NAVIHANČKI

Vzgojiteljica Marta Rogelj Lipoglavšek

VPO pom. vzgojiteljice Sara Žibert

Spremljevalka gibalno oviranega otroka Tina Koder

 

Vsak otrok je kot navihan metulj!

Želimo ti, da so tvoja krila mogočna, svobodna in enkratna.

Skupaj bomo radovedno raziskovali svet okoli sebe,

iskali bisere in čudeže sveta.

Ob tem bomo rasli in zrastli v svojevrstne žarke,

ki bodo vsak dan sijali in lepšali dan v vrtcu vsem nam!

Sneg na toplem

14.2.2023

Otroci so med igro na snegu pokazali zanimanje za vprašanje, kaj se zgodi s snegom na soncu oziroma ob prisotnosti toplote. Tako smo sneg prinesli tudi v igralnico ter uporabili različne rekvizite. Najprej smo na ogrevana tla položili prtiček in nanj sneg, nato smo sneg stalili z uporabo sušilnika za lase ter mešanjem snega v loncu na topli indukcijski plošči. Med dejavnostmi so imeli otroci možnost aktivnega sodelovanja, napovedovanja, razmišljanja in preverjanja pravilnih naravoslovnih ugotovitev. Za konec pa smo odšli na zasneženi travnik, kjer smo s temperami in čopiči slikali poljubne motive. Interes otrok je zgovorno pokazal, da je bil dan zabaven in poučen.

“Klikni tukaj za ogled galerije”

Čarobni december pri navihančkih

6.1.2023

Mesec december je bil pri nas res nekaj posebnega. Pričarali smo si pravo Palčkovo deželo. Praznični palčki so nas večkrat obiskali in nas popeljali v program veselega decembra. Pomagali smo okrasiti našo enoto, hodnik in igralnico, zato smo se velikokrat prelevili v prave umetnike. Sodelovali smo tudi z lokalnim okoljem, saj so otroci pripravili voščilnice in okraske za Rdeči Križ in DSO Trebnje. Pri ustvarjanju smo veliko uporabljali odpadni ter naravni material.  Da so bili dnevi še lepši in polni decembrskega vzdušja, smo ob prazničnih melodijah večkrat zarajali. Ob igranju na male ritmične instrumente smo prepevali znane in nove pesmi. Dobili smo tudi Miklavžev pehar poln dobrot tega dobrega moža ter seveda Miklavževo šibo. Na mrzel decembrski dan smo imeli pravo čajanko ob lepo okrašeni mizi. Večkrat smo se družili tudi z otroki iz oddelkov hodnika A. Tako smo skupaj v telovadnici pripravili gibalni poligon, ki so ga otroci premagovali s pomočjo palčkov. V igralnici pa nas je čakala ”pajkova” mreža, ki smo jo pogumno preplezali. Strokovne delavke smo za otroke pripravile predstavo z naslovom Kako so živali prihajale k Babici Zimi. Pod smrečico nas je čakalo res lepo presenečenje, Božičkovo presenečenje! Otroci so pomagali odnesti vrečo v igralnico, kjer smo pogledali kaj je notri. Bile so res čudovite igrače in otroci so bili navdušeni nad njimi. Pokazali smo tudi, kako se z novimi igračami igra, nato pa uživali v igranju. V parku, smo našli našo smrečico, ter jo okrasili in si ogledali še ostale. Sledila je še predstava Pike Nogavičke. Skupaj še z ostalimi oddelki smo si pripravili pravo mini silvestrovanje s peko vafljev in palačink ter plesom.

“Klikni tukaj za ogled galerije”

Babica Zima

9.12.2022

Z Navihančki smo se odpravili v lokalno knjižnico Pavle Golie. Tam nas je pričakala prijazna knjižničarka Mojca. Najprej smo se preko zgodbe dobro razgibali in pripravili na prihod Babice Zime. Preko pripovedovanja omenjene zgodbe so otroci aktivno sodelovali z dodajanjem tekstilnih elementov. Junake v pravljici so oblekli s pomočjo knjižničarke in gledališča kamišibaj. Predstava je v nas še dodatno spodbudila zimski pravljični duh in nestrpno pričakovanje snega ter skrb za živali in za naša topla oblačila.

“Klikni tukaj za ogled galerije”

Raziskovalna igra v gozdu

9.9.2022

Na topel jesenski dan smo se Navihančki odpravili v gozd. Sabo smo vzeli naravoslovno-raziskovalno škatlo, ki nas je vodila po gozdnem raziskovanju. S povečevalnimi stekli smo iskali talne gozdne živali in rastline. Nekatere smo nato tudi opazovali, opisovali in primerjali v opazovalnih posodicah. Vmes pa nas je ves čas sveža gozdna klima sproščala in hkrati spodbujala. Nato smo s pomočjo listnih tabel nabirali in razvrščali različne liste, kjer smo si otroci in odrasli medsebojno pomagali. Ugotovili smo tudi, da je z drevesnimi palčkami možno ustvariti drugačne risbe ali pa celo palčkove hišice. Ob tipanju, vonjanju in objemanju drevesnih debel se nam je pričaral prav poseben in sproščen nasmeh na obrazu. Gozd nam ponuja res veliko različnih možnosti učenja in igre, zato se bomo zagotovo še velikokrat podali na takšno raziskovalno pot.

9.9.2022

Dostopnost