BALONI

Vzgojiteljica Katarina Vovk

VPO pom. vzgojiteljice Lidija Sila

 

BALON

(Z. Majhen)

 

Dvigni se, dvigni,

rdeči balon!

Z vetrom pripleši

na moj balkon.

Od poka bi skoraj

razneslo balkon,

ko je na kaktus

sedel balon.

 

Kot baloni v vetru bomo poplesavali v vrtincu šolskega leta.

Veselimo se naših skupnih doživetij.

Obisk mame deklice

25.06.2024

Na obisk v oddelek »Baloni« je prišla Emina mamica, ki nam je predstavila njen poklic. Skupaj smo se prelevili v kemike. Mama je pred nami »čarala« zanimive poskuse. Seveda smo ji pri tem pomagali tudi mi. Bili smo zelo veseli, da nas je obiskala. Tudi v prihodnje si želimo podobnih druženj.

Klikni za ogled galerije…

Junijsko dopoldne v gozdu

16.06.2024

Na lep petkov dan smo se takoj po zajtrku podali v gozd. Sonce nas je toplo božalo. Ko smo prišli v gozd, nas je pozdravilo ptičje petje. V gozdu smo spoznavali drevesa. Izvedeli smo kar nekaj novih imen dreves. Ugotovili smo, da so listi na bukvi drugačni kot na hrastu. Ogledali smo si debla dreves, jih tipali in spoznali, da so si tudi ta različna. Pot nas je peljala tudi mimo podrtih dreves, ogledali smo si štore in na njih opazili letnice, ki nam povedo, koliko je drevo staro. Seveda pa smo se v gozdu tudi igrali. Na koncu je sledila še malica. Vsi dobre volje smo nato odšli proti vrtcu. Bilo nam je prijetno.

Klikni za ogled galerije…

Področje matematike v gozdu

03.06.2024

Na lep aprilski dan smo odšli otroci in strokovni delavki oddelka »Baloni« v gozd. Odločili smo se, da dopoldne preživimo v matematičnem duhu. S pomočjo poučnih rekvizitov in naravnih predmetov iz gozda smo se urili v štetju in prirejanju ter razvrščanju. Poleg omenjenega pa smo spoznavali tudi gozd, rastlinje …  Najbolj od vsega pa smo se zabavali v skupnem druženju, igri in medsebojnem sodelovanju. Spoznali smo igro mama, koliko je ura, ki smo se jo potem še večkrat igrali v vrtcu. Vsekakor pa nismo mogli mimo tega, da ne bi iz vej naredili naša skrivališča. Utrujeni od vseh aktivnosti smo se vrnili v vrtec. Dan je minil lepo.

Klikni za ogled galerije…

Sodelovanje z zdravstvenim domom

04.04.2024

V letošnjem šolskem letu smo že in še bomo sodelovali z Zdravstvenim domom Trebnje. Na obisk sta prišli zdravstveni strokovni delavki. Ena od delavk je otrokom predstavila pravilno nego umivanja rok in skrb za osebno higieno. Otrokom je na igriv način prikazala, kako so mikrobi ves čas okoli nas. Strokovna delavka Tjaša pa je otroke poučila o pravilni skrbi za ustno higieno. Otroci so se preizkusili tudi v vlogi zobozdravnika ob pomoči »zobozavra«. Obeh obiskov smo bili zelo veseli. Obljubili smo, da z veseljem vrnemo obisk ter si ogledamo zobno ordinacijo. Se že veselimo.

Klikni za ogled galerije…

Igra s senčnimi lutkami

04.04.2024

V mesecu marcu smo z otroki prebirali knjigo z naslovom Pod medvedovim dežnikom (S. Makarovič). Otroci so radi poslušali branje ali pripovedovanje zgodbe. Ob ilustracijah so obnavljali zgodbo. Ker je bila otrokom zgodba dobro poznana, so se preizkusili tudi v igranju vlog. Z otroki smo obiskali naravoslovno ustvarjalnico. Tam smo spoznali grafoskop. Otroci so se »igrali« s svetlobo, sencami. Ob pomoči grafoskopa pa so otroci s senčnimi lutkami zaigrali predstavo z naslovom Pod medvedovim dežnikom. Vsem skupaj je bila dejavnost zelo zanimiva.

Klikni za ogled galerije…

Sneg, sneg, sneg, končno sneg

04.04.2024

»Sneg, sneg, sneg, končno sneg«, smo vsi veselo vriskali, ko smo zagledali na nebu poplesavati prve snežinke. Letošnja zima nam je naklonila nekaj veselih, radostnih, sneženih dni. Z otroki smo trenutke preživeli zunaj na snegu. Lovili smo snežinke, se kepali, delali angelčke ter se preprosto s snegom igrali. Ugotavljali smo, kaj se z njim dogaja, če ga prinesemo v igralnico. To smo tudi storili. Ugotovili smo, da se stali. Izdelali smo tudi ledene okraske in z njimi slikali po risalnem listu. Sneg, led in zimske radosti so nam popestrile vrtčevske dopoldneve.

Klikni za ogled galerije…

Dan brez igrač

16.01.2024

Na lep januarski dan smo zjutraj najprej potelovadili, nato pa prebrali zgodbo z naslovom Prvi sneg. Po jutranjem krogu smo odšli pogledat, kaj se je zgodilo z našo barvno vodo na terasi igralnice. Ugotovili smo, da je zamrznila. Toplo smo se oblekli, vzeli zaščitna oblačila, risalne liste ter se odpravili ven. Zunaj smo slikali z ledenimi okraski. Igrali pa smo se tudi različne socialne igre. Po tej dejavnosti smo odšli na malico, nato pa zopet na igrišče. Tam smo se prosto igrali. Dan nam je prijetno minil.

Klikni za ogled galerije…

Veseli december

09.01.2024

Skozi celoten mesec smo spoznavali praznike, dobre može, šege in navade. Uživali smo v izdelovanju različnih okraskov, dekoracij. Prepevali smo že znane pesmi in spoznavali nove. Poslušali smo umirjene klasične skladbe, nanje plesali, poslušali pa smo tudi različno božično glasbo. Brali smo različne zgodbe z božično-novoletno vsebino. Veseli smo bili, ko sta nas obiskala dobra moža in nam prinesla darila. Z zadovoljstvom smo si ogledali predstavo v Kulturnem domu ter sprejeli na obisk medicinsko sestro, ki nas je podučila o pravilnem umivanju rok. Šli pa smo tudi v knjižnico. Tam nam je knjižničarka predstavila dve zgodbi. Praznovali pa smo tudi dva rojstna dneva otrok. Cel mesec je minil v sproščenem, prijetnem, prazničnem vzdušju. Otroci so ob tem uživali.

Klikni za ogled galerije…

Pisani baloni na potepu

21.11.2023

V mesecu novembru smo z otroki brali naš edinstven slikopis z naslovom Pisani baloni na potepu. Zgodba nam je bila zelo všeč. Čez dan smo se večkrat ustavili v našem kotičku, kjer smo drug drugemu ali pa sami sebi »prebrali« slikopis. Ker pa smo hitro usvojili zgodb, smo se preizkusili tudi v igranju dramatizacije. Še prej pa smo s skupnimi močmi ustvarili rekvizite za igro. Zgodba nas je povezala, sprostila in zabavala. Odločili smo se, da jo bomo skozi leto še dodelali in izpilili. Morda jo zaigramo celo svojim prijateljem – bomo videli.

Klikni za ogled galerije…

Oktobrski dopoldnevi v gozdu

01.11.2023

Otroci in vzgojiteljici oddelka »Baloni« smo meseca oktobra preživeli dopoldneve tudi v gozdu. Gozd smo sprva opazovali in poslušali njegove zvoke. Prebrali smo zgodbo z naslovom V gozdu je prostora za vse (U. Weigelt). Ugotovili smo, da je tudi za nas v njem dovolj prostora. Gozd smo raziskovali. Brskali smo po gozdnih tleh, raziskovali drevesa ter se prosto igrali ter tkali prijateljske vezi. Da pa je bila stvar še bolj zanimiva, smo s seboj vzeli tudi tempera barve, risalne liste, živilsko folijo in zaščitna oblačila. S tempera barvami smo slikali na živilsko folijo in odtisnili naravne predmete na risalni list. Dopoldnevi so hitro in prijetno minili.

Klikni za ogled galerije…

September v oddelku »Baloni«

17.10.2023

Po počitnicah smo se septembra ponovno srečali, Ugotovili smo, da je z nami nekaj novih otrok, s katerimi smo sedaj vsi skupaj skupina »Baloni«. Ta mesec smo namenili medsebojnemu spoznavanju in spoznavanju enote. Skupaj smo se igrali rajalne, gibalne, socialne igre, peli pesmi, brali pravljice, slikali z barvami, ustvarjali, telovadili v telovadnici, raziskovali v naravoslovni ustvarjalnici ter se sproščali v senzorni sobi. Igrali smo se z igračami po kotičkih ali na terasi. Seveda pa smo namenili tudi nekaj časa igri na igrišču. Mesec je lepo minil.

Klikni za ogled galerije…

Dostopnost