JUNAKI

Vzgojiteljica Tina Šinkovec Sila

VPO pom. vzgojiteljice Anja Radi

Spremljevalka gibalno oviranega otroka Lucija Strajnar

 

Kdo je junak?

Ko slišimo to besedo, se v naši domišljiji praviloma pojavijo znaki, ki so nam znani iz starogrških mitov.

To so bojevniki, ki premagajo sovražnike in pošasti.  Obstajajo pa tudi drugi vidiki tega koncepta, ki so povezani tudi z mirnim življenjem.

O tem, kdo je junak v različnih situacijah: Oseba, ki izvaja podvige, je močna, odločna in pogumna. Oseba, ki pritegne pozornost vseh, kar povzroča veliko zanimanje.

In to si želimo, da postanejo tudi naši/vaši otroci.

Junaki.

Taki, ki bodo z dvignjeno glavo in z visoko mero poguma, empatije, dobrote in odločnosti stopili v šolo, v svet. 

Stopimo v novo šolsko leto z optimizmom po najboljšem.

Vse lepo pri Junakih, Tina, Anja in Lucija.

Teden otroka pri Junakih

17.11.2021

V ponedeljek, 4. oktobra se je pričel Teden otroka na temo RAZIGRAN UŽIVAJ DAN, ki smo ga obeležili tudi pri »Junakih«. Naslov in tematika je bila v letošnjem letu zasnovana, kot protiutež epidemiji, šolanju od doma in posledicam, ki iz tega izhajajo. Želja po poudarjanju pomena igre in igranja. Igra in igranje prinašata veselje in sproščenost, burita našo domišljijo, nas povezujeta, navdihujeta. Zato smo dejavnosti pripravili tako, da so se otroci predvsem vodeno igrali, igrali in igrali. Otrok je bil aktivno vključen, hkrati pa smo poskušali vključiti tudi starše, da pobrskajo po svojih spominih in delijo z nami igre, ki so se jih igrali oni, kot otroci. Veliko idej smo dobili. Igre kot so:  Slepe miši, Mama, koliko je ura, Je kaj trden most,… vse smo preizkusili. Najbolj pa smo se zabavali od igri Ogledalo. Otroci so si izmišljali nemogoče poze in se pačili ter se tako zabavali, da smo se na koncu vsi krohotali od smeha. Tudi igralnica je postala »živa«. S pomočjo slikic oči, nosa, velikih nasmehov. Stolčki, mize, omare, vse nas je gledalo in nas opazovalo, kako telovadimo, rišemo, pišemo, pojemo in še in še… Zadnji dan pa smo imeli pravo zabavo. Otroci so skupaj s prijateljem ali posamezno nastopili na odru Junaki imamo talent. Otroci so peli, plesali, uprizarjali policiste. Tako brezskrbnih dni si želimo še naprej. Lušno je bilo.

Klikni na ogled galerije slik…

Junaki in Evropski teden mobilnosti

18.10.2021

V evropskem tednu mobilnosti 16.9. – 22.9.2021, smo preko dejavnosti kolesarčki preverili svoje zmogljivosti, moči nog in možgančkov hkrati. Osvajali smo pomen varnega obnašanja v prometu in varnega prečkanja ceste ter nekaj prometnih znakov. G. Alen Štritof pa nam je v svojih prostorih Top gyma, preko gibalno-zabavnega poligona, prikazal, pomen obnašanja na cesti. Ravne površine so ponazarjale pločnik, po katerem smo morali hoditi počasi, blazne pa so bile namenjene zabavi in so ponazarjale travnik.

V tem tednu smo se srečali tudi z gasilci. Prikazali so nam reševanje ponesrečenca v prometu ter svojo gasilsko opremo. Poleg gasilcev smo imeli vpogled tudi v delo policistov. Policisti so nam pripovedovali o poslanstvu poklica ter nam razkazali, kam zaprejo lumpe.

S kredami smo polepšali del ceste pred občino Trebnje. Nastajala so prelepa vozila in neskončne ceste. Za nagrado pa prejeli lepe odsevne obeske, kateri bodo poskrbeli, da bomo v prometu še bolj vidni.

Klikni na ogled galerije slik…

Pri Junakih je luštno

14.10.2021

Vrtčevsko leto smo pri JUNAKIH začrtali nekoliko drugače. Ker smo že veliki in gremo kmalu v šolo, smo si ustvarili svojo Himno – Junaki Korenjaki. Igralnico in dejavnosti smo namenili sebi, kot super osebi. Iskali smo svoje dobre lastnosti in jih poimenovali super moči. V ta namen smo izdelali svoj plakat, narisali smo svoj avtoportret in poleg supermoči tudi zapisali. Začeli smo se pogovarjati o prvih glasovih svojih imen. Izdelali smo svoje inicialke- kot super junaki in preverili svoje znanje o le-tem.

Ker bomo v letošnjem letu dali velik potencial samostojnosti,  smo se vsakodnevno urili v zavezovanju jaken okoli pasu, preobuvanju nogavic in tudi samopostrežnemu zajtrku in kosilu. Ob koncu meseca je opaziti že dober napredek, saj smo pri doziranju hrane na krožniku vedno hitrejši in spretnejši- posledično pa tudi bolj suvereni pri poskušanju novih jedi. Tekom šolskega leta bomo dali samostojnosti še več pozornosti. Do šole bomo osvojili toaletni trening, si zavezali vezalke na čevljih, se znali popolnoma preobleči, poskrbeti za svoje stvari, predvsem pa bomo verjeli vase in v svoje sposobnosti ter se imeli radi.

Klikni na ogled galerije slik…

 

Pohodi, pohodi...

19.10.2021

V okviru Malega sončka smo se podali na dva jesenska pohoda. Tako smo se na prvi jesenski dan odpravili na prvi jesenski pohod. Pot nas je vodila po lepo uhojeni poti, preko gozdička do cerkvice na Vini Gorici, kjer smo se tudi poigrali, malicali in nabrali nekaj sončnih žarkov.

Drugi jesenski pohod pa smo podaljšali. Na petek, 1. 10. 2021 smo se takoj po zajtrku odpravili iz vrtca ter se podali do Odrge. Pot smo nadaljevali po Poti slovenskih pisateljev vse do Dolenjega Podboršta. Ker je bilo jutro še sveže, smo na poti lahko opazovali čudovite pajkove mreže, katere so pobarvale jutranje meglice. Ker je bila pot, katero smo morali prehoditi kar dolga, se nismo nič kaj veliko ustavljali. Za malico in prosto tekanje pa smo si vzeli čas. Sončen dan nas je prijetno grel in zadovoljno utrujeni smo prispeli  v vrtec, kjer je že dišalo po dobrem kosilu. Tisti dan smo vsi zaspali, še preden se je končala uspavanka.

Klikni na ogled galerije slik…

 

Dostopnost