VESOLJČKI

Vzgojiteljica Janja Strmec

VPO pom. vzgojiteljice Mojca Bregar

 

Ali se tam za oblaki res kaj godi?

Ali tam res kdo živi?

Pa postanimo VESOLJČKI MI.

 

Kako lepo je biti otrok, ko vse še pravljično je,

ko v otroški glavi domišljija vre,

ko vse se še resnično zdi,

ko vse se še lahko zgodi.

 

Naj bo ta brezskrbnost in brezmejnost naše vodilo.

Naj bo smeh, igra, razigranost in raziskovanje glavno pravilo.

 

Obiskali smo Dobrote Dolenjske

27. 2. 2023

 

Konec januarja smo na povabilo, obiskali Dobrote Dolenjske. Sprejeli sta nas Špela in Barbara, skupaj smo spoznavali najbolj zdravo in hranilno žitarico-PIRO. Na začetku smo v lončke posejali piro, iz pirine kaše smo zmleli polnozrnato moko in jo presejali, pri tem nam je pomagal gospod Lojze st. iz Ekološke kmetije Rogelj. Preizkusili smo se v mletju pirinih kosmičev za zajtrk, pripravili testo za pirin kruh in spekli odlične žemljice. Pripravili testo in naredili medenjake, si namazali pečene palačinke z domačimi marmeladami. Spoznali pirine testenine in poskusili pirine ublance. Špela nam je pripravila odlično kosilo: pirin rižek z jurčki v smetanovi omaki, posladkali pa smo se z pirinimi palačinkami. Bili smo zelo radovedni, z veseljem spoznavali vse novo, se zabavali in okusili svoje burbončice.

Hvala vodstvu in vsem zaposlenim za čudovit in okusen dan.

Klikni za ogled galerije slik…

Sipanje sreče v decembru

12. 1. 2023

Rdeča nit Veselega decembra v enoti Mojca je bila Sipanje sreče. V oddelku pri Vesoljčkih smo uredili prav poseben kotiček Sipanja sreče Pri Jelenčku Rudolfu, kjer smo vsakodnevno odpirali koledar in prebirali, kaj bomo tisti dan delali. Koledar nas je usmeril v različne dejavnosti. Vsakodnevno smo prebrali eno slikanico na temo sreče ali praznikov, se pogovarjali o tem, kako razveseliti druge ljudi (bližnje, znance, neznane ljudi), načrtovali delo in izdelali stvari, s čimer smo polepšali december našemu vrtcu, staršem, sebi ter starostnikom. Igrali smo se socialne igre, si ogledali predstavo s senčnimi lutkami Dedek Mraz v dimniku in predstavo v kulturnem domu O črnem mucku, kjer nas je obiskal tudi božiček. Mesec smo si popestrili z druženjem z drugimi oddelki ob petju, plesu in glasbi ter vsak dan smo na oglasno desko izobesili misel dneva otrok, ki je razveselila starše. Najbolj pa nas je osrečil prvi sneg, ki nam je ponudil prave zimske radosti.

 

Klikni za ogled galerije slik…

Mojčino srečanje s starši

Mojčini najmlajši smo že takoj v mesecu septembru dobro zavihali rokave in se podali v projekt Z majhnimi rokami do velikih dobrot. Ker nam je jesen letos ponudila vsega v izobilju, smo z lahkoto spoznavali različne pridelke in jih predelovali. S svojimi produkti smo želeli pogostiti tudi naše starše, zato smo v sredo, 26. 10. 2022, organizirali srečanje, kjer so si z opravljenimi gibalnimi nalogami skupaj s svojimi otroki, zaslužili peko jabolka na vrtčevskem kurišču, se posladkali s jabolčnimi krhlji, rozinami in grozdnim sokom. Srečanje je bilo polno smeha, gibanja in sladkega »cmokljanja«.

 

Klikni za ogled galerije slik

Pestro septembrsko dogajanje

20. 10. 2022

Začetek šolskega leta smo začeli s polno paro. Odpravili smo se na pohod v Rodine, kjer smo si ogledali Sadjarsko kmetijo Uhan, preizkusili sveže narejen sok in se okrepčali s sadjem. Ker smo raziskovali o jabolku »zakaj ima peške«, smo vrtcu narezali jabolka na krhlje, spoznali dele jabolka, peške posadili in krhlje posušili v sodobnih sušilnikih. S pomočjo dedka Jožeta in mamice dečka oddelka smo si v multimediji ogledali predstavitev sušenja na star način v Piškovi sušilnici. Za sprostitev energije smo imeli poligon v telovadnici. Obiskali smo  Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje. Ob dnevu brez avtomobila smo imeli predstavitev policista, policista vodnika psov, reševalca in delavnico s pomočjo knjižničark Knjižnice Pavla Golie Trebnje. Imeli smo kolesarčka, kjer smo spoznali pravila v prometu in se preizkusili v poznavanju le teh. Z nastopom smo razveseli starostnike v Domu starejših občanov Trebnje. Pestro dogajanje se nadaljuje…

Klikni za ogled galerije…

Mojčini vinogradniki

12.9.2022

V enoti Mojca smo Minioni in Vesoljčki imeli na lepo sredino dopoldne trgatev. Pred trgatvijo smo si pridobili in osvežil znanje o grozdju, trti, vinogradu, obiranju, trgatvi, kaj lahko naredimo iz grozdja, kaj potrebujemo za trgatev. Nato smo se nasmejanih ust v polni odpravi odpravili v vinograd, za katerega skrbijo otroci in vzgojitelja iz skupine Minioni. Ob spremljavi narodno zabavne glasbe so eni otroci trgali – obirali grozdje, drugi nosili brente, en deček pa nam je zaigral na harmoniko. Na koncu smo še zaplesali in zavriskali. V naslednjih dneh pa smo se preizkusili v peki štrudlja in kuhanju soka.

Klikni za ogled galerije…

Dostopnost