PIKCI

Vzgojiteljica Erika Žalec

VPO pom. vzgojiteljice Tatjana Anžlovar

 

Kdo so Pikci? Pikci so otročki, sončki, lubčki, nagajivčki, fantički in punčike,…

Smo pisana druščina otrok starih od 1 do 5 let, vsak s svojo barvo, ki  pove, da je vsak drugačen, poseben in edinstven. Skupaj bomo poskušali narediti iz vseh teh pik lepo barvno usklajenost  in harmonijo.

Pikci v novembru

3.12.2023

Mesec november je bil v znamenju listja in tem, ki so povezane z njim. Spoznali smo zgodbo o strahopetnem listu. En dan smo imeli dan brez igrač. Igrali smo se z naravnim materialom, ki je čisto odtehtal vse igrače iz kotičkov. Skupaj z oddelkom D1 smo izvedli igralni dan z listjem. Ker je bilo listja res veliko, je bil to res pravi žur. Od sreče in veselja, kaj nam ta obilica listja ponuja, smo kar piskali, tako je bilo luštno. Iz prinesenega materiala iz gozda, smo si izdelali svoj mini gozd. Čas smo posvetili tudi lutkam, igri vlog v dramatizaciji in rajanju. Preizkušali smo se v animiranju različnih vrst lutk, si naredili priročna gledališča in si izdelali namizne lutke za zgodbo Pod medvedovim dežnikom. Utrjevali smo ljudsko Mat potico pečejo in spoznali Ob bistrem potočku. Rajanje smo si popestrili z oblačili za rajanje. Ob dnevu Strpnosti smo izvedli različne gibalne vaje na to temo ter spoznali zgodbo Osorni tečnež. Zgodba je še zlasti pri starejših v skupini bila izredno dobro sprejeta. Ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku pa nam je medeni zajtrk postregla naša najmlajša, ki se je v vlogi razdeljevalca preizkusila prvič in odlično opravila vlogo čebelice.

Klikni za ogled galerije slik…

Pikci v oktobru

6.11.2023

V mesecu oktobru smo spoznavali in utrjevali okroglo obliko prinesenih buč, njihove barve, velikosti in celo dolžino. Ugotovitve smo beležili in nato iz  diagrama poskušali odčitati česa je več/manj, enako Ugotavljali smo tudi, kaj se kotali po klančini in kaj ne. Iz blaga izdelanih vreč, ki smo jih pobarvali v barvi buče, smo si s pomočjo polnila izdelali svojo mehko bučo. Buče smo tudi prerezali in raziskovali, kaj buča skriva v sebi. Odigrali smo dramatizacijo Razbita buča ter spoznali zgodbi Buča Debeluča in Buča velikanka. Ker je oktober mesec, ko si nekateri iz buče naredijo strašilo, smo si eno strašilo naredili tudi mi. Hkrati smo spoznali zgodbo o duhu Duhcu, ki je iskal prijatelja. Nadeli smo si različno obarvane plaščke in uprizorili zgodbo o duhcu. Seveda smo si iz belega robčka naredili vsak svojega duhca. Za konec pa smo se šli slaščičarje in iz banane naredili okusnega duhca, ki je končal v naših trebuščkih.

Klikni za ogled galerije slik…

Pri gasilcih

6.11.2023

V mesecu požarne varnosti smo bili povabljeni na obisk PGD Dobrnič, kjer so nam prijazni gasilci in gasilka predstavili gasilsko opremo, nas opozorili na morebitne nevarnosti in nas vse popeljali po dvorišču pred gasilnim domom s čisto pravim gasilskim tovornjakom. To je bilo luštno: sirena, lučke, tovornjak, skupaj v tovornjaku,… In še rolado za pogum smo na koncu dobili. Vsi smo rekli v en glas: Ko bom velik, bom gasilec.

Klikni za ogled galerije slik…

Naša nova skupna pot

7.10.2023

Z novim šolskim letom smo skozi vrata oddelka D2 na skupno pot vstopili otroci, ki so bili v tem oddelku že minulo leto, otroci, ki so bili pred leti v tem oddelku, otroci, ki so bili do sedaj v D1, otroci, ki so prišli iz enot v Trebnjem, novinci in nova vzgojiteljica. Pisana druščina otrok starih od 1-6 let in le Tatjana je naša stalnica.

Oblikovati je treba pravila, da se bomo vsi dobro počutili, se imeli radi, radi prihajali v vrtec, z veseljem raziskovali in spoznali nekaj novega.

V tem mesecu so se otroci, ki so že stari 3 leta in več, odpeljali z avtobusom v Trebnje na ogled predstave Potovanje nerodne Avguštine pred občinsko zgradbo. Čas, ki je ostal, smo porabili za obisk železniške postaje, kjer smo mahali odhajajočemu vlaku.

Izvedli smo Množični tek otrok, šli na Fit pohod proti Preski, si ogledali lutkovno predstavo Razbita buča, utrjevali in spoznavali nove pete pesmi ter spoznavali novo rajalno pesem in koreografijo. Šolski otroci so nas povabili na ogled dramatizacije Pod medvedovim dežnikom.  Preskusili smo se tudi v slikanju in se razgibavali med drugim tudi v telovadnici.     

Klikni za ogled galerije slik…

Dostopnost