Gozdni vrtec

Vrtec Mavrica Trebnje je že nekaj let član mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Pri izvajanju projekta v sodelujočih oddelkih vključujemo načela gozdne pedagogike, smo radi v naravi in spodbujamo ustvarjalnost, radovednost ter inovativnost v učnem procesu. Gozd se glede na zmožnosti otrok in njihove individualne lastnosti trudimo obiskati vsaj enkrat na teden.

Cilj projekta je kontinuirano prenašanje aktivnosti iz vseh področij Kurikuluma za vrtce v naravno okolje (gozd, travnik), ter na tak način vplivati na celostni razvoj otroka.

Otrokom omogočamo opazovanje in raziskovanje narave, spoznavanje rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, spoznavanje obdobij v življenju dreves, koristnost gozda, uporabnost lesa ter otrokom približati gozd kot prijetno okolje, v katerem raziskujejo, spoznavajo, pridobivajo nova znanja in se igrajo.

Izvajalci:

Skupina Miške, vzgojiteljici Radojka in Mirjam

Skupina Cicibančki, vzgojiteljici Bojana in Andreja

Skupina Kapljice, vzgojiteljici Barbara in Dunja

Skupina Cofki, vzgojiteljici Saša in Slavica

Skupina Brihte, vzgojiteljici Barbara in Saša

Skupina Rakete, vzgojiteljici Nina in Aljana

Skupina Barvice, vzgojiteljici Barbara in Vesna

Skupina Muce, vzgojiteljici Maja in Lara

Skupina Indijančki, vzgojiteljici Tjaša in Tamara

Skupina Želvice, vzgojiteljici Mojca in Lea

Skupina Škratki, vzgojiteljici Teja in Nina

Skupina Konjički, vzgojiteljici Tanja in Tjaša

Skupina Srčki, vzgojiteljice Petra, Anja in Darja

Skupina Lončki, vzgojitelja Žiga in Andrejka

Skupina Lisičke, vzgojiteljici Rebeka in Špela

Starši s podpisom soglašajo, da lahko vrtec objavi fotografije, video posnetke otroka, ki so nastali pri dejavnostih v sklopu programa Gozdni vrtec, v katerega je vključen oddelek, ki ga obiskuje. Fotografije in video posnetki se bodo javno objavljali na spletni strani Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije, v Facebook skupini Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije, na spletni strani Vrtca Mavrica Trebnje, oglasnih deskah Vrtca Mavrica Trebnje in lokalnih, regijskih in nacionalnih medijih.

Gozdne živali

22.2.2024

V drugi polovici februarja smo se na sončno sredo odpravili v Jurčkov gozd. Otroci so sprva ugibali ob zastavljenih ugankah katere živali je bilo potrebno poiskati. Nato so motivirano stopali po gozdnih tleh in iskali plišaste živali. Našli so medveda, ptico in zajčka. Seznanili so se tudi z njihovimi sledmi, ki jih lahko opazimo na tleh. V nadaljevanju so otroci dobili tri pladnje čez katere je bila popeta elastika. Otroci so z elastiko in tempero barvali motive živali iz naravnega materiala. Za konec smo otrokom na njihovo željo omogočile tudi barvanje istih motivov živali s pomočjo čopičev.

  Otroci iz oddelka Muce, Maja in Lara

Gozdne maškare

16.2.2024

Lep sončen dan smo pri Lončkih izkoristili za obisk gozda in likovno ustvarjanje na prostem. Najprej so otroci ponovili gozdni bonton in se razgibali v gibalni minutki. Svoje gibalne spretnosti so krepili tudi s telovadbo s palico. Ko so bili dodobra ogreti pa so otroci v parih iz slanega testa ustvarjali gozdne maškare. Tako kot za pusta je z nekaj truda vsaka maškara postala nekaj posebnega, med njimi tudi čisto pravi kurent. Uganete kateri?

  Otroci iz oddelka Lončki, Žiga in Andrejka

Razvrščanje naravnega materiala

16.2.2024

Posamezni dan v januarju smo se z otroki skupine Muce odpravili na travnik. S seboj smo imeli tri škatle z motivi živali  in naravni gozdni material. Otroci so imeli nalogo nahraniti živali skladno s fotografijo na živali. Zajčka so nahranili s storži, žirom in želodi; medveda z vejami, lisico pa z listjem. Otrokom je pri razvrščanju naravnega gozdnega materiala vsebinska spodbuda, da nahranijo živali, predstavljala odlično motivacijo in so bili pri izvajanju dejavnosti zelo aktivni.

Kot popestritev smo otrokom ponudili tudi zdrobljene storže, katere so lahko sebi ali drug drugemu pritrdili na samolepilni trak in si tako izdelali zapestnico.

  Otroci iz oddelka Muce z Majo in Laro

Gozd pozimi pri Želvicah

16.2.2024

Otroci iz skupine Želvice smo se konec meseca januarja odpravili v gozd, kjer smo raziskovali, kaj se skriva pod listjem. Že pred tem smo se veliko pogovarjali o tem, kaj se dogaja z drevesi pozimi in zakaj listje pade na tla. V gozdu smo si s pomočjo naravoslovnih škatel in povečevalnih stekel ogledali, kaj se skriva pod listjem. Otroci so s pomočjo drevesnih palic odkrivali listje in videli, da so se male živalice skrile pod zemljo. S seboj smo prinesli tudi liste papirja ter voščenke. Otroci so se preizkusili v barvanju lista na drevesnem lubju.

 

  Otroci iz oddelka Rakete z vzgojiteljico Mojco

Lov na liste

16.2.2024

Prosta igra v gozdu nam prinaša veliko spontane in sodelovalne igre med sošolci in vrstniki. Naravni material nabiramo, kupčkamo in z njim ustvarjamo.

V gozdu smo iskali različne liste po obliki, velikosti, otipu itd. ter jih prirejali na že pripravljeno predlogo. Iskali smo: velike, majhne, ozke, dolge, nazobčane, rjave, zelene, valovite liste … Na začetku se nam je naloga zdela zahtevna, kajti z nekaterimi pojmi se še nismo srečali in so nam bili neznani oziroma si med seboj preveč podobni. Skupaj smo razjasnili pojme in poimenovali razlike med njimi. Nekaj pojmov nam je še vedno predstavljajo izziv, ki smo ga s skupnimi močmi rešili. Delo smo opravili po dvojicah in na koncu so vse dvojice uspešno našle vse zahtevane liste.

  Otroci iz oddelka Rakete z Aljano in Nino

Fotografiranje v gozdu

16.2.2024

V igralnici smo se pogovarjali o tem s čim vse lahko fotografiramo. Podrobneje smo spoznali fotoaparat, ki se ga danes za vsakodnevno uporabo redko uporablja. O uporabi fotoaparata smo si pogledali tudi nekaj videoposnetkov.  Zato smo se odločili, da ga izdelamo tudi sami. Izdelali smo ga iz papirja. Vsak otrok je izdelal svoj unikaten fotoaparat. Z otroki smo obiskali gozd, kjer smo s tem fotoaparatom fotografirali različne kotičke gozda. Otroci so naredili kar nekaj fotografij. Svoj najljubši posnetek so otroci narisali s flomastrom na risalni list.

Otroci so pripovedovali o svojih najljubših fotografijah. Gozd so natančno opazovali in opazili veliko podrobnosti. Razstavo »fotografij« smo naredili pred oddelkom.

 

 Otroci iz oddelka Rakete z Aljano in Nino

Z gozdom v novo leto

31.1.2024

Zimski čas smo pri Brihtah namenili ozaveščanju skrbi za naš gozd. Nabor naših vedenj premore zavedanje o tem, da predstavlja gozd pljuča našega planeta, brze katerih človeštvo ne bi preživelo. Naučili smo se tudi, da smo ljudje pomemben dejavnik, ki lahko bodisi pozitivno ali negativno pripomoremo k skrbi za našo naravo, zato smo raziskovali in odkrivali načine, ki delujejo v dobrobit našega naravnega okolja. Lepe sončne dni smo zato izkoristili za čistilne akcije, v katerih smo gozd očistili odpadkov, ki vanj ne sodijo in se ob tem pogovarjali o tem kakšno nevarnost predstavljajo gozdu samemu in njegovim prebivalcem. Januarsko vreme nam je namenilo tudi težko pričakovani sneg, ki smo ga s pridom izkoristili za gozdne zimske vragolije in tako še enkrat več ozavestili gozd, kot najzabavnejšo igralnico. Gozdna igralnica nam je sicer tudi v  tem letnem času predstavljala poligon na katerem smo lahko izvajali številne dejavnosti izhajajoč iz kurikuluma.

 

 Otroci iz oddelka Brihte z Barbaro in Sašo

Zima v gozdu

31.1.2024

Prehod v zimo smo v sklopu gozdnega vrtca preživeli v opazovanju gozda in sprememb, ki jih prinaša prihod novega letnega časa. Poleg rednih sprehodov v naravo smo obiske gozda izkoriščali za urjenje naših opazovalnih sposobnosti. Opazovali in beležili smo zaznane spremembe v naravi, iskali vzroke za njih in raziskovali koga vse se le te dotikajo, na koga vplivajo in kako. Ugotovili smo, da tudi gozd ni imun na nižje temperature, ki jih prinaša zima. Ugotavljali smo, kakšen vpliv ima to na naš čas preživet v naravi in na kakšne načine lahko poskrbimo za to, da v naravi kljub temu preživimo dlje časa. Eden od načinov, ki smo ga odkrili je, da si lahko s pomočjo gozdnega materiala oblikujemo zabavne gibalne naloge, ki nam pomagajo, da se dodobra ogrejemo in preživimo kvalitetni čas v objemu našega gozda. Ker vemo, da je gozd dom številnim živalim in rastlinam smo se učili tudi o tem, na kakšen način si slednji prilagodijo svoje delovanje, da lahko kar se da najbolje preživijo gozdne zimske dni.

 

 Otroci iz oddelka Brihte z Barbaro in Sašo

Zimsko veselje

31.1.2024

Z 2-3 letnimi otroki iz oddelka »Miške« smo komaj čakali, da pride tudi k nam zima in z njo snežinke in mraz. Vsak dan smo opazovali naravo, ki ni imela prav nič zimsko podobo. Ko so vremenoslovci napovedali prihod zime, smo nabrali vejice s popki, marjetice, listke, storžke, mah,… Dali smo jih v plastične lončke, jih prelili z vodo in postavili na mizo na terasi pred igralnico. Ob prebiranju knjige Čipko in mrzel mrzel sneg smo spoznavali značilnosti zime, zato smo vedeli, da mora biti zunaj zelo mrzlo, da se bo vsebina plastičnih lončkov spremenila v zaledenele okraske. Ko je na teraso posijalo sonce, so na polici ostale samo rastline. Ugotovili smo, da se je led stalil, ker je bilo zunaj pretoplo.

Večkrat smo se odpravili tudi na sneg. Potipali smo ga, povohali, okusili. Oblikovali smo kepe, ker je bil sipek smo ga metali v zrak in uživali, ko je padal po nas. Snežna odeja je bila ogromno platno po katerem smo risali s paličicami, prsti. Iz naravnih materialov smo oblikovali sliko v snegu. Po snegu smo zaplesali ples majhnih škratov, opazovali odtise škornjev. Metali smo se v sneg, se po njem kotalili. Odtiskovali smo predmete in svoja telesa.

 Otroci iz oddelka Miške z Radojko in Mirjam

Gozdna olimpijada

31.1.2024

Gibanje otrok v naravi je v sodobnem času pomembno še bolj kot kadarkoli prej. Tudi v Vrtcu Mavrica Trebnje izvajamo različne učilnice in igralnice na prostem. Eno izmed teh smo pripravili kot popoldansko srečanje na ravni enote B hodnik in starše vseh šestih oddelkov z otroki povabili na trim stezo Mirna. Tam so nas na gibalnih postajah pričakali gozdni junaki v dramskih preoblekah – zajec, veverice in celo medveda! Živalski junaki so nas popeljali skozi gozdno telovadbo (razgibavanje v paru, igre zaupanja, gibalna abeceda, naravne oblike gibanja) in na koncu do iskanja zakladov – zasluženih medalj. Skupaj smo se med pohodom in trim nalogami res dobro razgibali, se podružili in sprostili v prijetnem jesenskem gozdu.

  

Hodnik A in B

Novoletna jelka za živali

24.1.2024

V decembru smo za igralnico in vrtec izdelovali veliko okraskov. Velikih, majhnih, bleščečih, naravnih. Naš vrtec je bil res prečudovit. Ugotovili smo, da si živali ne morejo sami izdelati okraskov. Odločili smo se, da jim mi okrasimo smrečico v gozdu. Nabrane storže smo namočili v kokosovo mast in ga posuli s semeni. Tako smo dobili prečudovit okrasek za smrečico in hkrati tudi zelo okusno hrano za ptice.

Ko smo prišli v gozd, smo se dobro razgledali, kam naj obesimo naše okraske. Na jasi smo zagledali manjšo smrečico, ki se nam je zdela ravno pravšnja za polepšanje. Na njo smo obesili storže in dodali še nekaj posušenih listkov.

Ko je bilo konec praznikov, smo se ponovno vrnili v gozd. Vsi presenečeni in presrečni smo opazili, da so ptički pojedli vse naše okraske.

Veseli smo, da smo tudi živalim malo polepšali veseli december.

  

Skupina Škratki z Nino in Tejo

Gozdno ogledalo

3.1.2024

Ko smo se nekega dne odpravili v gozd, smo opazili, da je okrog in okrog nas polno zanimivih stvari s katerimi bi lahko ustvarili prečudovite umetnine. Z otroki smo se dogovorili, da bo eno dopoldne namenjeno ustvarjanju v našem bližnjem gozdu. Vzgojiteljici sva za otroke pripravili okvir s samolepilno folijo in odpravili smo se v gozd. Vsak od otrok je ob vstopu v gozd dobil okvir. Otroci so po gozdu raziskovali, opazovali in na okvir prilepili različen nabrani material. Tako so nastale čudovite umetnine, ki smo jih poimenovali Gozdno ogledalo. Z njimi smo polepšali naš hodnik in igralnico.

 

 Skupina Škratki z Nino in Tejo

Urejanje in merjenje v gozdu

15.12.2023

V skupini Cicibančki so otroci  prvič oblikovali zaporedje s pomočjo svojih teles. Gibalno gozdni vzorec s palčkami in kamni smo naredili tako, da smo jim kamen ali palčko narisali na roke. Razvrščanje jim je bilo zelo težko, zato se je ena izmed deklic sama odločila in začela prestavljati otroke. Enako igro smo potem izvedli v naravi. Tako, da so otroci poiskali palčko ali kamen. Igro smo nadgradili tako, da je veter premešal palčke in kamenčke in so se morali ponovno postaviti v vzorec. Ko so usvojili potek igre so se zelo zabavali.

V igralnici smo z ravnilom označili 10 cm dolge palice in jih narezali. Palčke smo potem odnesli v gozd s pomočjo katerih so otroci izmerili obseg drevesnega debla. Razporejeni v manjše skupine, so  napovedali, koliko palčk bodo potrebovali, da obkrožijo deblo. Potem so svoje napovedi preverili.  Večina jih je bila uspešna pri napovedovanju.

Med bivanjem v gozdu so opazovali liste na tleh in na drevesih. Ugotovili so, da so lahko na enem drevesu listi zelo različnih barv. Otroci so povedali, da so  listi javorja toplih barv, ker jih je pobarvalo sonce.

 

Skupina Cicibančki z Andrejo in Bojano

Želvice raziskujejo gozd

13.12.2023

Otroci iz skupine Želvice se zelo radi odpravimo na travnik in v gozd. Gozd nam ponuja nešteto možnosti za igro, raziskovanje in učenje. Ponuja nam različne materiale, zvoke, vonjave, opazovanje sprememb, raziskovanje živali in rastlin. V gozdu smo tako raziskovali in razvrščali različen naravni material- liste, storže, lubje ter palice. Opazovali in raziskovali smo, kaj se skriva pod listjem ter raziskovali, kaj vse se spremeni v jesenskem letnem času. Veliko naravnega materiala smo tudi nabrali ter prinesli v igralnico.

 

Skupina Želvice z Mojco in Leo

Ptičja hranilnica v gozdu

13.12.2023

V vrtcu pozorno opazujemo na igrišču, na sprehodu ptičke, ki iščejo hrano. Na pobudo otrok smo se odločili, da bomo izdelali ptičjo hranilnico. Leseno ptičjo hišico je prinesla strokovna delavka, otroci pa so jo pobarvali z različnimi barvami. Nastala je prava mavrična hranilnica. Odpravili smo se v gozd kjer smo skupaj poiskali prostor za našo hranilnico. Postavili smo jo na deblo, da je dosegljiva tudi otrokom. Natrosili smo bučna semena, ki smo jih v jesenskem času očistili iz buče. Večkrat se bomo odpravili v gozd do naše ptičje hranilnice jim natrosili hrano ter tako poskrbeli, da ne bodo ptički lačni v teh mrzlih dneh.

 

Skupina Indijančki s Tjašo in Tamaro

V gozdu merimo in razvrščamo

3.12.2023

V mesecu novembru nas je pot popeljala v gozd, kjer smo drevesa merili na različne načine, ter razvrščali naravni material po strukturi in obliki. Otroci so ugotovili, da lahko debeline dreves merijo s svojimi telesi, rokami, ter gozdnimi vejami. Drevesa so si med seboj različna. Nekatera so debela, druga bolj suha, kajti  prijeli so jih lahko samo z eno roko. Delovne liste, kjer je bilo potrebno razvrščati liste po velikosti in obliki, ter oblikovanju različnih vzorcev, je otrokom predstavljalo kar nekaj težav, vendar so otroci po večkratnem utrjevanju zmogli dokončati različne vzorce. Ko smo si nabrali naravni material, smo izdelali tudi didaktično družabno igro, kjer so s slamico pihali različne naravne in nestrukturirane materiale. Otroci so ugotovili so, da je bilo najlažje pihati stiroporno kroglico, ker je bila najlažja. V naravoslovni sobi smo merili lesene palice od najmanjše do največje. Poleg merjenja in razvrščanja so otroci iz naravnega materiala izdelali vso dekoracijo za igralnico, vhod B hodnika, ter garderobo. Mesec november je bil obarvan jesensko, razgibano in igrivo.

 

 Skupina Cofki s Sašo in Slavi

Gibanje v gozdu

21.11.2023

V Jurčkovem gozdu smo izvedli smo gibalno vadbeno uro. Skupaj z otroki smo poiskali in pripravili material s katerim smo opremili naš poligon. V uvodnem delu smo si ogreli telo s tekalno igro med drevesi nato pa nadaljevali z gimnastičnimi vajami s koščkom lubja. V začetnem delu smo postavili drevesne veje, ki so bile nekoliko debelejše, saj smo jih sonožno preskakovali nato pa smo nadaljevali s tekom mimo debel ter na koncu skočili sonožno v velik kup iglic. Povzpeli smo se na hrib in nato splazili pod velikim deblom. Na koncu pa so se ob postavljeni vrvi povzpeli po hribu navzgor ter nadaljevali pot po hlodu. Vadbeno uro smo zaključili z umirjanjem drevesnih listkov.

 

Skupina Indijančki s Tamaro in Tjašo

Obiskovanje gozda v jeseni

16.11.2023

V oktobru smo v skupini »Muce« pričeli s  spoznavanjem gozda. Gozd obiščemo enkrat tedensko in tam preživimo večji del dopoldneva. V gozdu smo doslej premagovali gozdne površine – hodili  smo po tleh z različno teksturo in naklonom ter po koreninah, kar je otrokom predstavljalo ob prvih obiskih precejšen izziv. Z otroki smo premagovali naravni gozdni poligon, razvijali gibalne sposobnosti pri  prestopanju vej, hoji po klopeh in hoji po ozki vzpetini z vrvjo. Pri izvedbi so bili otroci sprva nekoliko nesigurni in okorni, ob spodbudi in z nekaj pomoči, pa so se v gibalnem poligonu preizkusili vsi.

Gozd  smo opazovali in ga vonjali. Nabirali smo gozdne plodove in jih prinesli v igralnico. Iz vejic smo si izdelali naravne čopiče za ustvarjanje in z njimi slikali. Poimenovali smo dele drevesa in jih opazovali. Tipali smo debla – drevesno skorjo in korenine. Otrokom je bilo zelo všeč barvanje  motiva drevesa  in pritrjevanje nabranih listov na samolepilno folijo.

Spoznavati smo začeli gozdne živali. V okviru obogatitvene naloge enote smo v gozd odnesli motiv  narisanega medveda, tam nabrali lubje in medveda prekrili z lepljenjem lubja.

Nekaj časa smo v gozdu namenili tudi sproščeni igri na tamkajšnjih igralih, kar je predstavljalo otrokom posebno veselje.

  

Skupina Muca z vzgojicama Laro in Majo

Sovica Oka

9.11.2023

V gozdu so otroci v drevesnih deblih slišali skovikanje sove. Tako nas je pot popeljala v zgodbo dogodivščin Sovice Oke. Dneve nam je popestrila z različnimi dejavnostmi tako v gozdu in v igralnici. V igralnici nam je prebrala zgodbo, malo potelovadila z nami, nato pa  nas je  povabila v gozd, kjer smo skupaj  iskali njene prijatelje: zajčka, lisico, račko in medveda. Velikokrat smo zgodbo poslušali in doživljali na različne načine, kjer smo se gibalno in plesno izražali.  Ker je imela dovolj časa, nam je pomagala nabirati naravni material, s katerim smo si dekorirali hodnik, ter matično igralnico. Otroci so zgodbo v celoti usvojili, saj so si zgodbo med seboj pripovedovali in jo doživljali na različne načine.

 

Skupina Cofki, Saša in Slavi

Jesenska doživetja v gozdu

8.11.2023

Otroci iz skupine Srčki smo v jeseni veliko časa preživeli v gozdu. Utrjevali smo gozdni bonton, objemali in tipali drevesa ter iz gozdnega materiala izdelovali hišico za babico iz pravljice Rdeča Kapica. V gozdu smo prepevali  pesmi, iskali gozdni material in ga razvrščali ter klasificirali in se igrali igro jesenski bingo. Pri vsakem obisku smo premagovali naravne ovire in hodili po neravnem terenu. V okviru obogatitvene dejavnosti smo izdelovali barve iz naravnih materialov in z njimi slikali. Gozd nam je ponudil še več svobode in možnosti za raziskovanje.

 Skupina Srčki, Petra in Anja 

Glasba v objemu gozda

5.11.2023

Skupina Lisičke smo se nekega čudovitega jesenskega dopoldneva odpravili prisluhnit gozdu. Sprehodili smo se skozi gozd, prisluhnili kako šumi listje pod našimi nogami, kako se lomijo vejice, ko hodimo po njih. Nato smo se ustavili, usedli na gozdna tla, zaprli oči, se umirili in prisluhnili. Kaj vse smo slišali! Bilo je čudovito.

Pobrskali smo tudi po tleh in našli veliko predmetov s katerimi smo ustvarili zvok (storži, paličice, kamni, lubje, mečkali smo listje,…). Hvala gozd za tako čudovito glasbeno dopoldne.

 

skupina Lisičke,  Rebeka in Špela

 

Vadbena ura »Mišk« v jesenskem gozdu

3.11.2023

V oktobru smo se v oddelku »Miške« pogovarjali o drevesih, ki jih najdemo v gozdu, gozdnih živalih, za kaj je gozd pomemben za naše življenje. Nekega lepega jesenskega dopoldneva smo se odpravili v gozd z namenom, da izvedemo vadbeno uro. Najprej smo se dogovorili, da ne bomo preveč glasni in upali, da bomo videli kakšno gozdno žival. Živali, razen polžev in mravelj, sicer nismo videli, a v tišini gozda smo poslušali ptičje petje, šumenje vetra v krošnjah dreves, šelestenje odpadlega listja pod našimi nogami. Ogledali smo si kaj nam gozd ponuja za izvedbo naše vadbene ure. Ogreli in razgibali smo se z izvajanjem elementov gozdne joge za otroke. Pomagali smo drug drugemu in tako uspešno premagovali ovire na gozdnem poligonu. S poskoki smo želeli doseči liste na veji drevesa, plazili smo se po podrtem hlodu, plazili smo se pod upognjeno vejo, preskakovali smo korenino drevesa, tekli okrog drevesa… Vadba nam je bila zelo všeč. Odprt prostor v naravi nam je omogočil izvajanje vaj v svojem tempu, brez prerivanja in kričanja.

Skupina Miške, Radojka in Mirjam

Gozdni palček Smetko

27.10.2023

Po poslušanju zgodbe  v gozdu so otroci pripovedovali, kako bi pomagali palčku, ki je sam skrbel za urejen gozd.

– Da bi v gozdu postavili koše za smeti;

– da bi imel palček zraven kontejnerjev predstavo kako ločevati smeti;

– da bi palček povabil otroke in starše pospravljati smeti, da bi videli, da je treba sproti pospravljati;

– da bi vsi palčki pomagali iz drugih gozdov;

– da bi pomagale tudi palčice;

– da bi skupina palčkov v gozdu skrbela za red;

– morali bi narediti slike prepovedano odmetavanje smeti;

– da bi palček po gozdu opozarjal stanovalce, da pospravijo smeti;

– da bi palček imel robota za pospravljat;

– če bo palček še naprej priden bo na koncu petka.

skupina Cicibančki, Bojana in Andreja

Gozdne sove

27.10.2023

Nekega  lepega sončnega dopoldneva smo se odpravili v gozd. Pot nas je vodila mimo Temenice do Kukenberga. S seboj smo vzeli pester nabor materiala za ustvarjanje. Otroci so se v gozdu razživeli, upoštevali dana navodila in ustvarjali. V prazne vreče so naložili listje in kaj kmalu je postal končni izdelek-SOVICA. Vsak otrok je izdelal svojo sovo in jo skrbno ter varno prinesel do  vrtca. Za starše smo v garderobi naredili prvo razstavo. Dopoldne je minilo ustvarjalno predvsem pa sproščeno in kreativno. Otroci so imeli tudi možnost proste igre v gozdu. Otroci gozd zelo radi obiščejo, saj imajo tam varen prostor in veliko možnosti lastnega raziskovanja in proste igre. Gozd ni samo gozd, vendar je tudi prostor, ki otrokom nudi veliko možnosti za igro. Na koncu smo ugotovili, da otroci, ki preživijo veliko časa v gozdu oziroma v naravi na splošno, so bolj samozavestni in imajo bolje razvito samozaupanje.

skupina Barvice, Vesna in Barbara

Brihtin gozd

23.10.2023

Pri Brihtah smo izkoristili lepo jesen in jo v največji možni meri preživeli v naravi. Največ časa smo preživeli v gozdu, ki postaja naš pravi prijatelj. S svojim bogatim okoljem nam vedno znova ponuja obilo možnosti za učenje novega, obenem pa deluje na nas tako pomirjevalno, da se vanj vedno znova radi vračamo. Na področju gibanja smo v gozdnem okolju osvojili novo lovoriko, saj smo se prvič povzpeli na Vrhtrebnje, med potjo pa opazovali kraški svet, ki spremlja pohodno pot. Obiske gozda smo bogatili z vsebinami preko katerih smo krepili naše matematične zaznave in znanja, poigrali pa smo se tudi z umetnostjo. Iz gozdnih materialov smo ustvarjali glasbo, odrske scene in nenazadnje tudi vsebine zgodb, ki smo jih nato na različne načine v gozdu tudi uprizorili.

skupina Brihte, Saša in Barbara

Jesenski obiski gozda

13.10.2023

Jesen se je šele dobro začela, ko so otroci skupine Lončki že pridno obiskovali gozd in začeli z izvajanjem dejavnosti v njem. Najprej so likovno ustvarjali iz naravnega gozdnega materiala in izdelali simbol skupine – en velik lonček na pike. Ob drugem obisku so se igrali s fotoaparati, skozi iskalo lovili zanimive motive ter pritiskali na sprožilec. Na koncu igre so dobili v roke čisto pravi fotoaparat ter poslikali vse kar se jim je zdelo zanimivo. Na naslednjem obisku so sodelovali pri gibalni uri, kjer so urili koordinacijo rok ter tekmovali pri štafetni igri, nazadnje pa so v okviru obogatitvene dejavnosti izdelali barve iz naravnih materialov ter jih preizkusili s čopiči na risalnih listih. Vsak obisk gozda otrokom prinese nove možnost za igro in raziskovanje, zato se bodočih že močno veselijo.

skupina Lončki, Andrejka in Žiga

Dostopnost