KAPICE

Vzgojiteljica Helena Krnc

VPO pom. vzgojiteljice Tjaša Poglavc

 

Pri otrocih ni majhnih korakov.

Vse kar storijo in naredijo, so velike stvari.

Predvsem imajo srca večja kot mi-odrasli.

Vanje spravijo vse, kar vidijo in vse,

česar se zavedajo-tudi majhen kamenček,

ki so ga opazili na cesti,

listek z drevesa,

poljubček-kar tako, mravljico ali črička,

 predvsem pa vse ljudi, ki so okoli njih…

Otroci so naše največje bogastvo.

So iskreni, razigrani, nežni, ljubeči in nagajivi.

Ob  ponovnem, oziroma prvem vstopu v vrtec,

želiva vam starši in otroci,

da bi z radostjo v srcu in nasmehom prihajali v vrtec.

Z iskricami v očeh bomo poleteli v svet raziskovanja, igre in domišljije.

Skupaj nam bo uspelo.

Risba in slika v naravi

16. 5. 2022

Spomladanski čas in toplo sonce nas kar vabi v naravo in ustvarjanje v njej. Na prostem smo preživeli še več časa kot drugače in del vsakodnevnih dejavnosti izvajali zunaj. Za spremembo pa s seboj nismo vzeli nobenih pripomočkov, vendar smo si pomagali samo s stvarmi, ki smo jih našli v gozdu ali na travniku. To so bile razne palice, kamenje, storži in cvetovi različnih cvetlic. Z otroki smo s palicami risali v pesek, zemljo, iz vej sestavljali hišice za škratke, sestavljali skolpture in like iz storžev. Nekaj materiala pa smo prinesli tudi v igralnico. Otroci so se vsakodnevno z njim igrali na terasi in ustvarjali. Izdelovali so okvirje, cvetoči travnik, delali zaporedje, sestavljali mandale,… Čudovite izdelke si lahko ogledate na razstavi v skupnem prostoru.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Barve pomladi

31. 3. 2022

 

Zunaj je posijal sonček, pomlad se je začela prebujati in del tega smo prenesli tudi v našo igralnico. Ob enem pa smo izvedli tudi delavnico obogatitvene dejavnosti enote: SLIKAMO IN RIŠEMO Z RAZLIČNIMI DELI TELESA. Otroci so se srečali in spoznali tudi različne položaje slikanja ter risanja. Pri tem so imeli kar nekaj težav, predvsem s samo držo čopiča v ustih in ob enem še slikanje z njim. Z otroki smo tiskali z rokami in nogami, slikali s prsti in ustvarili čudovite slike.  Res pa je, da smo se ob tem vsi zelo zabavali, predvsem ko so otroci risali v ležečem položaju. Vabljeni k ogledu naše razstave.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Izdelujemo skulpture

23. 2. 2022

 

V okviru obogatitvene dejavnosti enote »Z Lovrencem v likovni svet domišljije«, smo izvedli drugo delavnico. Izdelovali smo skulpture različnih oblik, iz različnih materialov. V februarju smo imeli v vrtcu tudi dneve likovnega ustvarjanja, in sicer  od 1.2. do 10.2.2022. Z otroki smo bili zelo ustvarjalni. Izdelovali smo skulpture iz plastelina, ki smo ga naredili sami, iz tulcev ustvarili snežinke, iz vej sestavili drevo in ga ovili v papirnate brisačke. Otroci so spoznali tehniko kaširanja in ustvarili čudovitega snežaka. Zanimiva jim je bila tehnika oblikovanja siporeksa iz katerega smo naredili hiše. Otroci so s kamenjem, s palicami ter kladivi izdolbli okna in vrata. Uporabili smo tudi gradbeno eno (pur pena). Ko se je posušila, so jo otroci z nožki oblikovali, jo pobarvali in posuli s svetlečim peskom. Ustvarili smo efekt lesketajoče zasnežene pokrajine.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Pri Kapicah telovadimo

12. 2. 2022

 

Otroci izražajo nenehno potrebo po gibanju. Strokovni delavki v oddelku poskrbiva, da imajo  otroci na voljo različne oblike gibanja, kot so  sprehodi, gibalne igre v igralnici, na terasi, igre na igralih igrišča,…. Ponudimo jim čim več naravnih oblik gibanja, kot so plezanje, poskoki, tek, ipd.  Zelo radi pa imajo tudi vadbene ure v telovadnici, ki jih vsakič pripravimo malo drugače, da so še toliko bolj zanimive. V januarju smo jim pripravile tudi  čutno pot iz naravnih materialov (slama, ajda, pšenica, koruza…) po katerih so hodili bosi.  Čim bolj razvijajmo otrokovo ravnotežje, koordinacijo, moč, hitrost, gibljivost in natančnost. Otroci pri tem zelo uživajo in se sprostijo.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Čarobni december

13. 1. 2022

 

Mesec december je že sam po sebi čaroben, z otroki pa smo poskrbeli, da smo ga vsi prav posebno in čudovito doživeli. Ustvarili smo prelepo dekoracijo igralnice in garderobe. Prebirali smo knjigo Hrestač in si ogledali baletno predstavo. Igralnica in garderoba je zasijala v praznično okrašeni beli barvi, za kar pa ste poskrbeli tudi vi starši, ki ste nam pomagali okrasiti novoletno jelko. Uživali smo skupaj, na skupni čajanki in si pripravili pravo slavnostno kosilo s pogrinjki in dekoracijo. Obiskala sta nas dva dobra moža, Miklavž in Božiček in otroke razveselila z darili in novimi igračami.  Vsak dan pa je že zjutraj otroke in starše v čudoviti dan, popeljala glasba ali predvajanje baleta na velikem platnu. Imeli smo se prelepo.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Sneg je, glej zunaj sneg je….

6. 12. 2021

 

Pa smo ga dočakali. Sneg namreč.  Kako nalezljivo je to otroško veselje, ob pogledu na bele poljane in prve snežinke, ki so nas zjutraj razveselile. Takoj po zajtrku smo se uredili in se šli igrati na sneg. Vzeli smo lopatke in kanglice, otroci so polnili posode, se drsali po klančini, se kepali in sodelovali pri izdelavi snežaka.  Ker pa so rokavičke hitro premočile smo odšli v igralnico in nekaj snega odnesli s sabo. V igralnici so otroci raziskovali sneg, polnili so različno velike posode, opazovali so kaj se dogaja s snegom in se pogovarjali zakaj se sneg topi. 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Enostavno naravno

12. 11.  2021

Poletje se je poslovilo, a tudi jesen je prelep letni čas, ki ga preprosto moramo imeti radi. Jesen ima svoj edinstven čar, saj nam narava postreže z neverjetno paleto barvnih odtenkov rumene, rjave in rdeče barve. In mi smo to, seveda želeli spoznati in raziskati. S  škratom Lovrencem smo se veliko zadrževali v naravi in  v vrtec prinašali dobrote, ki nam jih ponuja polje, gozd in travnik. Te čudovite barve smo želeli preliti na papir. Iz nabranih sadežev in sestavin iz narave, so otroci sami, z mešanjem, ribanjem in »tlačenjem« ustvarili čudovite barve, s katerimi so ustvarjali.

Tako smo dobili naslednje barve:

RUMENA: kurkuma

ORANŽNA: rdeče korenje

RJAVA: zemlja in kavna usedlina

ZELENA: blitva, peteršilj in trava

RDEČA: rdeča pesa, rdeče zelje

ČRNA: oglje

Nastali so čudoviti izdelki, ki si jih lahko ogledate na razstavi naše enote.

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Obiskali so nas gasilci

september 2021

Oktober je mesec požarne varnosti, zato smo v vrtcu nekaj aktivnosti namenili tudi spoznavanju poklica gasilec. Z otroki smo prebirali knjigo Medo Jaka pri gasilcih in se igrali gasilce. V petek, 22.10.2021, so imeli v PGD Šentlovrenc dan odprtih vrat. V ta namen so nas gasilci obiskali v vrtcu in otrokom tudi sami predstavili svoj poklic, delo, njihovo opremo, pripomočke in vse kar potrebujejo za gašenje ognja. Otrokom so pokazali vse pripomočke, ki jih potrebujejo na intervencijah. Demonstrirali so nam postopek prijave nesreče ali požara. V ta namen so se povezali z operativnim centrom, da so otroci lahko slišali, kako komunicirajo med seboj po radijski postaji. Pokazali so postopek gašenja nevarnih snovi s peno in otrokom omogočili, da so špricati z vodo. Najbolj pa jim je bilo všeč, ko so se poslovili z lučkami in sireno.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

V vrtec hodim in se veselim

4.10.2021

Mesec september in s tem uvajalno obdobje je za nami. Za otroke, ki prvič vstopajo v vrtec, zlasti najmlajše, pa je to tudi čas, ko se počasi prilagajajo na nove odnose, vzgojitelje in nove prijatelje. Vsi novinčki so vrtec lepo sprejeli, v vrtec prihajajo radi in se vsakodnevno veselijo prijateljev ter igre z njimi. Vreme nam je bilo skozi cel mesec naklonjeno, zato smo se veliko zadrževali na prostem in se gibali. Otrokove dejavnosti v prvih letih življenja so podlaga za kasnejše športne dejavnosti, hkrati pa vplivajo tudi na razvoj in oblikovanje njegovih sposobnosti.  Obe strokovni delavki v oddelku se zavedava, da je gibanje osnova za zdrav način življenja, zato sva jim ponujali veliko gibalnih dejavnosti. Otroci se zelo radi igrajo na igrišču, kjer se vozijo s poganjalci, gugajo na gugalnici in se spuščajo po toboganu. Kljub temu, da so še majhni imajo najraje veliki tobogan, ki jim predstavlja še dodatni izziv. V okviru obogatitvene dejavnosti oddelka: Gibam – migam, smo v igralnici otrokom pripravile pajkovo mrežo. Po igralnici so imeli celo dopoldne razpeljano vrvico, da so jo premagovali na različne načine. Mrežo so prestopali, se pod njo plazili in zraven prenašali različne predmete. Pri tem so razvijali koordinacijo celega telesa in ravnotežje. Otroci  v vrtec prihajajo veseli kar nama je še posebej v zadovoljstvo.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije…

Juhuhu, počitnice bodo kmalu tu

Šolsko leto se počasi zaključuje in tudi mi že komaj čakamo počitnice. Vroči dnevi so nas spodbudili, da smo si zaželeli malo ohladitve. Veliko smo se igrali v vodi in na prostem. V enoti smo se odločili, da bomo iz avtomobilskih gum naredili eko vrtiček, v katerega smo zasadili zelenjavo in čutno pot iz naravnih materialov. Pred barvanjem je bilo potrebno gume še očistiti in oprati. Otroci so pri tem najbolj uživali. Dobili pa smo tudi obisk iz Knjižnjice Pavla Golie Trebnje. Skupaj s knjižničarko ter  Bobkom in barčico smo »odpluli« na morje. Preden pa zares zakorakamo v poletje smo želeli še polepšati našo garderobo. Obiskal nas je g. Brane Praznik in skupaj z njim smo se za celo dopoldne vživeli v vlogo umetnikov. Bilo je nepozabno.

Vsem skupaj želimo vesele, brezskrbne, mokre, navihane počitnice. UŽIVAJTE!

 Klik na galerijo slik

Dostopnost