KRTKI

Vzgojiteljica Simona Umek

VPO pom. vzgojitelja Mladen Šiška

 

Le kdo v črni zemlji dan za dnem,

rije varno skrit očem?

Če pokuka kje na plan,

s kupčkom zemlje je izdan.

 Kuku, to smo mi, KRTKI.

 

Smo zelo radovedni in razigrani,

zato nam nikoli ni dolgčas.

Radi ustvarjamo, raziskujemo, telovadimo,

čas prebivamo v naravi, še najraje pa se igramo.

Vsi skupaj se trudimo, da radi prihajamo v vrtec.

 

Prvi koraki v anleščino

10. 5. 2022

V letošnjem šolskem letu so se otroci srečali s Prvimi koraki v angleščino. S pomočjo treh prijateljev, mačkom Cookiem, kengerujem Lulujem in račko Denzlom, smo spoznavali angleške izraze za števila, barve in igrače. Te smo spoznavali preko pesmi, poslušanjem angleških pravljic, iger in reševanja didaktičnih listov. Kengeru Lulu je v svojem žepu vedno skrival kakšno super presenečenje, da so bile naše ure še bolj pestre. Ob zaključku uspešno opravljenih prvih korakov v angleščino smo izvedli tekmovanje, nato pa so otroci prejeli priznanje in velik objem junaka Cookia.

  Klikni na ogled galerije slik…

Krtkov vrtiček

10. 5. 2022

V tem šolskem letu spoznavamo različne poklice. Mesec april smo namenili poklicu vrtnarja. Razmišljali smo o tem, kaj je naloga vrtnarja, se odpravili v vrtne centre v Trebnjem, se igrali z zemljo in opazovali kakšna je, si v knjižnici izposodili knjige na to temo, sadili fižol ter ga izpostavili rasti v različnih pogojih (tema/svetloba, z/brez vode) in nato opazovali rast ter se odpravili na opazovalne sprehode na katerih smo občudovali vrtove. Da pa poleg teorije spoznamo tudi prakso, smo se odločili, da si uredimo svoj vrtiček. Ker »domujemo« v bloku, si vrtička nismo mogli urediti na prostem,  zato smo ga kar v igralnici. Otroke sva povabila k razmišljanju in nastali so zanimivi načrti. Po skrbnem načrtovanju smo se lotili sajenja v lonce in korita ter urejanja našega kotička. Semena in sadike smo posejali in posadili, zalivali ter opazovali rastline. Da pa smo naš vrtiček zavarovali pred morebitnimi poškodbami, nam je Filipov očka priskočil na pomoč in nam izdelal ograjo. Otroci so do rastlin zelo skrbni. Posebej radi opazujejo, kako se rastline obračajo proti svetlobi, jih zalivajo ter opazujejo njihovo rast. Sedaj pa komaj čakamo, da nam rastline povrnejo skrb zanje in zacvetijo.

  Klikni na ogled galerije slik…

Krtkova nogometna olipijada

12. 3. 2022

V skupini Krtki v tem mesecu v okviru obogatitvene dejavnosti spoznavamo poklic športnik. Temo smo pričeli s poslušanjem zgodbe Živalska olimpijada. V zgodbi so se živali odpravile na tekmovanje v različnih športnih disciplinah. Odločili smo se, da tudi mi, tako kot živali, obiščemo olimpijado in se preizkusimo v igranju nogometa. Pot nas je skozi gozd in travnike pripeljala do Nogometnega stadiona Cviblje. Na nogometnem stadionu so se otroci najprej razgibali, nato pa igrali nogomet in brcali žoge na elastiki. Kako smo preživeli dan na nogometne igrišču si lahko ogledate v galeriji slik.

  Klikni na ogled galerije slik…

Dnevi likovnega ustvarjanja

14. 2. 2022

V prvih dveh tednih februarja so potekali Dnevi likovnega ustvarjanja. V ta namen smo v našem oddelku spoznavali različne likovne tehnike, materiale,.. Veliko smo risali, slikali, kiparili in odtiskovali. Na obisk smo povabili ljubiteljsko slikarko Majdo Jarem Brunšek, ki nam je predstavila svoja dela ter skupaj z nami narisala motive iz nam poznanih pravljic Muce Copatarice in Moj dežnik je lahko balon. Vsak otrok se je lahko poskusil v barvanju na platno in lahko rečemo, da nam je skupno risanje odlično uspelo. Obiskali smo tudi Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje. V Galeriji nas je pričakala Andrejka, ki nas je popeljala skozi razstavo z naslovom Mednarodno stičišče umetnikov samorastnikov. Otroci so v galeriji občudovali različna likovna dela in opazovali razlike med njimi. Po ogledu smo se odpravili v delavnico, kjer smo vtise razstave narisali na papir, nato pa narisano prekrili s posebno črno folijo. Izdelek so otroci podarili domačim, ki so morali folijo odstraniti, da so videli, kaj je nastalo.

  Klikni na ogled galerije slik…

Zdrav januar

3. 2. 2022

V oddelku Krtki v letošnjem letu spoznavamo različne poklice. V januarju smo spoznavali poklic zdravnika, medicinske sestre in farmacevta. Želeli smo spoznati, kako poskrbeti za zdravje in kaj storimo v primeru če zbolimo? 

Naša igralnica se je tako spremenila v različne ambulante. V njih smo zdravili paciente, ki so zboleli, zdravili zobke in izdaji zdravila v Krtkovi lekarni. Naši pacienti so bili otroci in dojenčki.

V oddelku so nas obiskali zobozdravnica, medicinska sestra in farmacevtki. Zobozdravnica nam je prebrala zgodbo Mišek Tip pri zobozdravniku, nam s pomočjo konjička Pikota pokazala, kako si umivamo zobke, nam na naših nohtkih pokazala kako zobozdravniki naredijo zvezdice in nas razveselila z zobno ščetko in pasto. Medicinska sestra pa nam je predstavila poklic medicinske sestre v operacijski dvorani. Prinesla nam je različne pripomočke in materiale, ki jih uporabljajo pri svojem delu. Otroci so se igrali zdravnike in paciente, se zdravili in povijali »poškodovane« roke. Obiskali sta nas tudi farmacevtki, ki sta nam svoj poklic predstavili preko videoposnetkov in fotografij. Otroci so spoznali v kakšnih oblikah najdemo zdravila, dojenčku smo tako dajali sirup in kapljice za oko, izdelali pa smo si čisto pravo ognjičev mazilo.

S pripomočki, ki so nam jih prinesle mamice se je razvila čudovita igra vlog, v kateri otroci sprejemajo različne vloge in si razvijajo domišljijo. Hvala mamicam za odlično predstavitev svojega poklica.

  Klikni na ogled galerije slik…

November pri Krtkih

4. 12. 2021

V novembru smo pri Krtkih spoznavali poklic prodajalca in frizerja. V igralnici smo s tem namenom postavili kotiček frizer in trgovina.

V kotičkih so se otroci igrali igro vlog, spoznavali pripomočke, ki jih frizerji potrebujejo za delo in pri tem zelo uživali. Ker ne poznamo nobene frizerke ali frizerja smo se odločili, da si frizure uredimo kar sami. Tako smo si ogledali različne revije, v katerih smo lahko opazili kakšni so barvni odtenki las in kakšne frizure lahko naredimo. Lase smo si pobarvali, si jih polakirali, oblikovali z gelom… Izdelali smo tudi različne likovne izdelke, strigli lase na predlogah, skratka, počutili smo se kot pravi frizerji.

Poklic prodajalec pa smo spoznavali preko literature, zgodb in reklamnih oglasov. Odpravili smo se na opazovalni sprehod skozi Trebnje in si ogledali različne trgovine. Te smo spoznavali preko logotipov in jih delili na to, kakšno vrsto blaga prodajajo. Da je bila izkušnja še bolj bogata smo se odpravili v trgovino, opazovali prodajalke in se poizkusili kot pravi nakupovalci.

  Klikni na ogled galerije slik…

Varno v vrtec

25. 10. 2021

V skupini Krtki smo oktober namenili spoznavanju poklicev policist in gasilec. Veliko smo se pogovarjali o varni poti v šolo, se sprehajali v okolici vrtca, opazovali vozila in pešce v prometu, pogovarjali smo se o pomenu varne in pravilne hoje in vožnje. Pripravili smo si gibalni poligon in ga prevozili s kolesi, razvrščali vozila po različnih lastnostih ter izdelali semafor ter se pogovarjali o pomenu le-tega. Na obisku smo imeli policiste, ki so nam predstavili svoj poklic in nas seznanili z njihovimi delovnimi pripomočki ter vozilom. Izdelali smo si različne gasilske in policijske pripomočke ter lepljenko gasilko vozilo. Ogledali smo si gasilski dom in vozila ter se preskusili v špricanju vode.

 Klikni na ogled galerije slik…

Pohod na Trebnji Vrh

29. 9. 2021

Otroci iz skupine Krtki smo se v začetku septembra dogovorili, da ponovno usvojimo najvišji vrh v naši občini, Trebnji vrh.  Na sončen dan v četrtek, 9. 9. 2021 smo nahrbtnike napolnili z vodo in malico ter se napotili proti Odrgi in naprej proti Vrhtrebnjemu. Ker imamo polno energije smo del poti tudi pretekli in na vrh prišli v rekordno hitrem času. Na vrhu smo se okrepčali z malico in pijačo in se po strmi poti vrnili v dolino. Nad avtocesto smo pomahali voznikom in se odpravili proti vrtcu na kosilo. Dogovorili smo se, da v jesenskem času ponovimo tak pohod.

 Klikni na ogled galerije slik…

Dostopnost