ČEBELICE

Vzgojiteljica Marta Rogelj Lipoglavšek

VPO pom. vzgojiteljice Tea Strniša

Spremljevalka gibalno oviranega otroka Tina Koder

 

Dobra beseda je kot med:

sladka za dušo, zdravilna za telo.

                                 (Ljudski pregovor)

 

V skupini »Čebelice« se bova vzgojiteljici trudili,

da našim malčkom namenimo čim več lepih besed,

toplih objemov in prijetnega vzdušja,

kajti »ni dovolj, da imamo otroke radi,

oni morajo ljubezen čutiti.«

                                (Don Bosko)

Narava in jaz

10. 5. 2022

V programu eko projekta raziskujemo rast rastlin. Najprej smo jih opazovali v naravi s pomočjo raziskovalnih pripomočkov in travniške naravoslovne škatle. Prvič smo se rokovali z opazovalnimi posodicami in povečevalnimi stekli, pincetami ter njihovo uporabo – vsakič nam gre malo bolje. Med dramsko igro naših vzgojiteljic smo se seznanili s poimenovanjem, vonjem, tipanjem in z barvami nekaterih cvetlic. Za izvedbo eko dneva smo okrasili cvetlične lonce in presadili sadike, nato pa za domov posejali še malce drobnih belih cvetlic. V naravi se radi igramo tudi različne igre, se sprehajamo, prepevamo pesmi in bibarije o živalskih junakih in letnih časih.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Čebelice lahkih nog nokrog

3. 3. 2022

Z novim koledarskim letom smo vsi majhni iz oddelka postali še malce večji in pogumnejši, saj smo sedaj vsi hodeči. Zato se je naše raziskovanje in spoznavanje sveta skozi igro preselilo tudi v druge prostore vrtca ter druge bližnje zunanje površine. Tako smo spoznali senzorično ustvarjalnico, kjer smo se igrali s svetlobnimi rekviziti, se masirali z ježkastimi žogami, hodili po čutni poti, opazovali in lovili vodne mehurčke ter sprostitev sklenili s krogom prijateljstva, ko smo preko naših dlani izkusili igro Brain Gym. Ravno tako smo sedaj večkrat obiskali telovadnico, kjer res vsi uživamo in se razgibavamo preko uporabe različnih športnih rekvizitov. Med bivanjem na prostem nam je uspelo osvojiti pot do igrišča na daljnem drugem koncu vrtca, pri C hodniku. Tam tudi treniramo hojo ob bibi in držanje le-te, saj se ob koncu pomladi želimo peš podati do Vrtnega centra Trebnje, kjer bomo nabrali vse potrebno za izvajanje našega Eko vrtnarskega projekta. Še nam bo zabavno in zanimivo.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Slikamo z naravnimi barvili

9. 2. 2022

Peteršilj, čaj, kurkuma, kava … Vse to in še več lahko uporabimo, da si pričaramo pravo malo umetniško prizorišče. To smo naredili tudi mi. Iz začimb, rastlin in čaja smo pridobili barvila, dodali nekaj vode in prinesli čopiče. Mizo smo oblepili z belimi risalnimi listi in tako pričeli z našo likovno dogodivščino. Male roke so poprijele za čopiče, ki so vztrajno drseli po beli podlagi in za seboj puščali najrazličnejše barvne poti. Ob stiku dveh barv je nastal novi odtenek, ki je še dodatno popestril naše umetniško delo. Veselimo se novega raziskovanja in likovnega ustvarjanja.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Veseli december pri Čebelicah

18. 1. 2022

December je v nas prebudil veseli, praznični duh, in nas popeljal v čarobni svet pravljice o Hrastaču, katera nas je spremljala skozi celotni mesec. Ob slikovnih aplikatih smo spoznavali knjižne junake, poslušali klasično glasbo in se ob njej plesno-gibalno izražali. Skozi »Hrastačeve gibalne dogodivščine« smo razvijali osnovne gibalne spretnosti in uspešno, nekateri prvič, naredili samostojne korake. Za pravo vzdušje in dobro voljo smo si ob spremljavi glasbila ukulele prepevali zimske otroške pesmi in glasbeno ustvarjali z malimi ritmičnimi instrumenti. Da smo praznični mesec zaključili na poseben način, smo pripravili čajanko. Pili smo iz svojih posebnih skodelic, si izdelali pogrinjek in imeli pravo praznično kosilo.

Veseli, razigrani in polni pričakovanj, zremo v prvi mesec novega leta in se veselimo novih znanj.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Dogodivščine »Čebelic« v mesecu novembru

9. 12. 2021

V mesecu novembru so se v skupino »Čebelice« uvajali novi otroci. Otroci so se med seboj spoznali in skupaj raziskovali igralnico. Vzgojiteljici sva poskrbeli za dobro vzdušje v igralnici. Otroci so urili svoja čutila na čutni tabli, katero je izdelala vzgojiteljica. Igrali so se tudi z nestrukturiranim materialom (časopisni papir). Navdušeni so bili nad časopisnim papirjem, katerega so mečkali, trgali, prenašali… Otroci so se igrali tudi z zemljo. Nato pa smo skupaj posejali semena buč. Otroci so skupaj z vzgojiteljicama opazovali rast buč. V mesecu novembru so otroci tudi ustvarjali s prstnimi barvami. S prsti so spoznavali prstne barve. Nato pa so barvo s prsti prenesli na risalni papir, na katerem je bila narisana buča.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Uvajanje »Čebelic« v septembru

7. 10. 2021

V mesecu septembru se je v oddelku uvajalo sedem otrok. Prvih pet dni so igralnico spoznavali skupaj s starši, nato pa so jo raziskovali še z vzgojiteljicama. Ob tem smo spoznali kuhinjski kotiček, bralni, kotiček z konstruktorji, lesene vstavljanke,… Najbolj od vseh igrač pa so jim všeč žoge in slikanice z živalmi. Otrokom sva večkrat ponudili tunel in blazine, preko katerih so veselo »kobacali«. Ko jim je bilo najtežje sva vzgojiteljici prepevali različne otroške pesmi, otroci pa so naju večkrat z veseljem spremljali na male ritmične instrumente. V tem mesecu pa smo se seznanili tudi z likovnim kotičkom – ustvarjali smo z čopičem, barvico, odtisnili pa smo tudi svoje dlani.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

 

Dostopnost