ŠKRATKI

Vzgojiteljica Agata Černe

VPO pom. vzgojiteljice Ana Oberstar 

ŠKRATKI SMO 

(Marta Zore) 

 

TI DIRI, DIRI, DIM DIRIM, 

MI ŠKRATKI MALI SMO. 

 

RDEČA KAPA, VELIK NOS, 

PRIDNE ROKE VSEMU KOS. 

 

JE EDEN SUH, DRUGI DEBELUH, 

VSI PA MANJŠI SMO OD MUH. 

 

HARMONIKO IGRAMO IN NA BAS, 

POJEMO TIHO IN NA VES GLAS. 

 

 

Z Lovrencem v likovni svet domišljije

28.6.2022

Obogatitveno dejavnost enote Lovrenc smo popestrili z likovnim ustvarjanjem skozi celo šolsko leto in ob zaključku združili še del projektov, ki smo jih izvajali v enoti. Zadnja delavnica, ki je bila namenjena gibanju, igri, eko postavitvi zelenjavnega vrta smo izvedli z uporabno vrednostjo avtomobilskih pnevmatik.

Naša skupna želja je bila, da otrokom ponudimo nekaj zanimivega in pripomoremo k temu, da z malo domišljije lahko ustvarimo čutno, zdravo in prijetno okolje.

V delavnico smo vključili tudi starše otrok saj smo jih poprosili, če nam lahko prinesejo kakšno pnevmatiko. Povabilu so se odzvali in zbrali smo različne vrste in velikosti pnevmatik. Sledilo je temeljito čiščenje saj se v nasprotnem primeru barva ne prime na gumo. Otroci so vsako dopoldne ob tem uživali prenašali so vodo, gobice in krtačke so jim bile še posebej zelo zanimive.

Sledilo je barvanje in postavljanje eko vrtička. Za popestritev smo si zamislili tudi žabo, ki ponazarja del tega okolja saj smo v bližini reke Temenice.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Začutimo glasbo in ples

19.4.2022

V veselem decembru smo v oddelku Škratov preko zgodbe Hrestač spoznavali balet s poslušanjem klasične glasbe Iljiča Petra Čajkovskega. Praznično vzdušje zgodbe in njene sporočilnosti nas je popeljalo v raziskovanje baletnega giba, baletnih kostumov in praznične dekoracije. Bela zasnežena pokrajina nam je bila navdih, da smo izdelali hiške in smrečice na garderobnih omaricah, dopolnjevala pa jo je vasica, ki je skrivala veliko bitko med Hrestačem in njegovimi zvestimi vojaki ter pogumno vojsko mišk z mišjim kraljem na čelu. Balerine v vasici in na stropu pa so dajale pridih nežnosti, romance in ljubezni. Vsako jutro so starši in otroci lahko uživali v predvajanju božično novoletnih pesmi, posedeli ob soju sveč in ogledu baletne predstave.

 Res je bilo čarobno in vsaj za nekaj trenutkov smo se lahko potopili v zasanjanost predno smo začeli dan. December je res najbolj pester mesec v letu. Otroci so najbolj uživali v baletnem plesu in gibih ob gledanju na velikem platnu v garderobi vrtca. 

 Deklice so tukaj res lahko dale na plano vse svoje veselje do oblekic in tudi krilc. Ob dogovoru, da si oblečejo krilca smo se prelevili v baletke in baletnike.

 Seveda sva si tudi vzgojiteljici izdelali svoja baletna krilca. In tako smo se vživeli v raziskovanje lažjih in težjih poz, ki jih baletniki tako z lahkotnostjo izvedejo. Otroci so sprva opazovali, posnemali, na koncu pa so postali že zelo ustvarjalni in so nama kazali kaj že vse znajo. Otroška baletna predstava je tako res oživela in tudi otroci z njo so s svojimi gibi prikazali, da zmorejo.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Pust nasmejanih ust

8.3.2022

V enoti Lovrenc smo imeli pravo pustno rajanje. Naše prijazne kuharice so spekle miške s katerimi smo se vsi posladkali in ob spremljavi harmonike peli in plesali.

V oddelku Škratki smo obudili običaj pustovanja tako kot smo ga včasih doživljali mi malo starejši. V jutranjih urah smo si v oddelku ogledovali kostume in se z njimi poistovetili s svojo domišljijo. Naučili smo se pesem, ki je bila kot vodilo, da smo obiskali nekatere domove v katerih živijo otroci iz oddelka. Prijazna babica naše Lile je že zgodaj zjutraj zamesila testo in nam spekla slastne krofe zanimivih oblik. Ob prihodu nas je pogostila, mi pa smo ji zapeli in z malimi inštrumenti zaigrali pustno pesem.

Tra-la-la, hop-sa-sa, pustne smo šeme

 tra-la-la hop–sa–sa nič nismo lene.

Tra-la-la, hop-sa-sa, mi se vrtimo,

tra-la-la, hop-sa – sa,  in veselimo. 

 

V pustno povorko smo povabili tudi ostale otroke iz enote in skupaj odšli do Gorčevih, kjer so nas obdarili s posebnimi darilci in pozornostjo. Tudi Gorčeva babi nas je lepo sprejela z namenom, da mrzla in vihrava zima kmalu odide. Ostali krajani so ob zvokih harmonike in naših ropotuljic, piščal, bobnov odpirali vrata in nas navdušeno pričakali s kakšnim bombonom ali čokolado. Siti krofov in mišk smo se kar utrujeni vrnili v naš vrtec in trdno zaspali.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Škratki na pohodu

26.12.2021

V oddelku Škratkov smo želeli oditi s starši na pohod z lučkami, vendar nam je bilo druženje zaradi epidemioloških ukrepov prepovedano. Ojoj, kaj pa sedaj lahko naredimo, da si vseeno pričaramo čarobni december, smo se pogovarjali z otroki v jutranjem krogu. Staknili smo glave skupaj in naredili načrt brez staršev. Poprosili smo mamice in očete, da nam pomagajo pri pripravi lučk. Cel teden smo dekorirali steklene kozarce jih opremili z barvno mivko in svečko. Kozarci so bili pripravljeni.

Sledila je priprava načrta in izvedbe presenečenj. Strokovni delavki sva se odločili, da vsak ponedeljek v jutranjih urah, ko je še malo temno, izvedemo presenečenje za otroke in strokovne delavke enote Lovrenc.

Prvo ponedeljkovo jutro je bilo namenjeno Miklavževanju. Pehar s tradicionalnimi Miklavževimi dobrotami, nas je čakal v Škratovi hišici v našem zeliščnem vrtu. Za vsakega otroka Vrtca Mavrica Trebnje pa je podjetje Bartog d. o. o. podarilo vrečo z Miklavževim darilom. Vsa darila sva strokovni delavki odnesli na teraso in jih skrili med igrala na našem igrišču. Otroci so bili navdušeni saj so jih Miklavževa darila čakala že doma, pa vendar so tudi v vrtcu komaj čakali na ponedeljkovo jutro.

Ob prihodu v vrtec so spraševali, če bomo lučke prižgali, ko bo še tema. Seveda, vendar je priprava trajala kar nekaj časa. Nekaj otrok je želelo še dokončati svojo svetilko. Ko je bilo vse nared smo prižgali svečke, jih položili v kozarce in odšli na sprehod. Ni bilo potrebno veliko motivacije saj so se jim oči razsvetlile že takoj na terasi, ko so zagledali prečudovite rdeče vreče. Kaj hitro so otroci ugotovili, da se bo potrebno malo sprehoditi in poiskati še pehar, ki smo ga nastavili v oddelku. Naredili smo še en krog po igrišču našega vrtca in v zeliščnem vrtu zagledali hišico. Pogled v njeno notranjost nas je presenetil, saj nas je čakal zvrhan pehar dobrot, vključno s šibo in rdečo pentljo. Pehar je bil tako težak, da smo nekaj sladkih mandarin raztresli tudi po tleh. Tako je bil naš prvi ponedeljek čarobno obarvan.

Naslednji teden smo odšli z lučkami na terase naših prijateljev in jim zapeli pesem

»Enkrat je bil en majhen škrat.« Otroci so bili presenečeni, saj so prejeli od vsakega oddelka pozornost in pohvalo. Ob vsem tem pa smo skupaj ugotovili, da smo prijazni Škratki, ki drugim otrokom znamo pričarati lep dan.

Sledilo je novo ponedeljkovo jutro, kjer smo zopet odšli naokrog in v pričakovanju Božička iskali darila, ki naj bi jih pustil za otroke. Tudi ta želja se nam je uresničila. Darila so bila vsepovsod okrog našega vrtca. Pravo veselje in presenečenje je bilo ob pogledu v vrečo, kjer so bile igrače.

Skuhali smo si še zeliščni čaj iz poprove mete, katero smo pridelali na našem zeliščnem vrtu. Ob kuhanju metinega čaja in petju pesmi smo jutro preživeli kar na terasi vrtca.   

Škratki smo presenečenja zaključili z obiskom na pokopališču, kjer smo pokojnemu Nejcu Andolšku ponesli lučko miru in mu izrazili besedo v slovo. Dragi Nejc počivaj v miru, vedno se te bomo spominjali.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Mednarodni dan strpnosti

25.11.2021

  1. 11. 2021 smo v oddelku namenili pozornost strpnemu odnosu drug do drugega. Letošnja tema ob mednarodnem dnevu strpnosti je: »Z DRUGIMI RAVNAJ TAKO, KOT SI ŽELIŠ, DA BI DRUGI RAVNALI S TABO.«

 V jutranjem krogu smo skupaj  z otroki načrtovali  dejavnosti, pri katerih bomo skušali čim bolj, v prijateljskem odnosu upoštevati strpnost. Za začetek smo izvedli prijateljsko igro: «Moj stol na desni strani je prost, kdo bi bil danes moj gost?« Otroci so med igro opisali svojega prijatelja in povedali kaj jim je všeč na njem. Vse kar jim je všeč so izrazili tudi s slikanjem in risanjem. Otrokom sva vzgojiteljici ponudili oglje in akvarelne barve, da so doživetja tudi likovno poustvarili.

Kasneje smo izvedli gibalni poligon, kjer je bil cilj jasen. Cilj, ki smo ga zastavili je bil, da vsak otrok premaga ovire in  ima možnost pokazati svoje gibalne sposobnosti. Bolj gibalno spretni otroci so se naučili, da je potrebno včasih tudi malo počakati.  

Ob zaključku nas je s čarobno vrečo presenetil Škrat. Radovedni otroci so si izbirali predmete v vreči in s svojimi čutili skušali uganiti kaj je skrito. Nekateri so opisali kaj čutijo in ostali so pomagali pri ugibanju. Spoznali smo pojme mehko, trdo, hrapavo, mrzlo, veliko in majhno.  

Skozi uresničevanje ciljev smo spodbudili prijateljstvo, medsebojno spoštovanje, ter posledično tudi sodelovanje pri dejavnostih. Preživeli smo prečudovit, miren in strpen dan.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Postal/la bom gasilec

15.11.2021

Ob mesecu požarne varnosti smo v enoti Lovrenc spoznavali dejavnosti, ki jih opravljajo gasilci prostovoljnega gasilskega društva Šentlovrenc. Otroci iz oddelka Škratki smo se pridružili pri predstavitvi  dela knjižničarke.

Ga. Betka, ki je zaposlena v knjižnici Pavla Golie v Trebnjem je otroke presenetila s pravim izborom otroške literature. Na mizo je položila različne slikanice na temo gašenja in gasilcev. Slikanice so otroke pritegnile in z veseljem so prisluhnili njenim zgodbam. Prebrala je  zgodbe kot so: Najboljša služba za Eli, Gasilec Luka, Gasilec. Ob posameznih prebranih zgodbah je otroke seznanila z oblačili in pripomočki, ki jih potrebujejo za varno delo.

  1. 10. 2021 so gasilci PGD Šentlovrenc pripravili dan odprtih vrat in otrokom pokazali svoja vozila s pripomočki za reševanje v prometnih nesrečah, vodni curek in vodno peno za gašenje.

Otroci so se lahko po lastni želji vključili v dejavnost gašenja. Najbolj hrabri so se preizkusili v držanju vodnega curka nekateri manj hrabri pa so lahko roke namočili v peno.  Otroci so ob tem uživali in gasilcem obljubili, da bodo  z veseljem opravljali delo gasilca.

Klikni na ogled galerije slik…

Evropski teden mobilnosti pri Škratkih

4.10.2021

  1. 9. 2021, ob evropskem dnevu »DAN BREZ AVTOMOBILA«, smo v oddelku Škratki odšli na daljši pohod. Če ravno smo starostno nekoliko različni in imamo v oddelku tudi nekaj novih otrok, smo želeli obuditi navade naših prednikov, ki niso imeli veliko avtomobilov in so se na pot podali kar peš.

Po pogovoru z otroki in želji, ki so jo izrazili smo načrtovali pohod.  Odšli smo do bližnje kmetije, saj je želja otrok bila ogled pašnika z govedom. Že  pri prečkanju ceste nas je pričakal gospodar in nas povabil na svojo kmetijo. Tam nam je predstavil nekaj kmetijskih pripomočkov in nam pokazal kako se odklopi električni pastir, kjer se pasejo krave. Na poti ob pašniku smo imeli kar nekaj napornih korakov, saj smo pred sabo morali odstraniti požagano vejevje in visoko dvigati noge. V upanju, da se nam krave približajo, smo uspešno opravili nalogo.

Ob naporu smo postali  lačni in si privoščili malico na prostem.  Škratek, ki je potoval z nami in motiviral utrujene posameznike, je otroke razveselil s povabilom v gledališče, ki je bilo na sosedovem vrtu. Zgodba o  dveh palčkih z imenom  Cipek in Capek, je bila otrokom posebno doživetje. Vsak  otrok si je na kupu drv  izbral poleno, ki mu je služilo namesto stola. Otroško doživetje je bilo popolno in premagane so bile vse ovire, ki so se pojavile na poti. Tako so novi otroci pozabili na svoje starše in niso jokali, ostali otroci pa so se prepustili užitkom in svoji domišljiji. Skupaj smo ugotovili, da bomo take dogodivščine še večkrat ponovili in nagovorili tudi starše, da bodo prišli v vrtec kar peš.

Klikni na ogled galerije slik…

Jesen v gozdu

28.10.2021

  1. 10. 2021 smo v oddelku Škratkov načrtovali obisk gozda z opazovanjem spreminjajoče se narave. Že sam pogled v gozd iz naše igralnice je v tem letnem času čudovit. Pa vendar, če ga doživiš čisto od blizu je to še lepše.

In za nas je bil to poseben dan saj smo se odpravili na raziskovanje z naravoslovno škatlo in našim škratkom, ki nas pogosto spremlja na pohodih. Med potjo smo nabirali storže, želod, kostanj in tudi kakšna gobica se je prikazala med drugim. Ugotovili smo, da so drevesa zelo visoka in debla dreves različna. Tudi sama drevesna skorja se razlikuje in otroci so opazili mahovje, ki raste na senčni strani debla. S povečevalnimi stekli oz. lupami smo si podrobneje ogledali mahove in gobe ježevke.  

Na travnati jasi smo si privoščili malico na poseben način. Včasih je dobro, da tudi v naravi kaj pomalicaš in si nabereš moči za vrnitev v vrtec.

Ob vsem tem smo izkoristili lep sončen dan in  z otroki ugotovili, da smo na prav poseben način obeležili SVETOVNI DAN HOJE.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Dostopnost