DROBIŽKI

Vzgojiteljica Erika Žalec

VPO pom. vzgojiteljice Monika Koželj

 

Drobižki smo ena od najmlajših skupin našega vrtca.

Smo še majhni in drobni, kot drobiž v denarnici,

zato se nam ime Drobižki najbolj poda.

In če boste odrasli nalagali samo dobro v ta drobiž,

obljubimo, da vam povrnemo z obrestmi.

 

Pustno rajanje v enoti Videk

23.2.2023

Ponedeljkov popoldan, dan pred pustom, smo se v velikem številu zbrale maškare na Pustnem rajanju v enoti Videk. V sobi Pustvarjalnici smo si lahko naredili različne pustne likovne izdelke, v sladki sobi smo se posladkali s tako imenovano pustno malčko, v zadnji sobi pa smo imeli pustni žur. Vse velike in male  maškare smo si bile na koncu enotne, da smo se imele super.

Klikni na ogled galerije slik…

Drobižki v pustnem času

23.2.2023

Ves teden pred pustom smo se Drobižki pripravljali na to, da nam ne bo oblačenje v pustni kostum in barvanje obraza povzročilo preveč težav na tako pomemben dan kot je pust. Šemili smo se, spoznali lik klovna ob zgodbi Nerodna Avguština, si pobarvali in izdelali pustno kapo in bili na pustni dan prešerno razposajeni. Celo pustna povorka ob glavni mestni ulici nam ni delala težav. Pa še krofe smo jedli pri kosilu. Imeli smo čisto pravi pust.

Klikni na ogled galerije slik…

Drobižki v januarju

18.2.2023

Ta mesec smo Drobižki veliko delali na samostojnosti: pokrivanje kape, pazljivo raznašanje zajtrka ali pribora točno določenemu prijatelju, pospravljanje svoje posode po hranjenju na servirni voziček, čim samostojnejše vstajanje s tal ob padcu ob sprehajalni vrvici in urjenje hoje po stopnicah navzgor ob vrvici. Premagali smo že pot do železniške postaje in bili nagrajeni  s prihodom vlaka na postajo. Pomahali smo mu tudi v slovo in mu obljubili, naslednji dan zopet pridemo. In smo. Seveda smo se tudi veliko igrali in ustvarjali. Spoznavali smo, ustvarjali in se zabavali z brivsko peno. Na snegu pa je uživala le peščica naših najpogumnejših raziskovalcev. Sneg pa ne skopni, zato se ga bomo gotovo še privadili.

Klikni na ogled galerije slik…

Drobižki v decembru

6.1.2023

Mesec smo začeli s spoznavanjem novih besed in likov. Skupaj smo naredili slikopis pisma za Miklavža in se naslednje jutro lotili slastnega peciva v obliki parklja, ki smo ga dobili v dar. Izdelovali smo namizne aranžmaje za varovance DSO-ja, voščilnice za RK in oboje tudi za naše družine. Družili smo se z otroki enote ob ogledu predstave Medenjaček in se sladkali z vaflji  na čajanki, v družbi srčnih upokojenih vzgojiteljic. Rajali smo ob božičnih uspešnicah in spoznavali igralnice ostalih skupin v enoti na športnem dopoldnevu. Spoznali smo melodijo Jingle Bells, ki je postala naš hit meseca. Opremljeni s kraguljčki v rokah ali navezanimi okoli gležnja ter oblečeni v belih krilcih, smo res uživali v prej omenjeni glasbi. Imeli pa smo tudi popoldansko srečanje naših družin ob izdelovanju čarobne lučke. Opremljeni z gorečo svečo v čarobni lučki smo se odpravili v mestni park.

Klikni na ogled galerije slik…

Drobižki v novembru

12.12.2022

Tudi ta mesec Drobižkom glede zdravja ni posebno naklonjen. Smo pa spoznali tri nove Drobižke, Moniko, našo novo vzgojiteljico in lutko Vidka. Ta se nam je predstavil, nam prinesel naravne barve za ustvarjanje in ker je zelo simpatičen, smo ga povabili, da biva pri nas v vrtcu. Preizkusili smo Vidkove naravne barve in uporabili prirejene čopiče. Naši šefici pravita, da smo bili pri ustvarjanju fantastični. Ni nam čisto jasno, kaj naj to pomeni, ampak zveni dobro. Navajali smo se na držanje sprehajalne vrvice in hoje ob njej. Ja, naporno, ampak smo že kar dobri. Pa še nekaj smo delali ta mesec: postali smo pomočniki pri razdeljevanju pribora ali pa hrane. To ni tako enostavno delo, kot izgleda. Poznati moraš imena svojih prijateljev, da dostaviš pravemu, krožnik z namazanim kruhom moraš držati tako, da med dostavo vsega ne izgubiš in biti moraš strpen, da si med dostavo hrane le-te ne privoščiš in jo poješ. Najbolj si delaven, pa zadnji dobiš malico. Hm. Ampak, ko je bil pa Tradicionalni slovenski zajtrk, so pa hrano dostavljale kar tri pridne čebelice.

Klikni na ogled galerije slik…

Drobižki v oktobru

13.11.2022

Mesec oktober nam Drobižkom ni bil najbolj naklonjen glede zdravja. Skoraj vsi smo bili vsaj kak dan doma. Smo pa lepo vreme izkoristili za vsakodnevne sprehode po bližnji okolici. Navajali smo se na sledenje in hojo po poti in ne kar po svoje. Spoznali smo zgodbo Razbita buča, si ogledali lutkovno predstavo, like iz zgodbe gibalno oponašali ter poslušali pesmi o živalih. Naredili smo pobarvanko likov iz zgodbe, kjer smo s preizkusili v slikanju s čopičem ali s prsti. Poudarek je bil na tem, da smo s čopičem božali izbrani lik iz zgodbe. Veliko raziskovalnega duha pa nam je dalo raziskovanje notranjosti buče. Pa en deževen dan smo raziskovali okolico oblečeni v pelerine.

Klikni na ogled galerije slik…

Drobižki ob Tednu otroka

13.11.2022

Letošnja tema Tedna otroka je bila Skupaj se imamo dobro. Drobižki smo poslušali pesmi in se ob njih vsak po svoje plesno izrazili, spoznali prijazno lutko muco, ki nam je predstavila  igrico Jaz sem mali mucek žogico imam, se družili z vrstniki enote na terasi ob gibalnih  nalogah, raziskovali in spoznavali različne naravne materiale ter si ogledali lutkovno predstavo Razbita buča.

Klikni na ogled galerije slik…

Nova generacija Drobižkov v enoti Videk

8.10.2022

Šolsko leto je na okoli in spet je v vrtec vstopila nova generacija 1-2 let starih otrok. Drugi oddelek enote Videk pripada otrokom skupine Drobižki. Res smo še pravi drobižki, saj vsi še ne hodimo. Tudi vseh prijateljčkov še ne poznamo, ker se nam priključijo kasneje.

Ločitev od staršev nam je predstavljala v začetek stres. Navajati se na nov prostor, nove »tete«, jokajoče otroke, nov red in pravila,…, ja, vse to je bilo res hudo, vendar smo z vsakim dnem boljši. Naši šefici pravita, da smo zelo pridni. Zdaj že mirno sedimo pri mizi, ko jemo in se trudimo jesti sami, navajamo se na samostojno držanje lončka in pitje iz njega. Pa dude imamo samo še, ko gremo počivat.

Če nam vreme omogoča, gremo ven. Zdaj se navajamo slediti vzgojiteljici po poti, ki si jo ona zamisli in ne, da gremo mi po svoje. Pa od blizu smo si ogledali policijski avto, ki je bil del pripravljenih dejavnosti za občinsko zgradbo v okviru Tedna mobilnosti. Le kaj nas čaka naslednji mesec?

Klikni na ogled galerije slik…

Dostopnost