METULJI

Vzgojiteljica Mojca Mihelič

VPO pom. vzgojiteljice Branka Krmc

Spremljevalki gibalno oviranih otrok Damjana Pazlar in Renata Metelko

Kdo na celem širnem polju

ima najlepša krila?

Tanjša so kot cvetni listič,

nežnejša kot svila.

Metulj

Bravo mladi športniki!

Novo leto je naokrog in tudi letos smo v oddelku izvajali športni program Mladi športnik. Da je bilo vse skupaj še bolj zabavno, so se nam letos na različnih poligonih pridružili tudi otroci iz skupine Miške. Tako so lahko tudi oni spoznali kaj počnemo, hkrati pa smo trenutke izkoristili za skupno druženje. Za zaključek smo se vsi skupaj zbrali na razgibanem poligonu, kjer smo drug drugemu pokazali kaj zmoremo. Med seboj smo si pomagali in se počakali, da smo lahko vsi uspešno zaključili vse naloge. In ker se za takšen uspeh zasluži nagrada, smo vsi prejeli medalje, ki smo se jih zelo razveselili. Miške so medalje podelili nam, mi pa smo jih podelili njim. Bravo mladi športniki!

Več utrinkov si lahko ogledate v foto galeriji.

Navihani radovedneži raziskujejo zrak

14. 5. 2024

Med jutranjim razgibavanjem smo Metulji ponazorili “napihovanje” in “spuščanje” balona. Držali smo se v krogu za roke in naredili čisto majhen krog in pihali, da smo naredili ogromen krog. Poskusili smo napihniti tudi čisto pravi balon, ga zavezali in ga s pihanjem premikali po igralnici. Naloga je bila za nas kar zahtevna, vendar smo dolgo poizkušali. S pomočjo slamice smo s pihanjem premikali kosme vate. Tekmovali smo v pihanju volne in koščkov papirja. Otroci so najbolj uživali v pihanju sveče, pri čemer so bili zelo uspešni. Zelo všeč jim je bilo tudi pihanje milnih mehurčkov, saj so jih lahko potem “pokali”. Naredili smo tudi poskus z vročim in mrzlim zrakom: v steklenici smo nalili mrzlo in vročo vodo in nanjo nataknili balon. Čakali smo, kaj se bo zgodilo. Poskus nam ni najbolje uspel, saj se balon na vroči steklenici ni napihnil. Kljub vsemu so otroci z zanimanjem gledali, kaj se bo zgodilo. Za zaključek raziskovanja zraka, smo izdelali vsak svojo vetrnico in jo s pihanjem poskusili zavrteti. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v foto galeriji

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Dogodivščine v gozdu

3. 4. 2024

Suhe in tople dneve smo Metulji izkoristili za dogodivščine v gozdu. Tekli in tekli smo po različnih poteh, premagovali različne ovire na poti in se neizmerno zabavali. Ker smo v gozdu želeli izkoristiti čim več časa, smo si s seboj vzeli tudi malico. Malico smo hitro pojedli, saj smo že komaj čakali, da bomo lahko spet hiteli po različnih gozdnih poteh. Vmes smo si pogledali tudi različne spomladanske cvetlice, ki so rasle v gozdu. Komaj že čakamo, da zopet odidemo novim dogodivščinam naproti.

Nekaj utrinkov našega pohajkovanja si lahko ogledate v foto galeriji.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Navihani radovedneži spoznavali agregatna stanja

3. 4. 2024

Da bi spoznali agregatna stanja, smo navihani radovedneži izvedli nekaj poskusov.

Napihnili smo balon. Ob spuščanju zraka iz balona smo opazovali njegovo moč, saj je lahko premikal avtomobilčke.

Na mizi nas je pričakal velik kup ledu. Tipali smo ga, se z njim igrali in opazovali, kako hitro se topi. Da se ne bi prehitro stopil, smo ga zbrali v lončke.

Led smo obarvali in opazovali spreminjanje trdega agregatnega stanja – ledu – v tekoče agregatno stanje – tekočino, ki je bila obarvana.

V grelniku smo segreli vodo do vrelišča in opazovali paro – plinasto agregatno stanje.

Vročo vodo smo zlili v lončke z obarvanim ledom in opazovali topljenje.

Obarvani stopljeni led – tekočino v modri, zeleni, rdeči, oranžni in rumeni barvi smo na koncu zlili skupaj v en lonček. Kaj menite, kakšna barva je nastala?

 

Kliknite za ogled galerije slik

Pust pri Metuljih

14. 2. 2024

Tralala, hopsasa, pustne smo šeme,

tralala, hopsasa, nič nismo lene.

Tralala, hopsasa, mi se vrtimo,

tralala, hopsasa, in veselimo.

V oddelku smo si na pustni torek nadeli različne kostume. Postali smo različni metulji, princeska in čarovnik. Pridružili smo se skupinam Miške in Račke ter skupaj zaplesali in zarajali ob glasbi. Po druženju smo se skupaj odpravili po mestu, kjer smo srečali ogromno pustnih mask iz vrtca in šole. Pri kosilu pa smo se posladkali še s sladkim krofom.

Utrinke si lahko ogledate v foto galeriji.

Kliknite za ogled galerije slik

Sankaški dan

14. 2. 2024

Metulji smo sneg izkoristili za sankanje. Odpravili smo se kar na večji hrib pred vrtcem. Bilo je še ravno dovolj snega, da smo se lahko po njem spustili s sankami. Pri tem smo zelo uživali in se smejali. Sprva smo se spustili skupaj z vzgojiteljicami, kasneje pa smo se opogumili in šli kar sami. Sani smo prinesli do vrha in se z navdušenjem spustili nazaj v dolino.

Komaj že čakamo, da bo spet zapadel sneg in se bomo lahko zopet odpravili na dogodivščine po snegu.

Nekaj utrinkov iz našega dne pa si lahko ogledate v foto galeriji.

Kliknite za ogled galerije slik

Navihani radovedneži spoznavajo in raziskujejo svetlobo

4. 2. 2024

Novoletne lučke so nas v decembru tako navdušile, da smo se v januarju poglobili v svet svetlobe in senc.

V senzorični ustvarjalnici smo si ob glasbeni spremljavi ogledali posebno igro luči različnih barv in oblik. Tam smo tudi ugotovili, da kjer sta luč in svetloba, tam je tudi senca. In senco s svojim telesom in deli telesa lahko ustvarjamo tudi mi. Z rokami in prsti lahko prikažemo obliko živali. Tako smo poskusili pokazati zajca, psa, polža, pajka, metulja in še kaj.

Preizkusili smo se v igranju na talno glasbilo. Navdušeni smo bili nad ploščami, ki so ob našem pritisku zasvetile v posebnih barvah in se oglasile. Prav posebne pesmi smo zaigrali medtem, ko smo plesali po ploščah.

Uživali smo v ogledu glasbeno-senčne lutkovne predstave Babica zima.

V naravoslovni igralnici smo na svetlobni mizi opazovali in sestavljali različne oblike in prosojnost ploščic in magnetnih kock.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Prvi sneg

29. 1. 2024

Zapadle so prve snežinke in pobelile naš vrtec. Komaj smo že čakali, da se bomo odpravili ven in se zakopali v sneg. Oblekli smo se v zimske kombinezone in se odpravili na teraso. Sneg smo morali obvezno najprej dati v usta, da smo videli kakšnega okusa je. Poskušali smo narediti snežaka, vendar nam to ni najbolj uspelo. So nam pa zato uspele kepe, ki smo jih z veseljem metali v zrak. Za zaključek smo se odšli sankati, kjer smo neizmerno uživali. Vmes smo se spustili tudi po toboganu.

Utrinke si lahko pogledate v foto galeriji.

 

 

Kliknite za ogled galerije slik

Veseli december pri Metuljih

29. 1. 2024

Oj smrečica, oj smrečica, ponosna in zelena…

Tudi mi smo se v veselem decembru sprva lotili okraševanja smrečice, za katero smo izdelali okraske. Skupaj s starši iz skupine Mucki, smo v popoldanskem času izdelali dekoracijo za naš hodnik. Prav tako smo si s skupino Miške ogledali gledališko predstavo Neke zimske noči. Obiskali smo Enoto Mojca, kjer smo se posladkali s palačinkami.

V zadnjem tednu nas je pod smrečico na hodniku čakala velik vreča Božičkovih daril. Vrečo smo odvlekli v igralnico in začeli z zanimanjem raziskovati igrače, ki smo jih dobili. Zelo smo se razveselili projektorja z lučkami.

Utrinke prazničnega decembra si lahko ogledate v foto galeriji.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Navihani radovedneži raziskujejo elektriko

8. 11. 2023

Metulji smo elektriko sprva raziskovali v naravoslovni ustvarjalnici, kjer smo z žico povezali baterijo in žarnico ter ugotovili, da žarnica ob tem zasveti. Kasneje smo z žicami povezali ventilator in zvočni signal in spoznavali kaj se bo zgodilo. Pri tem smo bili zelo vztrajni, da smo res vse natančno povezali. Dodali smo tudi stikalo in ugotavljali, kaj se zgodi, ko ga vklopimo in izklopimo. V senzorični ustvarjalnici smo ležali na optičnih vlaknih in opazovali, kako skozi vlakna potujejo različne barve. Prižigali in ugašali smo svetlobne žogice in tako spoznavali različna stikala. V igralnici smo se dotikali plazma krogle in opazovali kako se energijski žarki dotikajo naših prstov. Na koncu tedna smo naredili nekaj poskusov s statično elektriko. Balon smo podrgnili ob oblačila in ga približali našim lasem. Plastično folijo smo podrgnili ob oblačila in jo približali koščkom aluminijeve folije in papirja. Opazovali smo kako koščki skačejo proti plastični foliji. Za zaključek smo s pomočjo statične elektrike naredili izdelek. Karton smo pomazali z lepilom in s pomočjo naelektrenega balona prijemali koščke aluminijeve folije, ki so popadali na lepljiv karton. Svoje dogodivščine z elektriko smo na hodniku predstavili z razstavo.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Obisk medicinske sestre

8. 11. 2023

V oktobru nas je obiskala medicinska sestra z namenom zmanjševanja strahu pred zdravstvenimi pregledi. Na začetku smo si s sestro skupaj ogledali slikanico, ki je govorila o obisku zdravnika. Nato je sledil naš najljubši del, raziskovanje različnih medicinskih pripomočkov. Ker nas je bilo na začetku še malo strah, smo medicinske pripomočke najprej preizkusili na Nodiju, kasneje pa smo se opogumili in jih preizkusili še na sebi in drugih otrocih ter na vzgojiteljicah. Dajali smo si injekcije, izmerili srčni pritisk, poslušali bitje srca, preverili smo naša ušesa in še marsikaj. Nekaj utrinkov s srečanja si lahko ogledate v galeriji.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Teden mobilnosti pri Metuljih

16. 10. 2023

V tednu mobilnosti smo se pri Metuljih osredotočili na spoznavanje različnih vozil in pravil v prometu. V ta namen smo spoznavali različna vozila in različne možnosti potovanja z vozili. Odpravili smo se na železniško postajo, kjer smo počakali vlak in si ogledali staro lokomotivo. Na sprehodih smo si ogledali prometna znak za prehod za pešce ter znak za stop in se učili kako prečkamo prehod za pešce. Kasneje smo v vrtcu izdelali maketo, kjer smo nalepili prehode za pešce in prometna znaka, ki smo si ju spoznavali. Ob svetovnem dnevu brez avtomobila, smo se skupaj s skupinami Miške, Barvice in Dinozavri odpravili na pohod do Jurčkovega gozda, kjer smo se tudi skupaj poigrali. Nekaj utrinkov naših dejavnosti, si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Postali smo Metulji

16. 10. 2023

V letošnjem šolskem letu smo se iz Žabic spremenili v Metulje in pridružila sta se nam Nik in Loti, ki se je vrnila po daljši odsotnosti. September smo namenili temu, da se otroci med seboj spoznajo in navadijo drug na drugega. Ker smo postali metulji, smo si ogledovali različne slike metuljev in prepevali pesmice Metuljček Cekinček in Gosenica je lezla. Ogledali smo si tudi predstavo Trije metulji, pri kateri so se nam pridružili tudi otroci iz skupin Miške in cofki. Izkoristili smo tudi lepo vreme in se velikokrat odpravili na sprehod v naravo, kjer smo opazovali travnike, če bi kje zagledali kakšnega metulja. Kar nekaj lepih trenutkov smo doživeli tudi v Jurčkovem gozdu. 27. 9. smo sodelovali na množičnem teku otrok, za kar smo si oblekli naše majčke, ki smo jih dobili pri Mladem športniku.

Zelo se že veselimo, kakšne dogodivščine bomo pričarali v prihodnje.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost