GUMBI

Vzgojiteljica Renata Borišek

VPO pom. vzgojiteljice Jožica Hrastar

 

 »Gumbek pri gumbu, z gumbkom sanje lovimo….

…. jih ujamemo in z vami delimo.«

 

Spoštovani starši,

v šolskem letu 2021/22 vam želimo veliko nepozabnih dogodivščin in lepih trenutkov v vrtcu. 

Renata in Jožica

 

Dan brez avtomobila

5.10.2021

Ob svetovnem dnevu brez avtomobila, 22.9. 2021, smo se skupina Gumbi v centru Trebnjega udeležili zanimivih delavnic. Preko gibanja smo spoznavali pravila v prometu in nasvete za zdravo življenje. Na zaprtem delu ceste smo s kredami risali vozila  in se preizkusili v TIC-ovih igrarijah. Najbolj težko pričakovana je bila predstavitev gasilskih vozil, ki posredujejo ob prometnih nesrečah in policije. Pokazali so nam pripomočke, ki jih uporabljajo pri svojem delu in notranjost intervencijskih vozil. Razveselili smo se prometnih pobarvank in kresnič za boljšo vidnost.

Klikni za ogled galerije

Sodelovanje z gasilci in pohod

6.10.2021

Vsako leto se v oktobru, mesecu požarne varnosti, veselimo sodelovanja z gasilci. V petek, 15.10. 2021 smo se po zajtrku odzvali na povabilo Gasilske postaje Trebnje. Gasilci so nam predstavili gasilska vozila, s katerimi posredujejo ob nesrečah. Ogledali smo si kombi, tovornjak z lestvijo in cisterno. Pri reševanju je nadvse pomembna tudi oprema gasilca. Na koncu so otroci imeli priložnost prijeti za cev in špricati z vodo. Nismo gasili ognja, nam pa je sonce pomagalo ustvariti  čudovito mavrico. Ta dan smo s pohodom obeležili tudi svetovni dan hoje, zato smo pot nadaljevali proti vasi Studenec. Na cilju smo pomalicali in občudovali Trebnje še z druge strani.

Klikni za ogled galerije

Slovenski tradicionalni zajtrk

24.11.2021

S pesmijo Čebelar, ki je odmevala v igralnici Gumbov v času zajtrka, v petek, 19. novembra 2021, smo začeli 11. tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo in številni drugi partnerji. S projektom želimo otroke osvestiti o pomenu rednega in zdravega prehranjevanja. Poseben pomen dajemo promociji domače, lokalno pridelane in predelane hrane slovenskega porekla. Tradicionalni zajtrk sestavljajo: med, maslo, mleko, kruh  in jabolko. Z otroki smo se pogovarjali o izvoru teh jedi, si ogledali video prestavitev skrivnostnega sveta čebel in njihovo poslanstvo. Seveda smo se tudi zavrteli in zapeli  ob zvokih  poznanega Čebelarja ansambla Lojzeta Slaka. Za natečaj Kmetijsko gozdarske zbornice Novo mesto  z naslovom »Sadje in zelenjava za zajtrk kombinacija prava« so otroci pripravili likovne izdelke.

Klikni za ogled galerije

Veseli december pri Gumbih

9.1.2022

Najbolj čaroben in vesel mesec v vrtcu je prav gotovo december. Skozi vse dejavnosti nas je vodila božična zgodba Hrestač in njeno sporočilo, da človeka osrečita prijaznost in sočutje do drugih ljudi. Tako so otroci za varovance in zaposlene v DSO in VDC Trebnje pripravili majhno pozornost z lepo mislijo. Razveselili smo se sladkih daril Miklavža in novih igrač od Božička, ki nam jih je pustil pod novoletno smreko. Za praznično vzdušje smo igralnico okrasili z lučkami, bleščečimi storži in prazničnimi smrekami iz stožcev. Naši okraski so polepšali tudi eno od smrekic v parku Trebnjega. Zadnji teden pred počitnicami smo popestrili s čajanko,  slavnostnim kosilom ob svečkah ter orientacijskim pohodom s presenečenjem na cilju.

Klikni za ogled galerije

Gibalni razvoj otroka

28.1.2022

V vrtcu otrokom vsakodnevno omogočamo in jih spodbujamo, da z različnimi dejavnostmi v igralnici, telovadnici ali na prostem spoznajo in razvijejo gibalne sposobnosti. Gibalni razvoj je v ospredju predvsem v prvih letih življenja in poteka od naravnih in preprostih oblik gibanja (plazenje, lazenje, hoja, tek itn.) do sestavljenih in zahtevnejših športnih dejavnosti. Z gibanjem telesa je pogojeno zaznavanje okolice, prostora, časa in samega sebe. Gibanje ima pomembno vlogo pri razvijanju intelektualnih sposobnosti, socialnem in emocionalnem razvoju.

Klikni za ogled galerije

Pustovanje pri Gumbih

7.3.2022

Pustni čas predstavlja most med zimo in pomladjo. Za pusta si nadenemo različne maske – od tradicionalnih do takšnih, ki so odraz sodobnega družbenega življenja. Tako so tudi v naš vrtec na pustni torek prišli: gasilci, dinozavri, spidermani, lev, metuljček, pikapolonica, klovn, kuhar, pika nogavička, kuža, Elza…Po zajtrku je sledila predstavitev mask, skupinsko fotografiranje in ples  ob glasbi. Po malici smo skupaj z ostalimi maškarami enote Kekec odšli na povorko po centru Trebnjega. S harmoniko in vzklikanjem smo mimoidočim privabili nasmeh na usta in upanje na čim prejšnjo pomlad.

Klikni za ogled galerije

Moje telo

21.4.2022

V mesecu marcu smo veliko dejavnosti namenili spoznavanju našega telesa in naših čutil. S pomočjo slik in knjig smo raziskovali, kako je sestavljeno naše telo in katere pomembne organe imamo. Naučili smo se imena prstov, usvojili deklamacijo o prstkih in se orientirali na telesu. Znanje smo poglobili v naravoslovni ustvarjalnici enote Mavrica, kjer smo si na svetlobni mizi ogledali slike okostja in mišic ter prebudili naša čutila za vonj in vid. Prepoznavali smo različne zvoke in z masažnimi žogicami, taktilnimi ploščami in »čarobno« vrečko spodbudili tipno zaznavanje.

Klikni za ogled galerije

Naravoslovni poskusi v K3

5.5.2022

V okviru aprilske teme – Vreme smo se z otroki pogovarjali, kako nastane mavrica in takrat je bila izražena želja, da bi jo »pričarali« kar v naši igralnici. Ta čudovit vremenski pojav smo skušali prikazati s tremi naravoslovnimi poskusi. Uporabili smo bonbone, brivko peno, papirnate brisače in tempera barve. Otrokom je bil seveda najbolj všeč poskus z bonboni, čeprav jih niso pojedli. Po natančnem opazovanju so otroci ugotovili naslednje:

»Mavrica je, barve so šle ven.«

»Barve so se zmešale.«

»Vidim rdečo, modro, zeleno, rumeno, vijolično, oranžno.«

»Dež je prišel iz oblaka. Luža se dela.«

« Pena je kot smetana, kot oblak.«

»Barva pada dol.«

»Barva pleza po brisački.«

»Rumena in oranžna sta se srečali.«

 

Klikni za ogled galerije

Dostopnost