RAKETE

Vzgojiteljica Simona Iskra

VPO pom. vzgojiteljice Katja Božič

 

Spoštovani starši

in dragi prijatelji skupine Rakete.

V prihodnjih mesecih bomo spoznali vse člane posadke, 

se z njimi spoprijateljili in z raketami odleteli novim dogodivščinam naproti. 

Se nam želite pridružiti?

Pri nas je vedno dovolj prostora za vse.

Lahko nas spoznate v igralnici

ali pa si naše dogodivščine preberete kar tukaj.

Dobrodošli.

 

Varno v prometu

8. 6. 2022

V igralnici smo naredili kotiček Varno v prometu. V njem smo imeli knjige in prospekte, odsevnike, kresničke, odsevne zapestnice in punčko, ki so jo otroci oblačili v odsevnike. Izdelali smo prometne znake (stop znak, prehod za pešce, semafor) in spoznali njihov pomen ter jih vključili v poligon cesta, kjer je bilo prometne znake potrebno upoštevati. Poleg avtomobilov in pešcev, smo imeli še kolesarje. Da smo otrokom vse skupaj še bolj približali in bo pomnenje trajnostno, smo se o situacijah še pogovarjali, jih narisali in si jih ogledali preko posnetkov. Poligon cesta smo posneli, si ga ogledali in se pogovarjali, kako se obnašamo kot udeleženci v prometu.

Kliknite za ogled galerije slik

Svetovni dan družine

18. 5. 2022

Ob svetovnem dnevu družine smo se v okviru projekta Fit odločili, da ga obeležimo z različnimi aktivnostmi. Tako smo v skupini Rakete našli vsak svojo gibalno aktivnost.

Otroci so se skupaj s svojimi starši podali na Pot med krošnjami, na Šmarno goro, do Lisičje jame, v sosednji gozd, do izvira Krke ali po poti navkreber. Nekaj se jih je odpeljalo s skirojem, nekaj z vlakom, spet drugi so uživali ob vodi in v njej. Obiskali so živalski vrt in opazili risa, nad katerim so bili posebej navdušeni.

Kako so preživeli svetovni dan družine ostali člani skupine Rakete, pa nam starši niso izdali.

Kliknite za ogled galerije slik

Igre brez meja

5. 4. 2022

Otroci so skupaj s svojimi starši preživeli aktivno popoldne. Igre brez meja smo popestrili z vključitvijo elementov po programu NTC. Najprej smo poskrbeli, da smo pospešili srčni utrip. Otroci so mu prisluhnili in povedali, da je utrip res hiter. Nadaljevali smo z gimnastičnimi vajami, nato smo izvedli glavni del ure, v sklopu katerega smo pripravili vadbo po postajah. Otroci so povedali, da jim je bilo všeč plezanje, hoja s hoduljami, premagovanje ovir na gredi in skoki na blazini, starši pa so dodali, da bi morali tovrstna srečanja imeti bolj pogosto.

Kliknite za ogled galerije slik

Sproščanje na travniku

21. 3. 2022

Po vikendu smo se odločili, da razen tega, da pripovedujemo kako pester je bil le ta, poskrbimo za sprostitev. Najprej smo se igrali igrico z baloni, odšli v živalski svet, kjer smo z elementi joge posnemali živali, kasneje pa se odpravili bosih nog novih izzivom naproti. Naleteli smo še na diamante, ki smo jih pobirali s stopalom in odnesli domov. Pot nas je zanesla na travnik, kjer smo spoznali pravljico o življenju zajca, ki je odšel na travnik, poimenovali rože in se odločili, da jih narišemo. Otrokom je bila pravljica všeč, zato so jo obnovili ob slikanici.

Kliknite za ogled galerije slik

Mešamo barve

21. 3. 2022

Otroci so preko eksperimenta spoznali, kako barve med seboj mešamo in kakšna nastane, ko se npr. rumeni barvi pridruži modra. Otroci so že pred poskusom napovedali njihove ugotovitve, nato pripravili vse potrebno in naredili poskus, na koncu pa ugotovili ali je njihova trditev pravilna ali ne. Nato so otroci risali, tako da so ob tem mešali barve in ob mešanju spoznavali nove odtenke. Bolj kot risanje, je bilo zabavno narediti eksperiment, sploh zato, ker so ga naredili povsem samostojno. Na koncu so otroci povedali, kaj nastane, ko zmešamo določene barve.

Kliknite za ogled galerije slik

Dnevi likovnega ustvarjanja

21. 3. 2022

Odločili smo se, da otroci ustvarjajo po svojih željah. Tako so risali na steklo in naredili hišo, otroke, avtomobile in domače živali, ki se igrajo z otroki. Starši so nam priskočili na pomoč in prinesli veliko praznih škatel iz katerih smo gradili stolpe, garaže, hiše in gradove. Na velik list papirja smo naslikali različne motive od geometrijskih oblik do stavb in ljudi. Odločili smo se, da poleg razstave, ki smo jo pripravili na hodniku, naredimo še tri razstave v igralnici. Poleg omenjenih dveh smo narisali še svojo družino in prijatelje, kolesa in vrtec.

Kliknite za ogled galerije slik

NTC pri nas

21. 1. 2022

 A veste, da mi že poznamo človeško ribico? Pa tudi že vemo kje živi in kako se premika. Vemo, da v Postojnski jami lahko vidimo kapnike in se peljemo z vlakom. To pa še ni vse. Na Krasu smo spoznali še Lipicance in se navduševali nad njihovim plesom. Med risanjem Ljubljanskega gradu, smo opazili, da na njem visi zastava, ki smo jo opazili tudi pred našim vrtcem. Torej, ta zastava le ni grajska. Ugotovili smo, da je to naša – slovenska zastava. Zdaj vemo, da v Sloveniji živimo Slovenke in Slovenci. Spoznali pa smo še eno, zastavo naših sosedov (Italija).

Ker nam Ntc prinaša veliko izzivov smo se lotili še slikovne opreme pravljice O zajčkih in se naučili že kar nekaj pesmic. Kaj vse nas še čaka, pa vas bomo obveščali sproti.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Spoznavamo igre

21. 1. 2022

 

 

Odločili smo se, da spoznamo igre in se jih igramo s prijatelji.

Igra Dan in noč je kar enostavna in smo se jo hitro naučili. En kovač konja kuje se igramo z vzgojiteljicama. Kamen, škarje in papir pa že znamo sami v paru. Včasih preverimo še, kako je dober naš spomin in igramo igro Črni Peter.

Všeč nam je še igra Potres, poplava in avion. Ta igra je res zabavna. Najboljša pa je igra Zajček in korenček, v kateri se trudimo, da zajčki ne bi pojedli korenčka.

Ob tej priložnosti vabimo starše, da nam predstavijo igro, ki jo poznajo in so se jo igrali v otroških letih. Naprošamo še, da se vse igre igrate skupaj z otrokom tudi doma.

Kliknite za ogled galerije slik

Skrb za vrt in cvetlična korita

12. 10. 2021

Starše smo prosili, če lahko prinesejo sadike različnih vrst zelenjave, da bi jih posadili na vrtu, za katerega letos skrbimo.

Otroci so populili suha zelišča, plevel in zelenje ter jih odnesli na kompost, prelopatili in pregrabili so zemljo in v vrtec prinesli sadike. Posadili so sadike različnih vrst solate, kolerabo, začimbe in zelišča. Zdaj opazujemo njihovo rast in jih zalivamo.

V naravoslovnem kotičku naše igralnice smo v lončke posadili solato in ugotovili, da ne uspeva dobro, zato smo jo prestavili na sveži zrak. Po ugotovitvah otrok je v igralnici za rast solate pretoplo. Še vedno pa  imamo v kotičku dve zelišči; Meto in Meliso.

Ko smo uredili vrt so otroci poskrbeli še za urejenost cvetličnih korit pred našim vrtcem. Pred sajenjem in urejanjem so si ogledali knjigo Ekološki vrt s cvetjem in spoznavali različne vrste rož. V korita pred vrtcem pa so posadili Mačehe, ki jih skrbno zalivajo.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Raziskovanje v senzorni sobi

26. 11. 2021

 

 

Odpravili smo se v Mavrico. Odločili smo se, da ugotovimo, kaj se nahaja v senzorni ustvarjalnici. Najprej smo našli čopiče in otroci so povedali, da lahko prepleskamo steno. Ugotovili smo, da jih lahko uporabljamo tudi za masažo. Otroci so rekli, da jih čopiči na nekaterih delih telesa zelo žgečkajo. Čopiče smo zamenjali z masažnimi žogicami. In nadaljevali z masažo. Otroci so se ulegli in opazovali zvezdnato nebo, nato smo si ogledali še druge svetlobne efekte,  za katere so otroci povedali, da izgledajo:

Pia: »ku ribice«.

Kevin: »ku metulji«.

Ivor: »ku juho kuhamo, mešamo«.

Brina: »ku metuljčki po vesolji«.

Na koncu je vsak otrok povedal, kaj mu je v senzorni ustvarjalnici najbolj všeč in po mnenju večine, so najlepše lučke, ob katerih se otroci sproščajo.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost