BALONČKI

Vzgojiteljica Tina Kastelic

VPO pom. vzgojiteljice Lucija Strajnar

Spremljevalka gibalno oviranega otroka Nuša Berk

 

Otroci enega sveta

 

Mi smo otroci enega sveta,

gradimo mostove prijateljstva.

Ni treba nam biserov, ne zlata,

želimo si pesmi prijateljstva.

 

Nam dano varujemo,

drugačne spoštujemo,

neznano spoznavamo,

gradimo skupni svet.

 

V novem šolskem letu se veselimo novih izzivov, dogodivščin ter nepozabnih vrtčevskih dni.

 

 

 

Mali spretni prstki

2. 3. 2023

Pri Balončkih smo se odločili, da izdelamo igrače, ki spodbujajo razvoj fine motorike. Ker je bilo to nekaj novega, so otroci z velikim zanimanjem sodelovali pri izdelavi igrač. Naredili smo pajke, ki so imeli na trupu različno število pik. Ko so otroci prešteli pike, so lahko pajkom pripeli noge, oziroma ščipalke. Nekateri otroci so prvič rokovali s ščipalko za perilo, zato je bila igrača še toliko bolj zanimiva. Iz kosmatene žice smo naredili zvezdo. Na zvezdo so otroci vezli/natikali perlice. Ob natikanju perlic na kosmateno žico so se sprostili tudi otroci, ki imajo po navadi težave s koncentracijo in pozornostjo. Pri igri so lahko vztrajali kar dolgo časa. Igrali smo se tudi s pincetami in kapalkami. S pincetami smo po barvi razvrščali puhke, s kapalkami pa smo mešali osnovne barve. Na zabaven način so otroci ugotovili, katera barva nastane, če zmešajo dve osnovni. Za mlajše otroke smo izdelali igračo iz sladolednih paličic. Te so morali po barvi razvrščati v ustrezno zarezo na škatli. Za nekatere je bila to igrača za urjenje prstkov, za druge pa ropotuljica. Konec koncev, oboje je zabavna igra.

Kliknite za ogled galerije slik

Januar pri Balončkih

20. 1. 2023

Mesec januar je bil na začetku zelo sončen in topel, zato smo bili vsak dan zunaj, hodili na sprehode, igrišča in v gozd. Otroci zelo radi ustvarjajo in odločili smo se, da gremo ustvarjati v gozd. S seboj smo odnesli barve, liste in podloge. V gozdu pa smo ugotovili, da smo »pozabili« čopiče. Otroci so se zelo hitro znašli in vsak je naslikal sliko po svoje in s pripomočkom, ki ga je našel v gozdu (vejice, listi…).

V sredini meseca pa smo dočakali tudi sneg. Prepevali smo pesmice o snegu, se o snegu pogovarjali ter se šli seveda igrat na sneg, kjer so vsi zelo uživali in se veselili.

Kliknite za ogled galerije slik

Čarobni december s Palčičem

23. 12. 2022

Mesec december je pri koncu in v vrtcu se je vsak dan nekaj dogajalo. Izdelovali smo različne izdelke in dekoracije. Izdelali smo si svečnike za  na mizo in vsak dan smo jedli ob svečkah. Spoznali smo zgodbo Palčič, si o njem ogledali risanko ter vsak teden odšli h kaminu, kjer smo prebrali pismo kaj nas čaka v tistem tednu. Narisali smo risbice Miklavžu ter oddali pehar. Seveda smo bili pridni, zato smo darilo tudi dobili in ga pojedli. Odšli smo tudi v knjižnico, kjer nam je knjižničarka povedala zgodbo Babica Zima. V Kulturnem domu smo si ogledali predstavo O Črnem mucku, ki je bil čisto bel. Na koncu je prišel tudi Božiček, ki nas je iskal v vrtcu in nam tudi on pustil darilo-nove igrače, s katerimi se zelo radi igramo.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Prišli so bacili

23. 12. 2022

Prišel je jesensko/zimski čas, ko se ohladi in okoli nas začnejo poskakovati različni bacili. Tudi v našo skupino so prišli in zato smo spoznali deklamacijo bacili, katero so se otroci takoj naučili, da bomo z njo odganjali le te. Vsakodnevno smo se spomnili, kako je potrebno pravilno kašljati, kako si spihamo nos v robček ter zakaj in kdaj si umivamo roke. Izdelali smo tudi likovni izdelek, na katerem so bili bacili. Bacile smo izdelali s pihanjem skozi slamico in otrokom je bila ta tehnika zelo zanimiva.

Obeležili pa smo tudi slovenski tradicionalni zajtrk. Na obisk je prišla tudi čebela, ki nam je povedala, da je ona nabrala med ter nam zaželela, da ostanemo zdravi.

Kliknite za ogled galerije slik

Raziskujemo jesen

23. 12. 2022

Otroci so sami opazili, da se narava spreminja in izrazili zanimanje za letni čas jesen.  Tako smo vsakodnevno opazovali naravo na sprehodih, čez okno in se veliko pogovarjali o jeseni. V gozdu so bili zelo raziskovalni in polni zamisli in idej. Nabirali smo različne naravne materiale ter jih prinašali v vrtec. Odšli smo tudi v naravoslovno sobo v dveh skupinah, kjer  so se igrali in ustvarjali z naravnim materialom. Veliko pa smo se igrali s tem materialom tudi v igralnici in zunaj. Sprehod z dežniki smo izvedli za vrtcem, saj je tudi ta značilen za jesen.

Kliknite za ogled galerije slik

Novim dogodivščinam naproti

Vrtec je en velik grad,
kamor gremo se igrat.
Preko igre se učimo
in dan veselo s prijatelji preživimo.

Začelo se je novo šolsko leto, katerega smo komaj čakali in se z veseljem ter brez solzic vrnili v vrtec.  Mesec september je bil uvajalni mesec. V tem mesecu smo se navajali predvsem na nove prostore, nove prijatelje, nove otroke, nove starše, nove vzgojitelje v enoti in prav tako na pravila, ki bodo veljala v novi igralnici. Veliko smo se igrali z različnimi igračami, plesali, peli in  bivali na svežem zraku. Praznovali smo tudi rojstne dneve prijateljev, ki praznujejo v mesecu septembru. Veselimo se novih dogodivščin in znanj.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost