SRČKI

Vzgojiteljica Radojka Udovič

VPO pom. vzgojiteljice Vesna Kastelic

 

Imenujemo se »SRČKI.« Tako smo se skupaj odločili.

Vsakemu izmed nas v prsih bije srce, a je vsak

izmed nas drugačen, edinstven…

 

»Smo kot metulji v vetru….

nekateri letijo višje kot drugi,

vsak leti po svojih močeh.

Zakaj bi se med sabo primerjali?

Vsak je drugačen.

Vsak je poseben.

Vsak je prečudovit!«

 

 

Veseli december

06. 01. 2022

Mesec december je bil pri Srčkih poln doživetij. Skozi ves december nas je vodila božična zgodba Hrestač. Liki iz zgodbe so nam krasili igralnice, skupne prostore in mestni park v Trebnjem. Mesec december pa je tudi čas prihoda dobrih mož, ki nas obdarijo. Najprej smo se razveselili Miklavža, ki nam je prinesel pehar suhega sadja, mandarin in čokoladice. Obiskal nas je tudi Božiček in pod jelko pustil vrečo igrač, s katerimi smo se igrali vse do počitnic. Ogledali smo si virtualno predstavo Kako sta coprnički skoraj zacoprali praznike, v izvedbi gledališke skupine našega vrtca ter baletno predstavo Hrestač preko računalnika. Za sladko dopoldne smo si pripravili čajanko z medom in piškoti. Odpravili smo se tudi na orientacijski pohod z vmesnimi postajami, kjer je bilo treba opraviti različne naloge, da smo uspešno prišli do cilja. Tam pa smo se razveselili sladkega presenečenja. Zadnji dan pred počitnicami, smo se, ob prijetni praznični glasbi v instrumentalni izvedbi, družili pri prazničnem kosilu.

Kliknite za ogled galerije slik…

Igrajmo se, kot so se nekoč

07. 12. 2021

V okviru obogatitvene dejavnosti hodnika B »Ringaraja nekoč in danes« smo v obdobju od 8. 11. do 12. 11. 2021 po oddelkih izvajali dejavnosti na vseh področjih na temo »IGRAJMO SE, KOT SO SE NEKOČ.«

Cilj je bil, da se otrok seznani in usvoji RGI Rdeče češnje rada jem, ter da to vsebino preplete z drugimi dejavnostmi na še ostalih področjih delovanja; jezik, likovna umetnost, AV – umetnost, narava, družba in matematika.

 

V oddelku »SRČKI« smo se z RGI Rdeče češnje rada jem seznanili preko posnetka na You Tubu. Pesem Jaz pa pojdem na Gorenjsko smo poslušali na CD-ju. Seznanjali in usvajali smo koreografijo, jo priredili; plesne korake in gibanje v prostoru.

Ritmično smo izrekali izštevanke za začetek igre; vsakič smo izšteli drugo. Ko smo pesmi usvojili smo jih spremljali z MRI, ki smo jih izdelali v vrtcu in doma v sodelovanju s starši.

Pogovarjali smo se o pomenu druženja ob igri, petju, plesu; kaj prispevamo, kakšni so občutki,…

Raziskovali smo nastajanje in potovanje zvoka pri igranju na glasbila, ki smo jih izdelal sami in tudi pri petju; kaj povzroči zvok, kako in kje potuje, do kje potuje, kako in s čim ga sprejemamo,…

Oblikovali smo tudi simbolni zapis ritma pesm in odčitavali le tega pri igranju na MRI.

Ob samem plesu smo usvajali pojma LEVO-DESNO, oblikovali krog in črto z lastnimi telesi, se orientirali v prostoru.

Predvsem pa smo se ob vseh dejavnostih prijetno družili, raziskovali, sodelovali in uživali.

Kliknite za ogled galerije slik…

Prehodimo Slovenijo po rokah

27. 10. 2021

Skupaj z otroki smo se odločili, da v okviru projekta, Gimnastične zveze Slovenije, prehodimo Slovenijo po rokah. Zaradi slabega vremena smo po rokah hodili v telovadnici. Otroci so ob pomoči svojega prijatelja, v parih, prehodili po rokah »samokolnica« dogovorjeno razdaljo. Izmerili smo dolžino dogovorjene razdalje, sešteli vse metre ter rezultate poslali Gimnastični zvezi.

Kliknite za ogled galerije slik…

Teden otroka in ličkanje pri Srčkih

27. 10. 2021

Ob tednu otroka smo se igrali socialne igre na prostem, imeli smo razigrano igralnico, otroci so se igrali z igračami v kotičkih, ki so se jih izbrali sami. Spoznali smo namizne, didaktične igre, ki so nam jih napisali starši, nekatere pa so otroci skupaj s starši izdelali doma. Ker je bilo slabo vreme smo imeli olimpiske igre brez pripomočkov v »Medvedovem brlogu« Pomerili smo se v teku, skoku v daljino in hoji po rokah-»samokolnica«. V okviru obogatitvene dejavnosti smo se seznanili s starim običajem »ličkanjem koruze. Otroci so se preizkusili v ličkanju in ruženju koruze ob poslušanju ljudskih pesmi in ob petju pesmi Tam dol na ravnem polju, ki smo se jo naučili. Izdelali so tudi različne izdelke, ki krasijo skupne prostore.

Kliknite za ogled galerije slik…

Septembrske dogodivščine pri Srčkih

11. 10. 2021

V letošnjem šolskem letu smo si nadeli ime »Srčki.« V mesecu septembru smo obnovili pravila, prepevali, rajali, telovadili, praznovali rojstne dneve, hodili smo na sprehode…

Udeležili smo se delavnice v mestu v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Preko gibanja smo spoznali pravila v prometu in nasvete za zdravo življenje. Pričeli smo tudi z zbiranjem družabnih in socialnih iger, ki so se jih igrali že starši otrok. Z nekaterimi smo se že seznanili, nekaj smo jih tudi usvojili. Pri tem so sodelovali tudi starši, ki so otrokom igre predstavili, jih naučili in tudi zapisali pravila. Tako je nekaj otrok igre naučilo tudi nas, veliko pa jih imamo še na zalogi. Naučili in igrali se jih bomo tekom celega šolskega leta.

Vse našteto si lahko pogledate tudi na fotografijah.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost