KOKOŠKE

Vzgojiteljica Alenka Šiška

VPO pom. vzgojiteljice Tjaša Tušar

 

POZDRAVNA PESEM

 

KER STAREJŠI SMO IN TUDI ZRASLI SMO MI,

V VEČJI VRTEC MAVRICA SE NAM MUDI.

DA PA BO VSE LEPO IN PRAV,

NAUČIMO SE ŠE NAŠ POZDRAV:

 

DOBRO JUTRO, DOBER DAN,

(razširimo roke)

 

ŽIVIJO, ČAU ZA LEP POZDRAV,

(pomahamo)

 IZ SRCA SI ZAŽELIMO,

(se primemo za srce)

 DAN SI LEPŠI NAREDIMO.

(z rokami zaokrožimo nad glavo)

 TU PRI NAS JE RES LEPO,

(naprej ploskamo)

 SAJ VSI SE RADI SMEJEMO, ZAPOJEMO, ZARAJAMO,

 KDAJ PA TUDI PONAGAJAMO.

(zraven žugamo s prstom)

 

 

Juhuhu, veseli december je tu!

3. 1. 2022

Prižgali smo lučke in zaiskrile so se naše »učke«. Poglejte kako ponosno stojimo zraven naše okrašene smrečice. Poleg lučk smo se razveselili tudi obilice snega. Zapregli smo sani, uff kako je letelo. Hlače so bile mokre, lička premražena, naši nasmeški pa povedo vse. Komaj že čakamo novo pošiljko snega! Mesec smo si popestrili tudi s prazničnim koledarjem, v njem so nas vsak dan pričakale zabavne naloge: plesali smo balet, si ogledali predstavo, izdelovali okraske, telovadili s škratkom itd. Obiskala sta nas tudi dva dobra moža. Miklavž nam je prinesel pečenega parkeljna, mmm kako je bil dober. Kaj mislite kaj na njem smo najprej pojedli? Ja seveda, parkeljnove noge namočene v marmelado! Drugi dobri mož, Božiček, nas je obiskal s svojo snežinko Marinko in nam pod smrečico pustil nove igrače. Kakšen žur! Da pa nismo pozabili na toplejše dni, smo v lončke posejali božično žito, ki nas opominja na to, da za mrzlo zimo pride topla pomlad.

Kliknite za ogled galerije slik

Juhuhu, sneg je tu

30. 11. 2021

»Glej, sneg je zunaj!«

»Smučali se bomo!«

»Ja, pa sankali! Kdaj bomo šli ven, na sneg?«

So hiteli pripovedovati in spraševati otroci, ko sem stopila skozi vrata igralnice.

Res, končno je tudi v naših krajih zadišalo po zimi in čeprav je snega zapadlo le za vzorec, smo ga v skupini Kokoške kar dobro izkoristili. Da se ne bi sneg prej stalil smo se kar takoj po zajtrku odpravili v garderobo, kjer nas je čakalo veliko dela z vsemi oblačili, ki smo jih morali natakniti nase. Seveda nam je s skupnimi močmi uspelo in se hitro podali snežnim radostim naproti. Snežaka nam sicer ni uspelo narediti, smo ga pa kar nekaj premetali z lopatami, ga nabrali v kanglice in opazovali kaj se z njim dogaja, seveda pa tudi brez kepanja ni šlo.

Bilo je kratko ampak sladko in komaj že čakamo, da nam narava podari novo pošiljko snega.

Kliknite za ogled galerije slik

Septembrske dogodivščine

2. 10. 2021

Tukaj je mesec september, ko smo spet veselo zakorakali v novo šolsko leto. Pridružilo se nam je še šest dečkov, ki so se zelo lepo vklopili v dogajanje in življenje v naši skupini. Veliko se nam je dogajalo: hodili smo na sprehode, daljše pohode, udeležili smo se delavnic v mestu v okviru evropskega tedna mobilnosti, se veliko igrali, razgibali v telovadnici, si na kmetiji ogledali kokoši, praznovali rojstni dan…, vse našteto in še kaj pa si lahko ogledate na fotografijah, ki smo jih ob dejavnostih posneli.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Novembrske zanimivosti

24. 11. 2021

Že v mesecu septembru smo se prijavili na projekt društva Sobivanje – Varno v vrtec in šolo, ki smo ga v mesecu novembru zaključili. Namen prijave na projekt je bil otroke ozaveščati o varnosti v prometu, o upoštevanju različnih prometnih pravil, spoznali smo prometno ureditev v okolici vrtca in se spoznali z nekaterimi prometnimi znaki. Izdelali smo tudi plakat na to temo, s katerim smo se predstavili na spletni strani društva Sobivanje.

V okviru obogatitvene dejavnosti »Ringaraja nekoč in danes« smo preko različnih dejavnosti spoznavali ljudsko rajalno gibalno igro »Rdeče češnje«. Tako smo spoznali besedilo pesmi, koreografijo, različne izštevanke za začetek igre, spoznali smo ljudski inštrument – lončeni bas ali gudalo. Le tega smo izdelali tudi sami. Z njim ter še z drugimi malimi ritmičnimi inštrumenti smo izvedli spremljavo pesmi in se spremenili v prave ljudske godce.

Konec meseca smo se vključili še v projekt izobraževalnega centra Eksena in sodelovali v mednarodnem dnevu strpnosti. Namen dneva strpnosti je spodbujanje prijateljstva med otroki, medsebojno spoštovanje, razumevanje, sprejemanje in sodelovanje med njimi. Na temo strpnosti in nestrpnosti smo se zelo veliko pogovarjali in izvajali različne dejavnosti: peli smo pesmi o prijateljstvu, se igrali socialno igro zakaj te imam rad, likovno ustvarjali… Glavno vodilo teme pa je bila knjiga Grdi raček avtorja H.C. Andersena, s pomočjo katere smo se poglabljali v naše odnose do drugih in drugih do nas. Spoznali smo, da je strpnost zelo pomembna  za naše odnose, ki jih imamo drug do drugega in da je pogoj za to, da sodelujemo, se skupaj igramo, ustvarjamo in napredujemo v tem, da se imamo radi in smo prijatelji. V skupini smo tako tkali niti in stkali močno mrežo prijateljstva.

Kliknite za ogled galerije slik

Razigrani oktober

26. 10. 2021

Razigrani oktober smo obeležili s praznovanjem tedna otroka na temo »Razigran uživaj dan!«. In tako smo tudi storili: na nogometnem igrišču nasproti enote Mavrica smo se igrali socialno igro »Pajkova mreža prijateljstva«, ki smo jo pletli z lepo mislijo svojim prijateljem s pomočjo klobčiča volne. Naslednji dan je naša igralnica postala razigrana igralnica. Pohištvo je oživelo, dobilo je oči, nos, usta, lase, ki so jih izdelali otroci iz odpadnega papirja (narisali so, pobarvali, izrezali in prilepili) in tako smo dobili novo prijateljico omaro, ki smo jo poimenovali Jolanda. Otroci so spoznali novo igro, ki so se jo igrali že naše babice in dedki, igro »Gnilo jajce«. Igro smo morali ponoviti večkrat, da so otroci usvojili vsa pravila in jih tudi upoštevali. Imeli smo tudi prave Olimpijske igre brez telovadnih pripomočkov, štafetne igre s storži in koruzo. Za zaključek tedna smo si iz dveh miz naredili oder za nastopanje v igri »Pokaži kaj znaš«: peli smo, plesali, delali akrobacije, žvižgali in še kaj.

Imeli smo tudi »koruzni teden« v okviru obogatitvene dejavnosti »Ringaraja nekoč in danes« ter z otroki spoznali ljudski običaj – ličkanje. Ugotovili smo, da delo lahko tudi povezuje, spodbuja solidarnost, strpnost in sodelovanje. Tako smo se v krogu povezali tudi mi: ob ljudski pesmi so naše pridne roke hitele ličkati koruzne storže, ki smo jih potem še zružili. Koruzna zrna smo uporabili za igro, koruzne liste pa za ustvarjanje različnih izdelkov, ki smo jih razstavili na hodniku enote. Zahvala gre tudi staršem, ker so nam prinesli koruzo in nam s tem omogočili izvedbo dejavnosti.

Odzvali pa smo se tudi povabilu Prostovoljnega gasilskega društva Trebnje ob mesecu požarne varnosti  in jih obiskali. To je bilo veselje, ko so se otroci lahko sami preizkusili v brizganju vode, ko so lahko sedli v gasilski kamion ter si ogledali dvigalo, kako visoko v zrak se vzpne. Z njimi bi lahko preživeli cel dan, vendar smo se z lepimi vtisi odpravili nazaj v vrtec in z mislijo, da mogoče nekoč tudi sami postanemo gasilci.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost