ZVEZDICE

Vzgojiteljica: Tanja Marn

VPO pom. vzgojiteljice.: Jožica Zupančič

 

Otroci hočejo objem, naročje, prijazno besedo, dotik, nekoga, ki jim prebere pravljico, nekoga, da se z njim smeje in pogovarja. (John Thompson) 

 

Naj vse to prinese nov začetek šolskega leta, predvsem pa še veliko otroške vedoželjnosti, razigranosti, smeha, veselja in brezskrbnih dni dobrega počutja v vrtcu. 

DOBRODOŠLI! 

Še zadnji utrinki iz dežele škratka Špikca

25. 4. 2024

Kjer je igra in veselje doma, tam dnevi zelo hitro minevajo. Vsakodnevne zabavne dejavnosti otrokom ne dopuščajo, da bi pomislili na dolgčas in slabo voljo. Štafetne igre so otroci izvajali v sodelovanju z otroki iz okoliških vrtcev in tako so preko igre razvijali nove prijateljske vezi ter se urili v hitrosti, preciznosti in krepili skupinsko tekmovalnost. Še posebej zabavno pa je bilo, ko so se preoblekli v gradbenike (si nadeli predpasnik, čelado in rokavice), zavihali rokave in zavzeto poprijeli za delo. Že so prinašali deske različnih barv, kritino in uspelo jim je sestaviti dve leseni hišici. Ves čas nas spremlja tudi škrat Špikec, mi pa pozorno opazujemo ali ga bomo zagledali na gori Špik, da mu zapojemo kakšno veselo pesmico. Da pa bo še bolj vesel, so si otroci izdelali škratkove kapice in jih okrasili s prelepimi barvnimi kroglicami. Poleg vsakodnevnega urjenja in učenja plavanja se bodo otroci preizkusili še v plezanju na plezalni steni, se podali v pustolovski park in se preizkusili na prometnem poligonu. V knjižice »NAUČIMO SE PLAVATI« si bodo, po opravljenem preizkusu plavanja, prilepili nalepke osvojenih nalog.

Še malo pa se vrnemo v družinski objem, kjer bodo otroci zagotovo dolgo pripovedovali o novih izkušnjah in doživetjih, s katerimi so se srečevali na letovanju.

Kliknite za ogled galerije slik

Nabor novih doživetij na letovanju

25. 4. 2024

Gozd Martuljek je odet v belo snežno odejo, drobne snežinke nas pozdravljajo vsakič, ko pogledamo skozi okno, vendar le to ne ustavi našega otroškega zabavanja, nabiranja novih izkušenj in znanja. Otroci so si vse to pridobivali v igrah zaupanja in sodelovanja, ko so bili primorani sodelovati kot skupina, da so lahko uspešno opravili zastavljeno nalogo ali izziv. Pri tem so zelo uživali in se ekstremno zabavali. Kaj kmalu pa so v sobicah pričeli izbirati večerno gala obleko, da se dodobra uredijo za plesni večer v disku. Deklice v oblekicah in krilih, dečki pa v srajčkah in kavbojkah. Še lepa frizura in pot pod noge. Tako zelo smo bili čudoviti, da so nas občudovali še drugi prijatelji in vzgojiteljice iz bližnjega vrtca. Trenutno se odpravljamo novim izkušnjam naproti – imeli bomo štafetne igre in gradili hišice.

Kliknite za ogled galerije slik

1. in 2. dan letovanja v Kranjski gori

23. 4. 2024

Najstarejši otroci iz oddelka »Zvezdice« se z razlogom imenujejo »najstarejši«, saj so se skupaj z vzgojiteljicama odpravili na 5-dnevno letovanje v Kranjsko Goro, v Gozd Martuljek. Vožnja z avtobusom je zelo hitro minila in kmalu so lahko otroci okrog sebe občudovali prelepe gore, ki so jih pozdravile z belimi kapicam na vrhu. V hotelu Špik so nas zelo lepo sprejeli in nam namenili sobice celega hodnika v 1. nadstropju. Otroci so si jih z velikim navdušenjem ogledovali in se dogovorili s katerim prijateljem želijo bivati v njej. Pri tem nismo imeli težav in smo se hitro udobno namestili. Po zares okusnem kosilu smo se odpravili v deželo bazenov. Prijazni učitelji so pri vsakem otroku preverili njegovo znanje plavanja zatem pa so pričeli z izvajanjem dejavnosti učenja plavanja. V popoldanskih urah so se otroci poučili še o lastnostih ognja, praktično so si ga ogledali in pridobili veliko novega in uporabnega znanja za življenje. Danes nas v popoldanskih urah čakajo še igralne postaje ter igre sodelovanja in zaupanja, zvečer pa še DISKO Pokukajte v naše fotografije.

Kliknite za ogled galerije slik

Obisk kmetije Kaferle

17. 4. 2024

Na lep sončni petek smo se otroci iz skupine Zvezdice odpravili na obisk kmetije Kaferle. Za vodičko smo prosili našo Kajo. Pot nas je peljala do vasi Žabjek. Na hribčku se je pokazala čudovita velika kmetija. Bližje kot smo prihajali, več stvari smo opazili. Ko smo se čisto približali kmetiji nas je pozdravil čuvaj kuža Bine. Nato so nas sprejeli Kajin oči, babi in dedi. Kajina babi nam je postregla sokove, vodo, prigrizke, sadje.. Peljali so nas do njihovega velikega hleva, kjer so bili na eni strani čisto mali telički in na drugi velike krave. G. Kaferle je razložil, kdaj zjutraj pričnejo z delom, kje se kravice pomolze in da se ta prostor imenuje molzišče. Povedal je tudi, da imajo vseh govejih živali okrog 140 in da jih od tega 70 molzejo. Otroci so opazili, da imajo tudi ogromne traktorje, ki jih uporabljajo za delo na polju, za odvoz gnojnice, čisto pri steni so opazili tudi balirko za spravilo sena. Sprehodili smo se mimo velikega števila bal, mimo bazenov, kjer se zbira gnojnica ter velikanskih silosov za žito. Na koncu smo se zahvalili za prelep sprejem in predstavitev dela, ki ga opravljajo na ogromni kmetiji ter se odpravili prosti vrtcu.

Kliknite za ogled galerije slik

Plavalni tečaj

3. 4. 2024

 

 

Otroci iz skupine Zvezdice,  stari 5-6 let, smo v času od 18.3.2024 – 22.3.2024, obiskovali plavalni tečaj v Olimpijskem centru Novo Mesto. Otroci so sami povedali , kako so se počutili in podali naslednje izjave:

Daša: Plavalni tečaj mi je bil všeč, ker sem se naučila plavati.

Filip: Na plavalni tečaj sem rad hodil, ker sem se tam naučil delati čolnička.

Svit: Všeč mi je bilo, ko me je učitelj Miha vrgel v vodo kot bombico.

Gal: Lepo mi je bilo, ker smo se na koncu ure lahko prosto igrali z učitelji v vodi.

Matic: Všeč mi je bilo, ker smo šli plavati tudi v globoki vodi.

Lila: Všeč so mi bili učitelji, ker so bili vsi smešni in zelo zabavni.

Lia: Lepo mi je bilo, ker so bili vsi tam z mano tako prijazni.

Klara: Všeč mi je bilo, da sem se učila plavat.

Tajda: Všeč mi je bilo, ko smo na vodi delali » zvezdice«.

Martin: Všeč mi je bilo plavanje s »črvi«.

Mark: Všeč mi je bilo , ko smo nazadnje skakali v vodo.

Luka: Všeč mi je bilo, ko sem na stopničkah lahko delal mehurčke.

Tia: Všeč mi je bilo, da sem preplavala celo dolžino velikega bazena.

Kaja: Všeč mi je, ker mi je na koncu uspelo naredit »zvezdico« na vodi.

Brina: Všeč mi je bilo, ko sem z učiteljico Sabino pobirala obročke z dna bazena.

Kliknite za ogled galerije slik

Pust pri zvezdicah

17. 2. 2024

 

Pustni torek je v oddelek Zvezdice pripeljal vojake, policiste, kavboje, dobre vile, samoroge, kužke…in še in še pustnih šem. Otroci so veselo hiteli pripovedovati in razlagati, kakšen kostum so si nadeli za današnji dan. Po zajtrku smo odšli v skupni večnamenski prostor, kjer smo skupaj z ostalimi oddelki Lovrenca plesali in rajali. Si ogledali ostale zanimive maske in pustne šeme. Po malici smo se odpravili do šolskega igrišča, kjer so nas pričakali učenci PŠ Šentlovrenc. Tudi tam smo si ogledali še veliko več pustnih šem. Otroci so bili navdušeni nad dogajanjem, saj nas so pričakali z glasbo in veliko dobre volje. Skupaj smo zaplesali in se poveselili. Po končani pustni povorki smo odšli v vrtec na slastno kosilo in seveda odlične krofe.

Kliknite za ogled galerije slik

Dnevi likovnega ustvarjanja

17. 2. 2024

 

Likovne dejavnosti imamo Zvezdice zelo radi, tako da smo se veselili dopoldnevov, ko smo uživali v ustvarjanju. V skupnih prostorih so prvi dan Žabice in Mehurčki pripravili različne dejavnosti. Tako smo lahko ustvarjali s tempera barvicami, voščenkami, gnetli in oblikovali iz slanega testa, iz papirnatih krožnikov smo si izdelovali različne maske. Drugi dan ustvarjanja smo skupni prostor pripravili Oddelek Zvezdice skupaj z Mehurčki. Tokrat smo iz papirnatih vrečk izdelovali pustne maske, gubali in izrezovali srčke. Na tla smo nalepili večji kos papirja in si s pomočjo vzgojiteljic pobarvali roke, ter jih odtisnili na papir . Postavili smo likovni pano in nanj skupno risali. Na večji karton smo naredili skupni izdelek pustnega klovna, ga postavili v skupni prostor in se igrali skrivalnice. Zadnji dan smo naše izdelke tudi razstavili v skupnem večnamenskem prostoru in igralnicah. V dnevih likovnega ustvarjanja smo zelo uživali.

Kliknite za ogled galerije slik

Senčno gledališče s Snežaki korenjaki

13. 2. 2024

 

Mesec januar je bil v oddelku Zvezdice obogaten z dejavnostmi povezanimi s spoznavanjem in odkrivanjem znanja o pomenu svetlobe, senc in senčnega gledališča. Teoretično pridobivanje znanja o svetlobi in sencah so otroci spoznavali v igralnici, kjer smo preko zapisovanja in risanja na plakat, beležili otrokove izjave in le te podkrepili z glavnimi odgovori na zastavljena vprašanja o svetlobi in sencah. Praktično odkrivanje pridobljenega znanja pa so otroci nadgradili v igralnici na prostem, kjer so samostojno raziskovali in se učili o sencah. Lepo sončno vreme je otrokom omogočalo, da se popolnoma vživijo v vlogo igralca in z nebesedno komunikacijo prikažejo različne poze, kipe in sence. V parih so skušali prikazati najzanimivejše figure, njihova naloga pa je bila s kredo obrisati prijateljevo senco. Nekaterim je to predstavljalo težko nalogo, saj je bilo potrebno nekaj minut stati popolnoma pri miru in počakati, da prijatelj konča s svojim ustvarjanjem. Sence so bile zares zanimive in med seboj so se zelo razlikovale. Še posebej je bilo otrokom zanimivo, ko so ugotovili, da se senca premika, čeprav se po nekaj minutah postavimo na isto mesto, kjer je potekalo risanje. Vse to nas je popeljalo v nadaljnje raziskovanje teme o premikanju planeta Zemlje okrog Sonca. Igrali smo se tudi različne matematične igre, kjer so otroci razvrščali velikosti senc po naraščajoči se lastnosti (od najvišje do najnižje). V vrtcu pa se je veselo raziskovanje senc nadaljevalo v senčnem gledališču, ki je za otroke predstavljalo nekaj drugačnega, zanimivega in inovativnega. Svetlobni učinki so na otroke izzvali prave raziskovalne dogodivščine.

Kliknite za ogled galerije slik

Čarobno prazničen mesec

7. 1. 2024

Mesec december je zelo hitro minil, otroci pa se lahko ob tem pohvalijo s pestro izvedbo dejavnosti in bogatih dogodkov, ki so se odvijali tekom decembrskih dni. Letošnja tema je bila povezana z vsebino pravljice, ki nosi naslov Želim si postati božično drevo. Tako so otroci izdelovali okraske za krasitev skupnih prostorov enote in igralnice, novost pa je bila ta, da smo si na našem igrišču izbrali drevo in nanj obesili okraske narejene iz naravnih materialov. Na prostem so se tako, ob okrašenem drevescu, odvijale pestre gibalno-glasbeno-plesne dejavnosti. Peli smo, plesali in si tako pričarali pravo praznično vzdušje. Seveda smo pisali pisma Miklavžu in Božičku, ki pa otroke nista razočarala in jih obdarila z zdravimi dobrotami, sladkim presenečenjem, Miklavževo dobro šibo in Božičkovimi darili. Nismo pozabili na starostnike v Domu starejših občanov Trebnje in za njih izdelali čudovite okraske, ki bodo ogreli njihova srca in pričarali nasmehe na njihovih obrazih. Z avtobusom smo potovali v Trebnje, si v Kulturnem domu ogledali predstavo z naslovom Žabec pozimi in se razveselili obiska Božička. V knjižnici Pavla Golie Trebnje pa so otroci uživali v bibliopedagoški uri na temo Sprehod po Afriki. Skupna druženja s prijatelji iz sosednjih oddelkov so poskrbela za dodatno navezovanje prijateljskih vezi, dobra volja in smeh pa se je nadaljevala z izvedbo slastne pojedine s peko palačink in nazdravljanjem z otroškim koktejlom. Naj bo novo leto polno otroške vedoželjnosti, zdravja, nekaj navihanosti in ogromno dobre volje.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Nove dogodivščine v mesecu oktobru

26. 10. 2023

Prvi teden meseca oktobra je hitro minil, saj je bil namenjen tednu otroka in dejavnostim povezane z njim. Še posebej si ga bodo otroci zapomnili po obisku Kulturnega doma Trebnje, kjer so si v sklopu lutkovnega obonmaja ogledali predstavo z naslovom Opičja uganka ali mamica kje si. Naše potovanje v Trebnje je seveda vsebovalo vožnjo z avtobusom, v čemer otroci še kako uživajo. Dejavnosti tekom meseca so se nadaljevale s spoznavanjem zgodbe o repi velikanki, ki je napovedala 1. delavnico obogatitvene dejavnosti enote »Ko lutke oživijo«. Z otroki že pridno izdelujemo raznovrstne likovne izdelke, ki bodo krasili podobo naše skupne razstave. Ne smemo pozabiti na nepozaben obisk Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu, kjer so si otroci ogledali zelo kakovostni interaktivni igrano-lutkovni muzikal z naslovom Car živali. Otroški smeh med predstavo se je zagotovo slišal daleč naokoli, saj je vsebina predstave pri otrocih pritegnila veliko mero pozornosti, otroci pa so z vsebino pridobili tudi globoko sporočilo – da ne mislimo samo nase pač pa tudi na druge, saj smo vsi del skupnosti. Konec meseca smo namenili obisku gasilcev PGD Šentlovrenc, ki so za otroke pripravili čudovite delavnice: predstavitev gasilskih vozil, pripomočkov in orodij, pravljico z uporabo kamišibaj gledališča ter delavnico prikaza reševanja izgubljene osebe s pomočjo reševalnih psov. Za nami je zares pestro obarvan jesenski mesec, v katerem smo zelo uživali.

Kliknite za ogled galerije slik

Srečanje in druženje z oddelkom "Lončki"

28. 11. 2023

Na petkovo jutro, 24. 11. 2023, smo se prebudili ob lesketajočem se pogledu na zamrznjene bilke travnate pokrajine. Otroci iz oddelka »zvezdice« pa so skupaj z vzgojiteljicama nestrpno pričakovali obisk prijateljev iz oddelka »lončki«, enote Kekec iz Trebnjega. Skozi ves teden smo se pripravljali na njihov obisk; preko video aplikacije ZOOM smo se naprej pozdravili in izmenjali nekaj prijetnih pozdravčkov, potem pa zbirali ideje, s katerimi dejavnostmi bi najlepše preživeli skupno dopoldne. Otroci so predlagali, da bi za prijatelje izdelali posebne čarobne zvezdnate ogrlice in se jim na ta način še lepše usidrali v spomin. Njihovega prihoda smo se zelo razveselili in se na začetku predstavili drug drugemu, nato pa se skupaj podali na pohod, na vrh Velikega Vidma. Prijatelji so bili nadvse presenečeni nad prelepo neokrnjeno naravo in razgledom na prelepe okoliške vasice. Prijetni sončni žarki so pogreli otroška lička, med njimi pa so se pričele razvijati prijateljske vezi, ki jih bomo z našim obiskom, njihove enote v Trebnjem, še okrepili. Ne smemo pozabili na darilo, ki smo ga prejeli od prijateljev – lonček z zdravimi dobrotami, s katerimi smo se še dodatno okrepčali.

Kliknite za ogled galerije slik

Potujoči cirkus nerodne Avguštine

28. 9. 2023

Septembrski dnevi so pri Zvezdicah tako zelo prijetni, saj smo postali pravi prijatelji in se veselimo vseh dogodivščin v oddelku.

Tako smo se na čudoviti četrtek veselili prihoda avtobusa, ki nas je odpeljal v Trebnje. Na glavni avtobusni postaji smo izstopili ter se peš podali do občinskega parkirišča. Tam so nas pričakale prijazne gospe »potujočega cirkusa«, ki so nas posedle na male stolčke in klopi. Glasba je odmevala iz vseh strani in že nas je pozdravila klovnesa Nerodna Avguština. Na pot je prišla s kolesom in potujočim cirkusom. Začel se je pravi nastop akrobatov iz celega sveta, med njimi so bili tudi najboljši in najhitrejši kolesarji, pozdravila jih je miška Karolina, čarodej Antonio, ki je pričaral pravo pevko Elzo. Po vrvi se  je sprehodila vrvohodka Elena in nazadnje je prišel tudi lev. Vsi smo nasmejano spremljali predstavo in Nerodna Avguština nam je obljubila, da se prav gotovo kmalu spet ustavi pri nas.

Po končani predstavi smo v parku pojedli malico ter se nato odpravili proti postaji, kjer nas je že čakal avtobus in nas odpeljal nazaj v vrtec Lovrenc.

Kliknite za ogled galerije slik

Kolesarčki

28. 9. 2023

Na oblačni ponedeljek smo se otroci iz oddelka Zvezdice, ki smo stari 5-6 let, po zajtrku odpravili z avtobusom v Trebnje. Na parkirišču pred Vrtcem Mavrica Trebnje sta nas pričakala gospa Melita in gospod Simon, ki sta za nas pripravila pravi cestno – prometni poligon ter mini vozila na pedala. Gospa Melita nam je najprej predstavila prometne znake, njihov pomen in veliko pravil, ki jih bo potrebno upoštevati med vožnjo z avtomobilčki. Med pravili je bilo upoštevanje varnostne razdalje, pomen luči na semaforju, pešci, ki gredo čez prehod in še mnoga druga. Nato je končno prišla na vrsto prava vožnja. Sedli smo na vozila, si pripeli čelade in že smo se lahko vključili na poligon. Na poti je zasvetil semafor, v naslednjem križišču STOP znak, že je bil prehod za pešce in na naslednjem križišču znak za obvezno smer naravnost in smo že spet bili pri semaforju. Tako smo si vozila delili, da smo se vsi preizkusili kot pravi voznik in vsi smo bili tudi pešci.

Po končani prijetni kolesarski  izkušnji smo se z avtobusom odpeljali nazaj v vrtec na okusno kosilo.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost