ČUKCI

Vzgojiteljica Bojana Prpar

VPO pom. vzgojiteljice Andreja Strajnar

 

V novem šolskem letu 2021/22 se bodo v igralnici B5 igrali otroci iz skupine Čukci.

To so veseli otroci, ki radi plešejo in pojejo, pogosto jih boste našli v gozdu ali na travniku.

Dobrodošli novi prijatelji z novimi idejami in izkušnjami.

Moto skupine bo enakovrednost in dobra klima znotraj skupine, z upoštevanjem potreb vsakega posameznika.

Skupaj bomo raziskovali, bivali v naravi in jo doživljali v različnih okoljih, letnih časih in vremenskih razmerah.

Bivanje na travniku in gozdu

30. 05. 2022

V mesecu maju smo v oddelku Čukci odkrivali in spoznavali male živalce. Pogovarjali smo se o tem, kako pomembno je spoštovati vsa živa bitja. Na travniku smo nabirali travniške cvetlice, v igralnico prinašali šopke, si izdelali nakit, oblikovali vzorčke in nadaljevali zaporedje.

Igrali smo se glasbeno didaktično igro z zvoki lastnega telesa, oponašali travniške in gozdne živali. V gozdu smo nabrali prst in jo prinesli v naravoslovni kotiček, kjer smo izdelali mini gozdiček – otroci so zalivali prst in opazovali kaj bo zraslo. Raziskovali smo, kateri so nevidni prebivalci dreves in kako se potijo drevesa.

Skrbeli smo za zelišča v visoki gredi, pobirali zelenjavo in jo poskušali. Večkrat smo si pripravili osvežilni napitek z meliso in limono.

V sklopu obogatitvene dejavnosti smo se pogovarjali o mlinih, jih izdelovali, ob tem prepevali in plesali.

Kliknite za ogled galerije slik…

Pisani pirhi

05. 05. 2022

V oddelku Čukci smo v mesecu aprilu izdelali čisto prave pisane pirhe. Na travniku smo nabrali različne liste in cvetove s katerimi smo okrasili jajca ter jih skuhali v čebulnih olupkih. Otroci so aktivno sodelovali pri celotnem procesu, na koncu pa so se pomerili še v sekanju pirhov. Pogovarjali smo se tudi o velikonočnem zajčku in njegovem pomenu. Prebirali smo različne izštevanke in šaljivke naših babic ter rajali na temo Jaz pa grem na zeleno travco. Naš cilj je bil, da se otroci seznanijo s prazniki in običaji ter ohranjajo ljudsko izročilo.

Kliknite za ogled galerije slik…

EKO projekt »EKOBRANJE ZA EKOŽIVLJENJE« Spet zeleno

05. 04. 2022

V mesecu marcu smo pri Čukcih brali in se pogovarjali ob slikanici Spet zeleno. Združili smo bralno značko – Mavričnega bralčka in temo Eko projekta- »Ekobranje za ekoživljenje«. Posadili smo rastline in naredili pomarančni sok ter izdelali pomladno dekoracijo v igralnici. Odšli smo v gozd in bližnjo okolico vrtca, kjer so otroci pobirali smeti. V oddelku smo organizirali dejavnost, kjer so Ekodetektivi skrbeli zato, da so bili v košu pravilno razvrščeni odpadki, da v igralnici niso gorele luči, ko je zunaj sijalo sonce in da pri umivanju rok ni tekla voda po nepotrebnem. Naš namen je bil, da pri otroku spodbujamo odnos do branja in razvijamo pozitiven odnos do okolja.

V okviru obogatitvene dejavnosti hodnika B smo si ogledali in poslušali pravljico O povodnem možu. Po pravljici so otroci likovno ustvarjali in se z zanimanjem pogovarjali o vsebini. Pokazali so empatijo do dečka in povodnega moža, ki ni imel svoje družine.

Kliknite za ogled galerije slik…

Pisane barve

13. 03. 2022

V mesecu februarju smo otrokom preko različnih dejavnosti omogočili spoznavanje barv. Vzporedno so otroci razvijali prstne spretnosti, pridobivali izkušnje in se navajali na pravilno uporabo lepila. Sodelovali smo v natečaju Srčna pisma. Otroci so s pomočjo odraslega za bolne otroke izdelali hišice sreče in hišice veselja ter jih poslali po pošti. V okviru obogatitvene dejavnosti smo se naučili pesem Moj klobuk ima tri luknje in izdelali klobuke, s katerimi so se otroci predstavili na »modni pisti«.

Kliknite za ogled galerije slik…

Zima, zima bela

22. 02. 2022

V mesecu januarju smo ob prebiranju slikanice Dobri snežak poustvarjali in si pričarali zimo. Otroci so obnovili zgodbo in pripovedovali ob slikah za Mavričnega bralčka. Želeli smo si vsaj malo snega, vendar nas zima ni presenetila z njim. Vseeno smo otrokom preko ustvarjanja, gibanja in raziskovanja omogočili sprostitev in veselje. Otroci so ustvarjali v žaganju in raziskovali v naravoslovni sobi. V likovnem kotičku so imeli možnost spoznati nov material stiropor. Pri ustvarjanju z njim so zelo uživali. V okviru Eko projekta smo poskusili posušene kruhke v kremni juhi, pripravili smo jih iz kruha, ki nam je ostal pri popoldanski malici.

Kliknite za ogled galerije slik…

December- mesec obdarovanj

3. 1. 2022

Skozi praznični čas nas je vodila pravljica o Hrestaču. Zanimivi liki so otrokom pripravili različna presenečanja ples baletk v senzorni sobi, aktivne naloge na pohodu, sam Hrestač pa jim je pripravil sladko presenečenje na cilju. Presenečenje za želodčke nas je zjutraj pričakalo tudi v Miklavževem peharju. Otroke je obiskal čisto pravi Božiček, z njimi poklepetal in jim pod smrečico pustil vrečo daril. Daril pa nismo samo prejemali, ampak smo jih tudi sami pridno pripravljali za ostarele v Domu starejših. Izdelali smo tudi okraske in okrasili smrečico v parku.

V okviru Eko projekta smo pripravili jabolčne olupke, iz katerih smo skuhali praznični čaj. Posejali smo božično žito, ga pridno zalivali in prirezovali. Srečno v novem letu!

Kliknite za ogled galerije slik…

»Da imaš dobrega prijatelja, moraš biti sam dober prijatelj«

30. 11. 2021

V mesecu novembru smo z otroki v oddelku Čukci obravnavali literarno delo za Mavričnega bralčka. Prijetno slikanico o naklonjenosti in prijateljstvu, ki je otroke spodbujala k razmišljanju, da prijatelja ne dobiš, temveč si ga moraš prislužiti. Pripovedovali so, kaj vse bi naredili za svojega prijatelja. Za prijatelja so narisali avto, motor, zvezdico, luno, kako se igrajo na igrišču, s kockami. Svojega prijatelja bi povabili tudi na zabavo, na morje… Risbice smo razstavili v garderobi. Otroci so predlagali, kaj bi radi počeli s svojimi prijatelji v vrtcu npr. se zabavali v telovadnici, na čajanki ipd.

16. novembra smo obeležili dan za strpnost in prijateljstvo. Z otroki smo prebrali slikanico Grdi raček in v pogovoru po prebrani vsebini še poglobili zavedanje pomena strpnih odnosov v družbi s prijatelji.

Kliknite za ogled galerije slik…

Varno v vrtec

30. 10. 2021

V mesecu oktobru smo pri Čukcih v poučno-zabavnih delavnicah otroke spodbujali k razmišljanju o varnosti v prometu ter o varnosti na poti v vrtec. Veliko časa smo preživeli v naravi, nabirali plodove in jih prinašali v vrtec. Otroci so pridno prinašali škatlice, ki niso bile zanimive le za likovno ustvarjanje, vendar tudi za simbolno igro – kuhanje in igro z dojenčki. Pri ličkanju in ruženju koruze so se otroci izkazali za pridne delavce. Jesenske plodove smo porabili tudi kot pripomočke na olimpijskih igrah, kjer smo se vsi zelo zabavali.

Kliknite za ogled galerije slik…

Juhu, prijatelji so spet tu!

7. 10. 2021

V skupini Čukci smo dejavnosti organizirali tako, da je bilo uvajanje prijetno. Izkoristili smo lepo vreme in uživali v naravi. Pri igri v kotičkih so otroci oblikovali nova prijateljstva. Seznanili smo se z različnimi navadami in po pogovoru oblikovali skupna pravila dobrega počutja v skupini. Ob praznovanju rojstnih dni so se otroci sladkali, plesali in pripevali. Poslušali smo pravljice in zgodbice ter se seznanili z novo pesmico in deklamacijo. Raziskovali smo igre in igrače v naravoslovni in umetnostni ustvarjalnici. Vključevali smo se v okolje ter sodelovali v različnih športnih dejavnostih.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost