DROBIŽKI

Vzgojiteljica Erika Žalec

VPO pom. vzgojiteljice Mateja Robida

 

Drobižki smo ena od najmlajših skupin našega vrtca.

Smo še majhni in drobni, kot drobiž v denarnici,

zato se nam ime Drobižki najbolj poda.

In če boste odrasli nalagali samo dobro v ta drobiž,

obljubimo, da vam povrnemo z obrestmi.

 

Drobižki z babicami in dedki na Fit pohodu

16. 5. 2022

Ob Svetovnem dnevu družine smo Drobižki v vrtec povabili naše stare starše in se z njimi podali na pohod. Ustavili smo se na železniški postaji, se malo okrepčali, pomahali vlaku in skupaj zarajali. Ko smo se ločili in se v igralnici nato pogovarjali o minulem druženju, smo si bili enotni, da je bilo zelo luštno. Naše babice in dedke imamo zelo radi, pa tudi oni nas zelo, zelo. Urica našega druženja je čisto prehitro minila.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Drobižki v mesecu aprilu

16. 5. 2022

Mesec smo začeli s podelitvijo priznanj za sodelovanje v Mavričnem bralčku. Nagrada za naš trud pri predstavitvi knjige je bil ogled lutkovne predstave Cipek in Capek. Veliko smo v tem mesecu hodili na daljše ture in urili hojo ob sprehajalni vrvici po stopnicah navzgor. Z vztrajnostjo smo prišli do Jurčkovega gozda in spoznali igrala, ki jih ponuja omenjeni gozd. Tam se imamo res luštno in še malica bolj tekne. Uživali smo tudi ob igri s padalom, plesu račk in treh žabic, vožnji s poganjalci, …, skratka, mi ,mamo »fajn«.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Drobižki v marcu

9. 4. 2022

Ta mesec smo, kar se le da izkoristili lepo vreme za sprehode. Navajali smo se na hojo po neravnem terenu, usvajali vzpenjanje stopnic ob opori ter prestopanje in sestopanje s pločnika. Spoznali smo zgodbo Zlatolaska in trije medvedi ter igrali različne vloge z medvedki (je bolan/zaspan/lačen). Razvrščali smo jih po barvi in velikosti ter jih posedeli v vrsto in v kolono. Imeli pa smo tudi medvedkov ples. Spoznali smo različne vrste živalskih družin. Ob družinskih fotografijah otrok pa smo poimenovali posamezne družinske člane in s ponosom ostalim Drobižkom pokazali svoje člane družine. Otroci pa so v tem mesecu tudi pridno in uspešno opravljali bralno značko.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Pustovanje

9. 3. 2022

Teden pred pustnim torkom je bil namenjen odpravi strahu pred maskiranjem, poslikavi obraza, srečevanju neznanih likov in spremenjenih obrazov. Drobižki smo se za omenjeni dan dobro pripravili, saj smo brez težav zlezli v pripravljene kostume, ki so nam jih starši pripravili za seboj. Ker smo si bili všeč, smo se pogosto hodili opazovat v ogledalo. Nastalo je veliko fotografij, ki jih z veseljem delimo z vami. Žal nam je le, da na ta dan nismo bili vsi prisotni, saj bi bilo dopoldne v vrtcu še bolj pestro.   

Kliknite tukaj za ogled galerije

Drobižki v februarju

8. 3. 2022

Nadaljevali smo z utrjevanjem samostojnosti in jo nadgradili z umivanjem in brisanjem rok in obraza. Igrali smo se z dojenčki, vživeli v vlogo mamice in očka, v kotičku kuhinja pa smo  pripravljali obroke za dojenčke. Učili smo se bibarijo Pika, pika, pikica in ustvarjali z njo povezane izdelke. Ob zgodbi Nerodna Avguština smo spoznali klovne, potem pa se tudi sami našemili v pisanega klovna. Izdelali smo si pustne klobučke. Da pa nam preobrazba v pustne šeme na pustni torek ni povzročala preveč stresa, smo teden pred pustom namenili šemljenju in poslikavi obraza. Tako smo prav vsi prisotni na dan pusta veselo rajali in bili ponosne pustne maškare. Našemljeni smo se predstavili mimoidočim pa mestu.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Drobižki v januarju

23. 2.  2022

Tudi v tem mesecu se nismo mogli izogniti povečani odstotnosti otrok zaradi bolezni. Kljub temu smo delali predvsem na samostojnosti. Usvajali smo samostojno sezuvanje obuval, zlaganje le-teh na dogovorjeno mesto ter vadili samostojno obuvanje, predvsem čevljev. Nekaj otrok je pri tem že uspešnih. Navajali smo se tudi na samostojno pokrivanje kape in pri tem smo že precej uspešni.  Poznamo imena naših prijateljev, govorno močnejši pa jih že tudi pokličejo. Spretnejši otroci  pomagamo pri razdeljevanju pribora, hrane in pospravilu umazane posode na voziček. Urili smo tudi držanje in hojo ob sprehajalni vrvici. Naša dva ne hodeča novinčka pa sta se po svoje trudila čim prej shoditi. Poleg tega smo se pogovarjali o snegu in se igrali s papirnatimi rezanci. Spoznali smo bans Pisker na glavi in si ogledali predstavo Dobri snežak.

Kliknite tukaj za ogled galerije

December pri Drobižkih

23. 2.  2022

V začetku meseca smo izdelali okraske za krasitev igralnice, nato smo imeli miklavževanje. Ob nam primerni risanki smo spoznali zapleteno zgodbo Hrestača in si ogledali še nekaj odlomkov iz istoimenskega baleta. Ob glasbi Tchaikovskega smo se v belih krilcih kot baletniki preizkusili tudi mi. Zelo smo si bili všeč v taki opravi. Seveda nismo mogli mimo slavne božične Jingle bells, zato smo si nadeli kraguljčke na roke ali okoli gležnjev in veselo poplesavali ali zgolj pomagali ritmično obogatiti pesem. Koncem meseca smo se odpravili še na Hrestačev orientacijski pohod. Vodil nas je palček. Na koncu smo našli okusen zaklad. Imeli pa smo tudi čajanko.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Drobižki v novembru

5. 12.  2021

Letošnji november je bil otrokom precej nenaklonjen, saj je zbolelo zelo veliko otrok. Temu se nismo mogli izogniti niti Drobižki. Zgodilo se je celo, da nekaj dni zaradi bolezni ni bil prisoten niti en Drobižek. Naša Erika pravi, da se ji kaj takega še ni zgodilo v dolgoletni praksi. Kljub vsemu smo v mesecu novembru praznovali 1.rojstni dan  dveh naših deklic, vadili smo čim samostojnejše vzpenjanje na tobogan in spust po njem, spremljanje gledališke predstave sede na stolu, kot v gledališču, preizkusili pa smo se tudi v igri vlog v dramatizaciji Razbita buča. Pred igro smo se navajali na pokrivalo, ki je predstavljal določeno žival iz zgodbe. Imeti tako pokrivalo ni ravno enostavno, vendar je bila večina zelo strpnih. Koncem meseca smo se začeli privajati držanja in hoje ob sprehajalni vrvici. Naj vam povemo, da to ni mačji kašelj, zato komaj čakamo, da pridejo vsi Drobižki, da jim pokažemo, kaj nekateri že znamo. Čakamo pa še na dva novinčka, ki prideta v naslednjem mesecu.  

Kliknite tukaj za ogled galerije

Drobižki v mesecu oktobru

12. 11. 2021

Če smo se septembra malo važili, da smo face, nas je pa mesec oktober malo »prizemljil«.  Malo je krivo poslabšanje vremena in ohladitve, da nismo več tako lahko hodili zunaj ali pa nas je zeblo v roke, malo nam je nagajalo zdravje, saj smo bili zato veliko odsotni in, ker se še nismo prej dovolj dobro navadili na vrtec, je bil vsak povratek za nas ponoven stres. Spoznali smo dve novi Drobižki, ki sta imeli tudi težave z uvajanjem in posledično smo tudi ostali bili bolj jokavi. Ampak šefici sta bili potrpežljivi in sta nas veliko tolažili, se z nami igrali, peli, nam zaigrali lutkovno predstavo Razbita buča, nam dali možnost raziskovanja prave buče, prinesli naravni material v igralnico,…, predvsem pa nam dajali občutek sprejetosti. In počasi se stvari spet umirjajo. Žal smo se morali zadnji dan meseca posloviti od Meline, ki se je z družino preselila v drug kraj. Lepo se imej z novimi prijatelji.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Nova generacija Drobižkov v enoti Videk

11. 10. 2021

Šolsko leto je na okoli in spet je v vrtec vstopila nova generacija 1-2 let starih otrok. Drugi oddelek enote Videk pripada otrokom skupine Drobižki. Res smo še pravi drobižki, saj vsi še ne hodimo, pa tudi vseh prijateljčkov še ne poznamo, ker še niso dovolj stari, da bi že bili z nami v vrtcu. Ločitev od staršev nam je predstavljala v začetek stres. Navajati se na nov prostor, nove »tete«, jokajoče otroke, nov red in pravila,…, ja, vse to je bilo res hudo, vendar smo z vsakim dnem boljši. Naši šefici pravita, da smo zelo pridni, saj nič več ne uhajamo od mize, ko se je, pa z žlico se trudimo sami jesti in celo tako imenovane flaške kar na enkrat ne rabimo, saj so v vrtcu barviti lončki, ki kar kličejo, da jih sami držimo in pijemo iz njih. Dude pa itak rabimo samo še, ko gremo počivat ali pa, ko se vrnemo iz bolniške, da ni preveč stresa ob ločitvi. Vreme nam omogoča, da gremo vsak dan na sprehod po okolici ali pa vsaj na igrišče pred igralnico. Ogledali pa smo si tudi dejavnosti pred občinsko zgradbo v okviru Tedna mobilnosti. Pa recite, da nismo dobri, če upate.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Dostopnost