TELEBAJSKI

Vzgojiteljica Agata Černe

VPO pom. vzgojiteljice Mateja Pancar

 

Otroci hočejo objem, naročje, prijazno besedo, dotik, nekoga, da jim prebere pravljico, nekoga, ki se z njim smeje, igra in pogovarja.

(John Thompson)

 

Stopimo pogumno v novo šolsko leto 2022/23 s polno biro optimizma, odkrivanja novih dogodivščin in dobrega počutja.

Strokovni delavki se bova potrudili, da nam bo vse to uspelo, da bodo vaši otroci radi prihajali v naš vrtec in se v njem dobro počutili.

Naše ime skupine TELEBAJSKI nas bo spremljalo vsepovsod saj smo prava druščina in radi skačemo, plešemo naokrog.

 

Agata in Mateja

 

Božičkova čarobna dežela

24. 01. 2023

 V  oddelku Telebajskov smo veseli december preživljali v praznično prednovoletnem vzdušju. Tema in rdeča nit je bila Božičkova čudežna dežela, kjer smo si z dekoracijo in izdelovanjem okraskov za novoletno jelko pričarali prednovoletno vzdušje. Vsak teden smo iz poštnega nabiralnika na kaminu prebrali tedensko dogajanje, ki je otroke razveseljevalo z različnimi nalogami in dejavnostmi. Skupaj z otroki smo izdelali božičke in dekorirali garderobo, kjer smo  imeli druženja vseh oddelkov  iz naše enote. Na obisk  smo povabili tudi otroke iz vrtca Mavrica v Trebnjem, ki so se pripeljali z vlakom in avtobusom. Za njih smo pripravili presenečenje in jim skuhali čaj iz naših posušenih zelišč.

Tedensko nas je navduševal škrat Veselko, ki je otrokom prebral dogajanje in pravljico. Otroci so uživali ob poslušanju, ogledali so si dve dramatizaciji z naslovom: Kako so živali prihajale k babici Zimi po topla oblačila in Miška in njena hiška.

Med drugim smo imeli tudi Miklavževanje, kjer so otroci spoznavali tradicijo in običaje dobrega moža. Posebno doživetje za otroke je bila vožnja z avtobusom v Trebnje, kjer smo si  ogledali predstavo »O belem mucku, ki je bil čisto črn« in pričakali Božička. Le ta je otroke nagovoril in jim povedal, da jih v vrtcu pod novoletno jelko čakajo darila. Otrokom je bila predvsem vožnja všeč saj so se nekateri peljali prvič. Ob prihodu v vrtec pa so že na vhodu opazili Božičkovo presenečenje. Čarobno obarvani december je bil za otroke praznično razburljiv in poln novih dogodivščin.

Kliknite tukaj za ogled galerije …

Zimske radosti na snegu

24. 01. 2023

Dolgo smo čakali, da nas je narava razveselila s snegom. Otroci v oddelku Telebajskov so ob prvih snežinkah stali ob oknu in z navdušenjem preštevali snežinke, ki so padale med deževnimi kapljami. Prišlo je tisto pravo jutro in takoj po zajtrku smo se odpravili na sneg. Začeli smo z likovnim ustvarjanjem po snegu in ugotovili, da je za čopič in barvo preveč sipek. A vseeno so otroci uživali in porabili barvo, ki smo jo namenili sliki v naravi.

 Naslednje jutro smo dejavnost na snegu ponovili. Slika v naravi je nastajala in otroci so bili veseli pogleda v barvasto belino. To pa še ni bilo vse. Ko smo porabili barvo, smo si privoščili vožnjo z krožniki in lopatkami. Vozili in uživali smo toliko časa, da se je na naši strmini pokazala travnata podlaga. Želja po zasneženi pokrajini še traja in snežne radosti uživamo še naprej. Upamo, da bodo trajale še nekaj časa.

Kliknite tukaj za ogled galerije …

V Knjižnici

18. 11. 2022

10. 11. 2022 so otroci stari od 3 – 6 let odšli z avtobusom na obisk v knjižnico Pavla Golie v Trebnje. Vožnja je bila za otroke posebno doživetje saj smo se peljali prvič. Ob prihodu sta nas tam pričakali prijazni strokovni delavki ter otrokom predstavili prostore v katerih shranjujejo knjige za odrasle in otroke. Povabili so nas v otroški kotiček, kjer smo se seznanili z knjigami, različnimi slikanicami in torbicami v katerih se skrivajo zgodbe z nalogami. Otroci si lahko izberejo  torbico in jo odnesejo tudi domov.

  Knjižničarka je otrokom prebrala zgodbo, katera jih je navdušila in popeljala v čarovniški svet. Navdušenja nad igro z igračami, ki jih imajo v knjižnici se ni dalo izogniti in otroci so komaj čakali na igro z njimi. Ura, ki nam je bila namenjena za obisk je kmalu minila in morali smo se posloviti.  Odšli smo še na obisk v enoto Kekec, ki se nahaja v isti stavbi. Ogledali smo si vrtec in obiskali prijatelje v igralnicah. Tudi malica iz njihovih igralnic nam je teknila.

  Naslednji dan pa smo doživeli pravo presenečenje saj nas je obiskala knjižničarka in otrokom na duhovit ter malo hudomušen način predstavila zgodbo: Kaj ima polh najraje? Tako so ob tem uživali tudi malo mlajši otroci in veselje z dogodivščinami je bilo popolno.

  Kliknite tukaj za ogled galerije …

  Pokliči 112 in pomoč bo prišla

  16. 11. 2022

  1. 10. 2022 smo bili z otroki oddelka Telebajski povabljeni na ogled novo zgrajenega gasilskega doma v Šentlovrencu. Prijazni gasilci PGD Šentlovrenc in tudi PGD Trebnje so otrokom in strokovnim delavkam prikazali postopek in pripravo na gašenje ob požaru. Otroci so z veseljem poprijeli za vodno cev in poškropili bljižnji travnik ter si ogledali vozila z orodjem in ostalimi delavnimi pripomočki, ki jih potrebujejo v primeru nesreče. Ob ogledu notranjih prostorov doma je otroke še posebno navdušil pogled na oblačila in čelade ter razvrstitev le teh v omarah in na obešalnikih. Otroci so povedali, da nimajo takih škornjev samo gasilci, ampak tudi ribiči.

  Na parkirnem prostoru nas je presenetila tudi policistka, ki je otroke pritegnila z ogledom avtomobila s prižganimi modrimi lučmi in sireno. Na mizi je imela razstavljene pripomočke za ukrepanje pri kriminalnih dejanjih in oblačila, ki jih potrebujejo policisti da zaščitijo svoje telo. Ob prikazu je medse povabila kakšnega od otrok, ki je ponosno nataknil na roke lisice in si nadel na glavo čelado.

  Bolj vedoželjni otroci pa so  ji zastavljali tudi vprašanja zakaj vse to potrebuje.

  Dan odprtih vrat je otrokom popestril domišljijo in ob tem so gasilci vzpodbudili nekatere najmlajše, da se bodo odločili za poklic policista ali gasilca.

  Kliknite tukaj za ogled galerije …

  Skupaj se imamo dobro v oddelku Telebajski

  20. 10. 2022

  V začetku meseca oktobra otroci praznujejo teden otroka, kateremu namenimo nekoliko drugačne oblike dejavnosti in se družimo tudi z ostalimi oddelki v enoti. Letošnja tema »Skupaj se imamo dobro« je bila še posebno zanimiva saj smo jo pričeli s poslušanjem in ogledom video spota slovenskega reparja NIPKE-ja, z naslovom »Skp se mava dobr«. Otroci so spoznali novo zvrst glasbe ob njej sami ustvarjali plesno koreografijo in ob tem je vsak po svoje užival. Vzgojiteljice smo otroke vzpodbujale z njimi zaplesale in se dodobra razgibale.

  Prijateljske vezi smo krepili z novimi socialnimi igrami, ki smo jih dodali v naš mozaik iger in ob njih krepili zaupanje, sodelovanje, čustvovanje ipd… Med vsem tem pa nam je lep sončni dan podaril veselje na obrazu, ko smo lahko odšli na daljši orientacijski pohod in med hojo reševali gibalne naloge, pokazali svoje kognitivne sposobnosti, iskali skriti zaklad, nabirali plodove v gozdu in našli tudi gobo velikanko (dežnikarico).

  Pa vendar skritega zaklada na mestu, kjer naj bi bil, ni bilo. Naše vztrajno iskanje in pogledi v grmovje, na drevesa se je vleklo in vleklo, našli nismo nič. Otroška zaskrbljenost in domneve so se kar vrstile in ena od mnogih je bila tudi pripoved deklice. Ugotovila je, da zaklad vozijo pirati na ladjah in nimamo morja, da bi lahko pripeljali kaj takega. Tako smo se utrujeni vračali proti vrtcu in vseeno pogledovali naokoli, če smo kakšno od nalog izpustili. Čisto blizu vrtca smo le zagledali napis: »Prišli ste na cilj!« Na kartončku je bila naslikana skrinjica zaklada. Kaj kmalu smo ga našli kar pod parkiranim avtomobilom in ga z veseljem pojedli.

  Našo dogodivščino so slišali tudi starši otrok in Andraževa mamica nas je veselo presenetila. V zeliščni vrt nam je položila zakladno presenečenje saj smo dobili ljubkovalne igrače Telebajske, ki govorijo in nas vsakodnevno vzpodbujajo k pogovoru. Ob tem se ji iskreno zahvaljujemo tako otroci iz oddelka L4 kot strokovni delavki Agata in Mateja.

  Veselje se je skozi mesec oktober nadaljevalo s plesom, pripravo sadnih dobrot, vaflji in napitki iz banan in kakava.

  Kliknite tukaj za ogled galerije …

  Varno v vrtec

  20. 10. 2022

  Ob evropskem tednu mobilnosti smo z otroki v oddelku Telebajski obogatili znanje o varni poti od doma do vrtca in nazaj.

  Namen za razmišljanje in pogovor z otroki je bil, da otroci sami razmišljajo, kaj v kraju Šentlovrenc potrebujemo za varno pot v vrtec.

  V začetku meseca septembra so bile aktivnosti usmerjene v trajno mobilnost in varčevanju okolja, zato smo preko pogovora z otroki ugotavljali in spoznavali vrste prometa in oblike mobilnosti, ki varujejo ozračje (hoja, kolesarjenje, vozila na električni pogon ipd…)

  Otroci so svoja razmišljanja narisali s kredo po asfaltni površini pred vrtcem.

  S poganjalčki, motorji, bagarji so svojo narisano pot tudi prevozili in kaj kmalu sami ugotovili, da jim še veliko stvari manjka. (dodali so semafor, na del vozišča se je postavil otrok, ki je bil policist, postavili so tudi prometne znake in igro nadaljevali do prvega dežja). Ob vseh teh dejavnostih smo urili matematične vrline in spoznali oblike, barve, orientacijo ipd…

  Pa vedar vsakodnevni sprehodi v naravo so otroke vzpodbudili  k razmišljanju in so sami ugotovili, da v tem kraju nimajo dovolj pločnika za bolj varno hojo v bljižnjo okolico.

  Med pogovorom s starši pa smo zaznali tudi pomanjkljivost pri izhodu iz parkirnega prostora, kjer je slabo pregledno in bi potrebovali ogledalo za varnejši izhod.

  Kliknite tukaj za ogled galerije …

  Tudi brez avtomobila lahko kam prideš

  5. 10. 2022

  22. 9. 2022 smo v oddelku Telebajskov obeležili dan, ki je namenjen trajnostni naravnanosti in zdravemu življenjskemu slogu » Dan brez avtomobila«.

  Odšli smo na daljši pohod na Mali Videm in ob vzpenjanju na hrib ugotavljali kaj vse je potrebno, da je naše okolje čisto, urejeno in zeleno. Hoja je bila zanimiva saj smo opazovali naselje z hišami, kjer imajo na kmetijah postavljene skulpture in razstavljene buče različnih velikosti in oblik. Med potjo smo se ustavili na jasi, kjer smo iz nahrbtnika vzeli košarico skrivnosti. Ta skrivnost so bile domače sveže fige, katere otroci bolj malo poznajo. Skrivalnica ugibanja in okušanja je bila otrokom zanimiva, saj smo tako ugotavljali kaj vse že poznamo.

  Ko so bili naši trebuščki polni, smo pot nadaljevali proti gozdu in želeli poiskati lužo. To nam ni uspelo, saj naj bi bila ta luža nekje na drugi lokaciji. Pa vendar smo bili prijetno presenečeni, ko se je ob robu gozda paslo kar nekaj lepo rjavih srn.

  Rahlo utrujeni, a vsi dobre volje smo se vrnili v naš vrtec.

   

  Kliknite tukaj za ogled galerije …

  Dostopnost