MAVRIČNE ŽOGICE

Vzgojitelj Žiga Mohorčič

VPO pom. vzgojiteljice Andrejka Jevnikar

 

V novem šolskem letu se bomo Kamenčki prelevili v Mavrične žogice. Tako kot žogice v pesmici bomo tekom leta odskakljali nasproti čisto novim dogodivščinam, sestavljenih iz naših vsakodnevnih vrtčevskih doživetij, ki nas bodo bogatile, lepšale in krajšale naš skupni čas.

 

Žogica

      (Mira Voglar)

 

Hopla, hopla sem in tja

skače moja žogica.

Žogica marogica

glej, da mi ne boš ušla.

 

Obisk kuharice Anite

27.1.2023

Pri temi o poklicih so otroci kot zadnjega spoznali poklic kuharja, ki nam ga je predstavila kuharica Anita. To je tista pridna kuharica, ki nam pripravlja vozičke za obroke ter pomiva posodo za nami, vmes pa skoči še v sosednjo enoto, kjer pomaga pri pripravi hrane. Najprej smo mi obiskali njo v kuhinji, kjer so ji otroci pomagali pomiti posodo. Razkazala nam je kuhinjo in druge prostore, opremo, lonce in posodo. Povabili smo jo igralnico, tam pa je skupaj z otroki ‘skuhala’ sladke kroglice iz suhega sadja in čaj. Druženje smo zaključili s prijetno čajanko, kuharici Aniti pa smo v zahvalo zapeli pesmico in ji skuhali kavico. Druženje bo vsem ostalo v lepem spominu.

 Klikni za ogled galerije

Obisk veterinarske postaje

18.1.2023

Temo spoznavanja poklicev smo obogatili z obiskom veterinarske postaje. Tam nam je prijazna veterinarka Tina predstavila poklic in delo veterinarja. Prinesla je mucka Dolfija, ki je trdno spal, ker je bil operiran. Na njem nam je pokazala, kako posluša srček, kako se da injekcija in kako se oskrbi poškodovana tačka. Otroci so lahko poslušali kako bije mačje srce in mucku dali injekcijo. Vse to je bilo zelo zanimivo, zato je obisk kar prehitro minil. Veterinarka Tina je na koncu vse razveselila s čokoladico, zato smo se v vrtec vsi vračali dobre volje.

 Klikni za ogled galerije

Obisk zdravnice v vrtcu

17.1.2023

Ta mesec se pogovarjamo o poklicih, zato smo na obisk povabili Svetlanovo mamico, ki je po poklicu otroška zdravnica. Nekateri so jo pričakali s cmokom v grlu, kmalu pa se je strah razblinil, saj so otroci spoznali, da je zdravnica prijazna in otrokom pomaga, ko so bolni. Ga. Klavdija je otrokom pokazala svoje pripomočke (otoskop, stetoskop) in otrokom pokazala kako poteka obisk pri zdravniku. Otroci so tudi sami lahko poslušali srce in dihanje, nato pa se je zdravnica z njimi zaigrala in v vrtcu smo imeli pravo ambulanto. Obisk je bil napet, zanimiv in je hitro minil. Gospe Klavdiji pa še enkrat hvala za obisk.

 Klikni za ogled galerije

Žogice obiskale policijsko postajo

10.1.2023

V torek smo pri Mavričnih žogicah spoznali poklic policista. Da bi bolje spoznali njegovo delo, smo odšli kar na policijsko postajo Trebnje, kjer so nas prijazno pozdravili policistka Suzana in Brina ter policist Dejan. Najprej so nas popeljali v prostor, kjer smo na kamerah videli kaj se kje dogaja. Seveda smo si ogledali tudi zapor, ki pa nam ni bil preveč všeč. V sobi je samo postelja ter stranišče. Seveda nismo ostali zaprti, ker smo bili pridni in so nas izpustili. Pokazali so nam tudi nekaj njihove obvezne opreme. Pogumni so si nataknili čisto prave lisice, ki jih nataknejo lumpom, kot so dejali policisti. Izvedeli smo kakšno je njihovo delo in kje vse so prisotni. Ob zaključku obiska pa nam je prijazna policistka Suzana še pokazala lučke in sireno na policijskem avtu. Policist Dejan pa je vsakemu podaril knjigico pobarvanko o varnem prometu.

 

Klikni za ogled galerije

Snežne radosti

12.12.2022

V drugem tednu decembra nas je končno razveselil sneg. Ampak tak sneg, ki počaka, da se oblečeš, greš ven in ga primeš v roke, narediš kepo, ga poješ kot sladoled, se nanj uležeš kot na mehko blazino in vanj narediš angelčka; ga namečeš na kup, izdelaš snežaka in se zraven neizmerno zabavaš. Sneg, ki ti nevede nariše nasmeh na obraz. To je tisti pravi sneg.

Klikni za ogled galerije

Miklavžev lov na zaklad

6.12.2022

Ob zaključku teme o čustvih so smo se šli v gozd razgibat in iskat Miklavžev zaklad. Najprej smo se pozdravili z gozdnim pozdravom, nato pa smo si z različnimi načini podajanja palic razvijali koordinacijo. Podajali smo si jih najprej po eno, nato po dve, potem za hrbtom, najtežja in zabavna pa je bila igra z lepilnim trakom. Kolutek lepilnega traku je kot pri štafeti s pomočjo palic potoval po krogu. Po krajši igri skrivalnic se je začel lov na zaklad. Na vsaki postaji smo spoznali po enega gozdnega prijatelja, ki je izražal določeno čustvo. K naslednjemu prijatelju nas je poslal z namigom ali določeno gibalno nalogo. Na zadnji postaji za mavrico je bil skrit zaklad. Otroci so izpod listja izkopali Miklavževe piškote in čokoladice. Zabavo v gozdu smo zaključili z vsem najljubšo prosto igro.

Klikni za ogled galerije

Obisk šivilje pri Mavričnih žogicah

2.12.2022

Novo temo o poklicih smo odprli z obiskom čisto prave šivilje. Janova mamica se s šivanjem sicer ukvarja ljubiteljsko in v prostem času, vendar nam je pokazala, da ima za to čisto vse pripomočke. Najprej smo si lahko ogledali cele kupe različnega in pisano potiskanega blaga. Nato nam je pokazala svoje orodje: igle, šivanke, bucike, gumbe in škarje ter nam pokazala kako se sešije naglavni trak. Vsak otrok je lahko pritisnil na ‘gas’ od šivalnega stroja, da je šivanka zaropotala čez blago in ga sešila. Otrokom je bila predstavitev všeč, saj so zelo uživali. Ge. Poloni Repar Zagorc se zato za obisk, barvice, naglavne trakove in dobro voljo še enkrat zahvaljujemo.

Klikni za ogled galerije

Množični tek in evropski teden mobilnosti

4.10.2022

V sredo, 21.9., smo se odzvali vabilu atletske zveze Slovenije k množičnemu teku otrok, s katerim skušajo  sodelujoče spodbuditi k prvim atletskim korakom in jih ozaveščati o pomenu zdravega načina življenja. Tek smo izvedli na šolskem igrišču, kjer smo ob navijanju šolarjev, ki so imeli takrat telovadbo, simbolično pretekli en krog. Vsak otrok je za sodelovanje prejel tudi priznanje.

Po teku smo se odpravili v središče mesta, pred občino, kjer smo sodelovali na delavnicah ob evropskem tednu mobilnosti. Tam smo se učili razvrščati odpadke in spoznali mnogo novih stvari. Bil je pester in zanimiv dan.

Klikni za ogled galerije

Dostopnost