SRČKI

Vzgojiteljica Radojka Udovič

VPO pom. vzgojiteljice Vesna Kastelic

 

Imenujemo se »SRČKI.« Tako smo se skupaj odločili.

Vsakemu izmed nas v prsih bije srce, a je vsak

izmed nas drugačen, edinstven…

 

»Smo kot metulji v vetru….

nekateri letijo višje kot drugi,

vsak leti po svojih močeh.

Zakaj bi se med sabo primerjali?

Vsak je drugačen.

Vsak je poseben.

Vsak je prečudovit!«

 

 

Obisk Kekćeve dežele in ogled starodobnikov

30. 05. 2022

V ponedeljek, 9. 5. 2022, smo se po zajtrku odpeljali z avtobusom proti Kranjski Gori. Ko smo prispeli smo pomalicali. Skupaj z vodičko smo se v posebnem avtobusu (»Bedancbus«)odpeljali do Kekčeve dežele. Iz Bedančeve hiše smo, ko je Bedanec spal, rešili Mojco, ki nas je popeljala mimo Bedančevih pasti, mostu, preko katerega si Bedanec ne upa, do koče Brinclja. Po drugi poti nas je prehitel Bedanec, ki smo ga na koncu pregnali z glasnim oponašanjem sove. Iz Brincljeve koče smo se spustili po toboganu in se odpravili do Kekčeve koče, kjer nam je Kekec zaupal skrivnost. S Kekčevo pesmijo smo priklicali še teto Pehto, ki je bila otrokom najbolj všeč. Pokazala nam je svoj labaratorij, kjer je, poleg drugega, pripravila tudi zdravila za Mojčine oči. Pred Pehtino kočo smo z veseljem popili zeliščni čaj, ter pojedli sladki kruh, ki ga je spekla prav za nas. Na koncu smo s Kekcem zapeli še nekaj pesmi.

Utrujeni, a polni prijetnih vtisov, smo se odpravili proti domu.

Naslednji dan smo bili dogovorjeni z Marcelovim dedijem, da ga obiščemo in si ogledamo njegove starodobnike, ker še vedno raziskujemo nastanek in razvoj avtomobilov. Z iskrico v očeh nam je pripovedoval, kako se je navdušil za zbiranje in sestavljanje starodobnikov ter nam razkazal bogato zbirko. Pokazal nam je tudi zbirko koledarjev in knjig, kjer so slike njegovih vozil. Obisk se je zaključil s sladkim presenečenjem.

Lepo smo se zahvalili za gostoljubje. Polni prijetnih vtisov in novih spoznanj smo se vrnili v vrtec. Še enkrat hvala.

Kliknite za ogled galerije slik…

3. dan letovanja

18. 05. 2022

Priplavali smo do sredine tedna in s tem postajamo iz dneva v dan boljši plavalci kar nam pripomore tudi dobra raznolika hrana. Popoldne smo postali čisto pravi gradbinci. Nadeli smo si čelade, predpasnik in rokavice ter se odpravili na gradbišče, kjer smo zgradili leseno mavrično hišo. Za nagrado smo se posladkali s sladkim raznovrstnim sladoledom.

Pošiljamo vam pozdrave in sporočamo, da se imamo SUPER

Kliknite za ogled galerije slik…

1.in 2. dan letovanje

17. 05. 2022

Za nami sta že kar dva dneva polna novih doživetij. Prvi dan smo se preizkusili v plavalnem znanju in raziskali bližnjo okolico. V torek pa smo nadaljevali z utrjevanjem plavalnega znanja in že nekoliko napredovali. Svoje miselne sposobnosti smo urili ob različnih družabnih igrah ter gibalne veščine v čisto pravem pustolovskem parku. Dan smo zaključili ob pripravi ognja in prepevanju pesmic ob spremljavi kitare.

Vsem skupaj pošiljamo en velik gorski nasmejan pozdrav

Kliknite za ogled galerije slik…

Na obisku pri Avto Slak Trebnje

11. 05. 2022

V mesecu aprilu smo, v sklopu raziskovanja prevoznih sredstev od nastanka prvega avtomobila do
današnjih, obiskali podjetje AVTO SLAK Trebnje. Ogledali smo si salon razstavljenih avtomobilov.
Med sprehodom po salonu smo opazili avtomobile različnih barv in modelov, se pogovarjali kateri
avto je komu všeč in zakaj. Marsikdo si je v mislih že izbral svojo najljubšo barvo in kombinacijo
opreme avtomobila, ki ga bo vozil, ko bo velik.
Nato smo se sprehodili po kleparski, mehanični in ličarski delavnici. Bili smo navdušeni nad delom
posameznih mojstrov.
V avtopralnici smo se lahko prepričali o moči visokotlačnih čistilnikov s katerimi temeljito očistijo
avto. Na koncu smo si ogledali še dva »oldtajmerja,« ki ju ima v lasti g. Tone Slak. V enem od teh smo
se tudi slikali.
Na koncu našega obiska smo se, z našim gostiteljem, slikali pri novejšem avtu v salonu. Lepo smo se
zahvalili za gostoljubje. Polni prijetnih vtisov in novih spoznanj ter vsak s svojim »presenečenjem« v
roki smo se odpravili proti vrtcu.
Še enkrat hvala za vse

Kliknite za ogled galerije slik…

Zaključek Mavričnega bralčka

11. 04. 2022

Otroci so si ogledali lutkovno predstavo Mojca Pokrajculja v izvedbi strokovnih delavk hodnika B. Predstava je bila otrokom zelo všeč. Na koncu je v posameznih oddelkih eden od likov iz pravljice podelil priznanja otrokom, ki so uspešno zaključili vrtčevsko bralno značko.

Kliknite za ogled galerije slik…

Družina, promet in še kaj...

11. 04. 2022

V okviru obogatitvene dejavnosti »Ringaraja nekoč in danes« smo spoznali prekmursko ljudsko zgodbico Povodni mož. Ob različnih dejavnostih, smo spoznali, da se ljubezni, objemov in topline, družinskih vezi in odnosov ne da kupiti ter da je družina naše največje bogastvo. Izdelali smo tudi pozornost za starše, družino. Na praksi sva imeli študenta Primoža Glivarja, ki nas je pri glasbenih in plesnih aktivnostih spremljal s kitaro. Nadaljevali smo z aktivnostmi v sklopu teme, za katero smo se dogovorili pred tednom obogatitvene dejavnosti in sicer o prevoznih sredstvih oziroma Kako je nastalo prvo vozilo. Iz različnega odpadnega materiala smo si izdelali večja prevozna sredstva, ter si ogledali različne prospekte ter knjige o prometu in prevoznih sredstvih (nekoč in danes). S temo bomo nadaljevali še v prihodnjem mesecu.

Kliknite za ogled galerije slik…

Moj klobuk ima tri luknje pri Srčkih

13. 03. 2022

V mesecu februarju smo nadaljevali s temo METULJ. Izdelovali smo metulje v različnih likovnimih tehnikah, ter prebrali kar nekaj knjig. Konec meseca februarja smo v hodniku B v okviru obogatitvene dejavnosti »Ringaraja nekoč in danes« spoznali ljudsko pesem Moj klobuk ima tri luknje. Ob pesmi smo se naučili nekaj različnih zabavnih aktivnosti, spoznali zgodbo Petra Svetine Klobuk gospoda Konstantina. Ves teden smo izdelovali klobuke različnih vrst, oblik in barv iz različnih materialov. Dejavnosti smo zaključili s čisto pravo modno revijo klobukov na kateri se je vsak otrok ob svetlobnih efektih in glasbi sprehodil po modni pisti. Praznovali smo tudi nekaj rojstnih dni, ter se poslovili od vrstnice.

Kliknite za ogled galerije slik…

Koronski januar pri Srčkih

06. 02. 2022

V januarju nas je bilo v vrtcu zelo malo ,ker smo bili v karanteni nekateri pa celo v izolaciji. Tisti, ki pa smo bili v vrtcu smo usvajali in utrjevali peto pesem o oblikah v angleškem jeziku ( Shapes) preko različnih didaktičih sredstev utrjevali oblike in barve v slovenskem in angleškem jeziku. Igrali smo se različne, gibalno-rajalne igre. Tema, ki smo si jo izbrali za januar je Kako nastane metulj. Ogledali smo si nekaj posnetkov na youtube in prebrali knjigo zelo lačna gosenica. S tem bomo nadaljevali še v prihodnjem mesecu.

Veseli december

06. 01. 2022

Mesec december je bil pri Srčkih poln doživetij. Skozi ves december nas je vodila božična zgodba Hrestač. Liki iz zgodbe so nam krasili igralnice, skupne prostore in mestni park v Trebnjem. Mesec december pa je tudi čas prihoda dobrih mož, ki nas obdarijo. Najprej smo se razveselili Miklavža, ki nam je prinesel pehar suhega sadja, mandarin in čokoladice. Obiskal nas je tudi Božiček in pod jelko pustil vrečo igrač, s katerimi smo se igrali vse do počitnic. Ogledali smo si virtualno predstavo Kako sta coprnički skoraj zacoprali praznike, v izvedbi gledališke skupine našega vrtca ter baletno predstavo Hrestač preko računalnika. Za sladko dopoldne smo si pripravili čajanko z medom in piškoti. Odpravili smo se tudi na orientacijski pohod z vmesnimi postajami, kjer je bilo treba opraviti različne naloge, da smo uspešno prišli do cilja. Tam pa smo se razveselili sladkega presenečenja. Zadnji dan pred počitnicami, smo se, ob prijetni praznični glasbi v instrumentalni izvedbi, družili pri prazničnem kosilu.

Kliknite za ogled galerije slik…

Igrajmo se, kot so se nekoč

07. 12. 2021

V okviru obogatitvene dejavnosti hodnika B »Ringaraja nekoč in danes« smo v obdobju od 8. 11. do 12. 11. 2021 po oddelkih izvajali dejavnosti na vseh področjih na temo »IGRAJMO SE, KOT SO SE NEKOČ.«

Cilj je bil, da se otrok seznani in usvoji RGI Rdeče češnje rada jem, ter da to vsebino preplete z drugimi dejavnostmi na še ostalih področjih delovanja; jezik, likovna umetnost, AV – umetnost, narava, družba in matematika.

 

V oddelku »SRČKI« smo se z RGI Rdeče češnje rada jem seznanili preko posnetka na You Tubu. Pesem Jaz pa pojdem na Gorenjsko smo poslušali na CD-ju. Seznanjali in usvajali smo koreografijo, jo priredili; plesne korake in gibanje v prostoru.

Ritmično smo izrekali izštevanke za začetek igre; vsakič smo izšteli drugo. Ko smo pesmi usvojili smo jih spremljali z MRI, ki smo jih izdelali v vrtcu in doma v sodelovanju s starši.

Pogovarjali smo se o pomenu druženja ob igri, petju, plesu; kaj prispevamo, kakšni so občutki,…

Raziskovali smo nastajanje in potovanje zvoka pri igranju na glasbila, ki smo jih izdelal sami in tudi pri petju; kaj povzroči zvok, kako in kje potuje, do kje potuje, kako in s čim ga sprejemamo,…

Oblikovali smo tudi simbolni zapis ritma pesm in odčitavali le tega pri igranju na MRI.

Ob samem plesu smo usvajali pojma LEVO-DESNO, oblikovali krog in črto z lastnimi telesi, se orientirali v prostoru.

Predvsem pa smo se ob vseh dejavnostih prijetno družili, raziskovali, sodelovali in uživali.

Kliknite za ogled galerije slik…

Prehodimo Slovenijo po rokah

27. 10. 2021

Skupaj z otroki smo se odločili, da v okviru projekta, Gimnastične zveze Slovenije, prehodimo Slovenijo po rokah. Zaradi slabega vremena smo po rokah hodili v telovadnici. Otroci so ob pomoči svojega prijatelja, v parih, prehodili po rokah »samokolnica« dogovorjeno razdaljo. Izmerili smo dolžino dogovorjene razdalje, sešteli vse metre ter rezultate poslali Gimnastični zvezi.

Kliknite za ogled galerije slik…

Teden otroka in ličkanje pri Srčkih

27. 10. 2021

Ob tednu otroka smo se igrali socialne igre na prostem, imeli smo razigrano igralnico, otroci so se igrali z igračami v kotičkih, ki so se jih izbrali sami. Spoznali smo namizne, didaktične igre, ki so nam jih napisali starši, nekatere pa so otroci skupaj s starši izdelali doma. Ker je bilo slabo vreme smo imeli olimpiske igre brez pripomočkov v »Medvedovem brlogu« Pomerili smo se v teku, skoku v daljino in hoji po rokah-»samokolnica«. V okviru obogatitvene dejavnosti smo se seznanili s starim običajem »ličkanjem koruze. Otroci so se preizkusili v ličkanju in ruženju koruze ob poslušanju ljudskih pesmi in ob petju pesmi Tam dol na ravnem polju, ki smo se jo naučili. Izdelali so tudi različne izdelke, ki krasijo skupne prostore.

Kliknite za ogled galerije slik…

Septembrske dogodivščine pri Srčkih

11. 10. 2021

V letošnjem šolskem letu smo si nadeli ime »Srčki.« V mesecu septembru smo obnovili pravila, prepevali, rajali, telovadili, praznovali rojstne dneve, hodili smo na sprehode…

Udeležili smo se delavnice v mestu v okviru Evropskega tedna mobilnosti. Preko gibanja smo spoznali pravila v prometu in nasvete za zdravo življenje. Pričeli smo tudi z zbiranjem družabnih in socialnih iger, ki so se jih igrali že starši otrok. Z nekaterimi smo se že seznanili, nekaj smo jih tudi usvojili. Pri tem so sodelovali tudi starši, ki so otrokom igre predstavili, jih naučili in tudi zapisali pravila. Tako je nekaj otrok igre naučilo tudi nas, veliko pa jih imamo še na zalogi. Naučili in igrali se jih bomo tekom celega šolskega leta.

Vse našteto si lahko pogledate tudi na fotografijah.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost