STORŽKI

Vzgojiteljica Barbara Kastigar

VPO pom. vzgojiteljice Dunja Radulić

 

Noben poljub, ki ga daš otroku, ni izgubljen,

ne izraz veselja, ne dotik v pomiritev,

nobena pesem, nobena zgodba o čudesih.

Vse to se bo zlilo v tisto, kar bo postal.

Saj iz majhnih storžev zraste veliko mogočno drevo.

EKO detektivi in vrtičkarji

11. 4. 2022

V mesecu marcu smo postali pravi mali detektivi in vrtičkarji. Veliko smo razmišljali o okolju, skrbi za čisto in zdravo naravo, kako pravilno ločeno zbiramo odpadke in kako jih pravilno ločujemo v zabojnike. Otroci, ki so imeli enkrat tedensko vlogo eko detektiva, so spremljali aktivnosti in ravnanja otrok, ter jih opozarjali na napake v njihovem ravnanju. Nadzirali so tudi ločevanje odpadkov v mini zabojnike v igralnici, spremljali v umivalnico in bili pozorni na pravilno umivanje rok, do so otroci ob miljenju zapirali vodo in tako z njo varčevali, po potrebi opozorili na prižgane luči.

Udeležili smo se tudi ustvarjalno-trajnostnega natečaja Zamaškonjam. Zbrali smo 6 kg zamaškov in sicer za Vesele nogice, društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju.

Postali smo pravi mali vrtičkarji. Umislili smo si svoj mali vrt v igralnici, v katerega smo posejali paradižnik in posadili fižol. Vrt vsak dan opazujemo, negujemo in skrbno pazimo. Otroci so imeli veliko možnosti za raziskovanje in lastna preizkušanja z zemljo še v igralnici in ne samo na prostem. Opazovali so sestavo in barvo zemlje, jo tipali in vonjali. Ugotovili so, da ravno tako zabavno kot v peskovniku.

Kliknite za ogled galerije slik

Slikanje na platno in dnevi likovnega ustvarjanja

3. 3. 2022

V mesecu februarju so od 1. 2. 2022 do 10. 2. 2022 potekali dnevi likovnega ustvarjanja in v tem času smo z otroki zelo veliko likovno ustvarjali in se spoznavali z novimi tehnikami in pripomočki. S skupnimi močmi smo si uredili pravi mali likovni atelje v igralnici, kjer so nastajale prave umetnine. Naše dejavnosti so bile: risanje z belimi kredami in belimi barvicami na velik barvni list papirja, izdelovanje zelenih jopic za našega medvedka, kjer so se spoznali z novo slikarsko tehniko. Najprej so na bel risalni list z oljnimi voščenkami narisali vzorce, ga pobarvali z zeleno vodeno barvo in nalepili velike rdeče gumbe. Spoznali so, da se barva na voščenki ni prijela. Izdelali smo snežake iz odpadnih plastenk ter pri tem urili pincetni prijem. Njihova naloga je bila, natrgati vato in napolniti z njo snežakovo telo. Najbolj so uživali, ko so ustvarjali z dišečo brivsko peno.  Vrhunec in zaključek likovnih dejavnosti  je bilo slikanje na pravo slikarsko platno. Nastal je zelo lep in skupni izdelek, ki smo ga razstavili v naši galeriji (garderobi). Ta mojstrovina nas bo spremljala vse do šole.

Kliknite za ogled galerije slik

Raziskovanje snega

9. 2. 2022

Ker je zunaj začelo snežiti, smo se postavili k oknu in opazovali padanje snežink. Odprli smo okno, da smo začutili mrzel zrak in poslušali padanje snežink. Bili smo tiho in ugotovili, da se nič ne sliši. Zaradi močnega sneženja, sva se odločili, da jim ponudiva sneg v igralnici. V velikem zaboju sem prinesla sneg ter ga postavila na mizo. Otroci so takoj pritekli k dejavnosti in začeli prijemati sneg. Nekatere je motilo, ker je bil sneg mrzel. Vendar so vseeno vztrajali pri igri. Ena deklica je šla v kuhinjski kotiček po žlice in posode, ter začela oblikovati torto. Iz snega se da oblikovati različne mojstrovine. Začeli so delati snežaka.  Deček je opazil, da se mu je sneg stopil v roki in postal voda. Zato jo je začel lizati in rekel : »Pil, bom.«. Sam je ugotovil, da je sneg take barve, kot voda, ki jo pije. Ker je bilo v igralnici zelo toplo, se je sneg po 30 minutah stalil. Pogledali smo po tleh, mizi in oblačilih ter ugotovili, da je mokro in da je iz snega nastala voda. Pobrisali smo igralnico ter se preoblekli. Zaboj z vodo smo nato skupaj odnesli ven, da vidimo, kaj se bo zgodilo z vodo čez noč. Naslednji dan je še vedno rahlo naletaval sneg. To padanje smo nato v naslednji dejavnosti tudi uprizorili z gibalno plesnim ustvarjanjem. Na instrumentalno glasbo smo postali snežinke. Ker so snežinke zelo tihe in lahke, je bilo tudi naše gibanje lahkotno. Otroci so se vrteli okoli svoje osi, dvigovali in spuščali roke, ležali na tleh, se kotalili, ali pa samo nepremično ležali. Na koncu smo se vsi ulegli na tla in zaprli oči. Skozi vodeno vizualizacijo »Jaz sem sneg«, sem jim osvežila spomin, da so snežinke lahke in da padajo iz temnih oblakov. Da se na toploti sneg stopi in nastane voda in da z njim lahko ustvarjamo snežake, igluje, torte ipd. Ker nas je zanimalo, kaj se je zgodilo z našo vodo zunaj, smo se toplo oblekli in odšli pogledati. Ugotovili smo, da ni več voda, da ni več sneg, temveč led. Otroci so ga prijeli in ugotovili, da je tudi zelo mrzel in trd. En deček je vzel košček ledu in začel z njim risati po leseni polici. Ugotovil je, da pušča sled vode. »Spet je voda!« je zaklical. Opazovali smo tudi okolico in opazili ledene sveče na strehi igrala. Zelo smo uživali, ko smo raziskovali sneg.

Kliknite za ogled galerije slik

Prvič na vadbeni uri v telovadnici

9. 2. 2022

14. januarja smo se prvič odpravili na vadbeno uro v telovadnico, ki se nahaja v enoti Mavrica. To je bila naša prva izkušnja, da smo se spoznali s tako velikim prostorom. Otroci so bili zelo navdušeni in so komaj dočakali, da začnejo z vadbo. Najprej smo se ogreli z igro »Ti loviš!«. Vreščanje in navdušenje je bilo neprecenljivo. Nato so lovili ravnotežje med vrtenjem s kahlicami Moluk Bilibo, plezali na plezalno steno in po letveniku, kjer so se po kurji lestvi, ki je oblazinjena z valčki, spuščali po trebuhu, hrbtu ali zadnjici. Masaža je bila odlična. Za zaključek smo skupaj pospravili pripomočke, se prijeli za roke in naredili dolgo kačo. Kača se je premikala po prostoru in hodila čez namišljene ovire. Nato smo se preobuli v čevlje, pospravili copate v nahrbtnik ter se odpravili nazaj v naš vrtec. Vsi so izredno uživali in ena ura je minila, kot bi trenil.

Kliknite za ogled galerije slik

Veseli december v družbi Hrestača

5. 1. 2022

Letošnja tema krašenja igralnice in enote so bili liki iz pravljice in znanega baleta Hrestač, ki je bil narejen po pripovedki E.T.A. Hoffmannaglasbo zanj pa je napisal Peter Iljič Čajkovski. Na okna in pano v igralnici smo obesili baletke, katere so vsakodnevno skupaj z nami poplesavale na klasično ali otroško praznično glasbo. Postali smo že pravi baletniki in balerine. Zato smo si tudi večkrat oblekli baletna krila, ki smo jih s skupnimi močmi naredili iz koprene. Poleg majhnih pisanih snežink iz papirja smo v tem mesecu zelo veliko likovno ustvarjali. Ker je mesec december čarobni in prinaša ljubezen, toplino, bližino najbližjih, dragoceni skupni čas, ki si ga ljudje medsebojno podarjamo, smo se odločili, da smo ustvarili mozaik sreče za varovance in zaposlene v DSO in VDC Trebnje. Marsikdo izmed njih se počuti še bolj osamljenega in pozabljenega. Zato smo jim pripravili izdelke, opremljene z lepo mislijo. Imeli smo tudi praznični kino in si ogledali dve virtualni predstavi: baletno predstavo Hrestač in Kako sta coprnički skoraj zacoprali praznike, ki so jo posnele strokovne delavke vrtca Mavrice Trebnje. Prijavili smo se tudi v projekt »Krasitev mestnega parka«, ki ga je razpisala Zveza kulturnih društev Trebnje v sodelovanju z Območno izpostavo JSKD Trebnje. S skupnimi močmi smo okrasili smrečico in tako je park in kraj Trebnje kljub COVID-19 nadel praznično podobo. Okrasili smo tudi skupno smrečico v garderobi, pod katero nam je Božiček pustil igrače. Pripravili smo si praznično čajanko in slavnostno kosilo ob svečkah in s posebnimi prazničnimi pogrinjki. Odšli smo na orientacijski pohod, kjer smo morali opraviti 6 gibalnih nalog, ki so nam jih narekovali liki iz zgodbe Hrestač. Na koncu pa nas je v telovadnici čakalo sladko presenečenje. Verjemite, bilo je zelo sladko. Kot pa se spodobi za zaključek vsakega leta, smo imeli tudi pravo malo silvestrovanje. Skratka, pričarali smo si lep, vesel decembrski čas.

Kliknite za ogled galerije slik

Jesenske dogodivščine v naravi

26. 11. 2021

V mesecu novembru smo z otroki raziskovali vrtčevsko zelenico, gozd in bližnjo okolico našega vrtca. Tudi slabo vreme (rahel dež, megla) nam ni predstavljalo nobenih ovir. Obuli smo si pisane škornje, oblekli dežne plašče in se odpravili na potep. Postali smo pravi mali detektivi. Vsak obisk gozda, ali travnika je imel svoj namen. Iskali smo različne storže in kostanj. Vse to smo uporabili pri nadaljnem delu in igri. Naredili smo prav posebno sliko, katera je otrokom predstavljala veliko ustvarjalnost. Opazovali smo tudi različne krošnje dreves, lubje, objemali drevesa. Skratka, naravo smo spoznavali z vsemi čutili. Poslušali smo šelestenje suhega listja, tihe dežne kapljice in žuborenje reke Temenice… Sedaj pa še dve anekdoti. Deklica Taša opazuje vzgojiteljico, ki za malico pripravlja sadno malico. Ko zagleda kaki, reče: »Moja mami ima doma tudi kakec.«  Deklica Doris leži na previjalni mizi. In ko ima suho plenico, reče: » Zdej sem pa lepa k’ pušelc.«

Kliknite za ogled galerije slik

Tradicionalni slovenski zajtrk

26. 11. 2021

Ob dnevu slovenske hrane, 19. 11. 2021, smo imeli v vrtcu Tradicionalni slovenski zajtrk. Prav s tem zajtrkom smo se spomnili, da je hrana, ki smo jo imeli,  bolj sveža, okusnejša, saj so jo pridelali kmetje v domačem okolju. Skratka, je kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov. Zajtrk je bil sestavljen iz domačega kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Vsi bi se morali zavedati tudi pomen čebel in skrbi za okolje. Že iz preteklosti se širi modrost, da, ko bodo začele izumirati čebele, se nam ljudem ne obeta nič dobrega. Zato sva otroke podučili tudi o tem, da moramo vsi po svojih zmožnostih poskrbeti, da se narava ohranja in z njim tudi čebele. V ta namen nas je obiskala tudi čebela Adela, katera je otrokom pripravila prav poseben in svečan pogrinjek. Slike povedo vse. Dober tek! Ker pa nas je zanimalo, kje čebela Adela živi, smo se odpravili poiskati tudi čisto pravi čebelnjak.

Kliknite za ogled galerije slik

Čarovnica Mica na obisku

4. 11. 2021

V mesecu oktobru smo v skupino Storžki dobili novo prijateljico. To je Mica. Mica je čarovnica. In to prav posebna. Je mala, vesela, radovedna in poskočna. Take ne srečaš povsod. Priletela je iz gradu, ki se nahaja za desetimi vodami in desetimi gorami. Naučila nas je čarati. Njene čarobne besede so pripomogle, da smo naredili čisto pravi vulkan (kis in soda bikarbona). Spoznali smo njena oblačila. Oblekli smo se v njene prav posebne obleke, na glavo poveznili čisto pravi klobuk, zajahali njeno metlo in se odpravili na čarovniški ples v kostumih. Zelo veliko smo gibalno plesno ustvarjali med bučami, katere so prinesli otroci v vrtec. Z bučami smo počeli izredno veliko stvari. Z njimi smo se razgibavali, jih kotali, potiskali, jih raziskovali s povečevalnimi stekli, jih nato tudi pobarvali s tempera barvami,…ker si je Mica zaželela spoznati še kaj novega, smo se odpravili v vrtec Mavrica, kjer smo raziskovali ter se sproščali v senzorni ustvarjalnici. Otroci in Mica so izredno uživali. Vzeli smo jo s seboj v Jurčkov gozd, kjer smo ji z vej, storžev, kostanjev in ostalega naravnega materiala zgradili hišico. Z nami pa je praznovala tudi 2 rojstna dneva. Zarin in Tašin. Skupaj smo izdelali sladoledne lučke, s katerimi smo se posladkali.

Kliknite za ogled galerije slik

Prvič v Jurčkovem gozdu

Otroci so izredno uživali, se igrali, hitro našli zaposlitev in to brez odvečnih razlag in usmeritev. Iz gozda so odšli s polno glavo in žepi. Za njih je gozd postal obljubljena dežela, v kateri res lahko odraščajo s potrditvijo, da nekaj zmorejo čisto sami.

 

Kliknite za ogled slik

Dostopnost