ŽABICE

Vzgojiteljica Barbara Škarja

VPO pom. vzgojiteljice Mirjam Golob

 

En malček lahko več naredi v eni

nenadzorovani minuti kot večina ljudi

v celem dnevu in vse, 

kar otroci potrebujejo, je malo pomoči,

malo upanja in nekoga,

ki verjame vanje.

 DOBRODOŠLI V NAŠI ŽABJI PRAVLJICI,

KJER BOMO TKALI PRAVA PRIJATELJSTVA

IN RAZISKOVALI NOVE POTI.

Poskočni maj pri žabicah

3.  6. 2022

V nadaljevanju mesečne teme smo se pogovarjali o rastlinah oz. o tem kako in kje sploh dobimo zdravo sadje in zelenjavo. Posadili smo fižol v male cvetlične lončke ter opazovali njegovo rast v različnih pogojih, ter spoznali da rastlina za rast potrebuje vodo, svetlobo in zemljo. Smo pa pri  Žabicah, kot po navadi tudi prepevali, prebirali zgodbe pred počitkom in se družili na terasi z ostalimi otroki iz enote Videk. Odpravili smo se tudi do Mavrice, kjer smo se spuščali po toboganu in se igrali na vlakcu. Hodili smo na krajše sprehode v okolici vrtca, se igrali na travniku in gibali na Kekčevem igrišču. Odpravili smo se tudi do reke Temenice, kjer smo opazovali travnik in travniške živali. Igrali pa smo se tudi v vrtcu – v skupnem prostoru in terasi, pa tudi v igralnici, kjer smo več poudarka imeli na namiznih igrah , igrah po kotičku in razvoju finomotoričnih spretnosti. V mesecu maju smo začeli tudi s praznovanji rojstnih dni.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Poskočni marec in april pri žabicah

8.  5. 2022

V spomladansko obarvanem času smo ob lutkah spoznali češko ljudsko pravljico Trije metulji. Izdelali smo tudi metulje, ki krasijo naše garderobne prostore. Prepevali smo tudi pesmico Metuljček Cekinček, Pikapolonica…V velikonočnem času smo  spoznali pisanice in  vsak svojo pobarvali s čopičem. Plesali smo ob zvokih klavirske harmonike in spoznali novo rajalno igro Bela, bela lilija in Rdeči, rdeči tulipan. Ob glasbi smo izvajali ritmične vaje ter se vsako jutro pridno razgibali ter pripravili na nov dan poln dogodivščin. Veliko časa smo preživeli na svežem zraku, se sprehajali in hodili na sprehode. Opazovali smo čudovito pomladno prebujanje narave.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Pust veselih ust pri Žabicah

17.  3. 2022

Juhuhu, pust je tu! Vsi smo se ga že zelo veselili, da se bomo v najljubše junake in živali prelevili. Izdelali smo pustne klovne, katere smo okrasili s tempera barvami in z njimi okrasili igralnico in garderobo. Tako smo spoznali in utrjevali poimenovanja različnih barv. Prebrali smo tudi pravljico Lasulje klovna Jurija, ki je imel za vsak dan lasuljo druge barve. Ob pustnih pesmih smo se veselili in plesali, ter se tako pripravili na pustni torek. Na pustni dan so namreč v vrtec prikorakali čebela, gasilec, tigra, mucke, gusar. V pustnih šemah smo se sprehodili po mestu in se veselili znanilcev pomladi.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Poskočni februar pri Žabicah

8. 3. 2022

V mesecu februarju smo s skupnimi močmi naredili veliko. Navajali smo se na sedežni red za mizo, kjer smo pričakali dnevne obroke in se učili strpnosti ter samostojnega držanja žlice in pitja iz skodelice. Postavili smo tudi različne poligone, ki smo jih premagovali in tako utrjevali mišice. Za fino motoriko pa smo gnetli slano testo, ga oblikovali in vanj delali odtise. Ko smo dobili odpadni papir, smo se vanj hitro zapodili in se igrali. V okviru učenja novih pesmi in bibarij smo spoznali basen Sneženi mož, katero smo ponazorili z gibanjem in prepevali zimske pesmi. Za zaključek meseca pa smo se pripravili na pustno praznovanje.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Poskočni december pri žabicah

6. 1. 2021

V mesecu decembru je bil v naši skupini na obisku Hrestač. Strokovne delavke iz hodnika B so nam pripravile zanimiv, pester in čaroben decembrski program. Vsako jutro smo prebirali različne zgodbe. Po prebrani zgodbi smo skupaj obnavljali zgodbo in se pogovarjali o njej. Velik poudarek smo dajali, da pravljico poslušamo mirno in zbrano, v pomoč pa nam je bila lutka. Na začetku meseca smo tudi okrasili svojo igralnico in skupne prostore. Počasi je na vrata trkal božični čas. Likovno smo ustvarjali in izdelali izdelke, katere so dobre vile odnesle v Dom starejših občanov Trebnje in starostnikom tako poskušali polepšali dan. V mesecu decembru sta nas obiskala Miklavž in Božiček. Prvi nam je pri zajtrku pusti majhno sladko pozornost, drugi pa nas je obiskal v vrtcu. Sledilo  je presenečenje pod smrekico, kjer nam je pustil darila in nam nato še pomahal skozi okno. Skupaj smo se mu zahvalili, mu zapeli pesem in se z njim slikali. Skozi cel mesec smo si poskušali pričarati pravljični čas, zato smo  velikokrat poslušali božične pesmi, ob njih plesali in se gibalno izražali.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Poskočni oktober pri žabicah

4. 11. 2021

Oktober pri žabicah je bil zelo pester in igriv. Prvi teden smo začeli s tednom otroka. V tem tednu smo imeli zanimive dejavnosti pri katerih smo zelo uživali. Imeli smo vadbeno uro, likovno ustvarjali punčke iz cunj se igrali in bivali na svežem zraku. Spoznali smo deklamacijo o Medvedu, ki stopa copa cop, pa pride zajček in skače hopa hop, mala miška pa hiti, tikitikitikiti. Spoznali smo pravljico o Razbiti buči. Pravljico sta nam z lutkami zaigrali vzgojiteljica Erika in naslednji dan še vzgojiteljica Saša. Otroci so jo zelo lepo spremljali in ji sledili. Na koncu so se z lutkami malo poigrali. Poleg vseh že naštetih dejavnosti smo pri žabicah tudi veliko peli, plesali, lovili milne mehurčke. Izdelali smo drevo prijateljstva, ki krasi našo garderobo. Igrali smo se na terasi, kjer je bila otrokom najzanimivejša igra z listjem katerega so nalagali v samokolnice in ga vozili naokoli. Otroci so si nedvomno zaslužili počitnice. Upamo, da so otroci v domačem okolju zelo uživali, igrivo pa je bilo tudi v vrtcu, saj smo vzgojiteljice tudi v času počitnic poskrbele za prijetne dopoldneve. V ospredju je bila prosta igra, katero smo spodbujale in usmerjale.

Kliknite tukaj za ogled galerije

September pri žabicah

12. 10. 2021

September, mesec uvajanja se je zaključil in minil čisto prehitro. Večjih težav pri uvajanju nismo imeli. Počasi, korak za korakom pridobivajo zaupanje v novo okolje, nove ljudi in nove prijatelje. Velik poudarek smo dali na medsebojno druženje, prilagajanje novemu okolju, spoznavanje igralnice in okolice vrtca. Poskrbele smo, da so imeli otroci veliko časa za igro. Otroci so se igrali v različnih kotičkih, prebirali smo slikanice v knjižnem kotičku ter se crkljali. Prijetno in toplo jesensko vreme smo izkoristili za gibanje in igro na vrtčevskem igrišču, prvi sprehod na šolsko igrišče. Otroci naše skupine zelo uživajo v gibanju, plesu in gibalnih igrah, zato bomo temu področju namenili posebno pozornost. Uživali smo vsak dan znova in znova. S koncem meseca pa je v našo skupino prišel tudi “škratek Prehladek”, saj nas je kar nekaj zbolelo. Upajmo, da bo drug mesec bolje. Ostanimo srčni, srečni in zdravi.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Dostopnost