TAČKE

Vzgojiteljica Marta Rogelj Lipoglavšek

VPO pom. vzgojiteljice Tanja Papež

Spremljevalka Tina Koder

 

 

. . . ko opazujemo otroka prvič sesti na kolo – prvič zares spoznamo, kako otrok potrebuje našo podporo in svobodo hkrati. Ker vemo, da bo v življenju ta občutek dragocen, ga bomo razvijali in negovali tudi v oddelku Tačke.

V naravo hitim, da se nekaj novega naučim - v gozdu merimo in razvrščamo

15. 11. 2023

V oddelku smo najprej osvežili pojem vzorci in zaporedja. Z različnimi igračami smo ustvarili vzorec in ga nato večkrat ponovili, da je nastalo zaporedje. Vzorce smo ustvarjali tudi z gibi svojega telesa ter z lastnimi inštrumenti. Nato smo aktivnost vzorčenja in zaporedij nadaljevali v gozdu. Razdelili smo se v dve skupini in nabirali različen gozdni material. Nabrane gozdne elemente smo najprej opisali, poimenovali in primerjali. Nato so otroci sami predlagali različne vzorce. Sestavljeni vzorec smo naglas poimenovali in ga nato nadaljevali v zaporedju naprej na gozdni poti. Nekateri otroci pa so listna zaporedja ustvarjali z natikanjem na vejice. Med igro v gozdu smo si nabrali tudi malce več jesenskega materiala in ga prenesli seboj v igralnico. Iz različnih vrst listja in storžev smo ustvarili družabno igro »Storžek, ne jezi se« in igro »Špana,« ki je ustvarjena iz eko kartona, lesenih odrezkov in kamnov. Tako kot smo se dogovorili, si bomo izdelane družabne igre posojali tudi med oddelki celotnega B hodnika. Različne vrste listov smo razporedili različnim in ustreznim drevesnim deblom ter krošnjam. Ob tem smo opazili, da se drevesna debla med seboj razlikujejo tudi po obsegu. Drevesna debla smo primerjali z različno dolgimi vrvicami, z našimi objemi, s polaganjem dlani, s preštevanjem listov ali plodov okoli debla. Ugotovitve smo nato dokumentirali tudi na plakatu, ki je ponazarjal naše različne meritve, kako se drevesna debla med seboj razlikujejo.

Tako naravoslovno-matematična zaporedja, kot tudi meritve bomo v naslednjem tednu razširili in nadaljevali med dejavnostmi v naravoslovni ustvarjalnici.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Jesenska pesem nas druži

16. 10. 2023

Na prelep jesenski dan smo se odločili, da si glasbeno dopoldne popestrimo z obiskom prijateljev iz oddelka Vlakci. Tako smo Tačke s prijatelji skupaj osvajali elemente nove pesmi z naslovom Jesenska (avtorica: Anja Štefan). Najprej smo si dobro razgibali mišice, ki smo jih v nadaljevanju potrebovali za petje. V uvodnem delu smo se poigravali tudi z različno visokimi samoglasniki – ki so nam pomagali pri obiranju jesenskih plodov. Nato smo spoznali besedilo pesmi in poskušali osvojiti ustrezen ritem pesmi – s pomočjo inštrumentov iz skupine tolkal in ropotulj. Tako smo bili že dodobra ogreti tudi za osvajanje melodije pesmi. Peto pesem smo popestrili tudi z glasbeno spremljavo klaviature, blok flavte, cajonov in ksilofona. Ob zaključku pa smo dodali še plesne elemente in tako novo pesem popestrili tudi z zabavno otroško koreografijo. Imeli smo se res lepo!

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost