SOVICE

Vzgojiteljica: Tanja Marn

VPO pom. vzgojiteljice.: Jožica Zupančič

 

SOVICE IZ GNEZDA ZLETIJO,

SOVICE SE NEVARNOSTI NE BOJIJO,

KDO BI LAHKO BIL TO JUTRO ZASPAN,

SVEŽE SPOČITE ZLETIJO V NOV DAN.

 

 

 

Domača razvada – zdrava navada

6. 12. 2021

 

Katera hrana je zdrava hrana, kaj moramo jesti, da bo naše telo zdravo, ali je doma pridelana hrana slabša od tiste, ki jo kupimo v trgovini? O vseh teh vprašanjih so v oddelku »sovice« razmišljali otroci, zato smo se skupaj odločili, da raziščemo na kakšen način lahko hrano pridelamo sami. Osredotočili smo se na pridelavo in predelavo mleka v mlečne izdelke – jogurte in sire.

Vse skupaj se na kmetiji začne pri hranjenju živali in molži krav in otroci so imeli pri tem zelo veliko znanja – preko fotografij so se naučili pravilnega vrstnega reda – od hranjenja živali do končnega izdelka (sira ali jogurta).
Da pa je bilo vse skupaj še bolj zanimivo so se otroci preizkusili v vlogi pravega sirarja, ki v svoji sirarni izdela domači sadni jogurt. Spoznavali so opremo in pripomočke, ki jih pri tem uporablja, na koncu pa so svoj izdelek še pojedli z veliko žlico.

Pridobljeno znanje bo še kako pomagalo otrokom, da se bodo zavedali, da je doma pridelana hrana še kako zdrava za naše telo.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Izdelava in uporaba naravnih barv

11. 11. 2021

V okviru obogatitvene dejavnosti enote Lovrenc smo v oddelku »sovice« v prvi delavnici izdelovali naravne barve iz jesenskih pridelkov ter z njimi ustvarili sceno gledališke predstave o repi velikanki. Pravljica Repa velikanka je predstavljala temo in rdečo nit ustvarjanja otrok. Za začetek smo skupaj z otroki izdelali načrt, kako narediti naravne barve. Otroška domišljija je pričela delovati s polno paro in otroci so pričeli svoje ideje stresati z rokava. Vse skupaj smo napisali na velik plakat in pričeli z delom. Uporabili smo paradižnik in korenje za rdečo barvo, borovnice za izdelavo vijolične barve, zeleno, peteršilj, pehtran, travo in rožmarin za izdelavo zelene barve, regradove cvetove za rumeno barvo, modo grozdje za izdelavo modre barve ter zemljo za rjavo barvo. Vse pridelke smo narezali na zelo majhne koščke ter jih prelili z vrelo vodo. Le to smo pustili stati nekaj dni potem pa pričeli z barvanjem lutk. Pred tem so otroci izdelali tudi čopiče iz naravnega materiala.
Da pa nam je bilo še posebej lepo je poskrbel škrat Lovrenc, ki je otroke vsako jutro toplo pozdravil in komaj že čaka, da si bo ogledal razstavo izdelkov, ki so jih izdelali otroci iz enote Lovrenc.

 

Kliknite tukaj za ogled galerijo slik…

Gasilci na obisku v vrtcu

25. 10. 2021

Ker je mesec oktober mesec požarne varnosti smo v oddelku »sovice« nekaj dejavnosti namenili spoznavanju dela gasilcev. Za začetek nam je knjižničarka Betka, ki prihaja iz knjižnice Pavla Golie Trebnje, pripravila gasilsko urico. Otrokom je pokazala in predstavila opremo, ki jo gasilci potrebujejo pri svojem delu. Pri vsem tem pa so se otroci naučili kaj storiti v primeru požara, na katero telefonsko številko poklicati in katere podatke posredovati gasilcem. Na željo otrok je knjižničarka prebrala nekaj zanimivih pravljic tematike o gasilcih.

Najzanimivejši dogodek pa se je zgodil v petek, 22. 10. 2021, ko so otroke obiskali gasilci iz PGD Šentlovrenc. Pred vrtec so se pripeljali z dvema velikima gasilskima tovornjakoma in se predstavili oblečeni v gasilsko opremo. Otroci so se lahko preizkusili v gašenju z vodo s pravo gasilsko cevjo. Najzabavnejše pa je bilo, ko so gasilci za gašenje uporabili peno. Takrat se je pričela prava zabava in smeh.

Gasilcem se zahvaljujemo za njihov obisk v vrtcu, predvsem pa so otroci hvaležni, da so pridobili veliko novega in uporabnega znanja.

Kliknite tukaj za ogled galerijo slik…

Dostopnost