ROBOTKI

Vzgojiteljica Klavdija Pirc

VPO pom. vzgojiteljice Monika Koželj

Mi smo mali igrivi robotki.

Radi pojemo, plešemo in se igramo.

Zunaj radi postopamo in fino se imamo.

Smo druščina zabavna,

ki ves čas raziskuje in zabavne misli oblikuje.

Uživancija v čudoviti gorenjsko obarvani naravi

 

9. 5. 2024

Končno smo dočakali sonce, ki nas je že navsezgodaj požgečkalo s svojimi sončnimi žarki. Po včerajšnji zabavi je bil spanec prepotreben in danes bi nam dodatna kitica spanja še kako prišla prav Včerajšnja zabava je bila ena sama uživancija. Poleg plesa in petja so nam naši učitelji za piko na i pripravili čisto pravi light show z meglo, mehurčki in peno – zabava je več kot uspela. Na bazenu pridno nadaljujemo z učenjem plavanja, na prostem pa raziskujemo prelepo okolico. Opazujemo gore, ki nas obdajajo, se sprehajamo po čudovitih sprehajalnih poteh in uživamo na otroških igriščih. Danes nas čaka obisk pustolovskega parka, kjer bomo na preizkušnjo postavili svoj pogum. Kako nam bo šlo, boste izvedeli jutri, ko se vrnemo domov. Nas že kaj pogrešate? Mi vas, ves čas po malo. Čez dan nas zaposlujejo prenekatere dejavnosti, zvečer pa imamo pred spanjem nekaj več časa in takrat se s kakšno solzico, ki jo potolažimo z objemom, spomnimo tudi na vas. Radi vas imamo in komaj čakamo, da se vrnemo domov – čeprav – se imamo tu reeeees lepo!

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Postajamo pravi vodni junaki

 

8. 5. 2024

Če vas skrbi, kako ponoči spimo, naj vam povemo, da so vse skrbi odveč. Čez dan se nam namreč toliko dogaja, da po večerji brez težav potonemo v krepčilni spanec, ki drži do jutra. Včeraj smo na primer uživali v igralnih uricah, ki sta jih za  nas pripravila učitelja Maja in Boštjan. Poleg že poznanih iger smo se naučili tudi novih, ki so od nas zahtevala dodatno zaupanje in sodelovanje. Dobro nam je šlo!  Na bazenu smo že pravi junaki. Pozna se nam vsak dan »dela«. Veste, da se lahko pod vodo spremeniš v čisto pravo zvezdo, ali morski list? Lahko postaneš ladja, čolniček ali žaba, ki spretno plava, če pa te premaga lakota, si lahko kar v vodi spečeš palačinko. Mimo dobre hrane, ki boža naše želodčke enostavno ne moremo. Z veseljem jo pričakujemo in še z večjim veseljem zmažemo. Naj bo za danes dovolj. Povemo vam lahko le še, da nas danes zvečer čaka nekaj posebnega. Uganete kaj?

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Prvi vtis izpolnil naša pričakovanja

 

7. 5. 2024

Prvi dan je minil v znamenju velikih pričakovanj in adrenalina, ki ga ni manjkalo. Vožnji z avtobusom, ki je že sama po sebi doživetje, je sledil prvi »skok v bazen, kjer so prijazni vaditelji preizkusili naša plavalna znanja in sposobnosti. Povemo vam lahko, da so se vaditelji res potrudili in nam vodo približali na način, da smo v čofotanju prav vsi uživali. O dobri hrani, ki pritiče hotelskemu tretmaju, ne bi izgubljali besed. Povemo vam lahko le, da naši želodčki uživajo. Včerajšnje pestro dogajanje smo zaključili z raziskovanjem okolice hotela in čisto pravim kresom, kjer smo spoznavali lastnosti ognja in načine varnega rokovanja z njim. Danes nas časa plavanje, sprehod in igra v naravi, …kaj več pa vam razkrijemo jutri.

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Robotki in elektrika

 

28.3.2024

V mesecu januarju smo pričeli z dejavnostmi na temo elektrike. Otroci so že pred časom izkazali zanimanje zanjo in vsem kar nas obdaja v zvezi s tem.  Tako smo pričele pogovor o tem kaj je elektrika, za kaj vse jo potrebujemo, kdo skrbi zanjo in za njeno omrežje, kako jo sploh pridobivamo in kateri so naravni viri zanjo. Na podlagi lastnosti smo razvrščali predmete na tiste, ki elektriko potrebujejo za svoje delovanje in tiste, ki ne. Čas smo si krajšali z igro Elektrika, ki nas je spodbudila, da smo izvedli različne oblike gibanja.  Nadvse so otroci uživali v naravoslovnem dnevu, ko so preizkusili različne poskuse s statično elektriko. Naučili smo se deklamacijo Elektrika. V vrtec so otroci prinesli tudi ročne svetilke, s katerimi so se odpravili po poligonu v igralnici in na lov za zakladom. Tekom tedna smo hodili na opazovalne sprehode in opazovali električno infrastrukturo in utrjevali poimenovanja za njene dele – daljnovod, elektro omara, električna žica, transformatorska postaja… Za zaključek pa smo si iz Trebnjega naročili še zaboj, Prvi koraki v elektriko ter naredili mnoge poskuse z električno energijo in magneti.

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Zimski športni dan v januarju

 

20.2.2024

Zima nam je končno naklonila nekaj snega, ki smo ga pri Robotkih že nestrpno čakali. Sredino sredinega dopoldne smo izkoristili za zimski športni dan. Po zajtrku smo se oblekli v kombinezone, nadeli kape in rokavice, prijeli sani ter se odpravili na bližnjo klančino ob vrtcu, kjer smo se sankali in uživali v snegu. Ko smo se vrnili v vrtec nas je že čakal topel čaj ter sadna malica. Preživeli smo prijetno dopoldne na snegu, kar je razvidno s spodnjih slik. 

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Babica Zima na obisku

 

26.12.2023

Prijatelji iz sosednje igralnice, Pikci, so nas povabili na jutranje gibalne minutke v njihovo igralnico. Po končanem razgibavanju smo se namenili k smrečici na hodniku, da bi ji zapeli lepe zimske pesmi, ki jih že dobro znamo. A ko smo se bližali smrečici, smo ob njej ugledali spečo babico Zimo, ki je imela ob sebi celo zakurjen mali kamin. Tiho smo se usedli krog nje in ravno v tem času, se je babica Zima prebudila. Presenečena nas je pozdravila in povedala, da se je k nam odpravila, da nam prebere zgodbico, Želim si postati božično drevo; vendar je medtem, ko nas je čakala, od utrujenosti zaspala. In res, babica nam je s svojim pravljičnim glasom prebrala zgodbo, mi pa smo jo z navdušenjem opazovali in sledili pripovedki. Ob koncu branja je pogledala našo smrečico in ugotovila, da ji manjka zvezda na vrhu. Izbrali smo eno od deklic, ki nam je pomagala ter nadela zvezdo smrečici. Po tem je vprašala, če nam pokaže kako se plete in seveda, smo želeli videti kako to gre. V času, ko je pletla, pa smo ji zapeli nekaj zimskih pesmi. Nad katerimi je bila navdušena, a je kaj kmalu tonila v globok spanec. Pustili smo jo, da se odpočije in nabere moči ter odšli v igralnico na skupno prepevanje in rajanje ob harmoniki.

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Topli november

 

26.12.2023

Sončni dnevi so nas zasuli s kopico priložnosti in prav vse smo skušali zagrabiti.  Mesec je bil zaznamovan z jesenjo, tradicionalnim slovenskim zajtrkom in pričetkom Mavričnega bralčka.  

Tako smo v tem mesecu izkusili kar dva pohoda v neznano; enega v smeri Reve in drugega v smeri Podlisca. Podali smo se čez drn in strn, po še neuhojenih poteh, hodili po blatnih lužah, rajali na rosnem travniku in postavljali hišice za gozdne škratke ter preskakovali kolovozne poti.  Opazovali smo jutranje meglice, ki so prekrivale Dobrniško dolino in uzrli trenutek, ko je nanjo posijalo sonce in jo pobožalo z vso svojo jesensko toplino.  

Jesenski direndaj smo si pričarali tudi z zvrhanimi vrečami odpadlega jesenskega listja na hodnikih enote ter druženjem s Pikci. Pa tudi zavili smo v naš mali skrivni gozdiček in izkusili listno kopel. V sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka smo se seznanili z življenjem čebel, prepevali in plesali ter spoznali različna žita, ki rastejo po naših njivah.  Prav spoznavanje čebel in žit nas je popeljalo v smer proti Lokvam, kjer smo si ogledali čebelnjak in si ogledali kmetijo našega robotka Aljaža. 

Pričetek Mavričnega bralčka je naznanila lutkovna predstava, Pod medvedovim dežnikom.  

Skratka, za nami je ponovno mesec novih spoznanj in čudovitih izkušenj.  

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Igrivi oktober

26.12.2023

Ujeli smo ritem in zajadrali na pravih krilih rutine Robotkov. Mesec nam je postregel z vadbenima urama v telovadnici, kjer smo se gibali kot vozila in uporabili obroče na mnoge načine ter tako krepili naše ravnotežje in koordinacijo. Gibanje imamo res radi in ga tudi veliko potrebujemo in tako smo se pogumno podali na dež in izvedli gibalne minutke z dežniki.  

Mesec smo namenili tudi taki in drugačni mobilnosti. Tako smo se odpravili na potep v sklopu dneva brez avtomobila in se odkorakali na Fit pohod proti Preski.  Seveda nas je pritegnila tudi spreminjajoča se narava in smo se opravili raziskovat prag gozda k izviru. Urili smo se tudi v risanju in slikanju  na temo gasilcev ter obiskali gasilski dom, kjer smo se lahko celo popeljali z gasilskim tovornjakom in pomerjali njihovo opravo. Nadvse zanimivo pa nam je bilo, ko smo izkusili dan brez igrače in dan, ko smo lahko s seboj prinesli igračo od doma.  

Kliknite za ogled galerije slik…

September pri Robotkih

25.10.2023

Kako hitro se čas obrne. Že ves september je za nami!

Odšli smo na prve sprehode in se učili primernega vedenja v prometu in se v sklopu Tedna mobilnosti odpravili na pohod in obeležili dan brez avtomobila, si ogledali predstavo Cirkus klovnese Avguštine in programa Kolesarčki v Trebnjem ter prebirali in ustvarjali ob knjigi Rožnati avtobus.

Zakorakali smo preko travnikov in kolovoznih poteh do bližnjih njih in opazovali kateri pridelki še čakajo na spravilo – npr. buče in se urili v hodi po razgibanem terenu.

V telovadnici PŠ Dobrnič smo si ogledali tudi predstavo Pod medvedovim dežnikom v izvedbi učencev 3. razreda. K nam je prišla tudi vzgojiteljica Erika in nam odigrala lutkovno predstavo Razbita buča. Za tem pa smo si ogledali našo lepo zbirko buč in eno tudi razrezali in jo izdolbli.

Tekli smo tudi ob dnevu teka in uživali v pripravljeni stezi na igrišču pri OŠ Dobrnič.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost