik…

Obisk gozdarja

31.5.2024

V ponedeljek, 27. 5. nas je obiskal oči od V.R., ki nam je predstavil poklic gozdarja. Že na začetku nas je navdušil s traktorjem, ki smo ga vsi občudovali. Najprej nam je predstavil vso zaščitno opremo, ki jo potrebujejo gozdarji, vsak pa si je lahko na glavo nadel tudi gozdarsko čelado. Predstavil nam je pripomočke, ki jih uporabljajo, med drugim meter, klešče za merjenje hlodovine, motorno žago in klin za podiranje dreves. Otroci so lahko s pomočjo daljinskega upravljalnika za vitlo premikali odžagano deblo in se igrali z majhnimi kosi lesa. Na koncu se je lahko še vsak otrok usedel na traktor in pogledal, kako izgleda notranjost kabine. Prejeli smo tudi drevesni herbarij, ki smo ga kasneje v igralnici tudi pogledali. Za vse otroke je bila to zelo zanimiva izkušnja, o kateri so pripovedovali še cel ponedeljek.

Kliknite za ogled galerije slik…

Tralala, hopsasa, pustne smo šeme

20.2.2024

V torek, 13.2. je potekalo pustovanje. Že v prejšnjih dneh smo v ta namen ustvarjali pustne klobuke ter okrasili igralnico. V torek zjutraj pa so v vrtec vstopile prave pustne šeme. Dopoldne smo skupaj z ostalimi otroki iz enote, rajali, peli ter plesali in se veselili. Zatem smo se posladkali s slastnimi miškami ter se po malici odpravili na pustno povorko po mestu. Srečali smo še veliko drugih pustnih šem, ki so skupaj z nami odganjale zimo. Se že veselimo naslednjega leta, ko bomo spet našemljeni v svoje najljubše kostume.

Kliknite za ogled galerije slik…

Snežna doživetja

12.2.2024

Januarja nas je razveselil sneg in komaj smo čakali, da se začnejo snežna doživetja. Igrali smo se zunaj na snegu, kjer smo izdelovali snežne kepe in snežaka. Zunaj smo izvedli poskus vulkana, in sicer s sodo bikarbono, ki smo ji dodali tempera barvo ter alkoholni kis. V igralnici smo opazovali, kaj se zgodi s snegom, če je dlje časa na toplem. Ugotovili smo, da se stopi in spremeni v vodo. Ker je bil zunaj mraz, smo naredili tudi obraten poskus, in sicer smo vodo postavili ven ter čez nekaj časa videli, da se je voda spremenila v led. Vsi upamo, da nas letos čaka še kakšna pošiljka snega, ki nam bo prinesla še več veselja.

Kliknite za ogled galerije slik…

Tradicionalni slovenski zajtrk

3.12.2023

Na tradicionalni slovenski zajtrk smo se pripravljali cel teden. Z otroki smo se pogovarjali kako pripravimo kruh, kje živijo čebele, kje čebele nabirajo med, katera žival nam daje mleko, kako naredimo maslo, itd. Ogledali smo si čebelnjak v bližini vrtca in ga nato izdelali iz odpadne embalaže. Posnemali smo letenje čebel, spoznali pesem Čebelar in izdelali pogrinjke. Teden smo zaključili z vseslovenskim Tradicionalnim slovenskim zajtrkom (domačem kruhu, medu, maslu, mleku in jabolkih iz ekološke predelave). Ves čas zajtrka nas je spremljala pesem Čebelar. Obiskali sta nas tudi čebelici, ki sta nam prinesli med. Po končanem zajtrku pa smo v paru zaplesali ob pesmi Čebelar in tako obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk.

Za nami je tako še en lep teden, ki smo ga preživeli v družbi svojih prijateljev v vrtcu.

Kliknite za ogled galerije slik…

Obisk policista

6.11.2023

V torek, 10.10.2023 nas je obiskal oče A. V. Predstavil nam je poklic policista. Oblečen je prišel v policijski uniformi ter pokazal, kaj imajo policisti oblečeno in katere pripomočke potrebujejo za delo – lisice, luč, pištolo (brez naboja), značko, neprebojni jopič, pendrek, palico, piščal … Vse te pripomočke, razen pištole so si lahko otroci pobližje ogledali, jopič in različne policijske kape pa tudi poskusili. Ko so si vse ogledali, je prijazni policist otrokom dal štampiljko – policijskega medvedka. Za konec smo se skupaj odpravili na krajši sprehod okoli vrtca in si ogledali nevarne in varne poti, kje lahko prečkamo cesto – čez prehod za pešce in spoznali znak stop ter njegov pomen.

Kliknite za ogled galerije slik…

Obisk profesorice športne vzgoje

5.11.2023

V ponedeljek, 9. 10. smo se odpravili v telovadnico, v enoto Mavrica, kjer nas je pozdravila mami od A.V. Povedala nam je, da je profesorica športne vzgoje in nam pripravila vadbeno uro. Najprej smo se ogreli s pomočjo zabavnih gibalnih iger Medved spi, Avtomobili in Čarovniki. Zatem nas je čakal gibalni poligon z zanimivimi izzivi. Plezali smo po letveniku in skočili na blazino, plezali po letveniku in se spuščali po toboganu, hodili po kamnih za razvijanje ravnotežja, se kotalili, hodili po vrvi, s pomočjo naredili preval ter se plazili po klopi. Na koncu je sledilo še umirjanje in vadbene ure je bilo hitro konec. Zahvalili smo se mami od A.V., ki nam je prikazala, kako izgleda njen dan v službi in se poslovili.

Kliknite za ogled galerije slik…

September pri Srčkih

25.10.2023

Novo vrtčevsko leto smo pri Srčkih začeli s spoznavanjem novih prijateljev in raziskovanjem igralnice ter novih igrač. Veliko časa smo preživeli na prostem, še posebej v gozdu, kjer smo objemali drevesa in v sklopu pravljice Rdeča Kapica izdelali babičino hišico iz gozdnega materiala. Naslednji dan smo v vrtcu pobarvali še pobarvanke, na katerih so bili liki iz pravljice Rdeča Kapica. Praznovali smo rojstni dan Zale H., in se v sklopu Evropskega tedna mobilnosti udeležili predstave Potujoči cirkus nerodne Avguštine. 26. 9. smo se udeležili množičnega teka otrok, kjer smo pretekli 200 m ter za nagrado prejeli priznanje. September je hitro minil in v prihodnje nas čakajo nove dogodivščine.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost