ŽOGICE

Vzgojiteljica Barbara Škarja

VPO pom. vzgojiteljice Lucija Mežan

 

 

Naj se še toliko trudimo, svojim otrokom ne moremo dati prihodnosti.

Lahko pa jim damo sedanjost. In to je tisto, kar šteje!

 

 

Dobrodošli v naši poskočni pravljici, kjer bomo tkali nova prijateljstva in na igriv način raziskovali nove poti, ki so pred nami ter ustvarjali nepozabne spomine.

 

16. Mednarodni likovni natečaj Bodi umetnik «Igraj se z mano«.

13. 3. 2023

 

Tudi v letošnjem letu smo se skupaj z otroki iz oddelka »ŽOGICE« z veseljem odzvali povabilu mednarodnega likovnega natečaja Igraj se z mano. Na letošnji natečaj je prispelo preko 4900 likovnih del, sodelovalo je 9 držav (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Severna Makedonija, Slovaška, Ukrajina, Francija, Hong Kong, Italija). Z veseljem pa povemo in se pohvalimo, da je bilo delo dečka Eneja Porleta pod mentorstvom vzgojiteljice Barbare Škarje  izbrano med najboljšimi in bo razstavljeno v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Zlatolaska in trije medvedi

23. 2. 2023

»Nekoč je živela deklica, ki je imela prelepe zlate lase. Nekega dne se je sprehajala po gozdu in zašla. Kar naenkrat se je znašla pred hišo, v kateri so živeli trije medvedi…« Tako se je začela naša pravljica, ki smo jo spoznavali. Tekom meseca smo uživali in se zabavali ob prebiranju te čudovite knjige. Otroci so bili zelo razposajeni, vodljivi in osredotočeni na dejavnosti, ki smo jih izvajali. Veliko časa smo preživeli zunaj na svežem zraku, se odpravili v bližnji gozd. Pravljico smo preko sistema NTC- učenja samostojno pripovedovali, razvrščali po velikosti in barvi. Obiskali smo senzorično ustvarjalnico, kjer smo ob umirjeni glasbi poslušali branje pravljice in se sproščali. V mesecu februarju smo bili likovno ustvarjalni, saj smo pripravili razstavo iz odpadnega materiala, katero ste si lahko ogledali zunaj pred enoto. Veliko smo klasificirali in razvrščali po barvi, velikosti in obliki. Otroci so pri tem neizmerno uživali in to vključili tudi v spontane igre, ki so potekale v dopoldanskem času. Odpravili smo se tudi na druženje v enoto Mavrica , trakt b. S prijatelji smo prepevali in ustvarjali z domačega plastelina. Lahko bi naštevali še in še. Vendar bo za mesec februar dovolj. Vse lepo do naslednjič.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Nekega zimskega dne

21. 1. 2023

Prazniki so minili in mi smo se nazaj v vrtec vrnili. Mesec januar je pri nas nekoliko bolj umirjen mesec. Začeli smo spoznavati knjigo z naslovom Nekega zimskega dne. Vse dejavnosti, ki smo si jih zadale smo izvajale v povezavi s knjigo. Otrokom je bila knjiga zelo zanimiva, saj je ježek prijazno podaril svoja oblačila živalim. Izdelali smo dekoracijo za skupni hodnik in dekoracijo, ki krasi našo igralnico. V povezavi s sistemom NTC učenja smo otrokom pripravile slikovno gradivo in ga izobesile na steno, da je otrokom dosegljivo in lahko tekom celega dopoldneva sami ponavljajo, pripovedujejo in obnavljajo zgodbo. Otroci so si ogledali lutkovno predstavo Nekega  zimskega dne v izvedbi strokovnih delavk, kasneje pa so imeli možnost tudi sami se izkazati v vlogi igralcev. Bili so navdušeni in nič kaj sramežljivi. Razveselili smo se tudi velike pošiljke snega. Odpravili smo se na igrišče pred vrtcem, kjer so zares uživali in se prepustili zimski idili. Raziskovali smo v naravoslovni ustvarjalnici, se igrali v Medvedovem brlogu in veliko časa preživeli v gozdu. Likovno smo ustvarjali, sestavljali snežake, barvali rokavice, šale, kape, izdelali izdelke za razstavo v sklopu prednostne naloge, ki sedaj krasi našo garderobo. Z veseljem pa vas tudi vabimo, da si ogledate našo razstavo izdelkov, ki krasi trgovski center Qlandia  v Novem mestu. Družili smo se z otroki iz sosednje igralnice, si izmenjavali igrače in krepili prijateljske vezi. Veliko smo prepevali plesali in telovadili.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Veseli december pri Žogicah

27. 12. 2022

V mesecu decembru smo se v enoti Ostržek posvetili pravljici Rokavička. Na to temo smo izdelali dekoracijo, ki krasi našo enoto in igralnico. Veliko časa smo namenili prosti igri, skupnemu druženju in branju prazničnih pravljic. Bili smo zelo pridni in zato nas je obiskal Božiček, ki nam je pod smreko pustil veliko vrečo daril in nas razveselil z branjem pravljice. Sodelovali smo z DSO- Trebnje in Rdečim križem. Decembrske dni pa smo jim polepšali z prazničnimi izdelki in voščilnicami. Prve letošnje snežinke smo izkoristili maksimalno in iz njih naredili ogromnega snežaka. Veliko smo hodili na sprehode, opazovali okolico in promet. Likovno smo zares veliko ustvarjali kar si lahko ogledate sami v parku, kamor smo odnesli svoje izdelke kateri sedaj krasijo našo smrekico. V parku smo se zabavali s Piko nogavičko. Z vašo pomočjo pa smo okrasili tudi našo skupno smreko enote Ostržek. December je zares mesec medsebojnega druženja, rajanja in veselja. Vse to smo doživeli in se imeli zares lepo. Mesec smo zaključili s skupno čajanko in prazničnim plesom. Sedaj pa hitimo na počitnice, da si naberemo novih moči in se zopet beremo v naslednjem članku.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Pod medvedovim dežnikom

24. 11. 2022

V okviru Mavričnega bralčka smo v oddelku Žogice spoznali knjigo Pod medvedovim dežnikom. Knjiga je otrokom zelo zanimiva, saj smo jim jo predstavile na veliko različnih načinov ( s pomočjo lutk, kostumov, igre…). Otroci so hitro usvojili vsebino zgodbe. Na temno knjige smo likovno ustvarjali in naredili dekoracijo tako po hodniku kakor v igralnici. Z gibanjem smo ponazarjali  živali, ki so v knjigi. Ogledali smo si predstavo s senčnimi lutkami. Obeležili smo tradicionalni slovenski zajtrk in obiskala nas je čebela Adela. Na obisku smo imeli tudi medicinsko sestro iz zdravstvenega doma Trebnje, ki nam je pokazala in predstavila pravilno tehniko umivanja zobkov in vse pripomočke, ki jih zobozdravnik potrebuje.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Barvita jesen

20. 11. 2022

V mesecu oktobru smo obeležili teden otroka. V sklopu programa smo imeli na voljo veliko različnih aktivnosti. Veliko smo plesali, prepevali, izdelovali iz slanega testa, se sproščali z senzoričnimi pripomočki, plezali skozi pajkovo mrežo, likovno ustvarjali ter veliko časa preživeli z ostalimi sovrstniki iz enote s katerimi smo se odpravili tudi do Jurčkovega gozda, kjer smo preživeli aktivno dopoldne in imeli možnost raziskovanja. Naslednji dan smo si vzeli čas za sproščanje zato smo odšli v senzorično ustvarjalnico v enoto Mavrica. Spoznali smo tudi novo pravljica z naslovom Buča Debeluča. Pravljica nam je bila zelo zanimiva, saj smo se lahko rokovali in igrali tudi z lutkami.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

September pri Žogicah

11. 10. 2022

Mesec september je začelo obiskovati 14 otrok, pridružila sta se nam še dva novinca. Deček in deklica. Prvi dan so otroci spoznali jutranji pozdrav ter nekaj skupinskih pravil. Na začetku meseca smo se odpravili na pošto skupaj s prijatelji iz oddelka Rožice. V naslednjih dneh, ki so bili pred nami  smo prebrali veliko knjig, prepevali pesmice po sistemu NTC učenja. Imeli smo veliko gibanja – v  igralnici ter zunaj na igrišču, kjer otroci tudi zelo uživajo. Hodili smo na krajše in daljše sprehode. Najbolj smo uživali na mavričnem igrišču pri DSO- ju. Osvojili smo hojo brez bibe. Lahko se pa tudi malo pohvalimo, da smo skoraj že vsi brez plenic ter, da pridno hodimo na stranišče. Pri gibanju smo utrjevali naravne oblike gibanja. Obiskali smo Jurčkov gozd, kjer so se otroci sproščeno igrali. Sprostili smo vsa svoja čutila in se prepustili gozdnemu užitku. Ker smo spoznavali deklamacijo o Polžku smo ga v naravi tudi poiskali. Za njega smo skrbeli en teden, mu prepevali pesmico nato pa ga spustili nazaj. Ob praznovanju 1. jesenskega dne smo se odpravili na krajši pohod. Ko smo se vrnili nazaj smo imeli še malo energije zato smo s skupnimi močmi uredili in izdelali našo skupno jesensko dekoracijo. Najbolj smo ponosni na našega »Jožeta«, katerega vsak dan pozdravimo. Zunaj smo raziskovali, se igrali, ustvarjali, nabirali naravni material za naravoslovni kotiček in preprosto uživali. Obiskali smo tudi naravoslovno ustvarjalnico, kjer so otroci spoznavali svetlobno mizo. V okviru tedna mobilnosti smo si ogledali reševalno in policijsko vozilo. Najbolj sta nas navdušila policijska psa, ki sta bila zelo prijazna.  Na voljo smo imeli tudi veliko časa tudi za igro po kotičkih. Mesec je minil hitro in mi smo se imeli super.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Dostopnost