ZMAJČKI

Vzgojiteljica Katarina Vovk

VPO pom. vzgojiteljice Lidija Sila

 

ZMAJ

(J. Bitenc)

Zmaj, zmaj, zmaj,

poleti visoko v nebo.

Preženi oblake in

sonce pozdravi in

vrni se k nam

na zemljo.

 

Kot papirnati zmajčki v vetru, bomo tudi mi poplesavali v vrtincu novega šolskega leta. Pred nami je leto polno dogodivščin, iskrenih nasmehov, toplih pogledov.

 

Se že veseliva naših skupnih trenutkov.

 

Katarina in Lidija

 

Letovanje v Kranjski Gori 3

12.5.2022

Naš predzadnji dan je bil zares pester. Poleg plavalnega tečaja smo bili danes čisto pravi raziskovalci. Pod krošnjami dreves smo opravljali fizikalne in kemijske poskuse. Nadeli smo bele halje in zaščitna očala.

Naše moči smo preizkusili tudi na čisto pravi plezalni steni. Dva izkušena plezalca sta nam omogočila, da smo prav vsi poskušali preplezati čim višje. Zares utrujeni komaj čakamo večerno pravljico in spanje. Kmalu se vidimo.

Klikni na ogled galerije slik…

Letovanje v Kranjski Gori 2

11.5.2022

Zdi se nam, da smo komaj prišli in je že sreda. Dnevi so polni različnih dejavnosti in kar stečejo mimo nas. Bili smo v mini adrenalinskem parku, kjer smo ugotovili, da smo zelo pogumni. Telovadili smo v veliki telovadnici in se dobro razgibali. Preizkusili smo se v gradnji lesenih hišic in plavali v bazenu. Na koncu smo se posladkali še s sladoledom.

Klikni na ogled galerije slik…

Letovanje v Kranjski Gori

10.5.2022

Za nami je že drugi dan bivanja v Kranjski Gori. Naj povemo, da se imamo super.  Včeraj ob prihodu smo se najprej namestili po sobah, kmalu je sledilo kosilo, nato pa preizkusno plavanje v bazenu. Današnji dan smo začeli s krajšim sprehodom ter ga nadaljevali s plavanjem. Po kosilu pa je sledilo gibanje po postajah ter igranje v adrenalinskem parku. Nihče se ne boji vode, domačih pa tudi ne pogrešamo. Torkov dan bomo zaključili s kurjenjem kresa. Res se imamo »fajn«.

Klikni na ogled galerije slik…

Iskanje sledi gozdnih živali

10.5.2022

Z otroki smo se tekom leta večkrat pogovarjali  o gozdu in ga spoznavali. V igralnici smo se pogovarjali o gozdnih živalih, si ogledali kakšno sliko, kaj o njih prebrali, ogledali pa smo si tudi slike živalskih odtisov. Ker pa s tem nismo bili najbolj zadovoljni, smo odšli v naravo, kjer smo v gozdnih tleh iskali različne živalske stopinje. Preko slik smo poskušali ugotoviti, kateri živali pripada. Raziskovanje nam je bilo zelo všeč. Da pa je dan v gozdu minil popolno, smo na poti domov našli na tleh zapuščeno ptičje gnezdo. Gnezdo smo si ogledali, videli kako je narejeno in si tako odgovorili na naše raziskovalno vprašanje. Polni novih vtisov smo se vrnili v vrtec.

Klikni na ogled galerije slik…

Likovno ustvarjanje v gozdu

6.5.2022

Na lep aprilski dan smo z otroki odšli v gozd. V gozdu smo prebrali pravljico na temo gozda, nato pa smo se predali zvokom narave. Bili smo čisto tiho, zaprli smo oči, napeli ušesa ter se predali zvokom ptičjega petja. Bilo nam je prijetno. Ko smo ne naužili teh prelepih zvokov, smo vzeli tempera barve, čopiče, lončke, vodo ter pričeli ustvarjati. Slikali smo zvoke, ki smo jih slišali. Po ustvarjanju pa smo še risali in ustvarjali po tleh z naravnim materialom, ki smo ga našli v gozdu. Dan v gozdu nam je lepo minil.

Klikni na ogled galerije slik…

Sejanje lubenic

19.4.2022

Otroci iz oddelka »Zmajčki« so se meseca marca spoznavali z vrtnarjenjem. Najprej smo pripravili prst in lončke ter si pridobili semena lubenic. Vsak iz med nas je imel možnost, da posadi kakšen semenček. Vsakodnevno smo opazovali, ali so že pokukale iz zemlje. Skrbno smo jih zalivali. Nestrpno smo jih pričakovali. Malo so nas hecale in zgleda, da so kar dolgo spale globoko v zemlji. Ko smo nad njimi že skoraj malo obupali, so le pokukale na plano. Sedaj opazujemo, kako rastejo naprej ter se vzpenjajo proti soncu.

Klikni na ogled galerije slik…

Zimski pohod

28.2.2022

Na lep zimski februarski dan smo se odpravili na daljši pohod v okviru Malega sončka. Pot nas je vodila mimo Vine Gorice. Odločili smo se, da del poti prehodimo po travnikih, gozdu. Na sončni jasi smo imeli postanek. Tam smo se malo poigrali ter pomalicali, nato pa nas je pot vodila naprej mimo Medvedjega sela. Na pohodu smo občutili toploto zimskega sonca. Po dobrih dveh urah smo prispeli v vrtec. Kar je bil dan res lep, smo še nekaj trenutkov namenili prosti igri na igrišču. Vsi polni energije smo nato odšli na zasluženo kosilo. Dan v vrtcu je res lepo minil.

Klikni na ogled galerije slik…

Igra v gozdu

27.1.2022

Na lep petkov dan smo odšli z otroki v gozd. Preverili smo, če se je kaj spremenil od jeseni. Ugotovili smo, da drevesa nimajo listov. Še bolj pa smo bili začudeni, ko smo videli, da je smreka še vedno zelena. Tudi gobic ni nikjer več, le še kakšna se najde na drevesu. Niti rastline ne rastejo bujno. Spremljalo pa nas je ptičje petje. Otroci so »zavihali rokave«. Z vso vnemo so se igrali z naravnim materialom. Izdelovali so različne hiške za živali. Prenašali so veje, listje. Na koncu pa smo še preverili, do kje segajo korenine dreves. Proti koncu našega bivanja v gozdu, smo se posladkali s sladko malico, nato pa odšli proti vrtcu. Minil je lep vrtčevski dan.

Klikni na ogled galerije slik…

Zimske radosti na snegu

22.12.2021

Končno je zapadel težko pričakovan sneg. Že zjutraj smo gledali padanje snežink in belo snežno odejo. Otroci so komaj čakali, da se oblečejo kombinezon, obujejo škornje, nadenejo kapo in rokavice, ter da se prepustijo zimskim užitkom. Polni elana so izdelovali snežake, v snegu puščali svoje sledi. Naredili so kepe ter se z njimi kepali. Res jih je bilo lepo opazovati, ker so neznansko uživali. Čas na snegu je prehitro minil. Vsi dobri volje smo odšli na malico. Malo smo se še poigrali, pojedli kosilo nato pa smo se spočili ob pravljici na ležalniku. Bil je res lep dan.

Klikni na ogled galerije slik…

Obiskala nas je knjižničarka

9.12.2021

V mesecu novembru nas je obiskala knjižničarka. Na začetku so se otroci skupaj s knjižničarko igrali igrico z ugankami, nato  pa je knjižničarka otrokom predstavila ljudsko pravljico. Otroci so jo še toliko bolje spremljali, ker je bila predstavljena preko Kamišibaj gledališča. Otrokom je bilo srečanje s knjižničarko v veselje. Z zanimanjem so sledili spremljanju in pripovedovanju zgodbe, saj je bila ta metoda predstavitve pravljice otrokom nevsakdanja. Po obisku so sledile še naše dnevne dejavnosti, igra ter bivanje na prostem. Dan v vrtcu smo doživeli lepo.

Klikni na ogled galerije slik…

Dopoldansko bivanje v gozdu

 10.11.2021

Z otroki smo odšli na lep oktobrski dan v gozd. Gozd smo raziskovali z vsemi čutili. Vohali smo ga, poslušali šelestenje listja, piš vetra, opazovali smo rastline in drevesa, nekateri pa smo opazili tudi plašno veverico, ki je urno stekla na drevo. V gozdu smo raziskovali, opazovali drobne rastline in živali s pomočjo povečevalnega stekla ter nabirali naravni material, ki smo ga prinesli v naš naravoslovni kotiček. Opazili smo, da imajo nekatera dreves listje, druga pa iglice. Ugotavljali smo, kaj se z njimi zgodi čez zimo. Strinjali smo se, da gremo pozimi to preveriti. V gozdu smo se tudi gibalno razgibali, saj smo hodili po neravnem terenu, po podrtih drevesih, se sklanjali pod vejami. Načrtovali pa smo tudi dejavnosti, ki jih želimo izvajati na temo gozda. Dopoldne v gozdu nam je prehitro minilo. Strinjali smo se, da moramo to dogodivščino kmalu ponoviti.

Klikni na ogled galerije slik…

September v oddelku Zmajčki

 28.10.2021

September je bil za nekatere otroke uvajalni mesec, saj so se nam pridružili trije novi otroci. Vsi skupaj smo jih lepo sprejeli in jih povabili medse. Pogovarjali smo se o medsebojnih odnosih, o prijateljstvih, obnovili smo naša dogovore in pravila v skupini. Ker se naša skupina imenuje »Zmajčki«, smo nekaj dejavnosti namenili tudi tej temi. Brali smo zgodbico in slikopis na dano temo, deklamirali pesmici ter slikali risbe in izdelali zmajčka.  V telovadnici smo imeli vadbeno uro, igrali smo se na igrišču, hodili na sprehode.  V omenjenem mesecu smo praznovali tudi rojstne dneve naših otrok. Pripetil pa se nam je tudi neljubi dogodek, saj smo pristali v karanteni, ampak smo vsi veseli, da smo ostali zdravi ter da se nam je kmalu po preboleli  bolezni pridružil tudi naš »korona bolnik«. Veselimo se našega nadaljnjega bivanja v vrtcu.

Klikni na ogled galerije slik…

Dostopnost