ŽELVICE

Vzgojiteljica Mojca Šlajpah

VPO pom. vzgojiteljice Julija Kolenc

Počasi se daleč pride – in malim želvicam s svojo vztrajnostjo lahko uspe vse, kar si zadajo. 

Obogatitvena dejavnost enote: Recept za popoln rojstni dan

V tednu od 27. 5.- do 31. 5., smo izvedli obogatitveno dejavnost enote, kjer smo spoznali novo slikanico- Recept za popolni rojstni dan. V ponedeljek so si otroci ogledali kamišibaj predstavo ter slikali s šablono torte, balona ali darila.

Naslednji dan je sledilo likovno ustvarjanje, kjer so otroci lepili različen material na list papirja, ki so ga pobarvali prejšnji dan. Hkrati je vsaka izmed skupin pobarvala in okrasila svojo škatlo.

V sredo so si otroci ogledali lutkovno predstavo Recept za popolni rojstni dan ter pred enoto pomagali pri postavitvi razstave.

V četrtek, smo se odpravili v gozd, kjer so otroci po skupinah iskali živali iz zgodbe ter izvedli različne gibalne naloge. Vsaka skupina je v gozdu poiskala tudi recept za gozdno torto ter jo izdelala iz naravnega materiala.

V petek smo v igralnice dobili bobrovo pismo. V pismu nas je bober povabil k peki čokoladnih mafinov ter nam zaupal kotiček, kjer je skrita skrivna sestavina. Nadeli smo si predpasnike, umili roke ter se odpravili v kuhinjo, kjer so nas čakale sestavine in pripomočki. V igralnici smo sestavine stehtali premešali ter naredili maso za mafine. V kuhinji so kuharice mafine spekle- mi pa smo se z njimi posladkali pred spanjem.

Iskanje živali v gozdu

24. 4. 2024

V mesecu marcu, smo veliko časa namenili pogovoru o gozdu ter o gozdnih živalih. Spoznavali smo dele drevesa, razlike med drevesi ter spoznavali živali, ki jih najdemo v gozdu. Večkrat smo se odpravili tudi v gozd ter travnik, kjer smo s pomočjo naravoslovnih škatel, lup, didaktičnih listov in posodic raziskovali gozd. Odmaknili smo listje in mah ter poiskali živali, ki so se skrivala spodaj. Tako smo našli različne deževnike, pajke, itd. Živali smo opazovali pod povečevalnim steklom ter jih nato previdno vrnili nazaj v naravo.

 

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Obisk naravoslovne ustvarjalnice

24. 4. 2024

V ponedeljek, 18. 3. 2024, smo se odpravili v enoto Mavrica, kjer smo raziskovali v naravoslovni ustvarjalnici. Otroci so se lahko igrali pri svetlobni mizi, kjer so sestavljali iz različnih barvnih oblik. Pri dejavnostih so bili motivirani in uspešni, saj so kmalu nastali različni vzorci. Otroci so si lahko ogledali slikanice na temo gozda ter se igrali z žuželkami v povečani velikosti. Živali so uspešno poimenovali ter spraševali za več podrobnosti. Pri enem izmed kotičkov so opazovali senzorične peščene ure ter senzorične tulce. Obisk ustvarjalnice bomo zagotovo še ponovili.

 

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Ostržkov pravljični svet: Mamica, kje si?

24. 3. 2024

V tednu 18.- 22. 3. 2024, smo v enoti usvajali novo pravljico Mamica, kje si? (Julia Donaldson). V ponedeljek smo se odpravili v enoto Mavrica, kjer smo v senzorični ustvarjalnici pozorno prisluhnili zgodbi. V torek, smo izdelovali živali iz zgodbe s pomočjo papirnatih krožnikov ter ustvarili razstavo pred enoto. V sredo, smo si na igrišču pred vrtcem ogledali dramatizacijo zgodbe ter obnovili vsebino in pomagali mali opici poiskati mamico. Naslednji dan so sledile dejavnosti po kotičkih- iskanje parov (velik-majhen), sestavljanke, igranje z lutkami, senzorične vreče in iskanje skritih živali pod kamenjem in žagovino. Za konec zanimivega tedna pa smo se v petek še razgibali preko zgodbe ter imeli jungla zabavo.

 

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Pomladni dan v gozdu

11. 3. 2024

Na polju rožice cveto,

na drevju pa ptički pojo,

z neba nam sveti sonček zlat,

že prišla je k nam pomlad.

Otroci iz skupine Želvice se zelo radi odpravimo v gozd. In zelo smo bili veseli, ko je sonce pokukalo izza oblakov ter segrelo naša lička. Malico smo vzeli kar s seboj ter se brez bibe odpravili proti Jurčkovem gozdu. Po poti smo našli zvončke, trobentice in male živali. Ker pa smo bili malo preglasni, smo prestrašili tudi dve srnici. Pogovarjali smo se o spremembah v gozdu, o popkih ter listju. Po poti smo gradili hiško za ježka ter nabirali naravni material. Po malici, smo s pomočjo naravnih glasbil zapeli še nekaj pesmic ter se samostojno raziskovali gozd.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Spoznavamo barve

11. 3. 2024

V mesecu februarju smo v skupini Želvice spoznali barve ter novo pravljico o slonu Elmerju. Usvajali smo poimenovanje barv ter se preizkusili v razvrščanju. Po barvi smo razvrščali različne predmete, igrače, barvice, obroče, copate, itd. Naučili smo se dne novi pesmici- En mali slonček ter Rdeča žoga. V mesecu februarju smo veliko tudi ustvarjali. Preizkusili smo se v mešanju barv ter izdelovanju slončka Elmerja. Pri gibalnih minutkah, ki potekajo vsak dan pa imamo najrajši barvo padalo. Še posebej zabavno je, ko se skupaj skrijemo pod njim.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Pust, pust nasmejanih ust pri Želvicah

14. 2. 2024

Danes sem lahko karkoli-

kuhar, klovn, kralj, siva miš …

Daj, še ti se v kaj našemi,

za nagrado krof dobiš!

V torek, 13. 2. 2024, je bilo pri nas veselo in norčavo. Priprave na pustno dogajanje so se začele že nekaj dni prej, saj smo se začeli šemiti in prepevati pustne pesmi. Na pustni torek v vrtcu ni bilo otrok, le kam so šli? Namesto otrok so bile ta dan v vrtcu miki miške, zajec, čebelici, kuža, tiger, gasilec, pingvin, pika polonica in ninja želve. Skupaj smo zarajali in zaplesali ob pustni glasbi ter se družili še s preostalimi skupinami iz enote Ostržek ter se pri kosilu posladkali še s krofom.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Dnevi likovnih dejavnosti

13. 2. 2024

Od 5.- 7. februarja, smo izvedli dneve likovnih dejavnosti ter postali pravi mali umetniki. V ponedeljek, smo igralnico spremenili v likovni atelje. Otroci so risali in slikali z različnimi likovnimi pripomočki: barvice, flomastri, voščenke, tempera barve, krede, valjčki, oglje itd. V torek so se otroci na zunanjem igrišču preizkusili s slikanjem na različne likovne podlage: alu folija, karton, pvc folija, valovita lepenka, blago, itd. V sredo so otroci ustvarjali in lepili nestrukturiran in odpadni material na kos kartona. Skupaj s preostalimi skupinami iz enote smo ustvarili zelo lepo razstavo, ki je na ogled na zunanjem igrišču.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Ovčka, ki je prišla na večerjo

13. 2. 2024

V tednu od 15.- 19. 1., smo v naši enoti izvedli obogatitveno dejavnost- Ostržkov pravljični svet ter spoznali novo pravljico: Ovčka, ki je prišla na večerjo.

Prvi dan smo si preko projektorja ogledali in spoznali zgodbo. Kmalu smo zavihali rokave ter na narisano ovčko iz kartona nalepili kose vate. Drugi dan je sledila vadbena ura po postajah. Preizkusili smo se v hoji po senzorični ploščah, plazenje skozi tunel in mize, prestopanje traku itd. Tretji dan smo na zunanjem igrišču izvedli glasbeno-didaktično igro- Ovčka, volk prihaja. Četrti dan smo si ogledali lutkovno predstavo zgodbe. V petek smo si ponovno ponovili vsebino zgodbe ter se za konec pozabavali ob igri »striženje ovce« z brivsko peno in lopatkami.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Gozd pozimi

13. 2. 2024

Otroci iz skupine želvice smo se konec meseca januarja odpravili v gozd, kjer smo raziskovali, kaj se skriva pod listjem. Že pred tem smo se veliko pogovarjali o tem, kaj se dogaja z drevesi pozimi in zakaj listje pade na tla. V gozdu smo si s pomočjo naravoslovnih škatel in povečevalnih stekel ogledali, kaj se skriva pod listjem. Otroci so s pomočjo drevesnih palic odkrili listje in videli, da so se male živalice skrile pod zemljo. S seboj smo prinesli tudi liste papirja ter voščenke. Otroci so se preizkusili v barvanju lista na drevesnem lubjem.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Zapadel je prvi sneg in pobelil vrtčevski breg

13. 2. 2024

Po vseh naučenih in odpetih zimskih pesmicah, odplesanih plesih snežink, izdelanih zimskih izdelkih in narisanih risbicah ter obisku babice Zime, smo končno dočakali sneg. Hitro smo si oblekli kombinezone, rokavice, šale, kape, si obuli snežke in se odpravili na sneg. Otroci so neizmerno uživali v igri na snegu. Z velikim veseljem so najprej “nakepali” vzgojiteljici, nato pa uživali v postavljanju snežaka, delanju odtisov v sneg, lizanju ledenih sveč, hoji po hribu navzgor in navzdol ter raziskovanju snega z različnimi lopatkami.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Želvice

13. 2. 2024

En malček lahko več naredi v eni nenadzorovani minuti

kot večina ljudi v celem dnevu.

Poleg vsem dejavnosti veliko časa namenimo tudi prosti igri. Otroci imajo na voljo ogromno različnih igrač ter didaktičnih pripomočkov. Preko iger, dejavnosti in rutine se učijo in gradijo na svoji samostojnosti in samozavesti. Pri želvicah tako spoznavamo barve, razvrščamo, se učimo rezati s škarjami, sestavljati različne sestavljanke, graditi gradove iz kock, pravilno držati barvico, peti pesmi, igrati na različna glasbila, pripovedovati pravljice, pospravljati igralnico, zapeti gumbe, obleči bundo itd.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Muca Copatarica

13. 2. 2024

“V Mali vasi so majhne hiše in v vsaki hiši so otroci. V pisanih srajčkah so in

obuti v rdeče in modre copatke. Vse hiše v vasi so bele,

vse strehe na hišah so rdeče, vsa okna imajo zelene naoknice,

dvorišča so pometena in cesta je gladka.

Vse je v najlepšem redu, le otroci so neredni.

Zvečer, ko ležejo spat, nikoli ne pospravijo copatk za seboj.” (Ela Peroci)

V mesecu januarju smo v skupini Želvice spoznavali pravljico Muca copatarica. Pravljico smo spoznali preko kamišibaj predstave ter slikanice. Skozi igro smo se urili v obuvanju/sezuvanju svojih copat/čevljev in le-te pospravljali na označena mesta v igralnici. Preizkusili smo v različnih dejavnostih: gibalni poligon z bosimi nogami, izdelovanje likovnega izdelka, pretikanka-copat, izdelavi barvnih copat, razvrščanju copat po barvi, itd. Otroci so zgodbo hitro usvojili in pridno pospravijo svoje copate preden sladko zaspijo.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Kako si čistimo zobke

21. 1. 2024

Otroci iz skupine Želvice, smo v četrtek, 11. 1. 2024 dobi prav poseben obisk. Obiskala nas je medicinska sestra iz zobozdravstvene ambulante. Pokazala nam je, kako se pravilno čisti zobe ter kaj vse potrebujemo, da bodo naši zobje zdravi. S seboj je prinesla različne pripomočke ter prav posebna prijatelja- dinozavra Grega in Matej. Tudi otroci, smo se opogumili ter pomagali dinozavroma pri čiščenju zob. Medicinska sestra nam je razložila, kako poteka prvi obisk zobozdravnika ter nas spodbudila, da se nimamo česa bati. Povabila nas je tudi na ogled zobozdravstvene ambulante, ki si jo bomo z veseljem ogledali.

 

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Veseli december

4. 1. 2024

Ob začetku veselega decembra smo si ogledali predstavo z naslovom Neke božične noči ter preko zgodbe spoznali ježka in njegove prijatelje. Hitro smo si zavihali rokave ter izdelali okraske za igralnico in enoto. Izdelali smo tudi obeske za Dom starejših občanov Trebnje. Preizkusili smo se v gibalnem poligonu, kjer smo hodili po dvignjeni površini, se plazili skozi tunel ter se igrali z obroči. Okrasili smo smrečico ter v gozdu izdelovali hišico za ježka. Seveda pa smo morali poskrbeti tudi za naše želodčke. Zavezali smo si predpasnike ter pripravili pomarančni sok in palačinke- ter hitro vse tudi pojedli. Imeli smo zabavo v pižamah- kjer smo si ogledali video predstavo ter se družili s preostalimi skupinami iz enote Ostržek. Za konec decembra smo se odpravili še na sprehod z božičnimi kapami ter priredili silvestrovanje v slavnostnih oblačilih.

Želvice vam želimo lepe in mirne praznične dni ter srečno 2024

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Voščilo

22. 12. 2023

“Tavelike” in “tamali Ostržki”

vam želimo

iskrive, nagajive, srečne, ljubeznive,

predvsem pa zdravja polne praznike!

 

Kliknite za ogled galerije slik

Čudežna skleda medu

18. 12. 2023

V sklopu prednostne naloge enote- Ostržkov pravljični svet, smo spoznavali novo pravljico z naslovom Čudežna skleda medu. Teden smo pričeli s kamišibaj prestavo ter izdelovanjem čudežne sklede- pretikanje. V torek smo se odpravili v gozd, kjer smo iz naravnega materiala izdelovali živali iz zgodbe. Otroci iz skupine želvice, smo izdelali lisico iz listja. V sredo smo si ogledali dramatizacijo pravljice- v izvedbi strokovnih delavk. V četrtek je sledil gibalni poligon po igralnicah- igra z obroči, žogami, plazenje čez klančine itd. Teden pa smo zaključili s tradicionalnim slovenskih zajtrkom- pri katerem pa je bil obvezen tudi med.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Razbita buča pri Želvicah

18. 12. 2023

V mesecu oktobru, smo otroci iz skupine Želvice spoznali novo zgodbo- Razbita buča. Zgodbo smo spoznali preko lutkovne predstave ter kasneje preko slikanice ter slik. Veliko bučo smo v vrtcu tudi prerezali ter si ogledal njeno notranjost. Na vprašanje, kaj se skriva v buči- so otroci odgovarjali, da se notri skriva miška- tako kot v zgodbi. Kljub začetni nesigurnosti, so otroci bučna semena prijeli in dali ven iz buče. Ob koncu meseca pa smo izdelali tudi likovni izdelek, kjer so otroci na list papirja lepili bučna semena.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Želvice raziskujejo gozd

18. 12. 2023

Otroci iz skupine Želvice se zelo radi odpravimo na travnik in v gozd. Gozd nam ponuja nešteto možnosti za igro, raziskovanje in učenje. Ponuja nam različne materiale, zvoke, vonjave, opazovanje sprememb, raziskovanje živali in rastlin. V gozdu smo tako raziskovali in razvrščali različen naravni material- liste, storže, lubje ter palice. Opazovali in raziskovali smo, kaj se skriva pod listjem ter raziskovali, kaj vse se spremeni v jesenskem letnem času. Veliko naravnega materiala smo tudi nabrali ter prinesli v igralnico.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Teden otroka pri Želvicah

8. 10. 2023

Pomikamo se naprej,
odpiramo nova vrata
in preizkušamo nove stvari,
ker smo RADOVEDNI
in nas radovednost
vodi na nove poti.

Tema letošnjega Tedna otroka, ki je potekal od 2. do 6. oktobra, je bila ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI.

Tudi v skupini Želvice, smo si zastavljali najbolj pogosto otroško vprašanje- zakaj, ter skupaj iskali odgovore. V ponedeljek, smo se igrali z našimi najljubšimi igračami v igralnici. Sledil je torek, kjer smo skupaj z ostalimi skupinami Ostržka usvajali novo pesem Zakajček (Milena Holc) s pomočjo glasbil, slikovnega prikaza ter flavte. V sredo, smo se odpravili v gozd, kjer smo si ogledali predstavo Rdeča kapica. Preko predstave smo spoznavali zakaj ima volk velike oči, ušesa in usta. V četrtek smo izvedli gibalni poligon v gozdu, kjer smo prestopali veje, storže, plezali pod ovirami, hodili po klopci itd. V petek je sledilo druženje in povezovanje prijateljskih vezi v enoti Ostržek.

Kliknite za ogled galerije slik

September pri Želvicah

8. 10. 2023

Veselo smo zakorakali novim dogodivščinam naproti in pogumno vstopili v novo šolsko leto. V novi enoti smo spoznali nove prijatelje, igralnico, igrače in igrišče. V mesecu septembru, smo večkrat obiskali gozd, kjer smo raziskovali gozdna tla ter se igrali na igralih, po dejavnostih in igri pa smo se kar sredi gozda okrepčali z malico. Obiskali smo tudi knjižnico Pavla Golie Trebnje, kjer smo si ogledali slikanice ter se poigrali z igračami. Obiskali smo senzorično ustvarjalnico, kjer smo se igrali s svetlobnimi žogami, zbujali naša čutila s taktilnimi ploščami, si ogledali različne svetlobne efekte na stropu in stenah ter se umirjali ob glasbi. V petek, 22. 9. 2023, je potekal dan brez avtomobila, kjer smo se preizkusili na gibalnem poligonu ter se pogovarjali o različnih prevoznih sredstvih.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost