Gozdni vrtec

Vrtec Mavrica Trebnje je že nekaj let član mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Pri izvajanju projekta v sodelujočih oddelkih vključujemo načela gozdne pedagogike, smo radi v naravi in spodbujamo ustvarjalnost, radovednost ter inovativnost v učnem procesu. Gozd se glede na zmožnosti otrok in njihove individualne lastnosti trudimo obiskati vsaj enkrat na teden.

Cilj projekta je kontinuirano prenašanje aktivnosti iz vseh področij Kurikuluma za vrtce v naravno okolje (gozd, travnik), ter na tak način vplivati na celostni razvoj otroka.

Otrokom omogočamo opazovanje in raziskovanje narave, spoznavanje rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, spoznavanje obdobij v življenju dreves, koristnost gozda, uporabnost lesa ter otrokom približati gozd kot prijetno okolje, v katerem raziskujejo, spoznavajo, pridobivajo nova znanja in se igrajo.

Izvajalci:

Bojana Prpar in Andreja Strajnar ter otroci iz skupine LONČKI – B1,

Barbara Kastigar in Dunja Radulič ter otroci iz skupine PAJKCI – B4,

Radojka Udovič in Mirjam Golob ter otroci iz skupine PRIJATELJI – C1,

Anja Novak in Tamara Orešnik ter otroci iz skupine GUSARJI – C3,

Nina Bevec Jevnikar in Aljana Skoporc ter otroci iz skupine GOBICE – C4,

Saša Kastelic in Slavica Cesar ter otroci iz skupine ROŽICE – O1,

Barbara Škarja in Simona Marinčič ter otroci iz skupine ŽOGICE – O2,

Barbara Leben in Saša Stušek ter otroci iz skupine ŠOLENČKI – K1,

Tanja Fius in Tjaša Grmovšek ter otroci iz skupine MUCE – K2,

Žiga Mohorčič in Andrejka Jevnikar ter otroci iz skupine MAVRIČNE ŽOGICE – K3,

Maja Rozman in Klavdija Pirc ter otroci iz skupine HRČKI – D1,

Damjanja Fajdiga in Tatjana Anžlovar ter otroci iz skupine BUČKE – D2 ter

Špela Šeme Lesjak in Vesna Kastelic ter otroci iz skupine MIŠKE – ŠENTLOVRENC 2.

Starši s podpisom soglašajo, da lahko vrtec objavi fotografije, video posnetke otroka, ki so nastali pri dejavnostih v sklopu programa Gozdni vrtec, v katerega je vključen oddelek, ki ga obiskuje. Fotografije in video posnetki se bodo javno objavljali na spletni strani Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije, v Facebook skupini Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije, na spletni strani Vrtca Mavrica Trebnje, oglasnih deskah Vrtca Mavrica Trebnje in lokalnih, regijskih in nacionalnih medijih.

Igranje z glasovi po gusarsko

14.11.2022

Gusarji smo »zadnje« vrtčevsko leto pričeli  aktivno. Predvsem smo se posvetili prepoznavanju prve črke naših imen. Z glasovi smo se igrali slušno, vidno in čutno. Črke smo oblikovali z listi, kostanji, vejicami, koruzo, storži in vsem, kar smo našli v našem najbližjem gozdu. Prav tako smo se preizkusili v oblikovanju naše podobe. Nabrali smo naravni material, si ga prinesli v igralnico in tam pripravili naravoslovni kotiček. Večkrat si namesto igrač, raje privoščimo igro z njim.

Otroška domišljija res ne pozna meja, prav tako se njihova motivacija potroji, ko jim ponudiš njim prijetno okolje. Kako zabavno je (lahko) učenje😊.

 

Vzgojiteljici Anja in Tamara z otroki iz skupine »Gusarji«

 

 

 

 

Klikni za ogled galerije

Čarobne barve v gozdu

9.11.2022

V skupini Lončki smo v mesecu septembru bivali v gozdu in iskali primerne kotičke za igro. Otroci so sabo vzeli lončke, žličke in vodo ter iz sestavin, ki so jih našli v gozdu, skuhali različne jedi za gozdne škratke. Naslednjič so jim izdelali tudi hiške in jim pripravili mizo za piknik.

V oktobru smo opazovali čarobne barve listkov. S pomočjo listja in skorij dreves, so se otroci naučili ločevati drevesa med seboj. Listke posameznih dreves so nabrali v ajmarčke in jih prinesli v vrtec. Nizali so jih na palčke, jih prilepili na podlago ter izdelali  čarobni gozd v vrtcu.

Ugotovili so, da je bukev »punca« in hrast »fant« ter predlagali, da jima zapojemo Belo Lilijo in Rdeči tulipan. Pri vseh dejavnostih so zelo uživali.

 

Otroci iz skupine Lončki z vzgojiteljicama Bojano in Andrejo

 

 

 

Klikni za ogled galerije

Gozd v jeseni

28.10.2022

Z novim šolskim letom je v skupino Bučke prišlo kar nekaj otrok, ki so komaj dopolnili eno let. Zato je obisk oddaljenih predelov narave in gozda malo oteženo, vendar nas to ne ustavi. Kajti topel in sončen jesenski dan v septembru nas je kar vabil ven. Čeprav je bila pot kar dolga in polna ovir za male radovedneže, nam je uspelo priti v gozd nad Lokvami. Trud je bil nagrajen s čudovitim pogledom na okolico vrtca, gozd pa je ponujal številne možnosti za igro in raziskovanje. Tako smo se v gozd, vendar na drug del hriba, še vrnili, ga opazovali in se igrali z drevesnimi listi, katere je raznašal veter. Gozdni material smo prinesli tudi v igralnico s katerim smo likovno ustvarjali.

 

Skupina Bučke z Damjano in Tatjano

 

 

 

Klikni za ogled galerije

Gozdni portreti

26.10.2022

Otroci iz skupine Gobice smo v letošnji jeseni večkrat obiskali gozd, katerega smo raziskovali z vsemi čutili. Ker se v gozdu počutimo domače in sproščeno, smo tudi dober del izvajanja ostalih dejavnosti iz področja kurikuluma prenesli v gozd.

Na področju likovne umetnosti smo gozdni material uporabili kot likovnega. Sprva smo se pogovorili o delih obraza in njihovih nalogah. Vsak otrok je na svoj risalni list upodobil svoj portret z materialom, ki ga je našel v gozdu. Vsi otroci so bili visoko motivirani, ustvarjalni in iznajdljivi. Poiskali so si zelo različen material (vejice, plodovi, zemlja, koreninice, listje, storži …) in ustvarili jasne portrete.

Po končani likovni dejavnosti smo material vrnili v gozd, pospravili risalne liste in nadaljevali s simbolno in prosto igro. 

 oddelek Gobice, strok. delavki Nina Bevec Jevnikar in Aljana Skoporc

 

 

Klikni za ogled galerije

Gozdne dogodivščine

25.10.2022

Narava otrokom omogoča eno najboljših okolij v katerem lahko raziskujejo, zato  smo se odpravili v bližnji gozd, ki je postal naša  igralnica na prostem.  Raziskovali smo gozdna tla in jesenske plodove. V gozdu smo praznovali rojstni dan in ker za praznovanje potrebujemo torto smo jo naredili. Nabrali smo  naravni material veje, liste, mah in  kamenje. Našemu slavljencu smo naredili čisto pravo gozdno rojstnodnevno torto, na kateri so bile tudi svečke. Pri tem smo se učili novih socialnih veščin in se zabavali s prijatelji. Na koncu smo pojedli še zasluženo malico, ki je bila še toliko bolj slastna sredi gozda.  Otroci so v gozd neizmerno uživali in se že veselijo ponovnega obiska.

 oddelek Hrčki, strok. delavki Maja Rozman in Klavdija Pirc

 

 

Klikni za ogled galerije

V gozdu je vse še bolj igrivo

20.10.2022

Ker je jesensko vreme letos zares prijazno, smo ga s pridom izkoristili za neštete obiske bližnjega gozdička. Tokratno pozornost smo namenili drevesnima vrstama breza in bukev in jo pobližje spoznali. Pri navezovanju stikov smo uporabljali vsa čutila in naše znanje tako poglabljali na najbolj trajni, izkustveni način. Čeprav nas vonjave niso tako zelo prevzele, pa smo se navduševali nad tipanjem vsega, kar nam je prišlo pod roke: korenin, drevesnega lubja, listov, prsti na katerih poganja drevo in s pozornim očesom iskali podobnosti in razlike, ki krasijo omenjeni vrsti dreves. Da je v naravi vse bolj zabavno smo dokazali z učenjem nove pesmice, ki smo se je naučili obdani z drevesi in pri tem ugotovili, da so drevesa res pozorni poslušalci in sila hvaležna publika. Radodarna narava pa nam je za zaključek namenila tudi obilo gozdnega materiala, s katerim smo lahko delček gozda prenesli tudi v igralnico, kjer smo ustvarjali.

 oddelek »Šolenčki«, vzgojiteljici Barbara Leben in Saša Stušek

 

 

Klikni za ogled galerije

Delavnica na prostem s starši

19.10.2022

Skupina Žogice in Rožice iz enote Ostržek smo vključeni v nacionalni program Mreža gozdnih vrtcev, kjer je poudarek na raziskovanju in izvajanju dejavnosti na prostem, tako v gozdu ter ostalih naravnih površinah. K sodelovanju smo povabili starše, ki so otrokom izdelali zelo izvirne in kreativne didaktične igrače ter igrala, ki jih bomo uporabljali za igro in raziskovanje na prostem. Vse igrače in igrala so izdelane iz naravnega in nestrukturiranega materiala. Izdelali so: letalo, ptičjo hranilnico, lesene stopnice, glasbeni kotiček, likovni pripomoček, leseno vtikanko, traktorsko vozilo, kosilnica, vrtavka… Pohvala vsem sodelujočim staršem za izvirne ideje in kreativnost.

Strokovne delavke: Barbara Škarja, Simona Marinčič, Saša Kastelic in Slavica Cesar.

 

Klikni za ogled galerije

Gozdni začetki pri Žogicah

11.10.2022

Majhni otroci prevzamejo odnos vzgojiteljev, staršev in drugih odraslih oseb do narave. Pri naravoslovnih dejavnostih in igri v gozdu se otrok uči  strategij mišljenja in raziskovanja. Otroci so se na začetku rokovali z naravnim materialom, ki so ga nabrali sami. Material smo kasneje porabili v naravoslovnem kotičku, ki ga imamo v igralnici. Pomembno je, da otroke spodbujamo in jih vodimo. Veliko časa smo preživeli tudi zunaj v gozdu. Otroci gozd zelo radi obiščejo saj imajo tam varen prostor in veliko možnosti lastnega raziskovanja in proste igre. Gozd ni samo gozd vendar je tudi prostor, ki otrokom nudi veliko možnosti za igro. Otroci so se igrali z materialom, ki so ga našli v naravi oz, gozdu, kjer so imeli možnost raziskovanja.

 

Klikni za ogled galerije

Dostopnost