MEDVEDKI

Vzgojiteljica Maja Ucman

VPO pom. vzgojiteljice Ana Škorja

 

“Medo stopa copa cop…” in tudi mi, najmlajši, pogumno stopamo svoje prve korake čez prag vrtca.

Skozi leto nas zagotovo čaka veliko dogodivščin in novih spoznanj, katere bomo, čeprav smo mali, zajemali z veliko žlico poguma, radovednosti in igrivosti.

 

To sem jaz

15. 5. 2024

Jaz sem jaz odkar živim,

čutim, mislim, jem in spim.

Jaz imam svoje srce,

mamo, očka in ime.

… in tako smo medvedki začeli mesec, v katerem smo se osredotočili nase kot na posameznika v družbi. Prepoznali smo se na fotografijah, se poimenovali in se razvrščali glede na spol. Preko slikanic smo spoznavali telo, dele telesa, jih poimenovali in pokazali glede na navodilo. Seznanili smo se z bibarijami in deklamacijami o telesu (Pika, pika, pikica, 10 prstkov, To sem jaz ter Miška in zobki), jih kazali s kretnjami, obnavljali z lutkami in ob slikopisu. Prebrali smo kar nekaj zgodb, ki so se navezovale na telo in na skrb zanj (Moje telo, Rok ne potrebuje več pleničke, Rok si sam čisti zobke, Velika knjiga O kahlici). Ob tem pa smo opravili tudi podelitev priznanj za Mavričnega bralčka, ki so ga opravili vsi otroci oddelka. Ker je za telo pomembno gibanje, smo tudi temu namenili veliko časa, in sicer s sprehodi, z gibanjem na terasi, z vsakodnevnim razgibavanjem ob pesmi Gibalček in Od glave do peta, s pohodom in gibalnimi uricami – raznimi poligoni, igrami z žogo, čutno potjo… Na področju umetnosti so otroci ustvarili en, vendar obsežen izdelek imenovan To sem jaz!, pri čemer so odtisnili noge, obrisali roke, delali prstne odtise, se tehtali in merili – pri tem se seznanili z metrom in tehtnico, obrisali obraz, s pomočjo šminke odtisnili ustnice, barvali oči po predhodnem opazovanju v ogledalu in za konec si iz volne naredili še lase. Ob prepevanju različnih pesmi smo uporabljali dele telesa za inštrumente ter si ogledali predstavo Mali medo in duda. Tipali smo različni material in pri tem oblačili človeško telo. Za zdrav razvoj je pomembna tudi družba in druženje z vrstniki ter prosta igra. Otroci so se tako družili z ostalimi skupinami iz enote ter imeli izmenjavo oddelkov s skupino Baloni iz enote Mavrica. Pri spoznavanju skrbi za svoje telo, smo se navajali na kahlico, na samostojno umivanje pred in po obrokih, na samostojno obuvanje in sezuvanje ter spoznavali čiščenje zobkov ter se v tem tudi preizkusili na modelu. Ločevali smo užitno in neužitno ter zdravo in nezdravo, pri čemer nam tudi konec meseca še ni bilo čisto jasno ZAKAJ ČOKOLADA NI ZDRAVA!

Kliknite za ogled galerije slik…

Domače živali

15. 4. 2024

Hov-hov, mjav-mjav in ga-ga, je le nekaj glasov, ki so v mesecu marcu odmevali iz naše igralnice. Spoznavali smo domače živali in življenje na kmetiji, s tem povezano temo so nosile tudi naše zgodbe, ki smo jih veselo prebirali, si jih ogledovali in obnavljali. Otroci so ob pomoči slik domačih živali osvajali nove besede, saj so se trudili pravilno poimenovati določeno žival s slike.  Igrali smo se zvočne uganke in se naučili nove bibarije, deklamacije ter spoznavali nove pesmice o domačih živalih. Dnevno smo se urili v plesu Račk in postali pravi mojstri »racanja«. Plesali pa smo tudi ob že znanih pesmih, kot so Ko-ko-ko in Traktor od Čukov. Veliko časa smo preživeli na prostem, kjer smo opazovali nove liste na drevesih, nabirali rožice, sadili svoje prve rastline, raziskovali naravni material, ter se sprehajali, telovadili in igrali na igralih. Sestavljali smo sestavljanke na temo kmetija, prirejali mladičke k mamicam (odrasli živali), se igrali z novimi igrami »Nabiranje in sajenje zelenjave« ter »Hranjenje piščančkov«. Zopet smo si pričarali dan brez igrač, kjer smo raziskovali karton in škatle, ter pri tem našli »tisoč« novih načinov uporabe. Mesec marec pa nam je postregel tudi z nekaj prazniki, katere smo otrokom približale z zgodbicami in ustvarjanjem. Tako smo bili zelo aktivni na področju umetnosti, kjer smo izdelovali izdelek ob dnevu žena (obesek s prstnimi odtisi otroka v obliki srca), ob materinskem dnevu (lepljive slike šopka – ustvarjanje na travniku), ob dnevu mučenikov (barvanje kravate z voščenkami) in za Veliko Noč (pirhi iz stiroporja, posipani z barvnimi krogi, na podlagi rožice tiskane z gobicami). Na temo domačih živali smo ustvarili ovčke iz vate, piščančke iz koruznega zdroba ter pujske iz blata in žiga. Za konec meseca pa smo imeli gibalno igro »Poiščimo jajčka«, pri kateri so otroci po igralnici poiskali čokoladna jajčka, ki jih je po nesreči raztresel naš velikonočni zajec.

Kliknite za ogled galerije slik…

Zelo lačna gosenica

6. 3. 2024
Ker so nas zajele pomladne temperature, smo po sklopu s snežaki na obisk povabili gosenico. Zelo lačno gosenico. Otroci so si gosenico ogledali preko lutke, zelo lačno gosenico pa preko zanimive zgodbe. Zgodbo smo skozi celotni mesec obnavljali, enkrat ob sami knjigi ali 3D slikanici, drugič ob slikah, spet tretjič kot lutkovno predstavo. Glede na vsebino zgodbe so otroci osvajali nove besede s poimenovanjem sadja in ostale hrane, ki jo je zaužila naša zelo lačna gosenica. Zelo aktivni smo bili na področju umetnosti, kjer smo najprej spoznavali frotaž, nato smo izdelovali gosenice s tiskanjem balonov, izdelovali metulje iz tulcev in papirja za mafine, rokovali smo z vodenimi barvami (pri barvanju likovnih map in izdelovanju srčkov za valentinovo), tiskali metulje za dekoracijo v garderobi in izdelali gosenice iz naših nogavičk. Slednje smo uporabljali za igranje in obnavljanje pesmice Gosenica. Spoznali smo tudi pesmici Mi se imamo radi (ob valentinovem) in Metuljček Cekinček, katere smo prepevali tudi ob igranju na male glasbene inštrumente. Naučili smo se bibarijo Biba leze. Veliko smo plesali ob glasbi in si ogledali tri animirane filme, o Zelo lačni gosenici, o Treh metuljih in O drevesih in ljubezni. V vsakodnevno uporabo smo vključili senzorično gosenico in razvrščanje igrač po končani igri. Otroci so se preizkusili v sestavljanju delov gosenice in prirejanju 1-1 (sadje in njega senca, barvni krog in barvni lik), hranili smo gosenico (vstavljanka iz kartonske škatle in gosenica iz tunela) in izdelovali sadne gosenice, ki smo jih na koncu z veseljem pojedli. Ob dnevu brez igrač smo spoznavali nestrukturiran material in se zelo veliko gibali., in sicer ob gibalnih uricah, na poligonih, na čutnih poti, z jutranjim razgibavanjem, na igrišču in tudi na sprehodih. Ker pa je bil v mesecu februarju tudi pust, smo se seveda našemili in skupaj z ostalimi skupinami zarajali ob glasbi

Kliknite za ogled galerije slik…

Pust

13. 2. 2024

Torek, ne navadni, ampak pustni torek. Le kje so vsi medvedki? Nekdo jih je spremenil v mini miške, pikapolonice, piščančki, žirafe, srnice, gasilce. Pustovanje smo začeli z ogledom posamezne maškare in pri tem poizkušali ugotoviti kaj kdo predstavlja. Seveda smo maškare tudi posamično in skupinsko fotografirali, za spomin Za zaključek pa smo v maskah tudi zaplesali ob pustnih pesmih in se podružili z ostalimi skupinami v enoti.

Seveda, pa nismo pozabili na slastne krofe, s katerimi smo se posladkali pri kosilu.

Kliknite za ogled galerije slik…

Sneženi mož pri Medvedkih

11. 2. 2024

V mesecu Januarju smo pri Medvedkih na obisk dobili Sneženega moža. Ogledali smo si kako je narejen in primerjali njegove dele z našimi deli telesa. Nekateri so dele že poimenovali in znali pravilno pokazati. Prepevali smo pesmi o zimi in snežaku (Snežak, Babica Zima, Zima,zima bela), ter dodali flavto in male ritmične inštrumente. Spoznali smo se dve deklamaciji (Snežak in Cof na kapi), pri katerih so otroci sodelovali s kretnjami. Ker zunaj še ni bilo snega, smo snežaka izdelali iz velikih mehkih kock, sestavljali njegove dele in se kepali z nogavicami ter sankali s pomočjo rjuhic. Ločevali smo velike in majhne kepe ter se poizkušali pri samostojnem oblačenju zimskih oblačil. Ko pa smo končno dočakali sneg, smo odšli ven in snežaka izdelali še zunaj. A kaj kmalu nam tudi temperature niso več dovolile izhoda, zato smo sneg prinesli v igralnico in se z njim igrali kar notri. Pri tem pa smo s pomočjo poskusa spoznali tudi tehniko taljenja. Pozorno in z zanimanjem smo poslušali zgodbe Ptice pozimi, Lan in Luna: Dan na snegu, Čarobni sneženi mož in Jaz sem snežak. Zgodbe smo dnevno obnavljali, največkrat ob pomoči slik. Da pa sta tudi naša igralnica in garderoba izgledali bolj zimsko, smo izdelali snežaka s tiskanjem prstkov ter dlani in lepljenjem oči ter nosu, izdelali zimske kape s cofom z lepljenjem filca ter barvali z ledom (led so ob pomoči pripravili otroci) in za konec izdelali snežaka iz slanega testa (otroci so aktivno sodelovali pri pripravi) – podlogo zanj smo uredili s tiskanjem gobe. Po ustvarjanju smo nadaljevali z gibanjem, bodisi na poligonih, z žogami, s poganjalci, na terasi/igrišču ali sprehodih ter plesom ob glasbi. Izvedli smo dan brez igrač, pri tem raziskovali in se igrali s papirnatimi serveti in imeli igralnico na prostem, kjer smo skupaj po igrišču nabrali material ter z njim ustvarili brlog za našega medvedka.

Kliknite za ogled galerije slik

Veseli december

16. 1. 2024

V veseli december smo vstopili z nočnim pohodom z lučkami, nato pa nadaljevali z okraševanjem igralnice, garderobe in nam najbolj zanimivimi lučkami nad okni. Spoznali smo zgodbo Neke božične noči, jo obnavljali, si ogledali lutkovno predstavo po zgodbi in se tudi sami preizkusili z animacijo lutk. Veliko smo prepevali, spoznavali nove pesmice in plesali. Ples smo si popestrili s senzoričnimi lučmi, ob katerih smo vsi uživali in jih z zanimanjem opazovali. Vsak otrok je s svojim odtisom roke sodeloval pri izdelavi venčka za vrata naše igralnice in pri izdelavi okraskov za smrekico pred vrtec, ki smo jo navdušeno okrasili s skupnimi močmi. Celotni mesec pa je bil na splošno v veliki meri usmerjen v igro, druženje z vrstniki iz ostalih skupin in praznovanju. Obiskala sta na dva od treh dobrih mož, prvi nam je prinesel sladke dobrote, drugi pa nove igrače. Mesec in leto smo zaključili s skupnim mini silvestrovanjem.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dobrodošel vrtec

11. 10. 2023

V vrtec smo septembra, majhni in veliki, zakorakali z največjimi koraki, kljub temu, da nismo vedeli kaj nas čaka na drugi strani vrat vrtca, igralnice. Prve dni smo skupaj s starši spoznavali prostor, igrače, drug drugega. Kmalu pa je prišel čas, ko so starši svoje malčke same spustili v varno naročje novih vzgojiteljic. Malo je bilo joka, veliko igre, nekaj smeha ter takšnih in drugačnih pogledov. Uvajanje je za vse potekalo postopno in brez večjih težav. Skupaj smo prepevali, plesali, se igrali s kockami, vozili avtomobile, bili na terasi in se ogromno crkljali. Konec meseca smo že vsi zelo pogumni, nasmejani, se radi igramo in spoznavamo nove stvari.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost