MEDVEDKI

Vzgojiteljica Maja Ucman

VPO pom. vzgojiteljice Ana Škorja

 

“Medo stopa copa cop…” in tudi mi, najmlajši, pogumno stopamo svoje prve korake čez prag vrtca.

Skozi leto nas zagotovo čaka veliko dogodivščin in novih spoznanj, katere bomo, čeprav smo mali, zajemali z veliko žlico poguma, radovednosti in igrivosti.

 

Zelo lačna gosenica

6. 3. 2024
Ker so nas zajele pomladne temperature, smo po sklopu s snežaki na obisk povabili gosenico. Zelo lačno gosenico. Otroci so si gosenico ogledali preko lutke, zelo lačno gosenico pa preko zanimive zgodbe. Zgodbo smo skozi celotni mesec obnavljali, enkrat ob sami knjigi ali 3D slikanici, drugič ob slikah, spet tretjič kot lutkovno predstavo. Glede na vsebino zgodbe so otroci osvajali nove besede s poimenovanjem sadja in ostale hrane, ki jo je zaužila naša zelo lačna gosenica. Zelo aktivni smo bili na področju umetnosti, kjer smo najprej spoznavali frotaž, nato smo izdelovali gosenice s tiskanjem balonov, izdelovali metulje iz tulcev in papirja za mafine, rokovali smo z vodenimi barvami (pri barvanju likovnih map in izdelovanju srčkov za valentinovo), tiskali metulje za dekoracijo v garderobi in izdelali gosenice iz naših nogavičk. Slednje smo uporabljali za igranje in obnavljanje pesmice Gosenica. Spoznali smo tudi pesmici Mi se imamo radi (ob valentinovem) in Metuljček Cekinček, katere smo prepevali tudi ob igranju na male glasbene inštrumente. Naučili smo se bibarijo Biba leze. Veliko smo plesali ob glasbi in si ogledali tri animirane filme, o Zelo lačni gosenici, o Treh metuljih in O drevesih in ljubezni. V vsakodnevno uporabo smo vključili senzorično gosenico in razvrščanje igrač po končani igri. Otroci so se preizkusili v sestavljanju delov gosenice in prirejanju 1-1 (sadje in njega senca, barvni krog in barvni lik), hranili smo gosenico (vstavljanka iz kartonske škatle in gosenica iz tunela) in izdelovali sadne gosenice, ki smo jih na koncu z veseljem pojedli. Ob dnevu brez igrač smo spoznavali nestrukturiran material in se zelo veliko gibali., in sicer ob gibalnih uricah, na poligonih, na čutnih poti, z jutranjim razgibavanjem, na igrišču in tudi na sprehodih. Ker pa je bil v mesecu februarju tudi pust, smo se seveda našemili in skupaj z ostalimi skupinami zarajali ob glasbi

Kliknite za ogled galerije slik…

Pust

13. 2. 2024

Torek, ne navadni, ampak pustni torek. Le kje so vsi medvedki? Nekdo jih je spremenil v mini miške, pikapolonice, piščančki, žirafe, srnice, gasilce. Pustovanje smo začeli z ogledom posamezne maškare in pri tem poizkušali ugotoviti kaj kdo predstavlja. Seveda smo maškare tudi posamično in skupinsko fotografirali, za spomin Za zaključek pa smo v maskah tudi zaplesali ob pustnih pesmih in se podružili z ostalimi skupinami v enoti.

Seveda, pa nismo pozabili na slastne krofe, s katerimi smo se posladkali pri kosilu.

Kliknite za ogled galerije slik…

Sneženi mož pri Medvedkih

11. 2. 2024

V mesecu Januarju smo pri Medvedkih na obisk dobili Sneženega moža. Ogledali smo si kako je narejen in primerjali njegove dele z našimi deli telesa. Nekateri so dele že poimenovali in znali pravilno pokazati. Prepevali smo pesmi o zimi in snežaku (Snežak, Babica Zima, Zima,zima bela), ter dodali flavto in male ritmične inštrumente. Spoznali smo se dve deklamaciji (Snežak in Cof na kapi), pri katerih so otroci sodelovali s kretnjami. Ker zunaj še ni bilo snega, smo snežaka izdelali iz velikih mehkih kock, sestavljali njegove dele in se kepali z nogavicami ter sankali s pomočjo rjuhic. Ločevali smo velike in majhne kepe ter se poizkušali pri samostojnem oblačenju zimskih oblačil. Ko pa smo končno dočakali sneg, smo odšli ven in snežaka izdelali še zunaj. A kaj kmalu nam tudi temperature niso več dovolile izhoda, zato smo sneg prinesli v igralnico in se z njim igrali kar notri. Pri tem pa smo s pomočjo poskusa spoznali tudi tehniko taljenja. Pozorno in z zanimanjem smo poslušali zgodbe Ptice pozimi, Lan in Luna: Dan na snegu, Čarobni sneženi mož in Jaz sem snežak. Zgodbe smo dnevno obnavljali, največkrat ob pomoči slik. Da pa sta tudi naša igralnica in garderoba izgledali bolj zimsko, smo izdelali snežaka s tiskanjem prstkov ter dlani in lepljenjem oči ter nosu, izdelali zimske kape s cofom z lepljenjem filca ter barvali z ledom (led so ob pomoči pripravili otroci) in za konec izdelali snežaka iz slanega testa (otroci so aktivno sodelovali pri pripravi) – podlogo zanj smo uredili s tiskanjem gobe. Po ustvarjanju smo nadaljevali z gibanjem, bodisi na poligonih, z žogami, s poganjalci, na terasi/igrišču ali sprehodih ter plesom ob glasbi. Izvedli smo dan brez igrač, pri tem raziskovali in se igrali s papirnatimi serveti in imeli igralnico na prostem, kjer smo skupaj po igrišču nabrali material ter z njim ustvarili brlog za našega medvedka.

Kliknite za ogled galerije slik

Veseli december

16. 1. 2024

V veseli december smo vstopili z nočnim pohodom z lučkami, nato pa nadaljevali z okraševanjem igralnice, garderobe in nam najbolj zanimivimi lučkami nad okni. Spoznali smo zgodbo Neke božične noči, jo obnavljali, si ogledali lutkovno predstavo po zgodbi in se tudi sami preizkusili z animacijo lutk. Veliko smo prepevali, spoznavali nove pesmice in plesali. Ples smo si popestrili s senzoričnimi lučmi, ob katerih smo vsi uživali in jih z zanimanjem opazovali. Vsak otrok je s svojim odtisom roke sodeloval pri izdelavi venčka za vrata naše igralnice in pri izdelavi okraskov za smrekico pred vrtec, ki smo jo navdušeno okrasili s skupnimi močmi. Celotni mesec pa je bil na splošno v veliki meri usmerjen v igro, druženje z vrstniki iz ostalih skupin in praznovanju. Obiskala sta na dva od treh dobrih mož, prvi nam je prinesel sladke dobrote, drugi pa nove igrače. Mesec in leto smo zaključili s skupnim mini silvestrovanjem.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dobrodošel vrtec

11. 10. 2023

V vrtec smo septembra, majhni in veliki, zakorakali z največjimi koraki, kljub temu, da nismo vedeli kaj nas čaka na drugi strani vrat vrtca, igralnice. Prve dni smo skupaj s starši spoznavali prostor, igrače, drug drugega. Kmalu pa je prišel čas, ko so starši svoje malčke same spustili v varno naročje novih vzgojiteljic. Malo je bilo joka, veliko igre, nekaj smeha ter takšnih in drugačnih pogledov. Uvajanje je za vse potekalo postopno in brez večjih težav. Skupaj smo prepevali, plesali, se igrali s kockami, vozili avtomobile, bili na terasi in se ogromno crkljali. Konec meseca smo že vsi zelo pogumni, nasmejani, se radi igramo in spoznavamo nove stvari.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost