SOVICE

Vzgojiteljica: Tanja Marn

VPO pom. vzgojiteljice.: Jožica Zupančič

 

SOVICE IZ GNEZDA ZLETIJO,

SOVICE SE NEVARNOSTI NE BOJIJO,

KDO BI LAHKO BIL TO JUTRO ZASPAN,

SVEŽE SPOČITE ZLETIJO V NOV DAN.

 

 

 

Obisk Kekčeve dežele

 

30. 05. 2022

V čudovitem objemu gora se nahaja Kekčeva dežela in otroci so se skupaj z vzgojiteljicama odpeljali proti Kranjski Gori, da bi spoznali Kekčeve junake.
Vesela in razburljiva pustolovščina se je pričela že z vožnjo na Kekčevem avtobusu, del poti pa je bil skrivnosten. Z velikim pričakovanjem in tudi malo strahu so otroci čakali na prihod Bedanca. Le ta je trdno spal v svoji koči, najpogumnejši otroci pa so v tem času pomagali junakinji Mojci in jo izpustili iz Bedančeve kletke. Poredni Bedanec otrok ni slišal, zato so mu z lahkoto ušli. Med potjo so srečali prestrašenega Brinclja, ki je otrokom pokazal svojo novo kočo. Le ta je zares čudovita, saj ima pravi dvižni most ter tobogan. Tudi Bedanec se je prebudil in nas prišel pozdravit, otroci pa so pri tem pokazali polno mero poguma in samozavesti. Z njim so se prijazno pogovarjali, ko pa je le ta postal zopet poreden so ga otroci pregnali z oponašanjem oglašanja sove. Zaradi strahu je zbežal na goro Špik in ga tri dni ne bo nazaj. Pustolovščina se je nadaljevala in otroci so spoznali gospo Pehto. Starejša gospa z velikim klobukom polnih zdravilnih rož je otroke pogostila s slastnim pecivom in zdravilnim čajem. Še koze, ki se pasejo na tamkajšnjih pašnikih se težko uprejo slastnemu pecivu. Za razburljiv konec izleta je poskrbelo deževno vreme, zaradi katerega smo morali nekaj minut počakati v koči tete Pehte. Malo nas je že zaskrbelo, da bomo morali ostati pri njej, ko je v trenutku prenehalo deževati in odpravili smo se proti avtobusu. Vožnja je bila zelo dolga, otroci pa so polni novih spoznanj zadremali in se prepustili sanjam o Kekčevih junakih.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Izlet v Zlatorogovo pravljično deželo

 

30. 05. 2022

V četrtek smo se otroci iz oddelka Sovice, ki smo stari od 4-5 let odpravili z avtobusom proti Bohinju. Po 2 urah vožnje smo prispeli na cilj, kjer nas je pričakala prijazna vodička gospa Marija. Peljala nas je skozi zlatorogovo pravljično pot. Po poti smo poslušali pripovedko o Zlatorogu, se sprehodili skozi labirint modrosti. Pri škratu Parkmandeljcu smo si vzeli čas za malico. Pot smo nadaljevali mimo povodnega moža Jezernika, skozi gozd do kosmatega škrata Čateža. Na poti nam je gospa Marija zastavljala zanimive uganke. Z rokami smo poskusili kako mrzlo je Bohinjsko jezero, ter prišli do škrata Polesnjaka, ki se je nekoč skrival v lesu. Pri jezeru je gora in na tej gori spi zmaj Govic, ker ni deževalo je takrat ravno spal. Po poti smo slišali tudi zgodbo o Velikanu Telebanu, ki je živel v planinah. Na koncu poti smo pojedli še preostanek malice, se poigrali na igralih ter se polni doživetij odpeljali proti Šentlovrencu. 

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Zadnji dan letovanja

 

20. 05. 2022

 

Sovici, Srčki in Hiške se še zadnjič javljamo iz aktivne Kranjske Gore. S skupnimi močmi smo prišli do predzadnjega dne. Danes smo se seznanili smo se z osnovami plezanja in se tudi sami preizkusili v plezanju po čisto pravi plezalni steni. Odpravili smo se v labaratorij v naravi, se temu primerno oblekli in z navdušenjem vključili v različne eksperimente.

Z lepimi pozdravi se javljamo in pričakujemo jutrišnji zaključni dan 😊

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

3.dan

 

19. 05. 2022

Priplavali smo do sredine tedna in s tem postajamo iz dneva v dan boljši plavalci kar nam pripomore tudi dobra raznolika hrana. Popoldne smo postali čisto pravi gradbinci. Nadeli smo si čelade, predpasnik in rokavice ter se odpravili na gradbišče, kjer smo zgradili leseno mavrično hišo. Za nagrado smo se posladkali s sladkim raznovrstnim sladoledom.

Pošiljamo vam pozdrave in sporočamo, da se imamo SUPER 😊

 

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Srčne sovice iz hišk 😊

 

18. 05. 2022

Za nami sta že kar dva dneva polna novih doživetij. Prvi dan smo se preizkusili v plavalnem znanju in raziskali bližnjo okolico. V torek pa smo nadaljevali z utrjevanjem plavalnega znanja in že nekoliko napredovali. Svoje miselne sposobnosti smo urili ob različnih družabnih igrah ter gibalne veščine v čisto pravem pustolovskem parku. Dan smo zaključili ob pripravi ognja in prepevanju pesmic ob spremljavi kitare.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Vožnja z avtobusom in obisk knjižnice v Trebnjem (za otroke starostnih skupin 4 – 5 in 5 – 6 let)

 

06. 05. 2022

Kako zelo razburljivo je bilo pred našim vrtec videti parkiran avtobus, še posebej zanimivo pa se je bilo z njim peljati v Trebnje. Le to čudovito izkušnjo bi vam znali otroci, z bogatim besednim zakladom, še kako lepo opisati – kratka, vendar sladka vožnja s prijatelji. Temu je sledil obisk knjižnice in zelo zanimiva tema, ki je otrokom povsem pritegnila zanimanje – tema o žuželkah in njihovem tekmovanju. Tudi knjižničarka Mojca je bila presenečena koliko znanja imajo otroci in kaj vse že vejo o žuželkah. Za konec smo se še dobro razgibali in z nasmeški na obrazih odšli do avtobusne postaje, kjer nas je že čakal šofer avtobusa in z njim razburljiva vožnja nazaj v vrtec.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Risanje in slikanje z različnimi deli telesa v različnih položajih

22. 4. 2022

Človeško telo nam omogoča veliko možnosti za likovno izražanje. Otroci so raziskovali na kakšen način lahko ustvarjajo, ne da bi pri tem uporabljali svoji roki. Domišljija je pričela pridobivati zanimive ideje – slikamo lahko z usti in nogami ter se pri tem poslužujemo različnih položajev risanja. Rdeča nit meseca februarja je bila namenjena spoznavanju kulturnih znamenitosti in značilnosti domačega kraja Šentlovrenc, zato so otroci ustvarjali na obravnavano temo – risali so leže na hrbtu z listom pritrjenim na mizo, risali so stoje z listom pritrjenim na omaro ter risali leže na trebuhu. Še najbolj velik izziv pa je bil slikanje z nogami. Kako zelo žgečkljivo je imeti čopič med prsti nog ali v ustih, poleg tega pa še biti natančen pri slikanju. Vsi likovni izdelki so na voljo za ogled staršem in ostalim obiskovalcem vrtca v naši razstavi.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Prihod gospe zime in oblikovanje različnih skulptur

1. 2. 2022

 

Po čarobno obarvanem prazničnem decembru nas je novo leto popeljalo v zimski mesec januar. Vsakodnevno bivanje v naravi, njeno opazovanje v zimskem času in sprehodi, ki jih skušamo z otroki izpeljati v vsakem vremenu, so nas privabili, da se malo bolj poglobimo v raziskovanje zime. Na začetku so otroci spoznali in se naučili poimenovati letne čase, bolj podrobno pa so spoznavali značilnosti zime – zimske športe, dežele večnega snega in ledu, zimska oblačila in zanimivosti povezane z zimskim letnim časom. Kot pravi poznavalci zime smo se skupaj odločili, da za škrata Lovrenca pripravimo razstavo različnih zimskih skulptur iz različnih materialov. Pojem skulptura je za otroke predstavljalo nekaj nepoznanega, nejasnega in nerazumljivega, ko pa sta vzgojiteljici izgovorili pojem kip, so na plano pričele prihajati zanimive otroške izjave, ki smo jih strnili na plakat. Skulpture so otroci izdelovali iz izdelanega slanega testa, domačega plastelina, odpadne embalaže in tršega papirja. Nastajati so začeli pravi mojstrski kiparski izdelki. Otroci komaj že čakajo, da jih bodo lahko s ponosom pokazali svojim staršem in seveda našemu škratu Lovrencu.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Domača razvada – zdrava navada

6. 12. 2021

 

Katera hrana je zdrava hrana, kaj moramo jesti, da bo naše telo zdravo, ali je doma pridelana hrana slabša od tiste, ki jo kupimo v trgovini? O vseh teh vprašanjih so v oddelku »sovice« razmišljali otroci, zato smo se skupaj odločili, da raziščemo na kakšen način lahko hrano pridelamo sami. Osredotočili smo se na pridelavo in predelavo mleka v mlečne izdelke – jogurte in sire.

Vse skupaj se na kmetiji začne pri hranjenju živali in molži krav in otroci so imeli pri tem zelo veliko znanja – preko fotografij so se naučili pravilnega vrstnega reda – od hranjenja živali do končnega izdelka (sira ali jogurta).
Da pa je bilo vse skupaj še bolj zanimivo so se otroci preizkusili v vlogi pravega sirarja, ki v svoji sirarni izdela domači sadni jogurt. Spoznavali so opremo in pripomočke, ki jih pri tem uporablja, na koncu pa so svoj izdelek še pojedli z veliko žlico.

Pridobljeno znanje bo še kako pomagalo otrokom, da se bodo zavedali, da je doma pridelana hrana še kako zdrava za naše telo.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Izdelava in uporaba naravnih barv

11. 11. 2021

V okviru obogatitvene dejavnosti enote Lovrenc smo v oddelku »sovice« v prvi delavnici izdelovali naravne barve iz jesenskih pridelkov ter z njimi ustvarili sceno gledališke predstave o repi velikanki. Pravljica Repa velikanka je predstavljala temo in rdečo nit ustvarjanja otrok. Za začetek smo skupaj z otroki izdelali načrt, kako narediti naravne barve. Otroška domišljija je pričela delovati s polno paro in otroci so pričeli svoje ideje stresati z rokava. Vse skupaj smo napisali na velik plakat in pričeli z delom. Uporabili smo paradižnik in korenje za rdečo barvo, borovnice za izdelavo vijolične barve, zeleno, peteršilj, pehtran, travo in rožmarin za izdelavo zelene barve, regradove cvetove za rumeno barvo, modo grozdje za izdelavo modre barve ter zemljo za rjavo barvo. Vse pridelke smo narezali na zelo majhne koščke ter jih prelili z vrelo vodo. Le to smo pustili stati nekaj dni potem pa pričeli z barvanjem lutk. Pred tem so otroci izdelali tudi čopiče iz naravnega materiala.
Da pa nam je bilo še posebej lepo je poskrbel škrat Lovrenc, ki je otroke vsako jutro toplo pozdravil in komaj že čaka, da si bo ogledal razstavo izdelkov, ki so jih izdelali otroci iz enote Lovrenc.

 

Kliknite tukaj za ogled galerijo slik…

Gasilci na obisku v vrtcu

25. 10. 2021

Ker je mesec oktober mesec požarne varnosti smo v oddelku »sovice« nekaj dejavnosti namenili spoznavanju dela gasilcev. Za začetek nam je knjižničarka Betka, ki prihaja iz knjižnice Pavla Golie Trebnje, pripravila gasilsko urico. Otrokom je pokazala in predstavila opremo, ki jo gasilci potrebujejo pri svojem delu. Pri vsem tem pa so se otroci naučili kaj storiti v primeru požara, na katero telefonsko številko poklicati in katere podatke posredovati gasilcem. Na željo otrok je knjižničarka prebrala nekaj zanimivih pravljic tematike o gasilcih.

Najzanimivejši dogodek pa se je zgodil v petek, 22. 10. 2021, ko so otroke obiskali gasilci iz PGD Šentlovrenc. Pred vrtec so se pripeljali z dvema velikima gasilskima tovornjakoma in se predstavili oblečeni v gasilsko opremo. Otroci so se lahko preizkusili v gašenju z vodo s pravo gasilsko cevjo. Najzabavnejše pa je bilo, ko so gasilci za gašenje uporabili peno. Takrat se je pričela prava zabava in smeh.

Gasilcem se zahvaljujemo za njihov obisk v vrtcu, predvsem pa so otroci hvaležni, da so pridobili veliko novega in uporabnega znanja.

Kliknite tukaj za ogled galerijo slik…

Dostopnost