ZVEZDICE

Vzgojiteljica Magda Zakrajšek

VPO pom. vzg. Petra Vidmar

 

Otroci hočejo objem, naročje, prijazno besedo, dotik, nekoga, da jim prebere pravljico, nekoga, ki se z njim smeje, igra in pogovarja.

(John Thompson)

 

Obe strokovni delavki, ki bova letos dopoldneve preživljali z vašimi malčki, se bova po najboljših močeh trudili, da jim vse to in še več, kar je navedeno v zgornji misli, tudi naklonimo.

Stopimo torej pogumno v novo šolsko leto.

Upam, da bova ustvarjali takšno vzdušje, ki bo pomagalo, da otroci čim manj stresno doživljajo prve dneve v novih prostorih in z novima vzgojiteljicama.

Naše novo ime skupine je Zvezdice.

Magda in Petra

 

September pri Zvezdicah

4.10.2021

V mesecu septembru smo prestopili vrata enote Kekec. Tako velik vrtec, da nas je bilo kar malo strah. Pa smo ga kmalu premagali. Spoznali smo nove prijatelje, nove igralnice in nove igrače. Z nami pa sta tudi Magda in Petra. Vsak dan rajši prihajamo v vrtec, ker se dogaja veliko zanimivega. Igramo se, prepevamo, telovadimo, hodimo na sprehode ter spoznavamo naše igrišče. Najrajši pa ustvarjamo in plešemo.

 

Klikni za ogled galerije

Vadbena ura

17.11.2021

Pri Zvezdicah zelo radi telovadimo. Za vadbeno uro največkrat izberemo naš večnamenski prostor v garderobi. Na začetku vsake vadbene ure se najprej razgibamo brez orodja, ali pa z eno vrsto orodja, ki ga v nadaljevanju uporabimo tudi pri postavi poligona. Pri vadbi poskušamo otroke usmerjati in voditi tako, da ima vadba res smisel razgibanja, razvijanja moči, spretnosti, ravnotežja. Pri vsem tem pa otroci pridobivajo zaupanje v svoje telo, izgubijo strah pred zahtevnimi nalogami ter strah pred neuspehom. Vadbeno uro ponavadi zaključimo z umirjeno igro.

 

Klikni za ogled galerije

Spoznavamo barve

25.11.2021

Barve so vse okrog nas. Prav je, da jih spoznamo in znamo tudi poimenovati. V naši skupini spoznavamo barve pri vseh področjih dejavnosti. Barve se najbolj izražajo na likovnem področju. Otroci ustvarjajo s tempero, flomastri, suhimi barvicami. Barve poimenujemo tudi pri gibanju, ko uporabljamo različna gibalna orodja. Poimenujemo obroče po barvi, žogice različnih barv. V naravi vidimo mavrico, z barvami smo se poigrali tudi mi in mešali barve ter dobili nove odtenke. Tudi matematika je del našega vsakdanjega življenja. Otrok predmete razvršča po barvi, dela skupine, v katerih so predmeti istih barv. Nenazadnje lahko vse tudi govorno izrazimo, opisujemo in poimenujemo.

 

Klikni za ogled galerije

Ustvarjanje v mesecu decembru

24.12.2021

Mesec december je čas okraševanja. Jelko smo si najbrž vsi okrasili doma. V vrtcu smo okrasili skupno jelko v garderobi, na katero so otroci pridno prinašali doma narejene okraske. S podobami in figurami iz zgodbe Hrestač smo okrasili garderobo in igralnico, poslušali praznično glasbo ter se veselili ob prihodu Miklavža in Božička. Poskrbeli pa smo, da je tudi park v središču Trebnjega dobil lepšo podobo. Pobarvali smo storže ter jih posuli še z bleščicami. December nam je bil tako vesel in čaroben.

 

Klikni za ogled galerije

Naravoslovni poskus

24.1.2022

Z otroki smo izvedli naravoslovni poskus taljenja ledu. Prvi dan smo v lončke natočili vodo in v njo potopili malo igračko. Lončke smo čez noč postavili v zamrzovalnik, saj smo bili mnenja, da bo voda zmrznila, če bo dovolj mrzlo. Naslednji dan smo led vzeli iz lončka. Na mizi so imeli otroci različne pripomočke, kot so kladiva, strgala in z njimi poskušali dobiti zamrznjeno igračko iz ledu. Pomagali so si tudi s toplimi rokami in led na ta način topili. En kos ledu z igračko pa smo dali v posodico, ki smo jo postavili na radiator. Preko dneva smo opazovali, kako se led topi.

 

Klikni za ogled galerije

Mali vrtnarji

16.3.2022

Pomlad je čas za sajenje in sejanje različnih vrtnin in rož. Odločili smo se, da se v vrtnarjenju preskusimo tudi mi. Najprej smo pripravili semena ter lončke in zemljo. Zemljo smo natrosili v lončke, na zemljo previdno natrosili semena in jih pokrili še z dodatno plastjo zemlje. Ker pa vemo, da rastline za rast potrebujejo vodo, smo vse skupaj zalili in postavili na okensko polico, da jih bo sonce pogrelo. Vsak dan smo opazovali, ali je že kaj pokukalo iz zemlje. Kmalu smo zagledali prve zelene rastlinice, ki so se prebudile. Ko so bile dovolj velike za presajanje, smo jih prestavili v manjše lončke in jih zopet zalili. Zdaj pa čakamo, kdaj bodo dovolj velike, da jih presadimo na vrt.

 

Klikni za ogled galerije

Do koliko znam šteti

1.4.2022

Z matematiko se otrok srečuje v vsakdanjem življenju že zelo zgodaj, saj ima na primer pregled nad svojimi igračami, ki jih prešteva, meri, primerja, razvršča, opisuje, se o njih pogovarja. Otrok tako od poimenovanja posamičnih predmetov postopno preide tudi na štetje. Včasih šteje kar tako iz veselja, šteje posamezne predmete v okolici, korake, avtomobile, ptice v jati…Kaže predmete na sliki in jih prešteje. Posnema tudi štetje prstov pri odraslih. Pri igri že razvršča predmete v večje ali manjše skupine ter ugotavlja, kje je več, kje je manj, kaj se zgodi, če nekaj predmetov vzamemo stran ali dodamo.

 

Klikni za ogled galerije

Nekoč je bila ...

4.4.2022

Otrok se s književno vzgojo sreča že v predšolskem obdobju. Ob poslušanju in pripovedovanju pravljic in drugih literarnih del razvija zmožnost domišljijske rabe jezika, s književno osebo se identificira ter doživlja književno dogajanje. Da bi pri otrocih čim bolj vzpodbujali bralno kulturo, preko leta izvajamo program Mavrični bralček. Vsebino ene knjige smo predelali v vrtcu, to je bila zgodbica Pod medvedovim dežnikom. Z vsebino druge pa so se otroci pripravili doma skupaj s starši. Ob svetovnem dnevu otroške knjige pa smo z lutkovno predstavo Nekoč je bila…tudi zaključili letošnji program in podelili priznanja tistim, ki so ga uspešno opravili. Na koncu so se z lutkami poigrali tudi otroci.

 

Klikni za ogled galerije

Spoznavamo naravo

26.5.2022

Narava je tista, ki da otrokom nešteto možnosti za opazovanje in raziskovanje. Z otroki smo veliko raziskovali zunaj, nekaj stvari pa smo si prinesli tudi v igralnico in ustvarili pravi naravoslovni kotiček. Temo smo pričeli z ogledom predstave s senčnimi lutkami. Seznanili smo se s svetlobo, od kje prihaja, kaj je senca in kako nastane. V nadaljevanju smo spoznavali se vodo, zrak, vremenske pojave, zvok ter živo in neživo naravo, torej vse, kar nas obdaja. Vse to smo zaznavali z našimi čutili kot so vid, voh, sluh vonj ter tip. Izvedli smo kar nekaj poskusov, s katerimi smo na igriv način spoznavali svet okoli sebe.

 

Klikni za ogled galerije

Prijatelji

10.6.2022

Ob koncu šolskega leta je prav, da rečemo tudi kakšno besedo o prijateljstvu. Na začetku, ko smo prišli v skupino zvezdice, so bili otroci leto dni mlajši. Niso se bili še zmožni igrati v skupini, njihova igra je bila individualna. Preko leta so se postopoma začele delati skupinice po dva ali celo več otrok, ki so se bili že pripravljeni igrati skupaj. Začela so se sklepati prva prijateljstva. Družijo se pri igri, držijo se za roko, ko gremo na sprehod, najraje tudi skupaj sedijo za mizo, ko jedo. Včasih taka prijateljstva ostanejo za vedno.

 

Klikni za ogled galerije

Dostopnost