LUMPIJI

Vzgojiteljica Janja Strmec

VPO pom. vzgojiteljice Mojca Bregar

 

Velik ali majhen,

šibek ali močan,

gibčen ali tog,

nizek ali visok,

ni pomembno kakšen je otrok,

razigran in lumpast je njegov vsakdanji poskok.

 

Vsak, ki v sebi vsaj malo lumparije nosi,

radost, veselje, razigranost, navihanost in srečo trosi.

 

Naj bo otrok, otrok in se v vrtcu navihano igra,

naj se pri LUMPIJIH prav vsak lepo ima.

 

Prvi koraki v angleščino

12. 4. 2022

Tudi Lumpiji smo zakorakali v svet jezika, ki je našemu drugačen, v svet angleščine. S tremi prijatelji kengurujem Lulujem, mačkom Cookiem in račkom Denzlom so ure angleščine potekale preko petja pesmic, plesa, pravljic in gibalnih iger. Lulujev žepek je vedno skrival nekaj novega, zato so se otroci postavili predenj in ga vprašali: »Lulu, what have you got in your pouch?« Spoznali in utrdili so angleško poimenovanje številk, črk in igrač ter gibalne izraze.

Eno od angleških uric smo izvedli tudi v naravi pod milim nebom.

Za uspešno opravljene prve korake v angleščino so otroci ob zaključku, ki je potekal preko tekmovalnega kviza, prejeli priznanja.

Kliknite za ogled galerije slik…

Raziskovanje poklicev nekoč

4. 4. 2022

V mesecu marcu, ki je posvečen družini, smo se letos pri Lumpijih malce več posvečali starim staršem otrok, ki v njihovem življenju igrajo tudi pomembno vlogo.

Ker že celo leto raziskujemo poklice, smo želeli raziskati zaposlitve, ki so bile nekoč. Pri čemer pa so lahko pomagali le stari starši. Namen je bil, da bi otrok pred skupino v okviru svojih zmožnosti predstavil svojo raziskavo, si razširil svoje znanje ter poglobil odnos s svojimi starimi starši.

Otroci so se s pomočjo svojih staršev pogumno lotili raziskovanja in pripravili različne zanimive predstavitve zaposlitev svojih prednikov. Skupaj smo ugotovili, da se je način zaslužitve denarja v vseh teh letih spremenil, da nekaterih zaposlitev ni več in da imamo sedaj drugačne poklice in službe. Spoznali so predice, oglarje, kmetovalce, rudarje, šivilje, izdelovanje zobotrebcev, pletenje košar, itd.

Zgodbe iz svojega otroštva pa nam je podelila tudi babica Slavka Kramer, ki je prišla na obisk v oddelek in nam popestrila vrtčevsko dopoldne.

Kliknite za ogled galerije slik…

Mi gremo pa v hribe

4. 4. 2022

Povsem običajen dan, le da je bil Lumpijev namen, da opravi daljši pohod okrog Trebnjega. Z nahrbtnikom na rami smo se odpravili proti Pisateljevi poti. Ko pa smo prišli do razpotja, pa nas je korak ponesel kar proti Vrhutrebnjega z odločitvijo, da v kolikor ne bomo zmogli, se obrnemo in gremo nazaj. Pa temu ni bilo tako. Prišli smo povsem na vrh. Tam se okrepčali z malico, se poigrali in se vrnili nazaj po poti, kjer smo si ogledali še obe jami.

Ker je bil tisti dan ravno materinski dan, se je med vračanjem nazaj slišalo med otroki: »To je najlepši materinski dan, najlepši materinski dan, juhu!«

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Lumpijevi bralčki

4. 4. 2022

Pravljični svet je svet, kjer je dobro doma, kjer se vse lepo konča, kar smo skupaj s starši otrokom pričarali preko branja pravljic, zgodbic doma in v vrtcu. Skozi vse leto so otroci pridno prihajali v vrtec in pripovedovali vsebine zgodb ter pesmice, ki so se jih naučili s pomočjo mamice ali očka. Nekateri so bili zelo pogumni, drugi malo manj, a s skupno spodbudo, podporo in na koncu pohvalo je vsem uspelo. Za trud, ki so ga vložili, so si za zaključek Mavričnega bralčka ogledali lutkovno predstavo o Zeleni jopici in prejeli priznanja.

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Pravljica zaživi

10. 2. 2022

Lumpijevi otroci so dobri poslušalci pravljic. Še bolj pa se razveselijo uprizoritev različnih pravljic in zgodb, ki so zaigrane z lutkami. Poseben čar zaigranim predstavam  je naredil pravi lutkovni oder, ki nam ga je od doma posodila deklica iz oddelka.

Otroci so spoznali ročne, dlančne, prstne, senčne lutke, lutke na kuhalnicah, palčkah, tulcih in še in še.

V igranju z lutkami se po vsaki predstavi tudi preizkusijo. Pokazali so izredno pomnenje, saj je že njihova prva predstava vsebinsko povsem enakovredno bogata kot predstava vzgojiteljic.

Lutke imajo otroci na voljo vsak dan in se jih radi poslužujejo v svoji igri.

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Lumpijev praznični december

10. 2. 2022

December, mesec čarobnosti. To je bil tudi naš cilj, da si vrtčevske dopoldneve naredimo posebne, čarobne.

V našem oddelku smo pripravili adventni koledar, ki smo ga vsakodnevno odpirali in prebrali, kaj se bo tisti dan dogajalo. Najprej smo se pogovarjali, kaj je sreča, kako koga osrečiti, s čim lahko osrečimo in se naučili pesmico o sreči. Skozi cel mesec je bila to tudi naša rdeča nit. Osrečili smo starejše ljudi iz doma upokojencev, s posebnim pisemcem naše manjkajoče prijatelje iz vrtca in svoje starše. Osrečili pa smo tudi sami s sebe s kino dnevom, ogledom predstave o coprničkah, praznično čajanko, novoletnim plesom, peko kokic, obiskom dobrih mož, …

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Razigran teden otroka

12. 10. 2021

V tednu otroka se je odvila pestra oblika različnih iger.

V ponedeljek so si otroci ogledali lutkovno predstavo Važič jež in spoznali, da je potrebno v življenju biti prijazen, deliti, če si želiš prijatelje zaslužiti. Da so krepili svoje socialne veščine so se igrali nove socialne igre. V torek je naša igralnica oživela. V sredo smo spoznavali igre naših staršev. Ugotovili smo, da so se nekoč zelo zabavali. V četrtek smo imeli štafetne igre, pri katerih smo uporabili svoje dele telesa in odpadni material.

Teden pa smo zaključili z oddajo Lumpiji imajo talent. Na osvetljenem odru so otroci pokazali svoj talent. Padel je zlati gumb.

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Lumpijev september

2. 10. 2021

Ime škratov smo zamenjali z Lumpiji. Vendar se škrat Škraton ni kar tako dal. Prvi septembrski dan nam je skril pozornost za otroke, ki smo jo morali po njegovih sledeh poiskati. Ob opravljeni nalogi smo postali Lumpiji in prejeli medaljo.

Lumpiji smo v tem mesecu spoznavali novo ime, nove otroke, obnovili pravila, izoblikovali čarobne besede, prepevali, rajali, telovadili, si ogledali lutkovni predstavi, spoznali teto jesen, dneve v tednu, letne čase in se zabavali ob doživetjih v dnevu brez avtomobila.

Brez lumparij pa seveda ne gre, kar vsak lumpi prav dobro ve.

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost