BUČKE

Vzgojiteljica Damjana Fajdiga

VPO pom. vzgojteljice Tatjana Anžlovar

 

Hišice, hiše, vile gradovi,

so varni otroški domovi,

dokler v njih biva radost srca.

(Tone Kuntner)

 

Dobrodošli mali in veliki v hišici «BUČK«

 

Lov na gozdnega škrata

01. 06. 2023

Otroke iz skupine Bučke je v igralnici pričakalo pismo. Bilo je pismo gozdnega škrata. V njem je napisal, da mu je veter podrl hišico in da jih prosi, če pridejo v v njegov Škratji gozd ter mu pomagajo zgraditi novo. Otroci so z navdušenjem sprejeli nalogo in že smo odhiteli na pot. Po poti je škrat pustil različne gibalne naloge in uganke, katere so morali izvesti in uganiti, da smo lahko sledili nadaljnjim navodilom, ki so nas peljala do Škratovega gozda. Pred vstopom v gozd smo potrkali na drevo in tiho vstopili. Razgledali smo se in začeli z izdelavo. Otroci so uporabili palice, listke in mah. Zgradili so kar štiri hišice, da bo škrat lahko povabil še druge škrate na obisk v svoj gozd. Pred odhodom v vrtec pa smo, zakopanega pod listjem, našli škratov škorenj. Za nagrado jim je škrat v zadnjem pismu obljubil škratje cekine, kateri so jih čakali v igralnici.  

Vzgojiteljici Damjana in Tatjana z otroki skupine Bučke.

Klikni tukaj za ogled galerije slik…

Med-oddelčno druženje s skupino otrok Cepetavčki

02. 05. 2023

Že v mesecu decembru smo se otroci iz skupine Bučke z avtobusom odpravili v vrtec Mavrica v Trebnje na druženje k skupini Cepetavčki. Tam so nas otroci, stari 5-6 let, prijazno sprejeli, se nam predstavili in nam zapeli pesmi v praznično decembrskem pridihu. Nato pa so nas povabili k raziskovanju igralnice, igri in tkanju novih prijateljstev. V družbi otrok iz skupine Cepetavčki so otroci uživali in zato smo jih povabili, da tudi oni vrnejo obisk in nas pridejo obiskat v enoto Dobrnič.

V mesecu aprilu pa se je zgodilo prav to, otroci ter vzgojiteljice iz skupine Cepetavčki so prišli na obisk. Bili smo jih veseli, razkazali smo jim našo majhno enoto, jih povabili v našo igralnico, jim zapeli nekaj spomladanskim pesmi ter jih povabili, da eno pesem zapojemo tudi skupaj. Nato pa so že vsi nestrpno čakali, da jim razkažemo našo igralnico in igrače ter se lahko pričnejo skupaj igrat. Otroci so se pomešali, se spoznavali in skupaj uživali v igri. Na koncu smo jih povabili se na sladko malico in čaj ter se od njih poslovili. Njihovega obiska smo bili zelo veseli.

Klikni tukaj za ogled galerije slik…

Prišle so maškarce

22. 02. 2023

 

V skupino Bučk danes ni bilo otrok, niti vzgojiteljic. Le kje so? So se pa v skupini  znašli simpatični čebelici, pikčasta pikapolonica, nežna metuljčica, mehki gepard, nasmejan klovenček, hiter Spajderman, čaroben samorog, navihana Maša (brez medveda), strogi policist, pogumna gasilca, pravljična princeska, tiha Miki miška, resen kavboj, prijazen dinozaver in dve pisani žuži. Pustni torek smo preživeli v pridihu pustnega rajanja v enoti, predstavitvi pustnih mask in pustni povorki po Dobrniču. Kot pa velja ob pustnem torku, pa smo se tudi posladkali s sladkimi krofi.

Zabaven je ta dan, ko se vsi lahko preobrazimo v nekoga drugega in pri tem noro uživamo.

Klikni tukaj za ogled galerije slik…

Zimske radosti

30. 01. 2023

V mesecu januarju so se otroci vsakega na novo zapadlega snega zelo razveselili. Čez okno smo v jutranjih urah opazovali snežinke, se pogovarjali o količini snega in kaj so delali čez vikend na snegu. Sneg pa smo izkoristili tudi v vrtcu, kjer smo se v zimskih kombinezonih odpravili na igrišče. Skupaj z otroki iz skupine Hrčki smo izdelovali snežake, se vozili z bobi, se s snegom kepali ali pa samo zadovoljno obsedeli v njem. Zopet smo ga uporabili tudi za likovne dejavnosti, saj smo ga v posodi prinesli v igralnico in ga s pomočjo kapalk in tempera barv pobarvali in opazovali, kako so se barve razpršile in mešale med seboj. Upamo, da se bo zima podaljšala še daleč v februar in z njo tudi sneg in zimske radosti.

Klikni tukaj za ogled galerije slik…

Čarobni december pri Bučkah

23. 12. 2022

V enoti Dobrnič smo si otroci in vzgojiteljice pričarali pravo Božičkovo čarobno dežele. V ta namen smo pri vhodu postavili Božička in njegove sani, da nas je ta pozdravil ob vstopu v vrtec. Otroci so izdelali okraske v rdeče-beli barvi, okrasili igralnico in enoto, obesili lučke in postavili novoletno drevesce. Izdelali smo Božičkov nabiralnik v katerem nas je vsak petek čakalo pismo Božička, katerega smo ob kaminu z zanimanjem prebrali. Seveda pa smo tudi mi pisali oz. narisali pismo Božičku in mu jih poslali. December je bil poln aktivnosti in ustvarjanja. Imeli smo delavnice s starši, kjer so otroci zaigrali dramsko predstavo Zrcalce, le-to so zaigrali tudi šolarjem 1.razreda. Pričarali smo si in se sproščali v senzorni igralnici ter preizkušali različne naravoslovne preizkuse. Imeli smo skupno čajanko v enoti s pečenjem vafljev. Ogledali so si lutkovno predstavo Živali pri babici Zimi v izvedbi vzgojiteljic ter izdelali voščilnice za Rdeči križ in pozornost za DSO. Starejši otroci so si v KD Trebnje ogledali predstavo O belem mucku, ki je bil čisto črn, šli na med-oddelčno druženje s skupino Cepetavčki v vrtec Mavrica in krasili smrečico v mestnem parku. Razveselil nas je tudi sneg katerega smo izkoristili tako za igro kot za ustvarjanje. Ker pa smo bili pridni, sta nas obdarila Miklavž s svojimi dobrotami in Božiček z igračami za igralnico. Zadnji dan pred počitnicami pa smo v enoti pripravili pravo malo silvestrovanje ob glasbi in plesu.

Vsem skupaj želimo lepe praznike in srečno v letu 2023!

Klikni tukaj za ogled galerije slik…

Obisk čebelarja

01. 12. 2022

V petek, na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, smo že zjutraj dali poudarek na dobrine, ki so nam jih pripravile kuharice. Kruh, maslo, med, mleko in jabolko, vse našteto so otroci z užitkom pojedli. Po zajtrku pa nas je obiskal čebelar, gospod Vinko, ki je tudi oče dečku Vinetu, ki obiskuje skupino Bučke. Predstavil nam je svoje delo in nas podučil, kaj čebele nabirajo, da v čebelnjaku živijo različne čebele, kjer da ima vsaka svoje delo, kako se zavarujejo če so napadene in ostale zanimive informacije. Pokazal nam je satje, katerega imajo čebele v čebelnjaku ter se oblekel v zaščitno obleko, ki jo obleče, da se zavaruje pred piki. Za posladek pa nam je prinesel kozarec medu, katerega smo z veseljem pokusili. Čebelarju smo se zahvalili za obisk in se dogovorili, da se v spomladanskih mesecih ponovno srečamo in obiščemo njegov čebelnjak.

Klikni tukaj za ogled galerije slik…

Lahkih nog naokrog

16. 11. 2022

V sklopu obogatitvene dejavnosti enote Dobrnič z naslovom Mavrični živ žav v naravi, smo v oktobru izvedli gibalne dejavnosti na prostem. Odpravili smo se na travnik, ki nam je omogočil, da smo varno in uspešno odkrivali in krepili svoje potenciale na področju gibanja in motoričnih spretnosti ter se medtem urili v socialnih veščinah. Gibali smo se prek poligona, ki so ga zasnovale kar sami otroci iz skupine Bučke. Otroci so namreč narisali gibalne kartice, ki so jih poimenovali in iz njih pripravili plakat. Tako smo se lahkih nog podali naokrog po travniku, kjer so nam pri še bolj razgibanem poligonu pomagale krtine, grmički detelje ter mišje brazde.

Klikni tukaj za ogled galerije slik…

Ogled gasilskega doma

Vsako leto v mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti, obiščemo gasilce v gasilskem domu Dobrnič, ki so v neposredni bližini vrtca. Prijazno nas sprejmejo in pokažejo gasilska vozila, opremo ter predstavijo delo gasilca. Otroci so že pravi poznavalci orodja in opreme, ker je kar nekaj njihovih staršev v gasilskih vrstah in so redni obiskovalci gasilskega doma. Kljub temu, pa se oči kar zaiskrijo, ko se odprejo vrata kamiona in lahko vstopijo in si ogledajo notranjost vozila. Poseben učinek naredita seveda še prižgane lučke in sirena. Gasilcem smo hvaležni za povabilo. Obljubili smo jim, da jih bomo drugo leto zopet obiskali in  seveda postali gasilci.

Kliknite za ogled galerije slik

Obisk policista

V okviru projekta Varno v vrtec in šolo, smo otroci iz skupine Bučke v vrtec povabili policista Gregorja, ki je tudi očka našemu Lovru. Ponosni Lovro nas je z očkom na začetku kolone vodil po naši običajni sprehajalni poti. Policist nam je pokazal, kje in kako varno prečkamo cesto, kako varno hodimo, kako moramo biti pozorni na prometne znake in druge oznake na cesti. Poudaril je, da je prav tako pomembno, da ves čas spremljamo dogajanje okrog sebe in skrbno pazimo drug na drugega. Po prihodu do vrtca, nam je še razkazal policijski avto in opremo. Najbolj pogumni so se celo pustili vkleniti v policijske lisice. Pozabil pa ni tudi prižgati lučk in sirene. Obiska smo bili zelo veseli, najbolj seveda pa Lovro.

                                                                                                              Klikni za ogled galerije slik

Dostopnost