VLAKCI

Vzgojiteljica Sara Žibert

VPO pom. vzgojiteljice Eva Blatnik

Spremljevalka gibalno oviranega otroka  Nadica Crnevska

 

V letošnjem letu bo pri nas veliko:

          Veselja

           Ljubezni

      prijAteljstva

     crKljanja

akCije

          Igranja

Želimo si, da bi nas vlak popeljal na čudovito skupno dogodivščino.

Izmenjevalnica oblačil in ustvarjalna delavnica

03.06.2024

V mesecu maju smo pri Vlakcih izvedli še drugo oddelčno izmenjavo oblačil. Le-to smo v sklopu Eko projekta z naslovom Ne zavrzi oblek – ohrani planet! prvič izpeljali že jeseni. Vsak je prinesel 2 kosa oblačil. Dogovorili smo se, da naj bodo oblačila po številki primerna za 4-5 let stare otroke ter, da ne smejo biti strgana ali umazana. Tokrat smo v našo škatlo za zbiranje oblačil, ki smo jo izdelali že na začetku šolskega leta, zbirali oblačila primerna za poletni čas – kratke rokave, kratke hlače, oblekice,.. 

Oblačila smo vzgojiteljice sortirale na dekliška ter fantovska. Kotiček dom-družina smo za en dan spremenili v trgovino z rabljenimi oblačili. Otroci so pripravili tudi napis – IZMENJEVALNICA OBLAČIL. In zabava se je začela. Svoje kose oblačil so si najprej izbrala dekleta, nato še fantje. Vsak otrok si je ogledal razstavljene kose in nato izbral 2 najljubša ter jih odnesel domov. Najbolj zabavno je bilo naslednje dni, ko so otroci hodili v vrtec v oblačilih, ki so jih dobili pri oddelčni izmenjavi. Tako ponosno so znali povedati in pokazati v čem so tisti dan oblečeni. 

Naslednji dan pa je sledil obisk mamice Jasne, ki je hkrati tudi lastnica trgovine z rabljenimi oblačili, Tri princeske. Tekom projekta smo z njo že večkrat sodelovali in je naša velika podpornica. Otrokom je še enkrat predstavila kako deluje njena trgovina, kaj vse se tam najde, kaj lahko naredimo z rabljenimi oblačili,… Nato pa smo skupaj izvedli delavnico, kjer smo reciklirali stare, odslužene majice staršev. Iz različnih trakov blaga, so si otroci s prepletanjem naredili vsak svojo zapestnico. Nekateri so spletli tako dolge “kitke”, da so jih zvili in so nastali polžki iz blaga. V drugem delu, pa smo izdelovali vrečke/torbe. Nastale so brez šivanja, temveč zgolj z zavezovanjem vozlov. Tukaj so otroci potrebovali nekaj pomoči, saj je bilo pomembno, da je vozel močno zavezan. Je bila pa to krasna telovadba za male prstke. Po končani delavnici smo se poslovili in se dogovorili, da kmalu zopet obiščemo trgovino z rabljenimi oblačili Tri princeske in si ogledamo kaj je drugače od prejšnjega obiska.

Klikni za ogled galerije…

Čuha puha, čuha puha….

20.05.2024

Letos nam je bil za oddelčno izmenjavo v vrtcu izbran oddelek Mehurčki, ki se nahaja v enoti Lovrenc v Šentlovrencu. Ker smo se z avtobusom letos že odpravili na pot, smo tokrat za prevozno sredstvo izbrali vlak. Pogovorili smo se, da moramo najprej kupiti karte, nato bomo slišali na kateri peron bo pripeljal vlak, dogovorili smo se o obnašanju na vlaku ter o tem, da je tretja postaja že naša izstopna. Navdušenje nad vožnjo z vlakom je bilo veliko. Po prihodu v Šentlovrenc, nas je najprej pozdravila lutka Lovrenc, ki je maskota njihove enote. Nato so nam otroci oddelka Mehurčki pripravili krajši nastop, ravno tako smo mi njim zapeli pesem Vlak. Ker je bil lep sončen dan, smo hitro odšli ven, si ogledali njihovo igrišče ter se prepustili prosti igri. Pokazali so nam tudi njihovo čutno pot, vrtiček, .. Za malico pa so nam pripravili pravo presenečenje. Ko smo se okrepčali, smo imeli do odhoda vlaka še nekaj časa. Ogledali smo si kratek risani film, ki je govoril o tem, kako reševati težave s svojimi prijatelji. Ob koncu smo prijateljem podarili darilce – gibalno kocko, mi pa smo od njih dobili v dar milne mehurčke ter obesek – lutka Lovrenc. Obljubili smo si, da se letos še enkrat srečamo.

Klikni za ogled galerije…

IZLET V ŽIVALSKI VRT

18.04.2024

Na prečudovit, sončen petek nas je pot vodila vse do Ljubljane. Izpred vrtca nas je avtobus popeljal do Živalskega vrta. Z otroki smo se v tednu pred odhodom pogovarjali, kaj vse bomo lahko videli in pričakovanja so bila velika. Ob prihodu v Živalski vrt smo najprej imeli čas, da si živali ogledamo sami. Sledili smo zemljevidu in si ogledali domače živali, geparda, tigra, volkove, različne ptice, žirafi, kamelo, slona,.. ter še mnogo drugih živali. Največ zanimanja so pokazali za ogled morskih levov in imeli smo srečo, da smo ravno ujeli in videli kako ju hranijo. Že v vrtcu smo se dogovorili, da si bomo prosti ogled popestrili tako, da bomo poskusili najti živali različnih barv – rdečo, rumeno, zeleno, modro; kar nam je tudi uspelo. Še posebej veliko barv smo našli pri ogradi s tropskimi pticami. Nato je sledila malice v senci, sredi Živalskega vrta. Potem pa nas je prijazna Maša odpeljala na voden ogled vrta. Povedala nam je ogromno novih informacij, a tudi otroci so imeli veliko vprašanj za njo. V skupnjem prostoru nam je najprej predstavila želvo Frančka. Še prej pa smo morali Frančka najti, saj ji je pobegnil iz terarija. To je bilo smeha! Otroci so Frančka lahko prijeli in pobožali. Naslednja žival, pa je bila kača. Maša je otrokom razložila, da je prijazna, vajena otrok in da ne mara glasnega govorjenja ter naglih gibov. Lahko so se je dotaknili in jo prijeli v roke. Zadnja žival, ki nam jo je predstavila pa je bil madagaskarski sikajoči ščurek. Otroci so ga božali in ugotovili, da je zelo hiter. Bila je zelo zanimiva izkušnja. Večina otrok je bila nad živalmi navdušena, nekateri pa so bližnje spoznavanje odklonili. Do odhoda avtobusa smo imeli še nekaj časa, zato smo ga izkoristili na lesenih igralih. Otroci so plezali kot prave male opice. Vsi navdušeni smo se nato odpravili nazaj proti vrtcu in si pripovedovali kaj vse smo videli in doživeli.

Klikni za ogled galerije…

Obisk staršev in predstavitev poklica

11.04.2024

V mesecu marcu smo se veliko pogovarjali o družini, družinskih članih ter poklicih. Obiskala nas je Marinina mami, ki nam je predstavila poklic socialne delavke. Svoje delo opravlja v dnevnem centru KHER ŠU BEŠI, ki se nahaja v romskem naselju Vejar pri Trebnjem. Povedala nam je, da ponavadi k njim prihajajo otroci, ki še obiskujejo šolo, da pa včasih v center pridejo tudi starejši prebivalci naselja. Zaposleni tam pomagajo otrokom kakovostno preživeti prosti čas, nudijo pa jim tudi pomoč pri domačih nalogah. Pokazala nam je veliko fotografij in izdelkov kaj vse počnejo. Naučila nas je nekaj romskih besed ter nam prebrala zgodbo. Pogovarjali smo se tudi o različnosti, drugačnosti ter sprejemanju le tega.

Na obisk je prišla tudi Patricijina mami, ki pa je predstavila poklic zdravnice. S sabo je imela veliko zdravniško torbo iz katere je pokazala svoje pripomočke za delo. Otrokom je bilo najbolj všeč, ko so lahko s pravim stetoskopom poslušali bitje srca svojega prijatelja. Pokazala je tudi, kako se pripomočki uporabljajo in kar naenkrat so otroci kazali svoje male ranice, odrgnine, ki jim jih je oskrbela in na njih nalepila obliž. Za prosto igro ”zdravniki” nam je pustila tudi veliko pripomočkov in različnih materialov. Po njenem odhodu smo torej ustvarili kotiček Zdravniki, kjer otroci s povoji povijajo dojenčke, svoje prijatelje, lepijo obliže, merijo temperaturo,…

Obisk Marininega očeta pa je bil zelo glasen in vesel, saj nam je predstavil delo glasbenika oz. učitelja harmonike. Otrokom je bilo zelo zanimivo, saj so si lahko ogledali harmoniko ter njene sestavne dele. Zaigral je tudi kar nekaj pesmi, otroci so pa poleg glasno prepevali in plesali. Obisk jim je bil tako všeč, da so še naslednje dni govorili, kako bi bilo super, če bi imeli tak glasbeni dan še kdaj.

Komaj čakamo še naslednje obiske mamic, dedkov, očetov, ki so se še javili za predstavitev svojega poklica oz. hobija.

Klikni za ogled galerije…

Svetovni dan Downovega sindroma

24.03.2024

21.3. obeležujemo Svetovni dan Downovega sindroma. Dan, ko praznujemo naše razlike, zaradi česar je svet barvitejši in lepši. Ker imamo ta privilegij, da imamo v oddelku dečka s tem sindromom, smo ta dan seveda namenili temu. Z otroki smo se najprej pogovorili, da je to nekaj, s čimer se nekateri dojenčki že rodijo. Povedali smo, da so kljub tej posebnosti, otroci z Downovim sindromom pravzaprav takšni kot vsi otroci – so radovedni in navihani, radi se igrajo, berejo knjige, poslušajo glasbo in plešejo, se žogajo, rišejo, so super bratci in sestrice in tudi zelo dobri prijatelji, kar v našem oddelku še kako drži. Otroci imajo namreč res radi dečka in on njih. Otroke smo že prej pozvale, naj imajo na ta dan obuti dve različni nogavički, saj z njimi simbolno obeležujemo Svetovni dan Downovega sindroma. Po pogovoru o različnosti, je sledilo še barvanje pobarvanke nogavičk ter Mavrični ples v pisanih nogavicah. Otroci so se zelo zabavali, spoznali kar nekaj novega in ugotovili, da bi bil naš svet dolgočasen, če bi bili vsi enaki.

Klikni za ogled galerije…

Z avtobusom na obisk v OŠPP Mirna

17.03.2024

Z otroki oddelka Vlakci, smo se na oblačen dan odpravili na izlet. Po zajtrku nas je avtobus prišel iskat pred enoto Mavrica in nas odpeljal do OŠPP Mirna. Otroci so bili nad samo vožnjo z avtobusom zelo navdušeni in prijetno vznemirjeni. Pri OŠPP Mirna, smo se najprej na igrišču malo poigrali, saj so imeli učenci še odmor. Po odmoru nas je sprejela učiteljica Tjaša, ki je hkrati tudi mamica dečka iz našega oddelka. Peljala nas je v njihovo največjo učilnico, kjer so nas že čakali nekateri učenci šole ter njihovi učitelji. Tam smo se najprej pogovorili o drugačnosti – kaj je drugačnost, zakaj so njihovi učenci drugačni,.. S pomočjo zgodbe Veveriček posebne sorte (S. Makarovič) smo ugotovili, da biti drugačen pravzaprav ni tako slabo ter da ima vsak v sebi zagotovo nekaj, kar ga dela drugačnega od drugega. Vsak je unikaten, edinstven na prav poseben način. Nato so nam starejši učenci iz posebnega programa zaigrali dramsko predstavo z naslovom Kaj počne krokodil ponoči? (K. Kiss), ki je bila otrokom izredno všeč. Najbolj so bili navdušeni nad ”repanjem” glavnega junaka krokodila. Z njim so na koncu tudi zapeli in zaplesali. V skupnem prostoru je nato sledila še delavnica. Otroci in učenci so ustvarjali barvne metulje z odtisi rok. Izdelek je bil skupni, saj je en učenec odtisnil svoje dlani na zgornji del lista, en otrok pa svoje na spodnji del. Nastale so čudovite lutke na palčki, saj je bilo za končni cilj potrebno sodelovanje. Sledilo je še skupinsko fotografiranje in vožnja nazaj v vrtec. Otrokom je dan zagotovo ostal v zelo lepem spominu, saj so ob prihodu v vrtec govorili kako lepo smo se imeli in kaj vse smo doživeli.

Klikni za ogled galerije…

Pust nasmejanih ust

18.02.2024

V tednu, ko nas je obiskal PUST, je bilo pri nas še posebej zabavno. Otroci so pomagali pri okrasitvi igralnice, vsak pa si je z lepljenjem in striženjem izdelal svojo obrazno masko. Na norčavi torek, ko v vrtec niso prišli otroci, temveč levi, vitezi, Elze, Pikapolone, Spidermani,… smo imeli najprej v svojem oddelku pustno zabavo. Vsaka maškara se je sprehodila in se predstavila na pravi modni pisti. Nato smo v družbi še ostalih maškar iz vrtca odšli na pravo pustno povorko po mestu. Obiskali smo oskrbovance DSO Trebnje, ki se nas zelo razveselili. Deležni smo bili veliko nasmehov, ploskanja, pozdravljanja in smo res veseli, da smo tudi starejšim polepšali dan. Pot nas je nato vodila ob glavni cesti po Trebnjem, mimo trgovinic in vse do parka pred občino. Tam smo uprizorili pravi ples mask. S svojim rajanjem smo privabili tudi sonce, ki je začelo močno sijati. Naslednje dni smo spoznavali še običaj pustovanja na slovenskem (Kurentovanje, krofi, Butalci, pustovanje po različnih krajih,…), imeli poslikavo obraza, likovno ustvarjali z odtiskovanjem tulcev,… Otroci pa že komaj čakajo, kdaj bodo spet lahko oblekli kostume in se za nekaj časa spremenili v karkoli so zaželijo.

Klikni za ogled galerije…

Polarni svet

08.02.2024

Ker po novoletnih praznikih nismo in nismo dočakali prave zime pri nas, smo se skupaj z otroki odločili, da spoznamo svet, kjer je večni led in sneg. Ogledali smo si veliko poljudnoznanstvenih posnetkov iz Arktike, Antarktike,.. V igralnici smo si uredili pravi Polarni kotiček, ki je bil hkrati tudi prostor za sprostitev in umiritev ter je za nekaj časa nadomestil naš sicer stalni naravoslovni kotiček. V knjižnici smo si izposodili veliko knjig za temo polarnih živali, snega in ledu – tako slikanice kot knjige z znanstveno vsebino. V kotičku so bili tudi pladnji, ki so urili otrokovo senzoriko: igra sipkimi materiali (sol= sneg in led), stiroporaste oblike (sneg), plastične in plišaste polarne živali,.. dodali smp še razne pripomočke (pincete, žličke, manjše kozarčke, posodice, tulce, kapalke,..), ki so igro popeljale na višjo raven. Izdelali smo tudi nekaj didaktičnih iger na našo temo (spomin, igra za urjenje barv, grafomotorične piši/briši vaje,..). Otroci so se oz. se še vedno radi zadržujejo v tem kotičku in se prosto igrajo. Otrokom je bilo najbolj zanimivo spoznavati življenje pingvinov, severnih medvedov ter eskimov (Inuiti). Večkrat smo obiskali tudi naravoslovno ustvarjalnico, kjer smo izvajali poskuse. Spoznali smo, zakaj živali v ledeno mrzli vodi ne zebe; zakaj voda kar spolzi s pingvinjega perja; ‘’reševali’’ so ujete živali iz ledu,… V senzorični ustvarjalnici pa smo se igrali s senčnimi lutkami ter si prek vodene vizualizacije predstavljali, da smo nekje na mrzli Antarktiki. Izvedli smo tudi gibalne vadbe v telovadnici. Otroci so ogromnmo ustvarjali in urili svoje prste ter domišljijo. Spoznali smo tudi deklamacijo in različne pesmi. Najbolj od vsega pa jim je bil všeč bans Pingvini, ki ga zelo radi prepevajo in gibalno ponazorijo.

Klikni za ogled galerije…

Lov na zaklad po Trebnjem

08.02.2024

V začetku februarja smo si s pomočjo Lova na zaklad ustvarili igralnico na prostem. Ker je v mesecu februarju tudi kulturni praznik, smo se dogovorili, da bomo prek igre spoznavali slovensko kulturo, državne simbole ter življenje in delo našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Za uvod v temo, smo se pogovorili o prihajajočem prazniku. Prek knjige z naslovom O dečku, ki je pisal pesmi (M. Podgoršek) smo spoznali življenje in delo Franceta Prešerna. Ogledali smo si tudi video posnetke na kanalu YouTube in portalu RTVSLO (Firbcologi). Vse te dejavnosti so otroke še dodatno motivirale za nadaljnje raziskovanje. Nato smo se odpravili na Lov na zaklad. Otroci so dobili zemljevid in njihova naloga je bila, da sledijo navodilom. Obiskali smo trebanjske kulturne ustanove (knjižnica Pavla Golie, Galerija likovnih samorastnikov in Kulturni dom Trebnje) in preko nalog spoznavali slovenske državne simbole (grb, zastava, himna). Pot nas je od vrtca peljala do prve postojanke, ki je bila pri knjižnici Pavla Golie. Tam so otroci spoznali pomen knjižnice ter definicijo pesnika in pisatelja. Prebrali smo 7. kitico slovenske himne ter izvedeli, da je himna eden od slovenskih državnih simbolov. Sledila je prva naloga, kjer so odgovarjali na vprašanja o himni: Kdo jo je napisal?; Kako se imenuje? ter s čim je France Prešeren pisal svoje pesmi. Zemljevid je otroke popeljal do druge postaje – Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Izvedeli so, da so v njej razstavljena različna likovna dela umetnikov in da jo kadarkoli lahko obiščemo. Sledilo je spoznavanje novega državnega simbola – grba. Otroci so si ogledali sliko našega grba in so morali poimenovati kaj vidijo na njem. Za nalogo so morali dele grba postaviti na vnaprej pripravljeno podlogo. Pot nas je vodila naprej do Kulturnega doma Trebnje, kjer so najprej povedali, kako se primerno vedemo v njem. Nato so se razdelili v skupine in razrezane dele sestavljanke sestavili v celoto. Na koncu so sestavljeno še poimenovali – podoba F. Prešerna, oblika slovenske ”kokoške”, grb. Četrta, zadnja postojanka pred Vrtcem Mavrica Trebnje je otrokom pomagala spoznati našo zastavo. Sestaviti so jo morali tudi s pomočjo brisač. Najbolj so se veselili ‘’zaklada’’, ki je bil v obliki suhega sadja in fig (dr. Fig). Otroci so bili ves čas zelo motivirani in željni spoznavati kulturno dediščino naše prelepe Slovenije.

Klikni za ogled galerije…

Veseli december pri nas

16.01.2024

V prvem tednu smo z otroki spoznali praznično slikanico Želim postati božično drevo (C. Monroe), katere zgodba nas je spremljala skozi cel mesec. Na igrišču B hodnika, smo si izbrali drevo, ki smo ga okrasili z okraski iz naravnih materialov. Uporabili smo storže, želode, žir, koruzo, palčke ter volno in nastali so ”možički”. Tekom decembra, smo naše drevo večkrat obiskali – se družili, prepevali, izrekali lepe želje,… Otroci so spoznali običaj in pomen Miklavževanja ter se posladkali z dobrotami iz peharja, ki ga je pustil dobri mož. Obiskali smo knjižnico Pavla Golie, kjer so nam predstavili knjižnico, njene oddelke, način izposoje knjig ter poklic knjižničar. Ogledali smo si tudi lutkovno predstavo v izvedbi knjižničarke – Zajčkova hišica. Udeležili smo se prireditve in rajanja ob Božičkovem nabiralniku v parku Likovnih samorastnikov Trebnje, kamor smo odnesli tudi naše pismo želja. Za upokojenke našega vrtca, smo pripravili nastop – peli in plesali smo na pesem Jelenček Rudolf. Tekom celotnega meseca smo veliko ustvarjali – pretikanke smrečice, ovijanje volne na storže, 3D smrečice, striženje oblike zvezde,.. ter izdelke razstavili na hodniku, v multimediji, v parku, v Dso. Ker je bila otrokom čajanka s starši zelo všeč, so si zaželeli, da jo izvedemo tudi dopoldne v vrtcu. Otroci so prinesli svoje skodelice, skupaj pa smo si naredili čaj ter mu dodali še med in limono. V KD Trebnje smo si ogledali lutkovno predstavo Žabec pozimi v izvedbi LG Fru-fru. Obiskal nas je tudi Božiček, ki nam je medtem, ko smo bili na predstavi pustil darila pod smrečico. Otroci so se razveselili novih igrač. Naučiti so se morali, kakšna so pravila novih iger, kako sodelovati in kako z igračo pravilno ravnati. Svojo smrečico v parku smo okrasili z ”možički” iz naravnega materiala. Strokovne delavke so za nas posnele predstavo z naslovom Neke zimske noči, ki smo si jo ogledali na platnu v vrtcu.

Klikni za ogled galerije…

Od žita do kruha in zelišča

23.12.2023

V okviru projekta Eko zelišča od Dolenjske do Krasa, nam je gospa Tanja (LAS STIK) prišla
predstavit različna zelišča, ki smo jih vonjali, tipali in tudi okušali. Otroci so ji pomagali pri
pripravi domačega namaza s pehtranom in stevio. Skuhali in spili smo si tudi pravi domači
čaj. 
Ob obisku Dobrot dolenjske, smo spoznavali kako od žita pridemo do moke in kruha. Otroci
so s pomočjo mlina zmleli ajdo v ajdovo moko. Nato so iz ovesa sami naredili ovsene
kosmiče. V kuhinji, so se otroci preizkusili v gnetenju testa in tako je vsak ustvaril svojo
žemljo, "polžka", "kačo", "pletenico",… tekom dopolneva so nam potem sveže pečene
žemljice dostavili v vrtec, kjer smo jih z veseljem preizkusili. Otroci so tako izkustveno
spoznali, kako iz žita pridemo do kruha. 
V tednu Tradicionalnega slovenskega zajtrka, so otroci pripravili vsak svoj pogrinjek, da je bil
zajtrk še malo bolj poseben. Pogovarjali smo se tudi od kje je hrana, ki smo jo jedli in kako je
pomembno, da uživamo zdravo, lokalno hrano in skrbimo za svoje zdravje. V okviru projekta
Čebelarske zveze Slovenije, smo zapeli in zaplesali tudi na pesem Čebelar (L. Slak).

Klikni za ogled galerije…

Igralnica na prostem - zaporedja in vzorci

23.12.2023

Z otroki smo se na lepo, a hladno sončno dopoldne odpravili v gozd, da bi raziskovali, se
igrali in kaj novega naučili. 
Razdelili smo se v dve skupini in s pomočjo predlog prirejali jesenske liste. Nato so otroci
nabrali različen naravni material, ki so ga našli v gozdu. Razvrstili so ga po kupih in nato smo
skupaj raziskovali, kaj so to vzorci in zaporedja. Otroci so nadaljevali v naprej postavljeno
zaporedje s pomočjo naravnega materiala. Postavljali smo ga kar na gozdna tla. Nato so merili
se obseg drevesa na različne načine: z rokami, palicami, z listi in s storži. Kasneje smo v vrtcu
naredili tudi grafični prikaz merjenja.
V igralnici smo s pomočjo materiala iz narave ustvarili več družabnih iger (''Palčki domov'',
''od najdaljše do najkrajše palice'', ''po velikosti'',..), kjer so otroci urili različne matematične
pojme. V naravoslovni ustvarjalnici pa smo se še večkrat z otroki skozi igro spoznavali z
vzorčenjem in zaporedjem.

Klikni za ogled galerije…

Že prišla je k nam jesen

24.10.2023

Zunaj je jesen že obarvala liste v prelepe rumene, oranžne, rjave in rdeče odtenke. Tudi pri vlakcih prelepe dopoldneve velikokrat izkoristimo za sprehod v okolico našega vrtca. Obiskali smo knjižnico Pavla Golie, kjer smo si s pomočjo knjižničarke izbrali nekaj prelepih slikanic z jesensko vsebino. V igralnici smo tako spoznali slikanico z naslovom Kako je ježek našel prijatelja avtorice Rosie Wellesley. Zgodba govori o ježku, ki je bil vajen življenja v samoti. Ko mu je nekega dne na bodice padlo rdeče-rumeno jabolko in se ga ni mogel otresti, je spoznal oslička ter spoznal, da imeti prijatelja le ni tako slabo. Pogovor je nanesel na to, kdo je dober prijatelj, kaj s prijatelji radi počnemo, kako se počutimo, ko smo z njim, … Otroci so potem na skupno podlogo ježka odtiskovali svoje roke. Tako je nastala skupna umetnina vseh otrok oddelka vlakci. Otroci so kasneje s pomočjo storžev in koruznih strokov s toplimi in hladnimi odtenki jesenskih barv pobarvali list papirja, ter iz njega s škarjami izstrigli oblike drevesnih listov. Iz slanega testa in iz naravnega materiala so izdelali ježke, ki že krasijo našo garderobo.

Ugotovili smo, da je jesen res čudovita in nam nudi ogromno možnosti za raziskovanje in ustvarjanje.

Klikni za ogled galerije…

OBISK GASILSKEGA DOMA

17.10.2023

Gasilci PGD Trebnje so nas povabili na ogled gasilskega doma in opreme, zato smo se vzgojiteljice in otroci iz oddelka »VLAKCI« odpravili proti gasilskemu domu, kjer so nas pričakali z nasmehom.

Ogledali smo si gasilska vozila, opremo, pripomočke in orodja. Otroci so lahko prijeli v roke škarje za rezanje avtomobilov in kaj kmalu ugotovili, da so res težke. Gasilec nam je pokazal zaščitno obleko in kako se jo obleče. Ogledali smo si tudi kabino gasilskega tovornjaka, v katero so se otroci lahko usedli in bili nad njo izjemno navdušeni. Na koncu so se praktično preizkusili v gašenju z vodo.

V vrtec smo odšli s polnim navdušenjem in obilico znanja, ki bo otrokom koristilo v vsakdanjem življenju.

Klikni za ogled galerije…

Dostopnost