ŽOGICE

Vzgojiteljica Brigita Borak

VPO pom. vzgojiteljice Vesna Perko

 

ME SMO MALE ŽOGICE, ŽOGICE NOGICE,

VSE RAZUMEMO IN VSE ZNAMO,

ULOVITI SE NE DAMO.

Ob bistrem potoku je mlin

10. 06. 2022

Z otroki smo si preko you tuba ogledali stare in nove mline. Pogovarjali smo se o pomenu le teh in na osnovi tega skupaj z otroki pripravili načrt za izdelavo našega mlina. Ob izdelovanju so otroci prepevali ljudsko pesem Ob bistrem potoku je mlin. Vedo povedati , da brez mlinov, potokov in mlinarjev ne bi bilo moke. Radi so zaplesali ob prepevanju ljudske pesmi, še večja motivacija pa jim je bil obisk folklorne skupine NASMEH, s katerimi smo v multimedijskem prostoru enote Mavrica ta ljudski ples skupaj zaplesali. Ob zvokih harmonike, tamburice, lončenega basa in skupnega petja prisotnih, so otroci še z večjim veseljem zaplesali in dokazali, da so ljudsko pesem in ples usvojili. Tudi pomen folklora so znali razložiti, da so to ljudje, kateri radi plešejo ljudske plese. V petek so z navdušenjem sodelovali pri pripravi razstave, za katero je bil zadolžen naš oddelek. Ponosni so na mlin, ki smo ga izdelali, vrteli so kolo mlina in prepevali ljudsko pesem. Zunaj na prostem so se radi igrali gibalno igro, »TRDEN MOST«.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dan Zemlje

26. 04. 2022

To je dan osveščanja glede varovanja okolja na zemlji. Obeležili smo ga tudi v našem oddelku. Naprej smo si ogledali preko YouTuba, kako naj bi skrbeli za našo zemljo. Pogovorili smo se in otroci so izrazili željo, da naredimo plakat. Bili so motivirani in sodelovalni. Vsak otrok se je nekaj spomnil. Svoja opažanja in dognanja so strnili s svojimi ilustracijami, ki so jih narisali s flomastri in pobarvali z voščenkami. Naju so poprosili, da sva napisali tisto, kar so želeli. Naj govorijo same fotografije…

Kliknite za ogled galerije slik…

Mavrični bralček

11. 04. 2022

V letošnjem šolskem letu 2021/22 je predšolska bralna značka potekala od 4. 10. 2021 do 2. 4. 2022. V našem oddelku je zaključilo bralno značko 11 otrok od vključenih 19. Za začetek smo v vrtcu prebrali zgodbo z naslovom ELMER. Pripravila sem jim seznam knjig, ki je visel v kotičku za starše (oglasna deska). Po želji so si iz seznama izbrali eno zgodbo in eno deklamacijo. Ob ilustraciji knjige so pripovedovali vsebino zgodbe, ki so jo predstavili svojim sovrstnikom. Ravno tako so povedali tudi deklamacijo. Zaključek MAVRIČNEGA BRALČKA smo imeli v multimedijskem prostoru z vsemi oddelki hodnika B. Strokovne delavke hodnika B so otrokom pripravile dramatizacijo z naslovom MOJCA POKRAJCULJA. Bralno značko smo zaključili s podelitvijo priznanj v matičnih oddelkih.

Kliknite za ogled galerije slik…

Sajenje- sejanje

11. 04. 2022

V okviru EKO projekta smo se z otroki pogovarjali o semenih in kako iz semen zrastejo plodovi. Za lažjo predstavljivost smo v ta namen obiskali vrtnarijo TIKO, KZ Trebnje in cvetličarno KALIA. Pobliže so se otroci seznanili z rastlinami in na kakšen način dobimo semena, sadike. Prijazni lastnik cvetličarne KALIE nam je priskrbel lončke, katere smo pobarvali in okrasili. V te lončke so otroci dali zemljo in posadili baziliko in peteršilj. Sadike smo dobili v vrtnariji TIKA. Rastline so vsakodnevno otroci zalivali in skrbeli za njih. Seznanili so se o pomenu sajenje – sejanje.

Kliknite za ogled galerije slik…

Domači vulkan

03. 02. 2022

Z otroki smo se dogovorili za nazorni prikaz izbruha vulkana. Da bi si ta naravni prikaz otroci bolje predstavljali, smo v ta namen obiskali naravoslovno ustvarjalnico. Pridni kot »Žogice »znamo biti, smo vse sestavine, ki smo jih rabili za ustvarjanje znesli z velikim zabojem na delovno mizo. Na mizo smo znosili plastične bele kozarce, tempera barve, jabolčni kis, sodo bikarbono. Najprej smo jabolčni kis in sodo bikarbono povohali. Vsak otrok si je vzel plastični kozarec v katerega je po želji vlil barvo, dodal kis in sodo bikarbono. Že ko so stresli sodo bikarbono je vulkan vedno bolj bruhal. Naj govorijo same fotografije…

Kliknite za ogled galerije slik…

Kuhamo po domače

03. 02. 2022

V okviru EKO projekta« PREHRANA NEKOČ, DANES IN ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG« se otroci seznanjajo in spoznavajo različno vrste hrane, ki se je ohranila do današnjih dni. Z otroki smo se dogovorili, da bomo v igralnici skuhali domače zelje in žgance.

Sestavine in pripomočke smo naročili v naši vrtčevski kuhinji, Vesna pa je od doma prinesla indukcijski kuhalnik. Z otroki smo si umili roke. Pred kuhanjem so potipali ajdovo moko, sol, povohali zelje, lovorjeve liste, katere smo dodali v zelje za okus. Opazovali so sam potek kuhanja, dodajali sol in okušali kuhano. Seznanili so se z lesenimi žlicami in lončeno posodo, s katere so kasneje jedli. Na koncu smo skuhano in pripravljeno hrano v lončenih posodah zabelili z domačimi ocvirki. Z lesenimi žlicami so z veseljem vse pojedli. Da je bilo okusno in dobro v dokaz prilagamo fotografije.

Kliknite za ogled galerije slik…

V pričakovanju...

03. 01. 2022

Vstop v praznični čas nas je presenetil s prvim snegom. Nestrpno pričakovanje se je nadaljevalo s prihodom dobrih mož. V ta namen smo Miklavžu napisali skupno pismo, ki smo ga oddali skupaj s peharjem. Pobližje smo spoznali tega moža in v ta namen obnavljali zgodbo Miklavževe dobre šibe. Čez vikend nas je pričakal poln pehar dobrot, katere so nas zelo razveselile in posladkale. Ves mesec december nas je povezovala in usmerjala zgodba o HRESTAČU. Svojo energijo smo nato usmerili v okrasitev igralnice in skupnega hodnika. Ob vstopu v vrtec smo občutili dodatno toplino in koraki so nas kar ponesli v igralnico. Posebno doživetje je bilo vsakodnevno prižiganje lučk ob obrokih ter poslušanje praznične glasbe. Spomnili smo se tudi varovancev DSO Trebnje, za katere smo, da jih spomnimo, da mislimo tudi na njih, izdelali izdelke. Prav posebno lepo pa je zadišalo v naši igralnici, ko smo sami kuhali čaj. Takrat je bila miza pogrnjena prav za to priložnost. Krasili so jo piškoti in dišeči čaj. Znamo pa tudi že dobro opazovati okolico. To smo dokazali na orientacijskem pohodu. Našli smo vse skrite točke in izvedli vse zahtevane naloge. Toda presenečenj še kar ni bilo konca. Obiskal nas je Božiček, ki nam je prinesel polno vrečo daril. Ogledali smo si tudi virtualno predstavo naših strokovnih delavk z naslovom Kako sta coprnički skoraj zacoprali praznike. Predno smo odšli na novoletne počitnice smo se udeležili krasitve novoletne jelke v mestnem parku Trebnje.

Kliknite za ogled galerije slik…

V mesecu novembru

07. 12. 2021

Nadaljevali smo z obnavljanjem vsebine zgodbe o Razbiti buči. Otroci so se preizkušali v vlogi živali, ki nastopajo v zgodbi. Pričeli smo z izvajanjem Mavričneg bralčka in v ta namen prebrali zgodbo o Elmerju. Otroke sva poskušale vzpodbuditi k razločevanju in prepoznavanju barv, kar nama je uspevalo in priložnostno utrjujemo. V gozdu so bili aktivni, razvrščali so jesenske liste, poimenovali smo drevesa (hrast, bukev, smreka…). Na prostem smo poskrbeli za veliko gibanja (premagovali naravne in umetne ovire). Se učili nove otroške in ljudske pesmice (Rdeče češnje rada jem in Poj z menoj). Izdelovali iz odpadnega materiala ritmične instrumente , ter na njih igrali. Slovenski tradicionalni zajtrk nas je opomnil o pomenu čebel. Zaradi njihovega opraševanje lahko ljudje pridelujejo domača jabolka, češnje, slive, paradižnike, kumare in druge vrste sadja in zelenjave. Obiskali naravoslovno ( izdelali zdravo prehranjevalno piramido), senzorično (razlikovanje vokalne – instrumentalne glasbe) in glasbeno ustvarjalnico (spoznavali nov instrument- cajon). Se ob pravljici o Grdem račku pogovarjali o strpnosti – kaj to je? in sodelovali pri projektu EKSENA. Pripravili razstavo likovnih izdelkov v garderobi in igralnici. Dokončali izdelke za natečaj z naslovom »Sadje in zelenjava je za zajtrk kombinacija prava« in nastali so prav lepi izdelki. V tem mesecu smo praznovali štiri rojstne dneve in slavljenci so prav uživali.

Kliknite za ogled galerije slik…

...in se zaključil

08. 11. 2021

Proti koncu meseca smo se morali tudi malo umiriti. V ta namen smo obiskali kar dve ustvarjalnici. Ker smo na sprehodu nabrali veliko jesenskih plodov, smo si vzeli čas in jih v naravoslovni ustvarjalnici tudi razvrščali. Le te smo poimenovali in ločili po raznolikosti plodov. V senzorični ustvarjalnici, pa so se otroci ob prisotnosti svetlobnih efektov in umirjene glasbe, sprostili in umirili in na ta način podoživeli popotovanje po gozdu. Ko pa se je bližala noč čarovnic, smo izrezljali bučo iz katere smo odstranili semena. Kasneje pa smo jo tudi okrasili. Le tako smo se zavarovali pred prihodom čarovnice. Nadvse pa je otroke navdušila zgodba o Razbiti buči, katero so želeli večkrat poslušati.

Kliknite za ogled galerije slik…

Oktober je tu...

22. 10. 2021

Z oktobrom smo najprej vstopili v teden otroka, v katerem je otrok spoznaval nove družabne starejše igre. Z navdušenjem so otroci sprejeli izziv gibanja na olimpijadi brez telovadnih pripomočkov. Ker je za otroke bilo to nekaj novega, se sprva niso znali orientirati, kasneje, ko so gibanje usvojili pa so postali zelo pogumni. Vreme nam je omogočilo, da smo opravili daljši sprehod na katerem smo nabrali jesenske plodove. V dnevu, ki smo ga poimenovali Pokaži kaj znaš, nas je navdušil in presenetil naš harmonikaš, ki nam je zaigral in veselo zavriskal. Vsi skupaj smo se poveselili ob igranju na instrumente, ki smo jih izdelali v lanskem šolskem letu.

Kliknite za ogled galerije slik…

Pa se predstavimo

7. 10. 2021

Smo oddelek Žogice, najmlajši v hodniku B (10 dečkov in 9 deklic). Imamo sedem novinčkov, ki pri prihodu v igralnico še jokajo, a se kmalu pomirijo.

V septembru smo se navajali na novo okolje, spoznavali nove prijatelje, igrače in prostor. Veliko smo odhajali na prosto, ter se navajali na hojo v koloni po dva in dva. Spoznavamo neposredno okolje, naravo, poimenujemo predmete, se seznanjamo s prometnimi znaki, raziskujemo z lupami in enostavno uživamo. Udeležili smo se dveh delavnic ob Evropskem tednu mobilnosti. Radi prepevamo in plešemo ob glasbi.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost