ROŽICE

Vzgojiteljica Saša Kastelic

VPO pom. vzgojiteljice Slavica Cesar

 

Tam nekje je zlata roža, pa ne vem še, kje cvete. Sred poljan jo veter boža, pa ne znam poti do nje…

Saša Kastelic

Slavica Cesar

NTC-sistem učenja

20. 3. 2023

V naši skupini se že drugo leto izvaja Ntc-sistem učenja, kjer otroke  aktivno spodbujamo z različnimi metodami ter pripomočki-slikovni material. Velik poudarek je na grobi in fini motoriki, kjer se otroci soočajo z različnimi izzivi. Želimo, da se otroci čim bolj samostojno lotevajo določenih nalog, hkrati pa s tem pridobivajo na samopodobi. Otrokom ponujamo čim več stika z različnimi materiali in snovmi, s katerimi krepijo fino motoriko. Zelo pomembna pa je tudi koordinacija prstov in oči, kjer je pomembno drobno prijemanje, držanje in izpuščanje igrač, držanje žlice, samostojno hranjenje, prijemanje drobnih predmetov, s čimer razvija pincetni prijem, ter slačenje in oblačenje oblek ter obuvanje in sezuvanje. Vse naštete aktivnosti so naše vsakodnevne igre, ki se jih otroci veselijo.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Skupno druženje z otroki oddelka Čebelice

5. 3. 2023

Proti koncu meseca februarja smo bili povabljeni na skupno druženje z otroki iz skupine   Čebelice. Otroci so eno leto mlajši in se nahajajo v enoti Mavrica. Skupaj so nam pripravili vadbeno uro v telovadnici. Otroci so imeli na razpolago žoge, plezalno steno, storže, gugalne jajčke in blazine različnih velikosti. Na voljo so imeli veliko telovadnico, kjer so tekali na vse strani in z zanimanjem raziskovali prostor in pripomočke. Po vadbeni uri so nas povabili na malico in pijačo. Da pa smo se malu umirili, smo obiskali senzorno sobo, kjer smo prisluhnili zgodbi z naslovom Zlatolaska in trije medvedi.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Februarski utrinki

26.2. 2023

Otrokom smo ponudili različne odpadne materiale in  izbrali tiste, s katerimi bomo ustvarjali. Iz izbranih materialov smo izdelali plakat na temo Nekega zimskega dne, ki se nahaja pred enoto Ostržek. Na natečaj, v katerega smo se vključili, smo izdelali maskoto Zamaškonjama,  ter škatlo za zbiranje zamaškov, ki se nahaja pred igralnico. Ker so otrokom lutke zelo blizu, smo se odločili, da izdelamo majhno gledališče. Gledališče je otrokom vedno na voljo in se ga radi poslužujejo. Poleg gledališča smo preko slikovnih sličic spoznali zgodbo z naslovom  Zlatolaska in trije medvedi. Otrokom na različne načine oz. metode približamo zgodbo, kjer se otroci aktivno vključujejo. Obeležili smo tudi pust, kjer nas je pot popeljala skozi Trebnje.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Zimske dogodivščine

28.1. 2023

Januar nam je prinesel kar nekaj snega. Izkoristili smo ga zelo kvalitetno, saj smo ga otrokom ponudili na različne načine. Sneg so raziskovali z različnimi aktivnostmi tako na prostem kot v igralnici.  Otrokom sva ponudili različni material, s katerim so rokovali ter ustvarjali. Posebno jim je bilo všeč, ko smo sneg prinesle v igralnico in opazovali njegovo spreminjanje stanja. S tempera barvo so packali po snegu ter se zabavali. Na voljo so imeli tudi palice ter lopatke, s katerimi so kopali po snegu, brskali…

Kliknite tukaj za ogled galerije

Nekega zimskega dne

28.1. 2023

S skupino Žogice smo se odpravili v Jurčkov gozd, kjer smo prebrali zgodbo z naslovom Nekega zimskega dne. Otroci so raziskovali in iskali naravni material s katerim bi izdelali ježkovo gnezdo. Vsi otroci so dobili kos kartona, lepilo, naravni material, ki so nabrali, ter  nato ustvarili po svoji domišljiji izdelek. Izdelke smo nato razstavili v garderobo igralnice. Ker smo zelo radovedni, smo raziskovali prst na različne načine. Otroci so po svojih zmožnostih s prstki slikali, zato sva jim ponudili plastično folijo, ki je bila ovita okoli miz.  Zelo radi so packali kar z rokami, saj jim je bilo zanimivo ter na otip prijetno. Skozi okno smo opazovali padanje snežink. To nas je spodbudilo, da smo z pomočjo rekvizitov zaplesali na peto pesem Ples  snežink. Izdelali smo zimsko dekoracijo v garderobi in oddelku. S svojim izdelkom smo pripomogli tako, da smo iz delov telesa sestavili snežaka v celoto. V okviru natečaja Cici umetnija smo iz recikliranega materiala izdelali maskoto »Rožo« ter  izdelek odnesli na pošto. Skupaj z otroki poskrbiva, da se imamo lepo, razgibano in razigrano.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Veseli december

27.12. 2022

December smo obeležili z Ukrajinsko ljudsko pravljico Rokavička. Otroci so se izražali in komunicirali preko scene in senčnih lutk in razvijali sposobnosti. s katerimi so z veseljem nastopali. Zelo radi so posegali po rokavicah različnih vrst in materialov. Ugotavljali so njihovo toploto, prijem različnih stvari ter predmetov, hkrati pa spoznavali, da v zimskem času potrebujemo rokavice, ker nam je toplo. Odzvali smo se povabilu v knjižnico Trebnje, kjer nam je knjižničarka preko kamišibaja predstavila zgodbo z naslovom Babica zima. Na pošto smo odnesli pismo Božičku, ob prihodu nazaj v vrtec nas je pričakalo presenečenje. Mesec smo zaključili z okraševanjem smreke v parku Trebnje, ter čajanko, ki smo jo imeli v igralnici skupaj z ostalimi otroki iz enote.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Pod medvedovim dežnikom pri Rožicah

27.11. 2022

V mesecu novembru smo se z otroki odločili, da v sklopu Mavričnega bralčka na igriv in kreativen način predstavimo zgodbo z naslovom Pod medvedovim dežnikom. Seznanile smo jih  slikovno preko knjige, z ročnimi in senčnimi lutkami, ter dramatizacijo, ki so jo predstavile strokovne delavke.  Na to tematiko smo izdelali lutke iz odpadnega materiala. Sodelovali smo na natečaju Hofer in Igraj se z mano, kjer smo izdelali izdeleke iz naravnega in odpadnega materiala.  Obeležili smo Slovenski tradicionalni zajtrk, kjer nas je obiskala čebelica. Za naše zobke pa je poskrbela zobozdravstvena asistentka, ki nas je seznanila z umivanjem ter uporabo pripomočkov za nego zob.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Oktobrsko dogajanje pri Rožicah

2.11. 2022

Vreme nam v jesenskem času ponuja veliko časa na prostem. Posejali smo  motovilec, ter ga z  z zemljo in listjem pokrili. Zelo radi posegajo po nestukturiranim materialom, ki smo raziskovali, ustvarjali, tipali, vonjali.. Obiskala sta nas  ježek in miška, z njimi skupaj zapojemo ter zaplešemo kakšen ples. Pot nas je popeljala do knjižnice, kjer nas je presenetila botra Jesen. Na skupnem srečanju so nam starši izdelali didaktične igrače ter igrala, ki se jih velikokrat poslužujemo ter jih tudi prenesemo v igralnico. Čutna pot nam  ne dela težav, saj smo  bosi preizkusili različne naravne ovire, materiale. Tudi na minutko za zdravje ne pozabimo, saj jo izvajamo vsakodnevno z različnimi pripomočki.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Septembrski utrinki pri Rožicah

7. 10. 2022

Pri nas je že kar pestro. Prihajajoča jesen nas je že kar hitro obiskala, zato smo se odločili, da naberemo različni naravni material. Uredili smo si naravoslovni kotiček, ki nam večkrat služi za igro v igralnici. V sodelovanju v projektu Gozdni vrtec že pridno ustvarjamo in se hkrati sproščamo v senzorni sobi v enoti Mavrica. Ogledali smo si lutkovno predstavo z naslovom Razbita buča. Znamo pa tudi poskrbeti za strokovne delavke v oddelku. Najraje jih pokrijemo, božamo, še raje pa zlezemo v njihov objem.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Dostopnost