INDIJANČKI

Vzgojiteljica Tjaša Lopatec

VPO pom. vzgojiteljice Tamara Orešnik

 

Velik vzgojitelj otrok in mladih Don Bosko pravi:

»Ni dovolj, da imamo otroke radi,

oni morajo ljubezen čutiti.«

 

Zato se bova vzgojiteljici Tjaša in Tamara trudili, da se bodo otroci v skupini dobro počutili.

 

Dobrodošli v naši poskočni pravljici, kjer bomo tkali nova prijateljstva in na igriv način raziskovali nove poti, ki so pred nami ter ustvarjali nepozabne spomine.

 

Recept za popoln rojstni dan

Teden obogatitvene dejavnosti smo zaključili s peko. Bober nam je poslal pismo s povabilom na peko mafinov. Od doma so otroci prinesli svoje predpasnike. V kuhinji smo dobili sestavine in pripomočke. Skrivna sestavina t.i. čokoladne mrvice pa so se skrivale pri Bobrovi torti. Pri peki mafinov smo natančno tehtali, močno mešali sestavine, primerjali, opisovali in sledili receptu. Ko smo modelčke napolnili z maso smo jih odnesli v kuhinjo kjer so nam kuharice pomagale pri peki. Zelo nestrpno smo čakali zvok pečice, ki je naznanjala, da so mafini pečeni. Peka je bila uspešno zaključena saj ni ostalo niti drobtinice.

Gozdne dogodivščine

7. 5. 2024

Skupaj s prijatelji iz oddelka »Tačke« smo izvedli druženje. Napisali smo jim pismo s katerim smo jih povabili na gozdno dogodivščino. Zbrali smo se v Jurčkovem gozdu nato pa se po skupinah odpravili. Zelo pozorno smo iskali markacije s številkami na katerih so bile napisane različne naloge. V začetnem delu so si otroci z gibalnimi vajami ogreli dele telesa nato pa nadaljevali pot. Iskali smo različna drevesa, jih objemali, vonjali, opazovali in primerjali med seboj. Poiskali smo drevesne liste s katerim smo po hrbtu pobožali bližnjega prijatelja. Fino motoriko smo urili s striženjem drevesnih listov ter nanašanju na različne motive gozdnih živali. Izdelali smo palčkovo hišico iz drevesnih vej, storžev, listja,… Iskali smo mravlje ter se preizkusili v opazovanju z lupami. Izbrali smo si največje drevo ter mu zapeli pesmico. Poiskali smo drevesne palice ter jih razvrstili po velikosti od največje do najmanjše. Ob vrnitvi smo za uspešno opravljene naloge uživali na igralih Jurčkovega gozda. Otroci so zelo uživali kar je bilo razvidno iz njihovega aktivnega sodelovanja.

 

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Svetovni dan Zemlje

24. 4. 2024

Tudi v oddelku »Indijančki« se vseskozi trudimo skrbeti za čisto in urejeno okolje našega vrtca in skrb za bližnje okolje. Izvedli smo čistilno akcijo v katero smo vključili zraven še dedke in babice. Zbrali smo se pred enoto Ostržek, vzeli vrečke in rokavice ter se odpravili po bližnji okolici. Otroci so skupaj s starimi starši pobrali zelo veliko odpadnih smeti, ki so jih na koncu odvrgli v bližnje zabojnike. Ob vrnitvi nazaj smo se za odlično opravljeno delo okrepčali s slastno malico. Uživali smo v skupnem druženju, lepemu vremenu ter delovni vnemi hkrati pa dali svoj prispevek k čistejšemu okolju.

 

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Pri Indijančkih smo zaključili Mavričnega bralčka

7. 4. 2024

Zaključek Mavričnega bralčka smo obeležili skupaj z otroki iz enote Ostržek v Jurčkovem gozdu. V »gozdnem gledališču« smo spoznali Škratuljo, ki nam je prebrala slikanico z naslovom Zajčkov bralni krožek. Pri tem so ji prisluhnile tudi gozdne živali in sicer lisica, medved in zajček. Živali so na koncu otrokom podarile priznanje ob uspešno zaključenem Mavričnem bralčku.

 

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Kleklanje z babico Zdenko

7. 4. 2024

Obiskala nas je babica Zdenka, ki nam je predstavila tehniko kleklanja. S seboj je prinesla blazino s košarico, klekle, niti, vzorce, bucike. Otroci so se preizkusili v navijanju niti na klekle. Ugotovili so, da kleklanje ni tako enostavno, da se je pri tem potrebno zelo potruditi in biti natančen.

Hvala babici Zdenki za obisk.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Športne igre

24. 3.  2024

V oddelku smo izvedli popoldansko srečanje, ki smo ga obeležili z gibalno-športno urico ob tem pa smo podarili prosto urico mamicam, ki so si vzele čas zase. Na igrišču pred vrtcem Mavrica smo se najprej ogreli s pesmijo Od glave do peta nato pa nadaljevali z različnimi gibalnimi nalogami, ki so jih izvedli otroci skupaj z atiji. Na koncu pa so se ekipi pomirili še v merjenju moči-vleka vrvi. Za uspešno in aktivno sodelovanje so otroci prejeli medaljo nato pa se okrepčali s piškoti in sokom.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Mednarodni dan gozdov

24. 3.  2024

Mednarodni dan gozdov smo v oddelku »Indijančki« obeležili s čistilno akcijo. Odpravili smo se do bližnjega gozda kjer imamo tudi gozdno igralnico. Skupaj smo obnovili naš gozdni bonton nato pa pričeli z iskanjem in pobiranjem smeti. Vsak otrok je dobil rokavico s katero je prijel odpadek ter ga odložil v veliko vrečo. Otroci so z velikim navdušenjem in ponosom odpadek pokazali ostalim vrstnikom. Med pobiranjem smo srečali tudi gospo Andrejo iz komunale Trebnje. Predstavila nam je poseben pripomočkek, ki ga je imela za pobiranje odpadkov. Ob vračanju v vrtec smo poiskali ekološki otok kjer smo odložili naše odpadke v ustrezen smetnjak.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Dan žena pri Indijančkih

11. 3.  2024

Noben cvet ni tako lep kot ženska,

noben vetrič ne piha tako nežno kot je nežna ženska,

noben kamen ni tako trd kot je trdna ženska,

noben vihar ne prenese toliko dežja, kolikor solz pretoči ženska

in nihče ne premore toliko ljubezni kot jo ima v sebi ženska.

Tudi v vrtcu smo obeležili dan žena, ki smo ga izvedli na prav poseben način. Odpravili smo se na pohod po mestu Trebnje in vsem damam razdelili rožice, ki smo jih izdelali sami.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Mesec februar pri Indijančkih

27. 2.  2024

Spoznali smo vsebino slikanice Muca Copatarica. S šivanjem smo si izdelali vsak svoj copatek. Ilustracije vsebine smo razvrščali v pravilno zaporedje dogodkov ter jih prilepili na podlago. Preko različnih matematičnih diagramov smo iskali podobnosti, razlike ter klasificirali in razvrščali. Osvojili smo novo pesmico z naslovom Kje je copatek. Odpravili smo se v gozd kjer smo obiskali mucin dom in ga uredili. Uspešno smo opravili zimski pohod v okviru gibalno-športnega programa Mali sonček. Valentinovo smo obeležili s srčkovim plesom prijateljstva.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Veseli december pri Indijančkih

4. 1. 2024

Ob začetku veselega decembra smo okrasili igralnico in enoto in si s tem pričarali čarobno vzdušje. Obiskala nas je babica s pomočnikom palčkom, ki sta nam preko ilustracij predstavila zgodbo Neke božične noči. V igralnicah po enoti smo si pripravili gibalni poligon, kjer smo hodili po dvignjeni površini, se plazili skozi tunel ter se igrali z obroči. Seveda pa smo morali poskrbeti tudi za naše želodčke. Zavezali smo si predpasnike ter pripravili pomarančni sok, palačinke, sadna nabodala in spekli piškotke in se pogostili pred enoto ob okrašeni smreki. Imeli smo kino zabavo v pižamah, kjer smo si ogledali dramatizacijo Neke božične noči, v izvedbi naših strokovnih delavk. Ob koncu decembra smo se z božičnimi kapami sprehodili po ulicah Trebnjega, v parku okrasili smrekico ter priredili silvesterski ples.

 

 

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Voščilo

22. 12 2023

“Tavelike” in “tamali” Ostržki

vam želimo

iskrive, nagajive, srečne,

ljubeznive

predvsem pa zdravja polne praznike!

 

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Božiček pri Indijančkih

18. 12 2023

V ponedeljek smo imeli prav poseben obisk, saj je k nam prišel dobri mož po imenu Božiček. Za vsakega otroka si je vzel čas in mu izrekel pohvalo nato pa podelila tudi darila. Prebral nam je pravljico Neke božične noči mi pa smo mu v zahvalo zapeli pesmico. Otroci so se Božička zelo razveselili.

Otroci iz oddelka »Indijančki« skupaj s Tamaro in Tjašo se močno zahvaljujemo Minini mami Anici, ki si je ponovno vzela čas ter nam z likom Božička pričarala čarobnost decembrskih dni.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Pisali smo Miklavžu

11. 12 2023

Nekaj dni pred prihodom Miklavža smo mu tudi mi napisali pismo z našimi željami. Nekoliko smo ga slikovno opremili nato pa zavili v bleščeč papir ter ga odnesli na pošto. Tam nas je sprejela babi Viktorja, ki nas je seznanila s pošiljanjem pisem ter sprejela naše pismo. Na dan prihoda Miklavža nas je obiskal poštar ter nam prinesel pismo katerega nam je poslal Miklavž. Otroci so se ga zelo razveselili.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Spoznali smo osnovne barve

11. 12 2023

Skozi različne didaktične igre, socialne igre, likovne aktivnosti smo spoznali osnovne barve. Razvrščali smo jih v obroče, izvedli nekaj likovnih poskusov pri katerih so otroci spoznali tudi osnovne pripomočke za raziskovanje. Nizali smo različne barvne penice ter tako poskušali izdelati barvno zaporedje. Fino motoriko smo urili z majhnimi vatkami ter pincetami hkrati pa jih tudi razvrščali glede na barvo. Jutranje razgibavanje smo popestrili z mehkimi barvnimi obročki ter velikim mavričnim padalom. Spoznali smo tudi slikanico z vsebino Slonček Elmer ter ga tudi likovno upodobili z različnimi barvnimi koščki filca.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Obisk pri Indijančkih

4. 10 2023

Na obisk je prišla Minina mama, ki nam je preko lutkovnega gledališča Kamišibaj predstavila vsebino zgodbice Jabolko in nam pripravila različne dejavnosti. Izdelovali smo ježke, jabolka, črvičke iz slanega testa. Slikali smo z brivsko peno in prsti. V kostanje smo nizali zobotrebce, da so nastali ježki. Na koncu pa nam je za nagrado prinesel »ježek« slastna jabolka, ki smo se jih razdelili tako kot v pravljici »Enega meni, enega tebi, enega meni, enega tebi.«

Oddelek »Indijančki« se skupaj s Tjašo in Tamaro zahvaljujeva Minini mami, da si je vzela čas in nas pripravila pravljično doživetje.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Oktober pri Indijančkih

26. 10 2023

Prvi teden smo namenili Tednu otroku z naslovom »Zakaji in zatoji«. Skoraj vse načrtovane aktivnosti smo izvedli skupaj z otroki iz enote Ostržek. Pričeli smo z igro najljubših igrač ter nato nadaljevali s seznanitvijo nove pesmice ob spremljavi blokflavte. Spoznali smo tudi branje pesmice preko slikopisa in nov instrument Cayon. V gozdu smo si ogledali dramatizacijo priredbe zgodbice Rdeča Kapica v izvedbi strokovnih delavk. Pripravili smo gozdni poligon in ga preizkusili. Nadaljevali smo z gozdno tematiko in izvedli različne aktivnosti. Nabirali in nizali smo drevesne liste ter jih preoblikovali v gozdne škrate, izdelali smo si gozdno dekoracijo, razvrščali in poimenovali smo naravni material. Spoznali smo notranjost buče in jo očistili, bučna semena pa posušili. Dan hoje smo obeležili z gibalnimi aktivnostmi po oddelkih enote Ostržek.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Dogodivščine pri Indijančkih

4. 10 2023

Otroci iz oddelka »Mravljice« smo ponovno zakorakali v vrtčevsko doživetje vendar z novim imenom »Indijančki«. Praznovali smo že prvi rojstni dan, ki smo ga obeležili z indijanskim rajanjem in igro. Ob dnevu mobilnosti smo se odpravili na daljši sprehod skupaj s prijatelji iz oddelka »Škratki« nato pa svoje gibalne sposobnosti in spretnosti utrjevali na poligonu. V sklopu Atletske zveze Slovenija smo sodelovali na Množičnem teku skupaj s prijatelji iz enote. Mesec pa smo zaključili z obiskom Doma starejših občanov kjer smo starejšim polepšali dan s kamenčki sreče ob svetovnemu dnevu starejših.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Dostopnost