DINOZAVRI

Vzgojiteljica Anja Novak

VPO pom. vzgojiteljice Tamara Orešnik

 

Slišim. Vidim. Čutim.

Barvam. Razmišljam. Ustvarjam.

Poslušam. Sanjam. Pogrešam.

Korakam. Verjamem. Zapojem.

Objamem. Močno!

Okušajmo življenje na vse možne načine.

 

Uspešen začetek šolskega leta vam želiva

Sabina in Tamara.

 

 

Svet dinozavrov 2.del

26. 06. 2022

SPUŽI IN TRICERATOPS POLETKO

Zgodbo so otroci sami sestavili in jo ilustrirali:

Nekoč sta bila dva dinozavra v jajcu. Prikotalila sta se v igralnico. Igrat sta se šla v vodo. Izvalila sta se iz jajca in šla ven iz vode. Tekla sta med ostale dinozavre. Šla sta v gozd in tam izgubila mamo. Ko se je gozd končal, se je začela velika trava. Splezal je na lestev, da bi videl, kje je mama. Ko jo je zagledal, sta tekla k mami v objem. Ujela sta se v past. Klicala sta na pomoč. Prišel je pajek in spletel mrežo čez past, da se je odprla. Mamica je čakala in čakala, da je pajek spletel mrežo. Zahvalila sta se mu. Vrnili so se nazaj v vrtec, kjer so se z otroki lovili, se skrivali, se igrali slepe miši, sestavljali kocke in se igrali svoje igre. Postali so pravi prijatelji.

Kliknite za ogled galerije slik…

Svet dinozavrov 1.del

26. 06. 2022

NEVERJETNA NOVICA! V igralnici skupine Dinozavri sta se iz jajca izvalila kar DVA DINOZAVRA, ki so ju otroci poimenovali Spuži in Triceratops Poletko. Odkrili so, da so kokošini predniki čudne živali, ki jim pravijo DINOZAVRI. Jih poznate? No, vaši otroci so jih v teh mesecih dodobra spoznali. Začeli so z raziskovanjem skozi knjigo, se pogovarjali o tem, kaj že vedo o njih, kaj si želijo izvedeti, v vrtec so prinesli svoje stvari v povezavi z njimi, sodelovali so pri eksperimentih v naravoslovni ustvarjalnici, bili aktivni na vadbenih urah Sveta dinozavrov, risali dinozavre z zemljo in travo, prerisovali njihove sence, jih skušali pripeljati skozi labirint, izdelali svoje fosile na ogrlici, primerjali svoja stopala z njihovimi stopalom, ki so jih narisali sami, ogledali so si dokumentarni film, prisluhnili pesmi o njih, se pesem naučili, se podali v svet dinozavrovih zvokov v senzorični ustvarjalnici ter se udeležili kino dneva s kokicami. Več pa naj povedo slike.

Kliknite za ogled galerije slik…

Zlatorogova dežela

 27.05. 2022

V sredo 25. 5. 2022 smo se “Dinozavri” prvič odpeljali z avtobusom do Zlatorogove dežele v Bohinju.

Učna pot v Ukancu nas je peljala skozi travnike, ob jezeru in skozi gozd. Spoznali smo 7 pravljičnih junakov iz bohinjskih pravljic. Na pravljični poti smo z gospo Marijo našli namige za še boljše doživljanje narave s svojimi čutili, razvijali smo vid, sluh, vonj, okus in tip.  Naučili pa smo se tudi kako je potrebno ravnati z naravo in z vsemi živimi bitji na poti. Pot se je končala na velikem igrišču z lesenimi igrali, ki ga ponosno varuje zmaj Govic.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dan Zemlje

 03.05. 2022

Svetovni dan Zemlje praznujemo 22. aprila. Na tan se odvijajo dogodki za osveščanje glede varovanja okolja na Zemlji.

Tudi pri “Dinozavrih” smo v zadnjem tednu posvetili več pozornosti varovanju našega okolja. Spraševali smo se kako bi mi lahko izboljšali in pripomogli, da bi bilo naše okolje lepše. Sklenili smo, da si dobro očistimo igralnico in naš vrtec, očistili smo tudi okolico vrtca in igrišča na katerih se igramo. Igrali smo se z naravnim in odpadnim materialom, ogledali smo si video posnetek o recikliranju in razvrščanju odpadkov,  ob koncu tedna pa smo narisali tudi naš lep planet Zemljo.

Kliknite za ogled galerije slik…

Prebudili smo pomlad s knjižničarko Karmen

 21.04. 2022

Sredo, 20. 4. 2022, smo dopoldne preživeli v knjižnici. Udeležili smo se gibalno-literarne dejavnosti z naslovom PREBUDIMO POMLAD. Otroci so prisluhnili knjižničarki, ki jim je predstavila različne vrste knjig (knjiga iz blaga, kartonka, slikanica, roman, virtualna knjiga in pregibanka). Pogovarjali smo se o tem, kako se s knjigami ravna, kakšno je primerno okolje za branje knjig in o bontonu v knjižnici. Povabila nas je k sodelovanju pri gibalni zgodbi Lov na medveda ter Mravljica Artur. Največ navdušenja je vzbudila virtualna knjiga Jurski svet, kjer dinozavri »oživijo«. Druženje smo zaključili s poslušanjem zgodbe Zaljubljeni zvonček.

Kliknite za ogled galerije slik…

Obisk Avto centra Vovk

 25. 03. 2022

Sončni dnevi nas vabijo ven in tokrat smo se odpravili na obisk v službo g. Vovka, pogledat kje in kaj dela Izakov očka. Sprva smo si ogledali salon v katerem smo videli razstavljene avtomobile, izbirali med najrazličnejšimi barvami in modeli, razmišljali kateri avto je komu všeč in zakaj. Ogledali smo si tudi oldtimerja in razbite avtomobile. Ugotovili smo, da so najbolj varni tisti, ki se ob nesreči zmečkajo. Nato smo si ogledali delavnico in demonstracijo menjave gum, v pralnici pa opazovali kako velike krtače očistijo avtomobile. To nam je bilo izredno zanimivo. Obisk se je zaključil s sladkim presenečenjem v pisarni, Izak Vovk pa je bil izredno vesel in ponosen, da nam je lahko razkazal očetovo službo. Še enkrat hvala za povabilo in topel sprejem, se priporočamo še kdaj.

Kateri avto smo si izbrali na koncu dragi starši, izveste, ko boste videli račun. Smo se dogovorili, da vam ga prijazno pošljejo kar po pošti. Pa nič skrbet’. Izak pa se je s svojimi vezami in poznanstvi uspel dogovoriti tudi za veeelik popust.

Kliknite za ogled galerije slik…

Igramo na cajone

 28. 02. 2022

V mesecu februarju smo veliko ustvarjali z glasbo. Srečali smo se s Cajonom za katerega smo sprva pomislili, da je prav lušten glasbeni stolček. Spoznavali smo različne zvoke, jih ustvarjali, iskali nove načine topotanja, udarjanja in tako so nastajali že prvi ritmični motivi. Preizkusili smo se tudi v vlogi dirigenta, katerega naloga je bila izmišljanje novih ritmičnih motivov. Ostali smo mu spretno sledili in posnemali še tako zahtevne in inovativne ideje.

Ko zaigra 24 Cajonov v en glas, pa se nikar ne ustrašite, da se morda Zemlja trese. Tako se pač igra pri “Dinozavrih”.

Kliknite za ogled galerije slik…

Svetloba in tema

 18. 01. 2022

Obiskali smo naravoslovno in senzorno ustvarjalnico, v katerih smo raziskovali svetlobo in temo. Pa naj vam več o tem povedo otroci kar sami: »Svetloba je:

· Luč

· ko sonce posveti

· dan

· lahko vidimo

· svetloba sveti

· če nimaš svetilk, ti pa sonce posije ali moraš pa ogenj prižgat«

»Tema je:

· tema pa ni luči

· noč

· črna, lahko jo pa tudi z modro narišemo

· nič ne vidiš

· se je ne bojimo

· rabimo jo takrat, ko hočemo it spat«

»Sonce posveti in ko rabiš senco moraš pod drevo ali pa samo nastaviš kaj, da zakriješ malo svetlobe!«

Kliknite za ogled galerije slik…

Veseli december

 03. 01. 2022

Čisto čisto tiho

stopajo copatki.

Gazijo po snegu

trije majhni škratki …

 

… in so res prišli. Pa ne samo škratje! Tudi dobri možje. Parklja smo pa kar pojedli J. Končno smo dočakali najbolj prazničen mesec – veseli december. Ob soju svečk in lučk smo se sladkali z dobrotami, si priredili praznično čajanko ter kosilo, krasili prostore vrtca in novoletne smrečice. Očitno smo bili zelo pridni, saj nas je v vreči pričakalo polno novih igrač s katerimi smo se lahko igrali, prepevali pesmice, rajali, si ogledali dve predstavi in se (tako kot v zgodbi Hrestač) prelevili tudi mi v prave baletnike in baletke.

In tako kot vsaka dobra stvar, je tudi letošnji december prehitro minil.

Kliknite za ogled galerije slik…

Jesenski živ-žav

 1. 12. 2021

Jesen je s seboj prinesla vse svoje lepote in tudi muhavost. Narava je boljša kot najbolje opremljena igralnica, zato smo veliko časa preživeli zunaj.

Naravo smo spoznavali na najrazličnejše načine. Na dolgih sprehodih smo poslušali šumenje listja pod našimi nogami, tipali smo lubje dreves, drevesa smo objemali, nabirali smo pisane liste in različne plodove s katerimi smo kasneje tudi ustvarjali in se igrali, z listki smo požkečkali sebe in tudi prijatelje. V gozdu smo se igrali tudi gozdni bingo in raziskovali kaj vse in kdo se skriva v gozdu.

Kliknite za ogled galerije slik…

Pri gasilcih

 27. 10. 2021

V petek, 15. 10. 2021, smo se odpravili na obisk h gasilcem. Gasilci so nam prijazno razkazali svojo opremo in prevozna sredstva. Z veseljem smo preizkusili, kako je nositi gasilsko čelado ali dvigati težko orodje. Sedli smo tudi v gasilsko vozilo, prižgali lučke in glasno sireno. Najbolj pogumen gasilec se je povzpel na lestev, ki se je dvignila skoraj 30 metrov visoko! Naučili smo se, kako se zavarujemo pred požarom in kako ukrepamo, ko pride do nesreče. Najbolj smo se zabavali, ko smo špricali z vodo in glasno navijali drug za drugega.

Kliknite za ogled galerije slik…

Ponovno med prijatelji

 5. 10. 2021

Prišel je čas, ko so se počitnice zaključile in ko je v vrtcu spet zavladalo veselje, otroški nagajivi smeh in otroški živžav.

V letošnjem šolskem letu smo si nadeli ime “Dinozavri”. Pa naj povemo, da nismo tisti strašni, veliki in glasni dinozavri… Mi smo prijazni, nasmejani in predvsem radovedni dinozavri.

V mesecu septembru smo se posvetili medsebojnemu spoznavanju, spoznavanju igralnice in za nekatere tudi spoznavanju novega vrtca. Obnovili smo naša pravila, igre, pesmi, bibarije, deklamacije in zgodbe. Ob tednu mobilnosti smo obiskali delavnice v mestnem parku in se odpravili tudi na daljši pohod.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost