STORŽKI

Vzgojiteljica Barbara Kastigar

VPO pom. vzgojiteljice Dunja Radulić

 

Noben poljub, ki ga daš otroku, ni izgubljen,

ne izraz veselja, ne dotik v pomiritev,

nobena pesem, nobena zgodba o čudesih.

Vse to se bo zlilo v tisto, kar bo postal.

Saj iz majhnih storžev zraste veliko mogočno drevo.

Veseli december v družbi Hrestača

5. 1. 2022

Letošnja tema krašenja igralnice in enote so bili liki iz pravljice in znanega baleta Hrestač, ki je bil narejen po pripovedki E.T.A. Hoffmannaglasbo zanj pa je napisal Peter Iljič Čajkovski. Na okna in pano v igralnici smo obesili baletke, katere so vsakodnevno skupaj z nami poplesavale na klasično ali otroško praznično glasbo. Postali smo že pravi baletniki in balerine. Zato smo si tudi večkrat oblekli baletna krila, ki smo jih s skupnimi močmi naredili iz koprene. Poleg majhnih pisanih snežink iz papirja smo v tem mesecu zelo veliko likovno ustvarjali. Ker je mesec december čarobni in prinaša ljubezen, toplino, bližino najbližjih, dragoceni skupni čas, ki si ga ljudje medsebojno podarjamo, smo se odločili, da smo ustvarili mozaik sreče za varovance in zaposlene v DSO in VDC Trebnje. Marsikdo izmed njih se počuti še bolj osamljenega in pozabljenega. Zato smo jim pripravili izdelke, opremljene z lepo mislijo. Imeli smo tudi praznični kino in si ogledali dve virtualni predstavi: baletno predstavo Hrestač in Kako sta coprnički skoraj zacoprali praznike, ki so jo posnele strokovne delavke vrtca Mavrice Trebnje. Prijavili smo se tudi v projekt »Krasitev mestnega parka«, ki ga je razpisala Zveza kulturnih društev Trebnje v sodelovanju z Območno izpostavo JSKD Trebnje. S skupnimi močmi smo okrasili smrečico in tako je park in kraj Trebnje kljub COVID-19 nadel praznično podobo. Okrasili smo tudi skupno smrečico v garderobi, pod katero nam je Božiček pustil igrače. Pripravili smo si praznično čajanko in slavnostno kosilo ob svečkah in s posebnimi prazničnimi pogrinjki. Odšli smo na orientacijski pohod, kjer smo morali opraviti 6 gibalnih nalog, ki so nam jih narekovali liki iz zgodbe Hrestač. Na koncu pa nas je v telovadnici čakalo sladko presenečenje. Verjemite, bilo je zelo sladko. Kot pa se spodobi za zaključek vsakega leta, smo imeli tudi pravo malo silvestrovanje. Skratka, pričarali smo si lep, vesel decembrski čas.

Kliknite za ogled galerije slik

Jesenske dogodivščine v naravi

26. 11. 2021

V mesecu novembru smo z otroki raziskovali vrtčevsko zelenico, gozd in bližnjo okolico našega vrtca. Tudi slabo vreme (rahel dež, megla) nam ni predstavljalo nobenih ovir. Obuli smo si pisane škornje, oblekli dežne plašče in se odpravili na potep. Postali smo pravi mali detektivi. Vsak obisk gozda, ali travnika je imel svoj namen. Iskali smo različne storže in kostanj. Vse to smo uporabili pri nadaljnem delu in igri. Naredili smo prav posebno sliko, katera je otrokom predstavljala veliko ustvarjalnost. Opazovali smo tudi različne krošnje dreves, lubje, objemali drevesa. Skratka, naravo smo spoznavali z vsemi čutili. Poslušali smo šelestenje suhega listja, tihe dežne kapljice in žuborenje reke Temenice… Sedaj pa še dve anekdoti. Deklica Taša opazuje vzgojiteljico, ki za malico pripravlja sadno malico. Ko zagleda kaki, reče: »Moja mami ima doma tudi kakec.«  Deklica Doris leži na previjalni mizi. In ko ima suho plenico, reče: » Zdej sem pa lepa k’ pušelc.«

Kliknite za ogled galerije slik

Tradicionalni slovenski zajtrk

26. 11. 2021

Ob dnevu slovenske hrane, 19. 11. 2021, smo imeli v vrtcu Tradicionalni slovenski zajtrk. Prav s tem zajtrkom smo se spomnili, da je hrana, ki smo jo imeli,  bolj sveža, okusnejša, saj so jo pridelali kmetje v domačem okolju. Skratka, je kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov. Zajtrk je bil sestavljen iz domačega kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Vsi bi se morali zavedati tudi pomen čebel in skrbi za okolje. Že iz preteklosti se širi modrost, da, ko bodo začele izumirati čebele, se nam ljudem ne obeta nič dobrega. Zato sva otroke podučili tudi o tem, da moramo vsi po svojih zmožnostih poskrbeti, da se narava ohranja in z njim tudi čebele. V ta namen nas je obiskala tudi čebela Adela, katera je otrokom pripravila prav poseben in svečan pogrinjek. Slike povedo vse. Dober tek! Ker pa nas je zanimalo, kje čebela Adela živi, smo se odpravili poiskati tudi čisto pravi čebelnjak.

Kliknite za ogled galerije slik

Čarovnica Mica na obisku

4. 11. 2021

V mesecu oktobru smo v skupino Storžki dobili novo prijateljico. To je Mica. Mica je čarovnica. In to prav posebna. Je mala, vesela, radovedna in poskočna. Take ne srečaš povsod. Priletela je iz gradu, ki se nahaja za desetimi vodami in desetimi gorami. Naučila nas je čarati. Njene čarobne besede so pripomogle, da smo naredili čisto pravi vulkan (kis in soda bikarbona). Spoznali smo njena oblačila. Oblekli smo se v njene prav posebne obleke, na glavo poveznili čisto pravi klobuk, zajahali njeno metlo in se odpravili na čarovniški ples v kostumih. Zelo veliko smo gibalno plesno ustvarjali med bučami, katere so prinesli otroci v vrtec. Z bučami smo počeli izredno veliko stvari. Z njimi smo se razgibavali, jih kotali, potiskali, jih raziskovali s povečevalnimi stekli, jih nato tudi pobarvali s tempera barvami,…ker si je Mica zaželela spoznati še kaj novega, smo se odpravili v vrtec Mavrica, kjer smo raziskovali ter se sproščali v senzorni ustvarjalnici. Otroci in Mica so izredno uživali. Vzeli smo jo s seboj v Jurčkov gozd, kjer smo ji z vej, storžev, kostanjev in ostalega naravnega materiala zgradili hišico. Z nami pa je praznovala tudi 2 rojstna dneva. Zarin in Tašin. Skupaj smo izdelali sladoledne lučke, s katerimi smo se posladkali.

Kliknite za ogled galerije slik

Prvič v Jurčkovem gozdu

Otroci so izredno uživali, se igrali, hitro našli zaposlitev in to brez odvečnih razlag in usmeritev. Iz gozda so odšli s polno glavo in žepi. Za njih je gozd postal obljubljena dežela, v kateri res lahko odraščajo s potrditvijo, da nekaj zmorejo čisto sami.

 

Kliknite za ogled slik

Dostopnost