HRČKI

Vzgojiteljica Maja Rozman

VPO pom. vzgojiteljice Klavdija Pirc

 

Hrček ima svojo votlino, a jaz imam svoj vrtec in svojo družino.

Dobrodošli v naši votlini, ki jo bomo napolnili z otroško radovednostjo in igrivostjo.

 

 

Kekčeva dežela

1. 6. 2023

Otroci iz oddelka Hrčki smo se odpravili na dolgo vožnjo z avtobusom v Kekčevo deželo. V čudovitem objemu gora je skriti kotiček, kjer živijo Kekec, Mojca, teta Pehta, Brincel in Bedanec.

Komaj smo že čakali, da prispemo in, da se bo naša dogodivščina začela. V Kekčevo deželo nas je odpeljal prav poseben avtobus, med potjo smo že lahko videli pasti, ki jih je postavil Bedanec. Najprej smo opazili njegove nogavice in se nato odpravili v njegovo kočo, kjer smo rešili Mojco. Bili smo zelo pogumni in tihi, da ne bi zbudili spečega Bedanca. Mojca nas je odpeljala k Brenclju, kjer nas je našel Bedanec. Malo smo se ga prestrašili, vendar ne preveč, ker smo zelo pogumni. Preganili smo ga s skovikanjem sove in brez skrbi nadelavali pot ter našli Kekca. Skupaj smo se skozi skrivni rov odpravili k teti Pehti, ki nam je pokazala svoj zeliščni laboratorij. Pili smo čaj iz njenih zelišč in se posladkali s pecivom.

Za konec smo zapeli še skupaj s Kekcem in se polni novih doživetij vrnili domov.

Kliknite za ogled galerije slik…

Ustvarjanje z glino

1. 6. 2023

 

Otroci zelo radi manipulirajo s plastelinom in slanim testom.  Zato smo se odločili, da jim ponudimo še glino. Stiskanje in oblikovanje gline je aktivnost, ki otrokom pomaga pri razvoju finih motoričnih spretnostih.

Zelo smo se razveselili, ker nam je pomoč pri oblikovanju z glino ponudila Danova nana (babi). Samo za to, da nas je obiskala je morala že zgodaj na pot, saj se je pripeljala z Bleda.

Najprej se nam je predstavila in nam povedala, kako dobimo glino. Pokazala nam je tudi nekaj svojih izdelkov. S posebno vrvico je razrezala velik kos gline, nato smo si nadeli predpasnike in se lotili dela.

Najprej smo glino dobro pregnetli in nato povaljali. »Nana« nam je priskočila na pomoč in nam pokazala, kako se izdela rožice in kako v glino odtisnemo čipko. Pri delu smo bili zelo ustvarjalni in vztrajni. Nastalo je veliko čudovitih izdelkov, ki smo jih poslali v Vrtec Mavrica. Hišnik Miran jih bo dal v posebno peč, da se posušijo.

Preživeli smo res prijetno ustvarjalno dopoldne. »Nani« smo zapeli še nekaj pesmic in se ji iz srca zahvalili za obisk ter ji zaželeli srečno pot na Bled.

Kliknite za ogled galerije slik…

Zadnji utrinki iz letovanja pri Hrčkih

18. 5. 2023

Tudi v sredino jutro, so nas prebudile dežne kapljice. Kljub slabemu vremenu, si te dni nikakor ne dovolimo, da bi izzvenelo naše veselje in navdušenje nad dejavnostmi. Otroci so zjutraj razmišljali le o tem, ali je že čas, da si pripravijo in oblečejo svoje kopalke in kopalne plaščke/brisače.

Dopoldan smo preživeli v bazenih. Otroci so s svojimi učitelji utrjevali plavalne tehnike in osvajali nove. Plavanje v vodi jim je zelo všeč. Zaradi slabega vremena, smo se tudi popoldan odpravili na bazen, kjer so otroci sodovali pri načrtovanih zabavnih štafetnih igrah v bazenu.

Po okusni večerji, smo se toplo oblekli, vzeli dežnike in se odpravili na kratek sprehod do sosednjega hotela. Sledila je težko pričakovana “žurka”, kjer so otroci skupaj z animatorko zaplesali ob sodobni glasbi. Kljub celodnevnemu kopanju, so dali vse od sebe in se noro zabavali. Po vrnitvi v hotel, so brez težav vsi sladko zaspali.

Danes nam je vreme bolj naklonjeno, zato se bomo v popoldanskih urah preizkusili v pustolovskem parku in se podružili ob kresu.

Otroci in vzgojiteljice vam pošiljamo še zadnje pozdravčke iz Gozda Martuljek.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dogodivščine pri Hrčkih

17. 5. 2023

Dnevi letovanja zelo hitro minevajo, otroci pa v vsem tem pridobivajo ogromno zanimivih, novih, razburljivih in veselja polnih doživetij. Vsi otroci pridobivajo bogato plavalno znanje na bazenih in prav z velikim navdušenjem jih je opazovati, kako nekateri že zelo spretno preplavajo dolge dolžine v bazenu. Tudi plavalni učitelji so navdušeni nad znanjem in trudom otrok. V torek popoldne so se otroci preizkusili v različnih igralnih igrah po postajah pri katerih so bili primorani uporabljati veliko mero spretnosti in logičnega znanja, preizkusili pa so se tudi v gradnji lesene hišice. Zelo zanimivo je bilo opazovati, kako znajo otroci zavihati rokave, poprijeti za delo in si med seboj pomagati, da je delo hitreje opravljeno. Kljub deževnemu vremenu se imajo otroci zelo lepo in pridobivajo veliko novih izkušenj.

Kliknite za ogled galerije slik…

1. in 2. dan letovanja Hrčki

16. 5. 2023

Polni pričakovanja smo se z avtobusom odpeljali novim dogodivščinam naproti. V gozdu Martuljek nas je pričakalo lepo sončno vreme.

Najprej smo se namestili v sobah in spoznali nove prijatelje. Ker smo bili že pošteno lačni, smo se odpravili na kosilo. Bilo je zelo okusno. Po kosilu smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina se je preizkusila v plavanju. Druga skupina pa v plezanju na plezalni steni. Dokazali smo, da smo zelo pogumni in spretni. Dan je hitro minil. Po večerji, smo prebrali še pravljico za lahko noč ter utrujeni zaspali.

Spočiti, nasmejani in polni energije, smo se zbudili in odpravili na okusen zajtrk. Na to smo se odpravili na bazen, kjer smo preizkušali nove plavale tehnike.

Kliknite za ogled galerije slik…

Obisk muzeja Lojzeta Slaka

14. 5. 2023

V sredo smo se skupaj z otroci iz Šentlovrenca odpravili z avtobusom v Mirno Peč, kjer smo obiskali muzej Lojzeta Slaka. Že samo vožnja z avtobusom je bila pravo doživetje.Ob prihodu nas je pričakala kustosinja muzeja in nas prijazno pozdravila. Nato smo si ogledali harmonike, plošče, nagrade in fotografije. Najbolj so nam bile všeč harmonike in ostali inštrumenti. Zelo se nam je zdela zanimiva tudi soba s pohištvom  iz Slakove hiše. Slakovo glasbo in njegovo nastopanje smo tudi sami podoživeli in sicer tako, da smo zapeli na čisto pravem odru. Preizkusili smo se v tudi igranju »frajtonarice« . Doživeli smo zelo zanimivo dopoldne in se polni novih doživetij vrnili v vrtec.

Kliknite za ogled galerije slik…

Druženje z otroki iz oddelka Lončki

Pust v našem vrtcu

21. 02. 2023

 

 

Otroci iz oddelka Hrčki smo nestrpno pričakovali pustni čas. V katerem  smo spoznavali pomen pusta, izdelali smo maske in dekoracijo za igralnico ter skupne prostore. Končno je prišel pustni torek, ko so v vrtec prišle čisto prave maškare.

Imeli smo predstavitev mask in ugotovili, da je ena lepša kot druga. Predstavili so se nam samorogi, metulji, vile, policisti, tačke na patrulji, zebra, bojevniki, Super men , Batman, žabice, kmet in  dinozavri. Manjkale niso niti žuželke v katre so se spremenile naše vzgojiteljice.

Pripravili smo pustno rajanje in se odpravili odganjat zimo po Dobrniču. Kot se za maškare spodobi smo se posladkali z okusnimi krofi, ki so nam jih poslale naše kuharice. Upamo, da smo bili uspešni pri preganjanju zime in se že veselimo sončnih in toplih dni.

Kliknite tukaj za ogled galerijo slik…

Dnevi likovnih dejavnosti

14. 02. 2023

 

Otroci iz skupine Hrčki, smo se prelevili v prave umetnike. Na hodniku in v igralnici smo pripravili likovni kotiček, v katerem smo se skozi celoten teden likovno izražali.

Zajeli smo vsa likovna področja, risali smo Prešernov potret z ogljem. Slikali smo po snegu in se pri tem zelo zabavali. Preizkusili smo se tudi v kiparjenju ter iz slanega testa oblikovali srčke. Spoznali smo tudi grafiko. Starejši otroci so se seznanili  s koligrafijo,  mlajši pa s tiskanjem s pečatniki. K sodelovanju smo povabili naše starše, s katerimi smo v likovnem kotičku ustvarili prava umetniška dela.

Teden je kar prehitro minil, zato smo se odločilo, da bo likovni kotiček še nekaj časa deloval na hodniku. Pripravili smo tudi razstavo vseh umetnin, ki so nastale v likovno obarvanem tednu.

 

Kliknite tukaj za ogled galerijo slik…

Veseli december pri Hrčkih

30. 12. 2022

 

Otroci iz skupine hrčki smo aktivno zakorakali v praznični mesec. Starše smo povabili na predstavo Zrcalce ter delavnice. S skupnimi močmi nam je uspelo okrasiti igralnico in skupne prostore vrtca.  Imeli smo kar nekaj obiskov in sicer obiskala nas je ilustratorka in slaščičarka. Novo znanje smo uporabili in spekli slastne piškote. Vsak petek smo nestrpno čakali na Božičkovo pismo in njegovo sporočilo.  In končno dočakali darila pod smrečico, katerih smo se zelo razveselili.

Veliko smo se družili z otroki iz skupine Bučke. Priredili smo čajanko na kateri smo se ob prijetnem druženju, sladkali z vaflji. Praznični čas smo zaključili z veliko zabavo na kateri smo sproščeno rajali in pokazali svoje plesne ter pevske sposobnosti.  Kot se za zaključek spodobi, smo novemu letu tudi nazdravili z otroško penino.

V novem letu vam želimo vse dobro.

 

Kliknite tukaj za ogled galerijo slik…

Mali raziskovalci

15. 12. 2022

 

 

Najboljši način za učenje je zabavno učenje in najboljši načini za zabavno učenje so eksperimenti. Zato smo otroci iz skupine Hrčki  pripravili vse potrebno iz naravoslovnega zaboja, povabili še otroke iz skupine Bučke in se lotili eksperimentov.

 Zelo radi imamo sneg in ker se kar prehitro stopi smo se odločili, da ga naredimo tudi mi. Potrebovali smo brivsko peno in sodo bikarbono. Narejen sneg smo opazovali in ugotovili, da iz njega lahko izdelujemo kepe in majhne snežake. V igralnico smo prinesli čisto pravi sneg in ugotavljali, kako se topi, ko nanj s kapalkami nanesemo raztopino soli in vode. Najbolj sta nam bila všeč poskus snežni vihar, ki je bil tako močen, da se je razlil še po mizi. In gosenica pri katerem smo s pomočjo milnice naredili zelo dolge gosenice iz mehurčkov.

 Preživeli smo prijetno dopoldne in se veliko novega naučili ter se pri tem zelo zabavali.

Kliknite tukaj za ogled galerijo slik…

Obisk slaščičarke

09. 12. 2022

 

V tem prazničnem času se je našemu vabilu odzvala mamica naše deklice Belle. Izpod njenih spretnih rok nastajajo čudovite sladice, zato smo jo prosili, da nam predstavi svoje delo – delo slaščičarke. S seboj je prinesla svoje pripomočke, ki nam jih je predstavila in tudi dovolila, da si jih pobližje ogledamo in z njimi rokujemo. Spoznali smo, da za izdelavo lično izdelanih slaščic potrebujemo res veliko pripomočkov, ki pa so prav zabavni za uporabo.

Po njeni predstavitvi poklica slaščičarke smo se tudi sami preizkusili v izdelavi piškotov, pri kateri smo neznansko uživali. Še bolj pa smo uživali, ko smo jih prav hitro snedli. Napekli smo jih dovolj, celo toliko, da smo jih lahko naslednji dan ponudili našim staršem, bratcem in sestricam na našem srečanju. Prav vsi so jih pohvalili, zato vemo, da bomo  še kdaj prijeli za valjarje in piškotne modelčke ter jih spet pripravili.

Kliknite tukaj za ogled galerijo slik…

Obisk Čebelarja

24. 11. 2022

V preteklem tednu smo še posebej pozorno in s hvaležnostjo govorili o dobrinah, ki jih vsakdan prejemamo iz narave in naših kmetij ter nestrpno pričakovali petek. Pripravili smo pogrinjke rožice in skupaj sedli k tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Na najboljši domači kruh  smo namazali maslo ter ga okrasili z zlatimi kapljami medu. Dobrotam in druženju smo nazdravili s skodelico mleka in si za malico privoščili slastno jabolko.  Po zajtrku smo zaplesali na Slakovo pesem Čebelice in jo tudi zapeli. Po plesu nas je obiskal čebelar in nam predstavil svoj poklic. Najprej nam je predstavil značilnostih čebelje družine, ki biva v panju. Podučil nas je, da čebele ne nabirajo medu ampak medečino. Pokazal nam je satje  kamor čebele odlagajo medečino in se oblekel v zaščitno obleko. Poskusili smo tudi njegov med. Zahvaljujemo se Čebelarju za obisk in se že veselimo ponovnega srečanja in obiska njegovega čebelnjaka v spomladanskih mesecih.

Kliknite tukaj za ogled galerijo slik…

Lahkih nog naokrog

15. 11. 2022

V sklopu obogatitvene dejavnosti enote Mavrični Živ žav v naravi smo v oktobru izvedli gibalne dejavnosti na prostem, in sicer na bližnjem travniku. Travnik je omogočil, da smo varno in uspešno odkrivali in krepili svoje potenciale na področju gibanja in motoričnih spretnosti ter se medtem urili v socialnih veščinah. Podali smo se na poligon, ki so ga zasnovali kar naši Hrčki. Otroci so namreč narisali gibalne kartone, ki so jih poimenovali in iz njih pripravili plakat. Tako smo se lahkih nog podali naokrog po travniku, kjer so nam pri še bolj razgibanem poligonu pomagale krtine in grmički detelje ter mišje brazde.

Kliknite tukaj za ogled galerijo slik…

September pri Hrčkih

Pogumno smo zakorakali novemu vrtčevskemu letu naproti. Veliko časa smo namenili medsebojnemu spoznavanju, igri in zabavi. Lepo vreme smo izkoristili za preživljanje časa v naravi. Velikokrat smo se odpravili na bližnji travnik in uspelo nam je prehoditi tudi že pot do gozda. Sončne septembrske dni smo izkoristili in travnik raziskali z vsemi čutili. Za zaključek smo na travniku pogrnili veliko piknik odejo in na njej uživali v poslušanju pravljice. Hrčki smo spoznali, da je v vrtcu zelo zabavno in vsak dan z veseljem vstopimo v našo votlino razposajeni in nasmejani.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost