JUNAKI

Vzgojiteljica Tina Šinkovec Sila

VPO pom. vzgojiteljice Anja Radi

Spremljevalka gibalno oviranega otroka Lucija Strajnar

 

Kdo je junak?

Ko slišimo to besedo, se v naši domišljiji praviloma pojavijo znaki, ki so nam znani iz starogrških mitov.

To so bojevniki, ki premagajo sovražnike in pošasti.  Obstajajo pa tudi drugi vidiki tega koncepta, ki so povezani tudi z mirnim življenjem.

O tem, kdo je junak v različnih situacijah: Oseba, ki izvaja podvige, je močna, odločna in pogumna. Oseba, ki pritegne pozornost vseh, kar povzroča veliko zanimanje.

In to si želimo, da postanejo tudi naši/vaši otroci.

Junaki.

Taki, ki bodo z dvignjeno glavo in z visoko mero poguma, empatije, dobrote in odločnosti stopili v šolo, v svet. 

Stopimo v novo šolsko leto z optimizmom po najboljšem.

Vse lepo pri Junakih, Tina, Anja in Lucija.

Junaki na letovanju 4. dan

2.6.2022

Naše potovanje se preveša k koncu. Kaj vse smo doživeli in kako samostojnejši smo postali…Danes smo se po zajtrku najprej namočili v vodi, nekateri smo iz neplavalcev prestopili k plavalcem. Preplavati razdaljo 25m le ni mačji kašelj. Ampak vaditelji pravijo, da smo zelo uspešni. Po plavanju smo se podali na slastno kosilo. Čisto vsak dan nas pocrkljajo s sladicami. Sledile so skupinske igre: ogromne domine in 4 v vrsto, pa sestavljanke, pa podiranje kegljev, pa; in tik preden so nas pregnale dežne kaplje, smo se preizkusili v plezanju po plezalni steni. Komaj čakamo na jutri, da se zopet vidimo…

Klikni na ogled galerije slik…

Junaki na letovanju 3. dan

1.6.2022

Kako hitro beži čas, ko se imaš fino. Imamo se super in uživamo v številnih dogodivščinah. Po zajtrku je sledilo kopanje. Ponovno smo se preizkusili v plavanju, kjer smo že pravi profesionalci, čedalje bolj uspešni smo in samostojni. Plavanju je sledilo odlično kosilo ter krajši počitek. Sledil je sladoled, ki ga je v hipu zmanjkalo- tako je bil dober. Popoldne smo se preizkusili tudi na delavnici- gradimo hišice, kjer smo si nadeli rokavice, čelade in predpasnike ter zavihali rokave, da smo uspešno zgradili  kar dve hišici. Sledila je večerja ter prepevanje pesmi ob večernem ognju. Sedaj pa že vsi lepo spimo.

Klikni na ogled galerije slik…

Junaki na letovanju 1. in 2. dan

31.5.2022

Za nami sta že dva zabavna dneva v Kranjski Gori. Ko smo včeraj prispeli v hotel, smo se namestili po sobah, pojedli kosilo ter se odpravili na bazen. Prvi dan smo utrujeni od poti ter vseh dejavnosti zlahka zaspali ter komaj čakali, da se zbudimo v nov dan poln dogodivščin. Današnji dan smo začeli s plavanjem. Sprva se ogrejemo, potem pa se veselo učimo plavalnih spretnosti. Plavanju je sledilo odlično kosilo ter kasneje igra. Popoldne smo se odpravili v adrenalinski park, kjer smo pogumno premagovali ovire in strah. Kasneje pa smo si nadeli še halje in zaščitna očala ter se poskusili v eksperimentih. Dan pa zaključujemo z večerjo in zabavo v pižamah.

Klikni na ogled galerije slik…

Junaki radi rišemo

3.5.2022

Na lep pomladni dan smo se »Junaki« podali na daljši sprehod, na sprehodu smo opazovali, kako vse cveti in brsti. Kako čudovita je narava. Zakaj je tako čudovito…zato ker skrbimo zanjo. Približeval se je dan zemlje 22.4., katerega tudi obeležujemo v vrtcu. Da bi se skrbi za naravo posvetili še bolj, smo naslednji dan »Junaki« spoznali pravljico o deklici Sari in »njeni« vrbi. Pravljico smo poslušali kar pod mogočno vrbo, ki raste pred vrtcem. Še pred tem smo si mogočno vrbo dobro ogledali, jo potipali, povonjali… Pravljica nas je ponesla v razmišljanje o ozaveščanju, kako lahko mi ljudje poskrbimo, da bo svet lepši. Kaj že lahko naredimo oziroma delamo otroci. Kakšni odgovori so prišli iz otroških ust- vse je zabeleženo na plakatu, ki smo ga izdelali in razstavili. Ker pa otroci, sploh deklice v zadnjem času zelo, zelo rade ustvarjajo, so bili postavljeni pred malo drugačen izziv. Risali smo vrbo. Vrbo so narisali kar zunaj na stolčkih, s podlago in svinčnikom v roki. Kaj vse lepega je nastalo…

Klikni na ogled galerije slik…

Junaki po angleško

3.5.2022

V skupini Junakov smo tudi v letošnjem šolskem letu osvajali angleške izraze. Vzgojiteljica z »angleškim klobukom« in z lutko Cookie, sem ob spremljavi Hello songa skoraj tedensko, otroke povabila v urici angleščine.  Angleški kotiček je imel svoje mesto v igralnici preko celega leta. Otroci so lahko preko vsakdanje igre spoznavali izraze in si ogledovali sličice v angleškem kotičku. Na začetku šol. leta smo si izbrali 36 kartončkov s sličicami iz kompleta Cookie and friends, katere smo imeli namen osvojiti in katere so nam bile že malo poznane.  Najprej smo preverili, koliko  in katere besede že poznamo in ugotovili, da poznamo že dobro tretjino izrazov, saj so se izrazi le ponovili iz preteklega šolskega leta (izraze za barve, števila, igrače). Naučili smo se veliko več novega, od načrtovanega, saj so nas sama radovednost otrok popeljale do vsemogočih izrazov. Preko igre, zgodbic/posnetkov v angleškem jeziku, pesmic, smo usvajali nove besede za poimenovanje določene vrste hrane, oblačil, delov telesa in obraza ter članov družine, sovje družine, o materinskem dnevu, božiču, veliki noči in o pošasti. Morda bomo tik pred odhodom na letovanje spoznali še izraze za sonce, morje, hribe, potovanje in oblačila- kopalke ter brisača. Otrokom so bile zelo všeč tudi naloge oziroma delovni listi, ki so jih z največjim veseljem reševali in lepili v zvezek. Po vsakem osvojeni lekciji, smo namenili uro ponavljanja- kot nekakšen test že osvojenih izrazov, da smo videli, koliko že znamo in kaj moramo še osvojiti/ponoviti. Na koncu izvajanja vseh 16 ur smo rešili test vsak zase (seveda ob pomoči vzgojiteljic, saj še ne beremo) in prejeli priznanja za vložen trud.

Klikni na ogled galerije slik…

Zaključek Mavričnega bralčka pri "Junakih"

3.5.2022

Ker smo  skoraj celo šolsko leto pridno brali in pripovedovali pravljice za Mavričnega bralčka, smo bili tudi na koncu ustrezno nagrajeni. Preko japonskega uličnega gledališča- Kamišibaj smo si ogledali pravljico O volku, ki je padel s knjige. Mojca nam je prijazno predstavila zgodbo o volku, ki je iskal svojo pravljico in jo na koncu tudi našel. Dogajanje zgodbe pa smo iz igralnice prestavili v senzorno sobo, kjer lučke in glasba poudarita čarobnost dogodka. Po zaključku zgodbe smo se lotili še igre z lutkami, kostumi in izdelovali senčne lutke, katere smo tudi preizkusili na grafoskopu. Za zaključek dejavnosti pa smo prejeli priznanja za dosežen trud. Povedati 3 zgodbice in 2 deklamaciji za 6- letnika le ni »mačji kašelj«. Vendar mi smo zmogli.

Klikni na ogled galerije slik…

Dnevi ustvarjalnosti pri "Junakih"

18.2.2022

Junaški umetniki,  smo obeležili dneve likovnega ustvarjanja (1.2.-10.2.2022). Barve in čopiči ter oglje in voščenke, so švigale po igralnicah in zunaj nje. Igralnica je čez dan postala likovni atelje. Pohištvo smo prekrili z velikimi belimi polami papirja in jih poslikali. Deklica na oknu je dobila novo rožnato krilo. Ker pa se je ravno bližal največji kulturni praznik, Prešernov dan, smo  v barvah Slovenije – beli, modri in rdeči tudi ustvarjali in nastajale so čudovite umetnine. Ogromna veriga v barvah zastave povezuje skupino kot celoto, kajti vsak del predstavlja delček nas in naše povezanosti med seboj.  Slovenski grb- ščit, ki nas varuje in ponazarja slovenske simbole -Triglav, celjske grofe in morja ter reke, smo upodobili s tempero in zelo tankimi čopiči. Zastava pa je nastala tudi s skupkom barvnih lističev- kot lepljenka. Tudi iz kock je nastala zastava. Portret dr. Franceta Prešerna pa smo upodobili s svinčnikom in ogljem. Uživali smo v ustvarjanju!

Klikni na ogled galerije slik…

Teden otroka pri Junakih

17.11.2021

V ponedeljek, 4. oktobra se je pričel Teden otroka na temo RAZIGRAN UŽIVAJ DAN, ki smo ga obeležili tudi pri »Junakih«. Naslov in tematika je bila v letošnjem letu zasnovana, kot protiutež epidemiji, šolanju od doma in posledicam, ki iz tega izhajajo. Želja po poudarjanju pomena igre in igranja. Igra in igranje prinašata veselje in sproščenost, burita našo domišljijo, nas povezujeta, navdihujeta. Zato smo dejavnosti pripravili tako, da so se otroci predvsem vodeno igrali, igrali in igrali. Otrok je bil aktivno vključen, hkrati pa smo poskušali vključiti tudi starše, da pobrskajo po svojih spominih in delijo z nami igre, ki so se jih igrali oni, kot otroci. Veliko idej smo dobili. Igre kot so:  Slepe miši, Mama, koliko je ura, Je kaj trden most,… vse smo preizkusili. Najbolj pa smo se zabavali od igri Ogledalo. Otroci so si izmišljali nemogoče poze in se pačili ter se tako zabavali, da smo se na koncu vsi krohotali od smeha. Tudi igralnica je postala »živa«. S pomočjo slikic oči, nosa, velikih nasmehov. Stolčki, mize, omare, vse nas je gledalo in nas opazovalo, kako telovadimo, rišemo, pišemo, pojemo in še in še… Zadnji dan pa smo imeli pravo zabavo. Otroci so skupaj s prijateljem ali posamezno nastopili na odru Junaki imamo talent. Otroci so peli, plesali, uprizarjali policiste. Tako brezskrbnih dni si želimo še naprej. Lušno je bilo.

Klikni na ogled galerije slik…

Junaki in Evropski teden mobilnosti

18.10.2021

V evropskem tednu mobilnosti 16.9. – 22.9.2021, smo preko dejavnosti kolesarčki preverili svoje zmogljivosti, moči nog in možgančkov hkrati. Osvajali smo pomen varnega obnašanja v prometu in varnega prečkanja ceste ter nekaj prometnih znakov. G. Alen Štritof pa nam je v svojih prostorih Top gyma, preko gibalno-zabavnega poligona, prikazal, pomen obnašanja na cesti. Ravne površine so ponazarjale pločnik, po katerem smo morali hoditi počasi, blazne pa so bile namenjene zabavi in so ponazarjale travnik.

V tem tednu smo se srečali tudi z gasilci. Prikazali so nam reševanje ponesrečenca v prometu ter svojo gasilsko opremo. Poleg gasilcev smo imeli vpogled tudi v delo policistov. Policisti so nam pripovedovali o poslanstvu poklica ter nam razkazali, kam zaprejo lumpe.

S kredami smo polepšali del ceste pred občino Trebnje. Nastajala so prelepa vozila in neskončne ceste. Za nagrado pa prejeli lepe odsevne obeske, kateri bodo poskrbeli, da bomo v prometu še bolj vidni.

Klikni na ogled galerije slik…

Pri Junakih je luštno

14.10.2021

Vrtčevsko leto smo pri JUNAKIH začrtali nekoliko drugače. Ker smo že veliki in gremo kmalu v šolo, smo si ustvarili svojo Himno – Junaki Korenjaki. Igralnico in dejavnosti smo namenili sebi, kot super osebi. Iskali smo svoje dobre lastnosti in jih poimenovali super moči. V ta namen smo izdelali svoj plakat, narisali smo svoj avtoportret in poleg supermoči tudi zapisali. Začeli smo se pogovarjati o prvih glasovih svojih imen. Izdelali smo svoje inicialke- kot super junaki in preverili svoje znanje o le-tem.

Ker bomo v letošnjem letu dali velik potencial samostojnosti,  smo se vsakodnevno urili v zavezovanju jaken okoli pasu, preobuvanju nogavic in tudi samopostrežnemu zajtrku in kosilu. Ob koncu meseca je opaziti že dober napredek, saj smo pri doziranju hrane na krožniku vedno hitrejši in spretnejši- posledično pa tudi bolj suvereni pri poskušanju novih jedi. Tekom šolskega leta bomo dali samostojnosti še več pozornosti. Do šole bomo osvojili toaletni trening, si zavezali vezalke na čevljih, se znali popolnoma preobleči, poskrbeti za svoje stvari, predvsem pa bomo verjeli vase in v svoje sposobnosti ter se imeli radi.

Klikni na ogled galerije slik…

 

Pohodi, pohodi...

19.10.2021

V okviru Malega sončka smo se podali na dva jesenska pohoda. Tako smo se na prvi jesenski dan odpravili na prvi jesenski pohod. Pot nas je vodila po lepo uhojeni poti, preko gozdička do cerkvice na Vini Gorici, kjer smo se tudi poigrali, malicali in nabrali nekaj sončnih žarkov.

Drugi jesenski pohod pa smo podaljšali. Na petek, 1. 10. 2021 smo se takoj po zajtrku odpravili iz vrtca ter se podali do Odrge. Pot smo nadaljevali po Poti slovenskih pisateljev vse do Dolenjega Podboršta. Ker je bilo jutro še sveže, smo na poti lahko opazovali čudovite pajkove mreže, katere so pobarvale jutranje meglice. Ker je bila pot, katero smo morali prehoditi kar dolga, se nismo nič kaj veliko ustavljali. Za malico in prosto tekanje pa smo si vzeli čas. Sončen dan nas je prijetno grel in zadovoljno utrujeni smo prispeli  v vrtec, kjer je že dišalo po dobrem kosilu. Tisti dan smo vsi zaspali, še preden se je končala uspavanka.

Klikni na ogled galerije slik…

 

Dostopnost