ŽABICE

Vzgojiteljica Špela Šeme

VPO pomoč. vzgojiteljice Vesna Kastelic

 

KAJ VSE ŽABICA ZNA 

(M. Voglar) 

  

Skočna zelena žabica marsikaj že zna. 

Ob šestih obleče zelenkaste hlače, 

žabica skače, žabica skače. 

  

Skočna zelena žabica marsikaj že zna. 

O poldne na vrsti je vodna zabava, 

žabica plava, žabica plava. 

  

Skočna zelena žabica marsikaj že zna. 

Zvečer, ko zadremljeta travnik in mlaka, 

žabica kvaka, žabica kvaka. 

Prav poseben obisk

25. 05. 2024

Obilica deževja in veliko deževnih dni nam je v vrtec prineslo prav poseben obisk. Otroci so zjutraj na terasi opazili veliko deževnikov in polžev. Njihovo navdušenje je bilo tako veliko, da smo jih šli iskat. Poiskali smo primerno posodo, se pogovorili kaj polži in deževniki potrebujejo da jim bo prijetno in da se bodo v igralnici dobro počutili. Posodo smo navlažili in vanjo dali malo trave.

Otroci so v igralnici živali opazovali, poimenovali njihove dele in ugotavljali kaj jejo in kako se premikajo. Da bi otroci lažje videli njihovo gibanje smo dali polža in deževnika na list papirja, kjer so se lepo videle sledi njihovega premikanja. Otroci so bili navdušeni. Nekateri so bili tako pogumni da so deževnika celo prijeli. Ob tem so komentirali, da je deževnik hladen in moker.

Da pa živalic nebi predolgo zadrževali, kajti v naravi se počutijo najbolje, smo jih skupaj odnesli na igrišče vrtca kjer so si lahko poiskali svoje skrivališče.

Kliknite za ogled galerije slik…

Prvi " javni " nastop za Žabice

8. 5. 2024

V torek, 16. 4. 2024 smo se Žabice udeležile Skladove dobrodelne prireditve v KD Trebnje.

 

Najprej naj povemo, da so se naše priprave, vaje in utrjevanje pričele že dober mesec pred nastopom. Vsak dan smo po malem vadili, vadili in vadili. Pri pesmici ni bilo težav. Vsi zelo radi veliko pojemo. Bolj zapleteno in resno je bilo pri plesu. Si morete mislit, dečki so morali izbrati deklice, starejši mlajše, da smo si med seboj pomagali in nam je bilo lažje. Da o koreografiji ne govorimo. Malo sem, malo tja, deklice pokleknit, roko in prst dvignit, dečki se sprehodit okoli v eno smer, nato še v drugo in potem vse spet od začetka ter na koncu še roka pod roko in vrtenje. Oh, ja! Mislili smo, da naši vzgojiteljici ne mislita resno. Ja pa ja, nista se hecali. Saj veste. Vaja dela mojstra.

 

Pa je prišel dan, ko je šlo zares. Dopoldan generalka, popoldan nastop.

Pred prireditvijo smo se zbrali v predvirju KD Trebnje. Starši so si šli izbrat sedež v dvorani, mi pa smo odšli v sobo v zaodrju in tam počakali na naš nastop. Ko je bil čas, so nas prišli poklicat in pripravili smo se za odhod na oder.

Predstavili smo se s pesmico Pomladna (J. Bitebc) in ljudskim plesom Ob bistrem potočku je mlin. Bili smo zelo pogumni in dali smo vse od sebe. Aplavz na koncu pa nam je povedal vse.

 

Še enkrat hvala najinim Žabicam. Zelo sva ponosni na njih. Hvala staršem, ki ste pripeljali otroke na prireditev in nam tako izkazali podporo.

 

Lep pozdrav do naslednjič, Žabice

KLiknite za ogled galerije slik…

Žabice v živalskem vrtu

23. 4. 2024

Žabice, ki so bile rojena v letu 2019, so se 10. 4. 2024 odpravile v Živalski vrt Ljubljana. Pričakovanje je bilo veliko. Že nekaj dni prej so spraševali: »A danes gremo v živalski vrt?«

No, končno je prišel težko pričakovani dan. Po zajtrku, ki je bil ta dan malo prej, so se Žabice skupaj z Mehurčki in Zvezdicami vkrcale na avtobus in se odpeljale proti Ljubljani. Brez gneče ni šlo, ampak to otrok ni motilo, opazovali so naravo in dogajanje na cesti.

Z malo zamude smo prispeli v Živalski vrt Ljubljana. V učilnici nas je sprejel/a vodička in nam najprej povedala nekaj osnovnih informacij, potem pa nam je že predstavila prve prebivalce njihovega živalskega vrta. Spoznali smo kačo in želvo. Potrebovali smo kar nekaj poguma, veeeliikooo pa tisti posamezniki, ki so se teh prebivalcev upali dotakniti.

Sledil je voden sprehod po živalskem vrtu. Spoznali in videli smo veliko živali: žirafe, opice, labode, šimpanze, zebre, krave, surikate, levinjo, medveda, volka, srne…

Pa kaj vse bi vam naštevali. Če še niste bili tam, si pojdite pogledat, je zelo lepo in zanimivo.

Po malici in krajšem počitku smo se odpravili proti avtobusu, ki nas je, s prijetnimi občutki in novimi izkušnjami, odpeljal nazaj v naš vrtec.

 

Lep pozdrav do naslednjič, Žabice

Kliknite za ogled galerije slik…

Žabice in pustne šeme

26. 2. 2024

Trili, trili, trilili,

ali veste kdo smo mi?

Trata, trata, tratata,

šeme smo, ha, ha!

 

Na pustni torek Žabice niso bile Žabice, ampak vse drugo. Večinoma so se spremenile v najrazličnejše živali, imeli pa smo tudi Supermana, Batmana in Ninja želvo.

Po zajtrku smo imeli v garderobi pustno rajanje, nato pa smo odšli še na igrišče OŠ Šentlovrenc, kjer smo se družili z osnovnošolci, oz. pustnimi šemami.

Na poti v vrtec smo se oglasili še v podjetju Gorec in se zahvalili za jutranje sladko presenečenje, ki so ga pripravili za vsakega otroka. Hvala.

Čas je zelo hitro minil in »odhlačali« smo nazaj v vrtec.

Z lepimi pozdravi do naslednjič, Žabice.

Kliknite za ogled galerije slik…

Snežaki korenjaki in Žabice

13. 2. 2024

V novo leto smo v vrtcu vstopili z lutkovno predstavo Snežaki korenjaki, ki smo jo za otroke pripravile strokovne delavke vrtca. Predstava je bila malce drugačna od ostalih, nastopale so senčne lutke.

Otroci so z zanimanjem spremljali dogajanje. Nekaj otrok je bilo tudi dovolj pogumnih, da so takoj po predstavi po svoje zaigrali predstavo.

 

Predstava je bila izhodišče za našo drugo delavnico enote Ko lutke oživijo.

Zima nam še kar ni in ni natrosila snega, zato smo se z otroki najprej pogovorili kaj potrebujemo za sneženega moža in kako ga naredimo. Otroci so začeli naštevati (sneg, kepe, krogle, klobuk, lonec, kapo, šal, palčke, metlo, gumbe, kamenčke, korenček…) in če bi bili tisti trenutek zunaj na snegu, bi naredili popolnega snežaka.

Otrokom sva ponudili mehke svinčnike in manjše liste (A5) ter jih povabili, da narišejo svojega snežaka. Naslednji dan sva jim pripravile večje pole papirja, nalepljene na omaro in tempera barve. Tudi tukaj so le risali sneženega moža. Otrokom je bilo zanimivo, ker niso risali za mizo in so pri risanju prav uživali.

Ob koncu tedna pa smo le dočakali prvi sneg. Sneg smo prinesli kar v igralnico. Pripravili sva lončke, palčke, koruzo, rozine in otroci so začeli ustvarjati snežene može. Nekaterim je bilo težko začeti, malo jih je zeblo v roke, ampak potem je pa kar šlo. Znašli so se in uporabili lončke in žličke. Naslednji dan smo nadaljevali in v igralnico zopet prinesli sneg. Tokrat so otroci dobili barve in čopiče ter sneg po želji pobarvali.

Seveda smo se odpravili tudi ven na sneg. Šli smo bo bližnjega zasneženega travnika in tam želeli narediti sneženega moža, vendar ni šlo, ker je bil sneg »presuh«, zelo sipek. Nič zato, smo se pa malo povaljali, pobrskali po snegu in se malo okepali.

Nadaljevali smo z ustvarjanjem in razvijanjem naših spretnosti. Otroci so izdelali svojo senčno lutko – snežak. Urili so spretnost striženja in lepljenja. Starejšim je šlo bolje, mlajšim pa malo manj. Izdelali so še sneženega moža iz domačega plastelina. Otrokom gre zelo dobro pri oblikovanju kroglic.

Za slikanje na barvno folijo smo naredili posebno barvo iz mekol lepila in pene za britje. Otroci so s to »puhasto« barvo naslikali sneženega moža in na koncu dolepili manjkajoče dele iz papirja (lonec, metlo, gumbe, korenček).

Večkrat smo se odpravili tudi v garderobo. Otroci so animirali senčne lutke. Poskusili pa so tudi ustvariti kaj s svojimi rokami.

 

Hvala Snežakom korenjakom in snegu, ki so poskrbeli za ustvarjalne dejavnosti. Imeli smo se res lepo in januar je zelo hitro minil.

Žabice 🙂

Kliknite za ogled galerije slik…

Žabice v veselem decembru

Mesec december je mesec, ki ga vsi z nestrpnostjo pričakujemo. Prinaša čarobnost, pričakovanja in domačnost.

Žabice smo v december vstopile v pričakovanju prihoda prvega dobrega moža, Miklavža. Otroci so z veseljem pripovedovali o svojih željah in pisanju pisem, ki so jih poslali Miklavžu. Kot vsako leto smo prebrali zgodbo Miklavževe dobre šibe in se pogovorili o obdarovanju nekoč. Nas je Miklavž razveselil s peharjem tradicionalnih dobrot, katerih smo bili zelo veseli.

Že od samega začetka pa smo skrbeli, da bo naš vrtec kar se da lepo okrašen. V garderobi smo postavili smrečico, na katero so svoje okraske obešali otroci, ki so jih naredili doma skupaj s svojimi starši. Vsaka skupina je izdelala okraske za viseče smrečice v zeleno-beli kombinaciji.

Izdelali smo okraske iz naravnega materiala za drevo na zunanjem igrišču.

Pogovorili smo se o starejših ljudeh, ki živijo v domu starejših v Trebnjem in za njih izdelali drobne pozornosti, da bodo tudi oni veseli daril in tega, da nekdo misli na njih.

Žabice smo, skupaj z Mehurčki, poskrbele za prijetno druženje vseh skupin. Žabice smo spekle vaflje, Mehurčki so pripravili pomarančni sok. Vsi smo si ogledali predstavo strokovnih delavk Neke zimske noči in se na koncu posladkali s pripravljenimi dobrotami.

Ves čas v decembru je potekalo ustvarjanje. Potrudili smo se in si lepo okrasili tudi svojo igralnico, v kateri smo se res prijetno počutili.

S starejšimi otroki smo se z avtobusom dvakrat odpravili v Trebnje. Prvič smo si ogledali predstavo v kulturnem domu z naslovom Žabec pozimi (gledališče Fru-fru) in na koncu je prišel še Božiček. Skupaj smo zapeli nekaj pesmic, potem pa nam je naročil, naj v vrtcu pod smrečico poiščemo svoja darila. Komaj smo čakali, da se vrnemo v vrtec. Juhuhu! Pod smrečico smo res našli vrečo, ki je skrivala presenečenje.

Drugič pa smo obiskali knjižnico Pavla Golie v Trebnjem, kjer so za nas pripravili pravljično urico Sprehod po Afriki

Počasi se je december poslavljal, mi pa smo zadnje dneve izkoristili za prijetno druženje. Žogice in Zvezdice so za vse pripravile pogostitev, palačinke in pomarančni sok. Imeli smo kino dopoldne in na koncu se je prav prilegla slastna pogostitev.

 

Poslovili smo se od leta 2023 in z veseljem pričakujemo novega.

 

SREČNO, VESELO IN RAZIGRANO LETO 2024 ŽELIMO VSEM VAM!

8. 1. 2024

 

Kliknite za ogled galerije slik…

Žabice in žoge

17. 12. 2023

Žabice smo se po tednu otroka lotile izvedbe prve delavnice obogatitvene dejavnosti enote Ko lutke oživijo.

Ogledali smo si lutkovno predstavo Repa velikanka v izvedbi strokovnih delavk enote in nato izvajali dejavnosti povezane s to tematiko. Otroci so spoznali nekaj vrtnin, poljščin, zelenjave in utrjevali poznavanje domačih živali.

Prebrali smo zgodbo Repa velikanka (A. Tolstoj) in Repa velikanka (ruska narodna). Pogovarjali smo se o vsebini in ugotavljali razlike, hkrati pa utrjevali štetje in barve. Pobarvali so ogromno repo velikanko, izdelali lutko dedka ali babico in animirali ročne lutke. Veliko so se igrali s koruznimi semeni, semeni fižola, izpraznili smo bučo, semena dali sušit na teraso, da bi iz njih kaj izdelali, pa smo po vikendu doživeli presenečenje. Semena so nam pojedle srake. »Ti šment!«

 

Vzporedno smo poskrbeli še za dobro mero gibanja in izvajali temo Žoge. Igrali in poigravali so se z baloni in žogami. Otroci so bili navdušeni nad baloni, hkrati pa presenečeni nad glasnostjo njihovih pokov. Izvajali smo dejavnosti z navodili in prosto igro. Žoge so kotalili, metali, brcali, si jih podajali, balone metali, jih odbijali, nosili med nogami… Igrali smo se igrico Barvne žoge in Hroščki se žogajo.

Prebrali smo zgodbi Rdeča žoga (M. Karl), Žoga za vse (B. Weninger) in se naučili dve pesmici Žogica (M. Voglar) in Rdeča žoga (J. Bitenc). Izdelali smo dekoracijo za igralnico, pri tem pa razvijali našo fino motoriko z mečkanjem krep papirja in oblikovali žogice iz domačega plastelina. Otroci so izdelali ogromno žogic od najmanjših do večjih. Zabavno je bilo tudi tiskati z baloni.

 

Imeli smo se zelo lepo in čas nam je hitro mineval.

Lep pozdrav do naslednjič.

Kliknite za ogled galerije slik…

Žabice na obisku pri gasilcih

8. 11. 2023

V petek, 20. 10. 2023 smo Žabice odšle na obisk h PGD Šentlovrenc.

Za nas so pripravili tri »delavnice«.

Najprej so nam predstavili opremo in vozila ter povedali kaj vse počnejo. Lahko smo splezali v gasilski kombi in si ga ogledali od znotraj, seveda pa ni šlo brez lučk in sirene.

Na spodnjem parkirišču nas je nato čakala gospa z reševalnim psom. Predstavila nam je kako poteka njuno delo in da sta še v fazi učenja. Pokazala sta nam nekaj trikov, ki jih že znata, nato pa smo se šli skrivalnice. Kuža je uspešno našel skrito lastnico in otroka. To pa še ni bilo vse. V avtu je imela gospa še enega psa. Ta pa je bil že upokojen reševalni pes. Tudi ta je uspešno našel skrito lastnico in otroka, čeprav je že v letih.

Nazadnje smo odšli v notranji prostor, predavalnico, kjer nam je prijazna gasilka s pomočjo kamišibaja povedala zgodbo Pozabljena juha. Ob odhodu nam je dala še gasilske pobarvanke in prišel je čas, da se zahvalimo in poslovimo.

 

Hvala vsem gasilcem in gasilkam.

 

Lep pozdrav do naslednjič.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost