POLŽKI

Vzgojiteljica Špela Šeme L.

VPO pomoč. vzgojiteljice Blanka Blatnik

 

POLŽEK

(Mira Voglar)

LEZE, LEZE, POLŽEK POČASI,

LEZE LEZE PO LISTJU IN TRAVI.

BUC, BUC, BUC, GLEJ ROGE!

BUC, BUC, BUC, SKRIL JIH JE.

LEZE, LEZE, POLŽEK POČASI,

LEZE, LEZE, PO LISTJU IN TRAVI.

 

DOBRODOŠLI!

 

 

Zima, zima bela

8. 3. 2022

Zima, zima bela,
vrh gore sedela,
pa tako je pela,
da bo POLŽKE vzela.

 Oooo, ne, ne, to pa ne.

Polžki smo po novem letu začeli spoznavati značilnosti zime. Da je pozimi hladno smo se prepričali, ko smo hodili na sprehode. V garderobi smo imeli kar precej dela, da smo obuli in oblekli vse kar smo potrebovali Usvajali in vadili smo zaporedje in tehniko obuvanja, oblačenja, slačenja in sezuvanja. Na sprehodu smo opazovali naravo okoli sebe, ki v tem času počiva. Ko je zapadlo nekaj snega, smo se preizkusili tudi v hoji po snegu. Za nekatere otroke je bil to pravi podvig, predvsem pa pridobivanje izkušenj in reševanje problema.

Zelo radi smo prepevali pesmi Zima, zima bela in Iščemo medvedka. Usvajali smo novo deklamacijo Trije snežaki. Da nam je šlo lažje nam je Blanka zraven narisala slike. Večkrat smo prebrali zgodbo Zimski prijatelji in Čas je za kahlico s katero sva spodbujali otroke k temu, da brez strahu sedejo na kahlico.

 

Vzporedno z zimsko tematiko smo izpeljali drugo delavnico (Oblikovanje različnih skulptur iz različnih materialov) obogatitvene dejavnosti enote

»Z Lovrencem v likovni svet domišljije.« Med 1.2. in 10.2.2022 smo imeli tudi dneve likovnega ustvarjanja.

Pojem skulptura je za nas, Polžke, še precej nerazumljiv in smo zato večjo pozornost posvetili spoznavanju različnih materialov. Velik dosežek je bil že, da so si otroci upali spoznati in prijeti material za oblikovanje, zato smo posegali tudi po naravnih materialih in materialih, ki so otrokom bližje.

Polžki smo tako izdelovali skulpture iz snega, ledenih kock, plastelina, kinetičnega peska, slanega testa, najraje smo gradili stolpe iz duplo in lesenih kock, stolpe smo gradili tudi iz kamnov na parkirišču pri podjetju Alva, v gozdu pa smo postavili skulpturo iz vej.

 Mi počasi, a vztrajno lezemo, lezemo…

 

Kliknite za ogled galerije slik

Polžki z muco Copatarico in pripravami na veseli december

10. 1. 2022

Polžki smo v novembru spoznali muco Copatarico. Saj veste, tisto, ki odnese copatke, če jih ne pospravimo. Pravljico Muca Copatarica smo prebrali kar zunaj na svežem zraku. Ko smo se odpravili na sprehod, smo s seboj vzeli knjigo in odejice. Prispeli smo do peščenega parkirišča za podjetjem Alva in tam smo si pripravili prostor za poslušanje. Pravljico smo tudi večkrat obnovili in s tem so otroci ozaveščali dejanje pospravljanja svojih copatk v igralnici pred počitkom in v garderobi. Usvajali so sezuvanje in obuvanje, igrali smo se igrico Poišči svoje copatke v mucini košari in vsi otroci so iz kupa copatk prepoznali svoje. Igrali smo se tudi igro Poiščimo skriti copat. Otroci so se naučili poiskati copat, ki sva ga skrili nekje v igralnici.

Muci smo zgradili hišo iz Duplo kock, izdelali smo copatke (trganka/lepljenka), osvojili smo pesmici Kje je copatek in Biba raja ob kateri smo tudi zarajali. Melodiji obeh pesmic smo lahko tudi poslušali, ko je Špela igrala na flavto.

Zelo radi pa usvajamo bibarije: Biba leze, Muha primaruha, Medved stopa, ki nam jih zelo dobro predstavi naša Blanka in se jih nikoli ne naveličamo.

V tem času smo bili na sprehodih vedno pozorni na to, če bomo kje videli kakšno muco ali njen dom. V garderobi vrtca smo na poligonu premagovali najrazličnejše ovire, da bi našli mucin dom.

19. 11. 2021 smo obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk. Ta dan smo imeli prav lepo praznično okrašeno mizo in prav uživali smo v domačih dobrotah. Ker smo sodelovali v aktivnostih na področju čebelarstva, ki jih je organizirala Čebelarska zveza Slovenije, smo si v ta namen izdelali naglavne maske – čebelice in zapeli ter zaplesali na Slakovo pesem Čebelar.

Čas vedno hitro gre in tudi tokrat je bilo tako.

Že proti koncu meseca smo se z velikim navdušenjem lotili priprav na veseli december. Saj veste, v tem mesecu nas obiščejo trije dobri možje in lepo je, da se potrudimo.

Rdeča nit veselega decembra je bila zgodba Hrestač. Za nas, Polžke, je precej dolga in težje razumljiva, ampak naši vzgojiteljici sta poskrbeli, da smo tudi mi lahko sledili dogajanju. Špela je poskrbela za primerno dolžino in vsebino zgodbe, Blanka pa je naslikala nove ilustracije, ki smo jih prilepili na omaro in smo zgodbo lahko kadarkoli obnovili in se o njej pogovarjali.

Kar pošteno smo zavihali rokave, da smo izdelali, ustvarili vse potrebno za okrasitev garderobe in igralnice.

Izdelali smo hiške za praznično, zasneženo vasico v igralnici, snežinke, sladkorne vile, Hrestača za okrasitev stene, grad iz odpadnih škatel, vojsko miši, balerine za v garderobo in ogromnega Hrestača iz odpadnih škatel.

Ko smo imeli vse lepo okrašeno, smo lahko samo še uživali v čarobnem vzdušju veselega decembra.

Vsako jutro smo si pri zajtrku prižgali svečko. Ogledali smo si risanko o Hrestaču, baletno predstavo, strokovne delavke vrtca so pripravile predstavo Kako sta coprnički skoraj zacoprali praznike (ogled po youtube), prepevali in plesali smo ob praznični glasbi, pripravili smo si čajanko, ki je potekala kar v našem gradu in zadnji dan pred počitnicami smo imeli še praznično kosilo.

Seveda pa ne smemo pozabiti dobrih mož, ki so nas obdarili (Miklavž in Božiček).

Na decembrskih sprehodih smo opazovali lučke, ki so krasile hiše, drevesa, svetilke…

Dočakali pa smo tudi prvi sneg. Nekateri otroci so bili nad njim navdušeni, nekateri pa malo manj in so ga za začetek le previdno opazovali ter se ga prav previdno dotikali.

Tako smo se mi poslovili od leta 2021, kaj pa vi?

 

Kliknite za ogled galerije slik

Uvajanje pri Polžkih

7. 10. 2021

September je bil v skupini Polžki mesec medsebojnega spoznavanja. V skupini je 12 novincev in dva otroka, ki sta premeščena iz vrtca Trebnje.

Prvi dnevi uvajanja so bili zelo zanimivi in brez posebnosti, saj so starši pomagali Polžkom raziskovati igralnico in spoznavati dnevno rutino. Prišli pa so dnevi, ko se je vse obrnilo na glavo in Polžki so morali sami priti v igralnico. Eni bolj, drugi manj pogumno.

 Običajno je, da v tem obdobju otroci malo pojokajo, vendar se stanje iz dneva v dan izboljšuje. Uvajanje se še ni zaključilo, saj sta se nam konec septembra, z manjšim zamikom, pridružila še dva dečka.

Navajamo se drug na drugega, na igralnico, prostore vrtca in usvajamo dnevno rutino. Preberemo kakšno kratko zgodbico, usvajamo novo peto pesem Polžek, bibarijo Miška kašo kuha in se igramo po kotičkih. Pohvalimo se lahko tudi s tem, da smo nekaj malega že ustvarjali. Naši mali prstki so s »packanjem« in preizkušanjem čopiča okrasili polžkovo hišico na papirju. Lepo vreme pa izkoristimo za bivanje na terasi in igro.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Polžki smo prilezli čez mesec oktober

8. 11. 2021

 

 

V začetku meseca oktobra smo Polžki po svojih najboljših močeh obeležili Teden otroka z naslovom: Razigran uživaj dan!

Prvič smo se odpravili na sprehod z vozičkom in vrvico raziskovat Šentlovrenc. Videli smo race, krave na pašniku, vlak, srečali veliko avtomobilov in ob tem smo morali paziti še na to, da smo hodili varno in previdno.

Naslednji dan je v naši igralnici oživel kotiček dom. Z motiviranjem in animiranjem so otroci aktivno sodelovali v igri: kuhali, hranili dojenčke, previjali, kopali, dajali na kahlico…

Sreda je bila v znamenju izdelave preproste punčke iz cunj. Otroci so si natrgali in pripravili polnilo, nato pa smo jo s skupni močmi dokončali. Izdelali smo tudi Malo pozorno nogavičko – pobarvanko, ki so jo otroci pobarvali z barvicami in Razigrane korake – obris stopala, ki so ga okrasili s flomastri za natečaj Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Četrtek je bil namenjen gibanju. Čeprav s pripomočki, je bilo to za otroke nekaj čisto novega. V igralnici smo pripravile preprost poligon, kjer so otroci s hojo, kobacanjem in plazenjem premagovali ovire.

Petek pa je s petjem pesmi Mi se ,mamo radi in rajanjem zaključil Teden otroka.

 Po Tednu otroka smo se posvetili obogatitveni dejavnosti Z Lovrencem v likovni svet domišljije: Izdelava in slikanje z naravnimi barvami.

Polžki smo si izdelali zastavo, ki smo jo pobarvali z barvami, ki smo jih našli v naravi: trava, različni cvetovi, zemlja, korenje in borovnice (edino kar smo prinesli od doma). Iz naravnih barv (korenja in borovnic) smo izdelali tudi skupno sliko Strašljive buče.

Za natečaj trgovine Bags & More, smo izdelali Strašljive buče iz papirnatih krožnikov in kaširane buče, ki smo jo odnesli na razstavo v poslovalnico v Ivančni Gorici.

 Mesec oktober je tudi mesec požarne varnosti in v ta namen so nas obiskali člani PGD Šentlovrenc in se nam predstavili ter nam pokazali svojo opremo.

 Ob ugodnem vremenu smo bivali na terasi in opravili že kar nekaj sprehodov. Prišli smo do Martinje vasi, Velikega Vidma in Dolge Njive. Lezemo, lezemo počasi, ampak prilezemo.

 Zaradi bolezni, je oddelek obiskovalo le nekaj otrok, ampak vseeno smo pogumno in uspešno prilezli do konec meseca.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost