POLŽKI

Vzgojiteljica: Maja Mandelj

VPO pom. vzgojiteljice: Lara Škrlec

Z majhnimi in negotovimi koraki smo začeli odkrivati svet izven domačega okolja. Čisto po polžje vemo, da se tudi počasi daleč pride… do velikega zadovoljstva in številnih uspešno prehojenih stopničk. 

 

BIBA LEZE

S kazalcem in sredincem se sprehajamo otroku po trebuščku, hkrati mu pripovedujemo:

 

Biba leze,  biba ni,

tovor nese, osel ni,

roge ima, kozel ni.

 

Prsta prideta do obraza in tedaj otroka požgečkamo pod brado z naslednjimi besedami:

 

Polž je polž!

ali

Buc, buc, buc!

Praznovanje rojstnih dni pri "Polžkih"

7. 6. 2023

V mesecu maju smo nekaj dni v vrtcu namenili vsem slavljencem, ki so v šolskem letu 2022/2023 že imeli svoj pomemben osebni praznik, 1. rojstni dan. Deževne dni smo izkoristili za praznovanja, zato smo  aktivnosti ob slavju pripravili v igralnici. Otroci so praznovali v skupinah po trije.

Otrokom smo v škatle in zaboje ponudile raznolik nestrukturiran in naraven material ter različne senzorne igrače. Odkrivali so »vsebino« naravoslovno-raziskovalnih škatel. Otroke je pri odkrivanju škatel vodila radovednost in želja po igri s predmeti. Ob koncu iskanja so v roke slavljencev prišli tudi plišasti polžki z njihovim osebnim imenom. Mehki polžki so iz slavljencev izvabili izraz navdušenja in veselja. Ob praznovanju smo slavljencem zapeli pesmi za rojstne dni, manjkalo ni niti  poslušanja otroške plesne glasbe, ki je otrokom omogočala spontano plesno-gibalno izražanje. Slavljence smo s plišastim polžkom fotografirali. Posebnost slavja pa je bila za otroke tudi pogostitev pri mizi, kjer so lahko uživali v estetsko pripravljenih sadnih kupah/sadnih krožnik s smetano in čokolado.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Medoddelčno povezovanje "Polžkov" in "Srčkov"

7. 6. 2023

Skupini »Polžki in Srčki« smo na Gubčevi sosedje. Pogosto se igramo drug ob drugem med spontano igro in raziskovanjem dvorišča ter tako krepimo stike in interakcijo med nami.

 Da pa ni vse tako spontano, so z namenom spoznavanja gledališke umetnosti vzgojiteljice za nas pripravile dve lutkovni igri: Volk in trije prašički in Mali medo. Najprej smo si igri ogledali ločeno, vsak oddelek zase, ker se  otroci v svojem »mehučku«, t. j. v svoji igralnici in z otroki svoje skupine, počutimo najbolje. Ko smo se stika z lutkami navadili, ko so otroci  že pridobili izkušnjo ob spremljanju lutkovne igre, smo izvedbo lutkovnih  iger ponovili. Tokrat so otroci obeh skupin igro spremljali istočasno. Tudi v teh skupnih različicah so otroci z zanimanjem spremljali dogajanje med lutkami in  predstavi na lasten način doživeli. Zadnjo predstavo Mali medo smo izvedli kot gledališče na prostem.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Mavrični bralček na Gubčevi

18. 4. 2023

Skupina Polžki smo jaslična skupina, pa vendar se že dodobra spoznavamo s knjigami vseh vrst. Najbolj seveda s kartonkami. Te so tudi najbolj okusne za žvečenje in trganje, ampak pustimo malenkosti. Torej, ker smo tako veliki, da smo že v vrtcu, smo tudi mi sodelovali pri Mavričnem bralčku. Kaj je to, boste vprašali? To je seveda mali spoznavalec knjig, ki je tako pisan, ker si je ogledal, prebral, prelistal toliko različnih knjig. Mavričnega bralčka knjige nadvse zanimajo, uživa ob rokovanju z njimi in z zanimanjem posluša vsebino. Seveda, kdaj odtava in so druge stvari bolj zanimive, ampak vseeno. Mavrični bralček se vedno znova vrača h knjigam, jih pregleduje, meče iz predala, kdaj stopi na njih in se nadvse zabava, ko ima opravka z njimi. Ko malo zraste, pa se nauči gledati daljše knjige, kjer je več besedila, kjer se zgodbe zlivajo ena v drugo.

V našem oddelku smo se dogovorili, da vsak izmed nas prinese od doma eno ali več knjig, ki si jih bomo ogledali v vrtcu. Vsi smo prinesli knjige in vsak dan smo eno pogledali. Bilo je zelo zanimivo. Enkrat smo sedeli za mizo in jih ogledovali, drugič smo to storili med igro, spet tretjič, pred zajtrkom ali po počitku. Vsakič je bilo malo drugače. Z veseljem smo spoznavali, kaj koga zanima. Nekatere bolj domače in/ali divje živali, druge zgodbe o mamicah in očkih, …

Na koncu smo zadnji dan v marcu imeli zaključek. Prejeli smo priznanja in si skupaj s sosedi Srčki ogledali predstavo Zlatolaska in trije medvedki, ki sta nam jo zaigrali Maja in Barbara. Skupaj smo imeli tudi sadno malico in dopoldan res zaključili v slogu Mavričnih bralčkov.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

MAREC - MESEC DRUŽINE

13. 4. 2023

V vrtcu se otroci že dovolj dobro počutijo, da jim je bilo ob pogledu na fotografije z njihovimi družinami prijetno. Posamezniki so se ob ogledu teh fotografij celo raznežili in podelili velik nasmešek ali zvoke odobravanja. 

Otroci so se v tem mesecu seznanili s tiskom. Doživeli so občutek barve na koži. Potiskali so »domače hišice« s prsti ali pečatniki, družinskim članom pa narisali lase in okončine z voščenkami.

Otroci so pričeli v simbolni igri reprezentirati vloge, dejanja in predmete, ki se pojavljajo in odvijajo v družini.

Spoznali smo pesem Mama (F. Luževič). Otroci so radi prisluhnili igranju melodije na flavto, ravno tako petju ter glasbo spontano spremljali s plesno-gibalnim izražanjem

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Februar pri polžkih

24. 3. 2023

Dnevi v vrtcu so bili, po uvajalnem mesecu, že nekoliko bolj mirni. Namen je bil otrokom ponuditi bogato izkušenjsko okolje, kjer bodo lahko razvijali raznolike sposobnosti in pridobivali nove zaznave.  

Otroci so se tako lahko preizkusili v igri z brivsko peno, gibanju skozi »pajkovo mrežo«, lepljenju različnih materialov na samolepilno folijo, v polaganju senzornih kock na svetlobno mizo, v  mešanju tempere in kisa ter dodajanju sode bikarbone pri naravoslovnem poizkusu »barvna čarovnija« ter v  gibalnem poligonu.

Spoznali smo tudi lutko-igračo Bibo, ki bo občasno naše aktivnosti dodatno popestrila. Večinoma so bili otroci nad njo navdušeni, iz posameznikov pa je v trenutkih spoznavanja zvabila tudi nekaj strahu.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Dostopnost