PTIČKI

Vzgojiteljica Brigita Borak

VPO pom. vzgojiteljice Vesna Perko

 

Ptički smo, ki veselo pojemo, plešemo, raziskujemo in ustvarjamo. V našem oddelku je vedno veselo. Med nami je kar šest junakov iz druge države, ki radi prihajajo v vrtec, kjer se vedno naučijo kakšno novo slovensko besedo. Smo prijatelj med seboj in si radi pomagamo.

Obisk zobozdravstvene delavke

23. 2. 2023

V januarju nas je obiskala zobozdravstvena delavka Tjaša Glavan. Seznanila je  otroke o pomenu zobne in ustne higiene. S priljubljenim dinozavrom  je prikazala postopek pravilnega čiščenja zob. Otroci so bili zelo motivirani, se sami preizkušali z učenjem preko dinozavra pravilno očistiti zobe. Še posebno pa jim je bilo všeč gnetenje in ustvarjanje s plastelinom. Izdelali so si različne zobke, jih poimenovali na sekalce in meljake. S sekalci hrano odsekamo in kosamo. Z meljaki meljemo hrano v ustih. Bili so aktivni in dolgo so se igrali s plastelinom.

                                                                                                    

Kliknite tukaj za ogled galerije

Čarobni praznični čas

7. 1. 2023

                                                                                                          

Kliknite tukaj za ogled galerije

Zvoki v gozdu

3. 12. 2022

Z otroki smo se pogovorili in dogovorili, da se odpravimo v gozd, kjer bomo poslušali zvoke. Poskušali  bomo  narediti naravne instrumente, na katere bi tudi igrali, razlikovali zvoke in ustvarjali glasbo. Že med samim sprehodom v gozd so otroci bili motivirani in so slišali različne zvoke. V gozdu so otroci najprej zaprli oči in poslušali. Slišali so ptičje petje in ugotovili, da se med seboj razlikujejo. Slišali so od daleč motorno žago, pasji lajež in avtomobile.  Ko smo odšli globje v gozd, so slišali šelestenje listov in padec vejic od dreves. Otroci so poiskali palice tolkli eno ob drugo in udarjali po duplu dreves, štorov in ugotovili , da se zvoki med seboj  razlikujejo. S seboj smo vzeli prozorne jogurtove lončke in jih napolnili s suhim listjem, storži, vejicami od dreves, kapice žirov. Zaigrala sem jim. Otroci so morali zelo pozorno poslušati in ugotoviti, katera proizvaja tih oz. glasni zvok. Pri tem so neizmerno uživali. Prav vsi so razlikovali tih in glasen zvok. Deček je med igranjem začel prepevati pesem Madžarsko ljudsko in sledili so mu še ostali otroci. Otroci so bili ustvarjalni, pri dejavnosti so bili aktivni in se s svojimi idejami vključevali v proces odkrivanja različnih zvokov v naravi. Motivacija je bila velika in skupaj smo sklenili, da še kdaj ponovimo.                                                                                                               

Kliknite tukaj za ogled galerije

Domači plodovi

28. 10. 2022

V skupini ,,Ptički” smo zelo veseli, ko nam starši prinesejo domače plodove in s tem ideje za življenjsko razmišljanje.

Ko nam je Sarin oče prinesel orehe, smo  jih najprej potipali in ugotavljali njihovo barvo. Sklenili smo, da moramo  nekaj ukreniti, če želimo orehe pojesti. Kajti lupine so trde in  niso užitne. Tako so otroci ugotovili, zakaj je bilo poleg orehov tudi orodje za trenje orehov. Nato smo jih začeli treti in jesti. Bili so tako slastni, da smo vse pojedli. Edina težava je bila, da smo se jih preveč najedli, zato je tisti dan ostalo veliko kosila.

Kasneje pa sta nas Eva in njena mami razveselili z domačo zelenjavo. Ker jo otroci niso poznali, smo jo skupaj poimenovali, povonjali in potežkali. Tako smo ugotovili, da se zelenjava med seboj razlikuje po veliko lastnostih, tudi po barvi, katero smo najprej ugotovili. Nato pa smo se odločili, da bomo naše znanje delili tudi z ostalimi skupinami v hodniku. V ta namen smo pripravili razstavo domače zelenjave z napisom imena zelenjave. Toda naše domače izkušnje se še ne zaključijo. Eva nam je v veliki vreči prinesla nekaj zelo težkega in velikega. Bila je buča. Odločili smo se, da bo ta buča danes naša prijateljica, kateri smo prebrali knjigo z naslovom Buča Debeluča. Ker nam je Eva pred tem prinesla tudi manjšo okrasno bučko, smo lahko ugotavljali po čem se razlikujeta in čemu sta namenjeni. Večjo bučo smo nato izdolbli in jo okrasili za noč čarovnic.

,,Ptički” se zahvaljujemo pozornim staršem za sleherno domačo izkušnjo, ki ste jo pripravljeni deliti z nami. Vedite, da nam veliko pomeni, ker nas tako razveseljujete, da na aktiven način spoznavamo svoje okolje in pridobivamo modrost. Hvala.                                                                                                                                                                                                                           

Kliknite tukaj za ogled galerije

Skupaj se imamo dobro

18. 10. 2022

Kliknite tukaj za ogled galerije

Ptički smo postali

3. 10. 2022

Z novim šolskim letom smo postali oddelek  PTIČKOV. Pridružile so se nam tri nove deklice, katere so otroci dobro sprejeli.  V uvajalnem obdobju smo veliko delali na razumevanju navodil, izgovorjavi, dnevni rutini, ustvarjalnosti,  upoštevanju dogovorov, pravil, opazovanju narave, okolice in na medsebojnem prijateljskem odnosu. V sklopu Evropskega tedna mobilnosti smo se udeležili dve delavnici. Naučili smo se novo ljudsko pesem z naslovom ČUK SE JE OŽENIL. Otroci radi pojejo in plešejo.

Kliknite tukaj za ogled galerije

Dostopnost