CICIBANČKI

Vzgojiteljica Bojana Prpar

VPO pom. vzgojiteljice Andreja Strajnar

 

Cicibančki so radovedni, veseli in pogumni otroci. V novem šolskem letu bomo skupaj odkrivali zanimivosti, se učili drug od drugega in se pripravljali na šolo. Ostali bomo prijatelji.

 

Prijatelji

Prijatelje imam rad, ker:

– so zabavni;

– mi pomagajo zapeti zadrgo, obrniti rokav;

– se skupaj igramo z avtomobilčki, žogo, frizerja;

– se včasih tudi skregamo.

Če me  je strah pokličem prijatelje,

da preženejo duhce, ki me strašijo.

Skupaj:

  • raziskujemo v gozdu,
  • nabiramo šopek,
  • se učimo angleščino,
  • prej poberemo smeti,
  • se pogovarjamo,
  • se smejemo.

Razveselijo me:

– ko me  objamejo,

– ko me pohvalijo,

– ko mi rečejo, da sem lep/a,

– ko nekaj smešnega naredijo,

– ko mi voščijo za rojstni dan,

– ko mi poiščejo listek od drevesa,

– ko mi rečejo vesel nasmejan dan. 😊

AVTORJI:

Otroci in vzgojiteljici

Igre v gozdu

9. 4. 2024

V  gozd smo se odpravili z namenom, da spoznamo drevo – najvišjo  rastlino ter naloge listov, debla in  korenin. O vsem tem smo se pogovarjali že prej  in ugotovili, da je predznanje otrok  o  značilnostih drevesa in njegovih delov zelo bogato. Dejali so, da drevesa čistijo zrak, ki ga mi dihamo. Na vprašanje zakaj drevo jeseni odvrže liste, so odgovorili, da zato, ker je mrzlo in drevo ne raste. Naučili so se,  da so listi prava tovarna za pridelavo hrane.

Med brskanjem po listju so našli čisto majhna drevesa, ki so imela vse kar ima veliko drevo. Na vejicah so že začeli odganjati prvi listki.

Na koncu so se otroci postavili v pare za sprehod med krošnjami. Vsak par je dobil ogledalce, ki ga je uporabljal eden v paru. Drugi je prvega spremljal tako, da mu je nudil varnost. Tako je med sprehodom lahko opazoval krošnje dreves in užival v poslušanju ptičjega petja.

Naslednjič so otroci v gozd prinesi fotoaparate, ki so jih sami izdelali. Veselo so se sprehodili naokrog in fotografirali. Svojo najlepšo in najboljšo fotografijo so potem po spominu narisali s flomastri. Med prosto igro so potem nastali različni kotički, ki so jih pripravili s prinašanjem suhih debel različnih dolžin in debelin.

Preko dejavnosti so otroci pridobili nove izkušnje v naravi, saj je ta neprecenljiva učilnica, polna priložnosti za rast in razvoj.

Kliknite za ogled galerije slik

Priprave za šolo

12. 3. 2024

V februarju smo s skupnimi močmi pregnali zimo. Pri zobozdravniku so otroci dobili veliko nasvetov in pozitivno spodbudo, za obisk zobozdravnika brez strahu. V naravoslovni sobi so spoznavali simbole pisnega jezika. Med igro v kotičkih se že razvijajo prava prijateljstva. S pomočjo kock in različnih konstruktorjev nastajajo prave umetnine. Pri socialnih igrah in vsakodnevnih dejavnostih se pridno učimo socialnih veščin pred vstopom v šolo. Pomembno je, da otrok zna počakati, da pride na vrsto. Se zna opravičiti ter reči hvala. Zna postavljati meje in spoštovati meje drugih. Zna izraziti svojo žalost in jezo na primeren način. Rešuje manjše spore z vrstniki brez posredovanja odraslih. Za poznavanje črk in številk je namreč še vedno čas.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Red je vedno pas pripet!

18. 2. 2024

Pri Cicibančkih smo v mesecu januarju  veliko časa namenili gibanju v telovadnici in na prostem. Za boljše počutje smo vsak dan  po zajtrku pripravili gibalno minutko, kjer so otroci aktivno sodelovali z idejami. Preizkušali so svoje gibalne sposobnosti in spretnosti, ter uživali na snegu. Sodelovali smo v projektu Pasavček, kjer smo se vsi skupaj veliko novega naučili. Otroci so se seznanjali z varnim vedenjem v prometu kot pešci. Opazovali smo prometne znake, oznake na cesti in se pogovarjali kaj pomenijo. Spodbujali smo jih , da so iskreno povedali, če so sedeli v varnostnem sedežu in bili pripeti med vožnjo v vrtec. Na kartončku so beležili, če so upoštevali dogovor.

Kliknite za ogled galerije slik

Praznični december

4. 1. 2024

Zima nam ni namenila snega, zato smo imeli še več časa za ustvarjanje in zabavo.  Za starejše v domu smo izdelali praznične možičke, za  starše voščilnice, upokojenkam pa smo popestrili dopoldne z nastopom. Otroci so z veseljem sodelovali pri okraševanju zunanje smrečice ob kateri smo kasneje skupaj rajali in prepevali. Miklavžu in Božičku smo napisali pismo ter okrasili smrečico v parku. Dobri možje in čarovnik Jole Cole so poskrbeli za prijetna presenečenja.  Pripravili smo zabavo s čajanko in medsebojno obdarovanje  ter se družili s prijatelji iz hodnika B.

Kliknite za ogled galerije slik…

Ustvarjalni dan

29. 11. 2023

V mesecu novembru smo v skupini Cicibančki izvedli prvi dan v vrtcu  brez igrač. Po zajtrku smo se razdelili v dve skupini. Prva je v naravoslovni ustvarjalnici merila tekočino. Otroci so napovedali koliko kozarčkov vode bodo potrebovali, da bodo napolnili plastenko do vrha. Domneve so preizkusili in primerjali dobljene rezultate s tistimi, ki so jih napovedali. Druga skupina je pilila robove pleksi stekla, ki ga bomo kot podlago potrebovali za slikanje na prostem.

Po malici smo vsi skupaj odšli na igrišče. Otroci so s pomočjo grabelj in samokolnic pospravljali odpadlo listje iz igrišča na kup, ki so ga potem hišniki odpeljali. Po kosilu so poslušali zgodbico z eko vsebino z naslovom Zeleni prijatelji. Nihče ni izrazil želje po igračah.

Kliknite za ogled galerije slik…

Čarobne barve v oktobru

27. 10. 2023

V skupini Cicibančki smo pridno izkoristili tople jesenske dni za igro v naravi. Skozi različne dejavnosti so otroci doživljali matematiko kot prijetno izkušnjo. Ličkali in ružili so koruzo. Zrnje smo uporabili za presipanje in merjenje z žlicami in lončki. Nabrali so drevesne listke, jih uredili in prešteli. Urili so veščine prištevanja in odštevanja.  Obiskali smo gasilce, kjer so otroci spoznali njihovo delo in opremo ter demonstrirali gašenje požara.  Odpravili smo se na daljši pohod in spoznali  kužka pri Bojani. V Kulturnem centru Janeza Trdine smo si ogledali predstavo Car živali.

Kliknite za ogled galerije slik

V vrtcu se imamo lepo

3. 10. 2023

V mesecu septembru so se otroci zopet družili s prijatelji. Pripovedovali so zakaj jim je v vrtcu lepo. Načrtovali smo dejavnosti za novo šolsko leto, tekli kros.  Veliko časa smo preživeli v gozdu, spoznavali  poljske pridelke, ličkali in ružili koruzo.  Poslušali smo zgodbe iz knjige 7 navad srečnih otrok. Otroci so narisali svojega najljubšega junaka iz knjige. V programu Kolesarčki so se otroci seznanili kako se vesti v prometnem okolju, da bodo postali bolj previdni in vestni udeleženci v prometu. Pogovarjali smo se o majavih zobkih in naredili poskus Ali zobje rastejo s tabo. Praznovali smo  rojstne dni.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost