MINIONI

Vzgojiteljica Simona Umek

VPO pom. vzgojitelja Mladen Šiška

 

Pozdravljen obiskovalec naše strani😊

Smo skupina 23 otrok, ki se skupaj družimo v skupini Minioni.

Zelo radi ustvarjamo, raziskujemo, spoznavamo, se gibamo,

najbolj pa uživamo v naravi in tako nam dopoldnevi zelo hitro minevajo.

Vzgojitelja bova poskrbela, da bodo otroci v vrtec prihajali nasmejani

in preživljali trenutke polnih dogodivščin še zadnje leto pred vstopom v šolo.

 

"Pirin dan"

26. 01. 2023

V okviru oddelčnega projekta Z majhnimi rokami do velikih dobrot smo do sedaj spoznali kar nekaj živil. V tem mesecu smo se odločili, da bodo otroci spoznali eno najbolj zdravih žitaric s tisočletno tradicijo – piro. Z Dobrotami Dolenjske smo se dogovorili, da so nam pripravili delavnice na to temo.

S predpasniki v rokah smo se odpravili v njihove prostore, kjer so nas pričakale nasmejane zaposlene. Na delavnico so povabile g. Roglja, ki nam je prikazal mletje pire v moko. Zmleto piro smo presejali, da smo ločili otrobe od moke. Preskusili smo se  v izdelavi pirinih kosmičev, za kar smo potrebovali veliko mišic. Vmes smo poskusili pirine ublance, ki so, mimogrede, odlični, in v lončke pa smo posejali piro.

Nato smo se odpravili v kuhinjo, kjer je že dišalo, kajti že se je kuhalo naše kosilo. Med kuhanjem pa smo zavihali rokave in iz pripravljenega testa oblikovali in spekli odlične žemljice ter slastne medenjake. Med oblikovanjem testa so otroci izredno uživali. Medtem, ko smo namleto moko pakirali v vrečke, je že zadišalo po pirinih palačinkah. Te smo z največjim veseljem namazali z domačimi marmeladami. Za zaključek pa smo si privoščili še kosilo – ekološki pirin rižek z jurčki v smetanovi omaki in se posladkali še s palačinkami. Ko smo se polnih rok pirinih dobrot poslavljali od nasmejanih zaposlenih, je eden izmed otrok rekel: »to je bil najboljši dan v vrtcu do sedaj«. In lahko rečeva, da se s tem še kako strinjava. Polni lepih vtisov in prijetno utrujeni smo se odpravili v vrtec.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Medeni november

01. 12. 2022

Mesec november smo pri Minionih namenili spoznavanja čebel in njihovega življenjskega okolja. Na začetku meseca smo preverili znanje o čebelah, nato pa smo preko deklamacij, pesmi, bibarij in branja različnih zgodb spoznavali njihovo življenje. Na obisk smo povabili čebelarja, ki nam je predstavil njegov hobi in pripomočke. Na sprehodih smo opazovali čebelnjake in čebele, ki so pridno letale naokrog. Posebej pozorno smo si ogledali panjske končnice nato pa smo jih izdelali tudi v vrtcu in iz njih sestavili čebelnjak, ki smo ga poimenovali Minionov čebelnjak. Obiskala nas je čebela, ki nam je prinesla čebelji vosek iz katerega smo izdelali svečke. Odpravili smo se na izlet v Mirno Peč, kjer smo si v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ogledali razstavo Čebelji svet in razstavo o življenju Lojzeta Slaka. Obisk muzeja smo izkoristili še zato, da smo posneli kako lepo znamo zapeti pesem Čebelar, ki smo se jo pridno učili. Za konec pa smo spekli še slastne medenjake.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Mojčino srečanje s starši

30. 10. 2022

Mojčini najmlajši smo že takoj v mesecu septembru dobro zavihali rokave in se podali v projekt Z majhnimi rokami do velikih dobrot. Ker nam je jesen letos ponudila vsega v izobilju, smo z lahkoto spoznavali različne pridelke in jih predelovali. S svojimi produkti smo želeli pogostiti tudi naše starše, zato smo v sredo, 26. 10. 2022, organizirali srečanje, kjer so si z opravljenimi gibalnimi nalogami skupaj s svojimi otroki, zaslužili peko jabolka na vrtčevskem kurišču, se posladkali s jabolčnimi krhlji, rozinami in grozdnim sokom. Srečanje je bilo polno smeha, gibanja in sladkega »cmokljanja«.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Ustvarjamo iz grozdja

9. 9. 2022

V okviru projekta z »Majhnimi rokami do velikih dobrot« otroci spoznavajo različno hrano iz lokalnega okolja in pridobivajo navade zdravega in raznolikega prehranjevanja. Nekaj dni nazaj smo v oddelku imeli trgatev. Otroci so razmišljali o tem, kaj lahko iz grozdja naredimo. Prišli smo do spoznanja, da lahko iz grozdja naredimo sok, posušimo grozdne jagode v rozine, skuhamo marmelado,…  Odločili smo se, da izdelamo rozine. Otroci so grozdne jagode položili v sušilnik sadja in opazovali kako nastajajo rozini.

Odločili smo se, da bomo izdelali tudi zavitek iz grozdja. Ugotovili smo, da bo boljši, če iz grozdnih jagod poberemo peške. A skupnimi močmi razvaljali in razvlekli testo in ga potresli s skuto in grozdjem. Da bo bolj slasten smo dodali še malo sladkorja in zavili v zavitek ter odnesli v kuhinjo. Kmalu je zadišalo in privabilo tudi otroke iz sosednje skupine. Povemo vam, da je bil zelo slasten in odločili smo se, da peko še kdaj ponovimo, le da bomo uporabili drugo sadje.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Trgatev pri Minionih

8. 9. 2022

Otroci iz skupine Minioni z vzgojiteljema že peto leto skrbijo za vrtčevski vinograd. Tako, kot že nekaj let zapored smo tudi letos organizirali trgatev. Otroci so od doma prinesli košare, vedra, brente ter predpasnike. Pred trgatvijo so otroci razmišljali o tem, kaj trgatev je in kje trgamo, kje raste grozdje,  kaj je trta in kaj potrebujemo za trgatev ter seveda kaj se zgodi z obranim grozdjem in kaj bomo z njim naredili mi.

Ob vinogradniški glasbi smo zakorakali med naše trte in pridno nabirali rdeče in belo grozdje. Otroci so za tovrstno opravilo pokazali veliko navdušenje.  Da je bilo bolj veselo, smo na trgatev povabili tudi prijatelje iz skupine Vesoljčki. V zahvalo za pomoč pri naši trgatvi smo jih podarili nekaj grozdja. Na koncu trgatve smo veselo zavriskali.

Kaj bomo z grozdjem naredili, pa več v prihodnjih dneh…

Kliknite tukaj za ogled galerije…

 

Dostopnost