PIKAPOLONKE

Vzgojiteljica Maja Vrhovec

VPO pom. vzgojiteljice Bojana Pungartnik

 

Smo skupina Pinkapalonke, kar v slovenščini pomeni Pikapolonice. Prihajamo iz romskega naselja Vejar.

 

VSI NAŠI OTROCI

 Tone Pavček

Vsi otroci so naši otroci,

je rekel prijazni glas,

vse frklje in smrklje in froci,

vsi svetlih in temnih in kodrastih las,

vsi naši! Tudi tisti drugačni,

drugačne usode in vere in ras,

vsi beli in črni, vsi bolni in lačni

so taki kot kdo izmed nas.

Vsi otroci na svet so rojeni,

za srečo in dober prid,

vsak je podoben tebi in meni

in vsak je sonce in vsak je svit.

Dobili smo gugalnico

6. 10. 2021

Enota Romano je v septembru zopet odprla svoja vrata in odprtja so se razveselili tudi romski otroci, ki vsakodnevno prihajajo v vrtec. Mesec september nam je prinesel veliko lepega vremena, zato smo ga izkoristili za igro na svežem zraku na igrišču vrtca. Med poletjem so nam postavili gugalnico, ki je požela nemalo veselja med romskimi otroki. Vsekakor nas čaka dolga pot, da se najprej naučijo pravilnega guganja. »Daj, trkovini me,« pravi deček in prijatelji ga z veseljem zagugajo. Otroci se bodo ob pravilni uporabi gugalnice naučili vzdrževanja ravnotežja in urili koordinacijo telesa, rok in nog. Obenem bodo krepili tudi vzdržljivost in moč pri držanju in samem guganju. Želimo si, da bi bilo vreme še nekaj časa lepo, da bomo lahko izkoristili dneve v naravi.

Klikni za ogled galerije slik

Dnevi likovnega ustvarjanja v Enoti Romano

15. 2. 2022

Po deklamaciji To sem jaz, smo v skupini »Pinkapalonke« pripravili razstavo likovnih izdelkov. V ogledalu smo ogledovali samega sebe (oči, usta, nos, lase, obraz, vrat) in nato to videnje preslikali na list papirja. Otroci so pri ogledovanju samega sebe neznansko uživali, se sprostili in se »pačili« v ogledalih. Poimenovali so dele obraza v slovenskem in romskem jeziku, k usvajanju poimenovanja posameznih delov (oči, usta,…), pa je vsekakor pripomogla deklamacija To sem jaz, ki so jo otroci zelo dobro usvojili. Likovne izdelke otrok smo razstavili v oddelku in k ogledu povabili tudi starše, ki so bili nad izdelki otrok izjemno ponosni.

Klikni za ogled galerije slik

En, dva, tri, snežak že stoji!

23. 2. 2022

Pisker na glavi,

metlo pa v rokah drži.

Zimi se smeje,

sončnih žarkov se boji.

Pesem, ki nam je bila iztočnica pri oblikovanju skulptur iz različnih materialov, ki smo jih skupaj z otroki poiskali in iz njih naredili čudovite snežake. Oblikovali/modelirali smo iz das mase, plastelina, vate, snega, slanega testa in gline. Otroci so bili izjemno motivirani pri oblikovanju kroglic iz katerih smo nato naredili snežake. Na koncu smo jim skupaj z otroci dodali še nos, roke in oči ter na ogled skulptur povabili tudi starše.

Klikni za ogled galerije slik

Delavnica v naselju Vejar z romsko policistko Natašo Žagar

23. 2. 2022

V enoti Romano sta nas obiskala policista iz Policijske postaje Krško. Romska policistka Nataša Žagar nam je skupaj s svojim sodelavcem v romskem jeziku na kratko predstavila uporabo nedovoljenih sredstev, dotaknila se je tudi pirotehničnih sredstev in ne nazadnje spregovorila tudi o družinskem nasilju med Romi. Delavnice so se udeležili tudi starši otrok, ki obiskujejo vrtec, ter policisti iz Policijske postaje Trebnje. S starši se je pogovarjala tudi o izobraževanju in jim razložila, zakaj je pomembno, da otroci obiskujejo vrtec. Starše je zanimalo, zakaj se je odločila za ta poklic in kaj vse je morala storiti, da je postala policistka. Za konec so se skupaj z otroki pogovarjali o tem, kaj si želijo postati, ko odrastejo. Utrinke s srečanja in svoje poklicne želje so narisali tudi na list papirja. Zanimive risbe je za spomin policistka odnesla s seboj na policijsko postajo.

Klikni za ogled galerije slik

Ko osrečim, sem srečen sam

30. 3. 2022

Prečudovit mesec marec smo namenili našim mamicam in očkom. Skozi mesec smo spoznavali in ozaveščali pomen družine na splošno in ob praznikih ustvarjali in prepevali o mamicah in očkih. Pogovarjali smo se o ljubezni naših staršev, kako jo izražajo in koliko vsakodnevno naredijo za nas ter kaj vse nam omogočajo. Ker starši tako lepo skrbijo za nas, smo jim na različne načine želeli skozi cel mesec izraziti hvaležnost s posebnimi darilci in pozornostjo. Ob slikanici Brundi rad pomaga, smo spoznali na kakšne načine lahko pomagamo staršem, da jim s tem olajšamo vsakodnevna bremena in jih osrečimo. Ob dnevu žena, na dan mučenikov in na materinski dan, smo ustvarjali darila za mamice, očke in tudi za sestrice in bratce. Tiskali smo na zavijalni papir za tulipan, zavili čokoladni bombon za očka, naredili šopek za mamico in izdelali ogrlice za bratce in sestrice. Otroci so izkusili skozi mesec veliko bogatih in dragocenih občutij, kako se dobro počutimo, ko nekoga osrečimo in širimo dobro voljo na različne načine – z obdarovanjem, lepimi besedami in medsebojno pomočjo.

Klikni za ogled galerije slik

Romano maškare

30. 3. 2022

V oddelku Romano smo imeli pustovanje v petek, 25. 2.2022. Vsi smo se veselili tega dne, saj smo komaj čakali, da se našemimo in spremenimo v naše »super« junake in junakinje ter da se oblečemo v prisrčne leve, klovnese, princese … Pustno rajanje smo začeli kot se za takšen poseben dan spodobi – z veselo glasbo, plesom, baloni ter z zbijanjem šal in norčij. Nad poslikavo obraza so bili otroci navdušeni. Nekateri so se s poslikavo obraza srečali prvič in zanimivo jih je bilo opazovati, kako  navdušene oči zrejo v povsem novo podobo v ogledalu. Potem sva Pikanogavički Maja in Nataša slavnostno napovedali malico ter povabili maškare na slastno pojedino krofov. Prav vse smo pojedli. Tako smo siti, polni energije in sladkorja šli na pustni pohod po naselju. Celo pot smo prepevali znane otroške pesmi v romskem in slovenskem jeziku ob spremljavi kitare. Ustavili smo se pri CŠOD, kjer smo imeli pravi mali spontani nastop. Dobili smo dolg aplavz, nasmehe in veliko pohval. Imeli smo lepo izkušnjo nastopanja ter nepozaben veseli dan.

Klikni za ogled galerije slik

Dostopnost