PALČKI

Vzgojiteljica Saša Kastelic

VPO pom. vzgojiteljice Vanja Strajnar

 

TRIJE PALČKI

Trije palčki trije malčki so doma sedeli,
knjige brali, pesmi peli,
dobro se imeli.

Pa pred hiško sosed miško z vozkom se pripelje,
palčke malčke ven pokliče,
v širni svet jih pelje.

Toda že za prvim gričkom palčki zajokali,
dol z vozička so skočili in domov jo ubrali.

Dobrodošli…

Ntc-sistem učenja

22. 6. 2022

V skupini nas je NTC povezoval skozi različne grafomotorične vaje, kjer je bil poudarek predvsem na gibanju, ki zajema sposobnost izvajanja kretenj rok, nog ter posledično celega telesa. Pri naših najmlajših je bil namen, kako otrokom omogočiti spodbudno učno okolje, da so otroci shodili in se postopoma urili tudi v fini motoriki. Pri fini motoriki smo otrokom ponujali veliko stika z različnimi snovmi. Najraje se igrajo z slanim testom, kjer intenzivno uporabljajo svoje prste. Zelo popularna pa je tudi igra z različnimi kockami ter naravnim materialom, kjer otroci kocke postavljajo v stolpe ali pa jih prelagajo na različne strani mize ali igralnice. Pomembna je tudi igra z žogo ter elastiko. Pri tej igri se razvija koordinacija oko-roka, kjer se čez čas razvija opazovanje in koncentracija. Preko slikovnih simbolov smo skozi celo šolsko leto uspešno in z zanimanjem usvojili kar nekaj bibarij.

Klikni za ogled galerije

Trije metulji pri Palčkih

4. 6. 2022

V mesecu maju so se nam v igralnico prikradli trije metulji različnih barv. Popestrili so naše dogajanje v oddelku na različne načine. S pomočjo rekvizitov smo se v zgodbo  vživeli tako v igralnici kot na prostem. Strokovne delavke smo otrokom zgodbo  z naslovom Trije metulji tudi zaigrale ter prepevale različne pesmice na to temo. Iz slanega testa smo izdelovali metulje ter se veliko igrali z zemljo in različnim naravnim materialom. Naučili  smo se hoditi z »bibo«, zato se vsakodnevno v dopoldanskem času sprehodimo v daljšo okolico Trebnjega ter vztrajno premagujemo različne ovire. Poslužujemo se tudi igrišča pred igralnico ter sence pod drevesom, kjer večkrat tudi pojemo dopoldansko malico. Poleg tobogana in vlakca, ki ga imamo, otrokom ponudimo tudi druge rekvizite ali igrače, po katerih otroci z veseljem posegajo.

Klikni za ogled galerije

Palček Pohajalček

8. 5. 2022

Celotni mesec nas je povezoval Palček Pohajalček. Obiskoval nas je pri zajtrku, kosilu, na igrišču, ob prosti igri. Največkrat se nam je pridružil pri jutranjem krogu ter telovadbi, kjer se je skozi igro vključeval in nas spodbujal, da nam je uspelo opraviti nekaj nalog. Spoznali smo še njegove prijatelje iz zgodbe; bolho, zajčeka, miško, ptička in medveda, ter se z njimi rokovali in oponašali njihove glasove. Skupinsko smo risali z voščenkami, med drugim smo veliko telovadili in sledili njihovim stopinjam tako v igralnici kot na prostem. Igralnico smo popestrili z odtisi nog, tačk, šap in krempljev. Proti koncu meseca pa nam je Palček zaigral lutkovno predstavo.

 

Klikni za ogled galerije

Obisk pomladi

12. 4. 2022

V mesecu marcu se je v našem oddelku prebudila pomlad. Spoznavali smo prve znanilce pomladi. Ugotovili smo, da so to zvonček, trobentica, vijolica, tulipan, ptički in metuljčki. Spoznali smo tudi z tri nove pesmice, katere smo redno poslušali ob spremljavi flavte. Ker se  pomladi sadi, smo pa tudi mi posadili svoje sončnice. Opazovali in tipali smo kako se razvija seme v rastlino. Med drugim smo tudi pustno rajali in izdelovali malo pozornost za Materinski dan. Rdeča nit meseca marca je bila povezana z gibanjem oz. prebujanjem travniških rožic, zato smo tudi namenili veliko časa gibanju.

12

Klikni za ogled galerije

Zimsko rajanje pri Palčkih

28. 2. 2022

V mesecu januarju nas je obiskal sneženi mož. To je zelo velik možak, z velikim trebuhom, z loncem na glavi, metlo v rokah, namesto nosa pa ima velik oranžen korenček.  Spoznavali smo ga skozi različne dejavnosti. Prepevali smo pesmice: Pisker na glavi, Teta zima, Zima zima bela,… Ustvarjali smo snežaka, ogledali predstavo Dobri Snežak, Teta zima, Lačni medved in improvizacijo Dobri Snežak. Med drugim pa smo se igrali z ostanki papirja. V mesecu februarju smo imeli teden likovnega ustvarjanja. Ustvarjali smo snežake z različnimi materiali med drugim pa smo tudi poizkusili barvati snežaka z brivsko peno. Spoznavali smo vremenske pojave, katere pa smo poizkušali prepoznavati na slikah. Prepevali smo pesmice, veliko rajali in  se gibali na prostem. Velikokrat smo se  sproščali ob delno zatemnjeni igralnici ter poslušali glasbo za umirjanje.

 

Klikni za ogled galerije

Decembrsko rajanje pri Palčki

6. 1. 2022

 

Letos je bil december prav poseben za nas, saj smo prvič rajali v vrtcu. Obiskali so nas  Miklavž, Božiček in dobra vila. Miklavž nam je prinesel različne dobrote, da smo se malo posladkali. Božiček in dobra vila pa nove igrače, s katerimi se sedaj igramo. Imeli smo razigrano decembrsko vzdušje z različnimi dejavnostmi. Spoznavali smo slano testo, se igrali z njim, ga malo poizkusili in izdelali okraske za garderobo ter voščilnico za varovance iz DSO-ja. Z okraski, katere ste pomagali izdelati tudi vi smo okrasili smrečico, ki je krasila našo garderobo. Med drugim smo si ogledali baletno predstavo Hrestač. Imeli smo slavnostno kosilo v družbi glavnih junakov predstave. Strokovne delavke iz skupine Žabic so nam spekle slastne palačinke, ki smo si jih privoščili za malico. Proti koncu decembra smo izvedli orientacijski pohod, z različnimi postojankami in nalogami. Na koncu pa nas je pričakal skriti zaklad.

 

 

Klikni za ogled galerije

Dogajanje pri Palčkih

8. 12. 2021

 

V mesecu novembru so se nam pridružili štirje dečki. Ugotovili so, da pa res ni tako hudo pri nas. Veselo že sedimo za mizo in pridno jemo obroke. Prisotno je še malo joka vendar se vsakodnevno trudimo, da ga je prisotnega čedalje manj. Seznanili smo se z novo bibarijo; Dežek pada, ter likovno ustvarjali. Otroci so nad ustvarjanjem začudeni, malo je prisoten strah, vendar strah premagujejo tako, da raziskujejo, tipajo, ližejo, stiskajo, packajo…Obeležili smo tudi  Tradicionalni slovenski zajtrk, ki nam ga je dodatno popestrila Erika.  Zaigrala nam je  lutkovno predstavo z naslovom Ciciban in čebelica. Proti koncu meseca pa nas je razveselil sneg.

 

 

Klikni za ogled galerije

Jesen pri Palčkih

8. 11. 2021

 

Mesec oktober smo začeli s Tednom otroka. Otroci so imeli v tem tednu pripravljene različne dejavnosti. V tem mesecu smo praznovali rojstne dneve otrok. Spoznavali smo gozd in različne naravne materiale; listje, storže, divji kostanj… Seznanili smo se z novo peto pesmijo Tok tok tok in bibarijo Medved stopa. Na to temo smo likovno ustvarjali po naših zmožnostih. Imeli smo  tudi poudarek na gibalnem področju, kjer smo premagovali različne ovire. Otroci so spoznali lutko  poskočnega Palčka Skakalčka, ki nas je večkrat obiskal pri različnih aktivnostih.  Obiskala nas je tudi vzgojiteljica Erika, ki nam je zaigrala na harmoniko ter uprizorila lutkovno predstavo z naslovom Razbita buča.

 

 

Klikni za ogled galerije

Palčki prvič v vrtcu

5.10.2021

Naši malčki so prvič vstopili v naš vrtec. Uvajalno obdobje je za nami in lahko se pohvalimo, da se vsi otroci dobro počutijo, saj ni več prisotnega joka. Mesec september nam je omogočil veliko časa na prostem, kajti bilo je veliko sončnega vremena. Izkoristili smo ga za odhod v Jurčkov gozd, kjer so otroci raziskovali gozdna tla, se sproščali na gugalnici in uživali v vožnji z našim vrtčevskim vozičkom. V tistem času večina otrok še ni hodilo, zato smo se vozička posluževali večkrat. Z vozičkom smo se odpeljali do železniške postaje, kjer smo opazovali vlake ter ostala vozila. Velikokrat nas je pot popeljala do  šolskega  igrišča ter igrišča enote Ostržek in Kekec, kjer so jih z veseljem raziskovali.

 

Klikni za ogled galerije

Dostopnost